Welcome Back Log In Create Account

Tehnica RDT - o noua etapa in cautarea unui espresso perfect

Am vazut ca a postat colegul ValdP un link despre interiorul rasnitei si starea cutitelor, luat de pe forumul home barista. Nu ma descurc cu engleza, rog pe cineva care a inteles informatiile de acolo sau care detine rezultate in legatura cu acest aspect sa ni le impartaseasca si noua. Din cate stiu, e nerecomandata umezeala in cazul cutitelor si chiar si pentru celelalte piese ale unei rasnite (manuala sau electrica). Chiar daca e vorba doar de 2-3 g de apa pe boabe, am observat la Kinu ca exista oarece particule de apa in interiorul ei, dupa ce, in ultimul timp am folosit RDT mereu. Multumesc anticipat! Weekend placut!
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60

Reply
Sint niste diferente destul de mari in masuratorile cantitatii de apa. Colegul Radu spunea 5 pufuri=3 grame apa!
Baloozy sub 1 gram la 6 pufuri. VladP 3 pufuri = 0,2gr

Am masurat si eu astazi, de curiozitate, cu primul atomizor pe care l-am gasit in casa: 5 pufuri = 0,3 grame.
Ori Radu are un pulverizator cu debit mare, ori poate a vrut sa scrie si el 0,3, in loc de 3 grame. 3 grame de apa totusi mi se pare f f mult la o doza dubla, chiar de-ar fi ea si 22grame. Se cam balacesc boabele acolo....
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
(25-02-2017, 19:57)Damian The Man Wrote: Sint niste diferente destul de mari in masuratorile cantitatii de apa. Colegul Radu spunea 5 pufuri=3 grame apa!
Baloozy sub 1 gram la 6 pufuri. VladP 3 pufuri = 0,2gr
Am masurat si eu astazi, de curiozitate.... 5 pufuri = 0,3 grame.
Ori Radu are un pulverizator cu debit mare, ori poate a vrut sa scrie si el 0,3, in loc de 3 grame.....

Ai sesizat corect!
Rectific, 4-5 pufuri = 0,3 grame (aprox)

Scuze pentru confuzia creata!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Postez şi eu două fotografii cu Skerton-ul meu, după râşnirea pentru french-press, cu şi fără picături de apă. Foarte interesant efectul.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.

Reply
Efectul prezentat de Baldur mai sus este, dupa parerea mea, exact ce vrem sa obtinem folosind RDT.
Am experimentat reducerea numarului de pufuri de la trei la doua, punind boabele i tr-un recipient de sticla cu capac cu garnitura de silicon, acela pentru mirodenii, de la IKEA.

[Image: DnMl5bh.jpg]

Am lasat peste noapte, dar si numai ca. o ora, si rezultatele par a fi similare cu cele cind dai trei pufuri chiar inainte de rasnire. O idee poate pentru si cei ce isi fac ginduri despre ruginirea cutitelor de metal ale rasnitei.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
Electrizarea prezentata la Skerton este infima, ca sa mai necesite RDT, sa vedeti rasnita la care iesirea arata ca o perie... maine dimineata facem poze :)

Reply
Intr-un final mi-au ajuns si mie cutitele custom de K30 si saptamana asta o desfac. Chiar sunt curios daca o saptamana de RDT a lasat vreo minima urma, desi ar fi cam imposbil.
Cred ca e singurul aspect relativ controversat din aceasta tehnica, anume daca influenteaza sau nu in rau piesele rasnitei. Pe de o parte te poti gandi ca macinatira va "aluneca" mai usor si nu se va electriza prin interior, pe de alta parte te poti gandi ca umezeala nu e cea mai buna prietena a metalului. Radu Carutasu va spune, legitim, "care umezeala" caci macinatura iese mai usor din rasnita?! Iar VladP ne va arata poza de mai sus. Eu insa l-as ruga pe Vlad (si o sa fac si eu experimentul) sa puna in acel borcan (curat bineinteles) cafea MACINATA din boabe cu RDT, pt ca in rasnita ramane macinatura. E posibil ca odata intrata apa in masa cafelei rasnite, umezeala sa nu mai existe. De obicei, cu tehnica RDT, cafeaua boabe umezita sta doar cateva secunde in rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan

Reply
Dupa desfacerea rasnitei mele as putea spune ca merita sa acordati o atentie sporita curatarii, pentru ca RDT-ul cam lasa urme. Daca imi amintesc bine de la ultima curatare, nu gasisem in rasnita formatiuni compactate de cafea, cum se vad acele liniute intarite sau mai rau, dopul de cafea care s-a format pe jumatate din gaura de evacuare ori depunerile intarite de cafea de pe marginea suportului cutitului de jos. Toate s-au curatat perfect, insa cred ca RDT-ul, pe cat de util este ca si tehnica, pe atat de mult de obliga sa avem grija de rasnite. Nu este nimic rau ca lunar sa acorzi putin timp curatarii, astfel incat sa elimini orice sursa de cafea statuta, care ar putea influenta gustul. 

[Image: O0wRhEx.jpg][Image: mvH8yRm.jpg][Image: KuP2bA6.jpg]

Reply
De curiozitate, in aceasta seara am desfacut si eu rasnita.
Nu stiu cand am curatat-o ultima oara insa sunt vreo doua trei luni.
RDT fac constant de vreo trei saptamani.
Asa arăta :
[Image: VhIb1SC.jpg]
[Image: plhVvk7.jpg]
Cel mai mult ma interesa sa aflu daca umezeala a lasat urme pe metal.
Sunt multumit ca nu am remarcat absolut nimic care sa indice asemenea efecte.
Urmele de cafea s-au indepartat destul de usor si nu a fost nevoie sa folosesc altceva in afara de peria pe care o utilizam inainte si de aspiratorul mic, pentru curatat firmituri.
Faptul ca macinatura se intareste imi convine!
Asta arata ca ceea ce ramane nu se recircula ci ramane blocat prin camera cutitelor.
Cu totii suntem datori cu o curatare periodica a rasnitei! Huh
La mine canalul de evacuare nu era obturat ca la Lyvyoo. Din cand in cand folosesc aceasta perie, cu care curat traseul pe care curge macinatura, dupa care aspir gura de evacuare si partea de sus a rasnitei.
E clar ca va trebui sa fac mai des aceste lucruri; măcar la 2-3 zile odata.
Deocamdata cred ca merita, avand in vedere imbunatatirea rezultatelor din ceasca.
[Image: o7BExCa.jpg]

Revin:

(01-03-2017, 15:07)Lyvyoo Wrote: [Image: mvH8yRm.jpg]

Ce cutit este acesta?
Pare cel nou! :-/
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Da, acesta

Aveam montate cutitele noi pentru ca uitasem sa curat canalul de evacuare atunci cand era totul desfacut :) Asa ca am curatat la final...

Reply
În seara asta am desfăcut şi eu micuţa mea râşniţă 43MMI, ca s-o curăţ.
Am găsit "caramel" depus peste tot.
Totuşi, cuţitele par a fi curate.

[Image: 33187564806_e8348d4e3e_b.jpg]

[Image: 33187564386_0f16135f2f_b.jpg]

[Image: 33187564666_b1acebe9c5_b.jpg]

[Image: 32385072814_d743190399_b.jpg]

[Image: 33229224525_f8e77d88cf_b.jpg]

[Image: 33187564646_b96606227b_b.jpg]
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.

Reply
Se pare ca e acelasi tip de depunere ca si la mine.

De unde rezulta ca RDT-ul nu ne schimba doar macinatura in bine ci si obiceiurile de intretinere a aparaturii, curatatul rasnitei trebuind sa devina o preocupare lunara sau la maxim doua luni (cum ar fi si normal de altfel)

Reply
Pe intai martie postam aceste lucruri legate de curatirea rasnitei dupa o perioada in care aplicasem RDT. http://www.espressoman.ro/forum/Thread-O...8#pid62348
Dupa intrebarile de mai sus am desfacut rasnita din nou sa vad ce se intampla de cand folosesc "pompa".

Dupa indepartarea capacului si inainte de demaontarea ansamblului cu cutitul superior, interiorul arata asa:

[Image: vE0FLCv.jpg]

Dupa ce am scos ansamblul superior am gasit asta:
-forta centrifuga a format din nou acel inel pe peretele cmerei de macinare.
Mi se pare o problema minora avand in vedere ca s-a curatat foarte usor, doar folosind peria.
Ma gandesc ca, daca nu s-ar fi depus acolo, macinatura s-ar fi adunat oricum in camera.
In rest foarte putina cafea imprastiata.

[Image: I7fOMW4.jpg]

Dupa curatirea canalului de evacuare (am bagat o perie subtire) am scos foarte putina macinatura.
Cantarul nu mi-a indicat greutatea, fiind o cantitate prea mica. Eu nu cred ca este mult peste 0,5g.

[Image: 7ssgQkw.jpg]

Dupa ce am periat bine totul, am suflat si am intors rasnita cu susul in jos am strans ce se vede.
Nu cred sa fie mai mult de 2 g (poate nici atata macar). Ce e drept a fost curatata Destul de recent (vreo zece zile in urma).

[Image: uE0Ew8O.jpg]

Nu mi se pare nimic in plus fata de ce aveam inainte.
Dimpotriva, faptul ca de pe evacuare nu am scos decat urme de macinatura, de la rasnirile anterioare, ma determina sa merg inainte cu RDT-ul si cu pompa.
Nici urme de activitate a umezelii nu am observat.
Ca si pana acum la 2-3 luni voi da jos capacul si voi curata rasnita.

Reply
Din pacate sistemul de purjare cu membrana ar insemna, in cazul rasnitei mele, sa demontez de fiecare data hopperul, ceea ce nu mi se pare foarte practic.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
(10-03-2017, 13:43)VladP Wrote: Din pacate sistemul de purjare cu membrana ar insemna, in cazul rasnitei mele, sa demontez de fiecare data hopperul, ceea ce nu mi se pare foarte practic.

Esti nu numai priceput ci si indemanatic!
Nu gasesti o solutie simpla ca sa anulezi sau sa blochezi microintrerupatorul pe care il actioneaza hopperul dupa montare?

Reply
(10-03-2017, 13:50)RaduCarutasu Wrote: Nu gasesti o solutie simpla ca sa anulezi sau sa blochezi microintrerupatorul pe care il actioneaza hopperul dupa montare?

Sa blochez (suntez) intrerupatorul este cel mai simplu lucru.
Dar sa confectionez un micro-hopper, cu fixarea pe rasnita prin santuri pantru came laterale este pentru mine un pic complicat. Ar merge facut pe 3D-print, dar imi lipsesc niste cunostinte basic. Oricum, punctul este pe to-do lista mea, se rezolva...

Reply
Salutare,
Întrucât am dobândit relativ recent pasiunea pentru brewing și am devenit espressoman de doar câteva zile, abia acum am aflat de RDT.
In context, deja am primele nelămuriri.
1. RDT funcționează optim și în cazul rasnitelor manuale, gen comandante c40?
2. RDT aduce modificări de gust (în bine) și în cazul metodelor de brewing, gen v60 sau aeropress? Sau diferențele sunt semnificative/sesizabile doar în cazul espresso-ului?

Reply
E discutabil, nu cred ca merita subiectul dezbatut, diferentele mari vin de la alte variabile, temperatura, timp, etc. Nu cred sa existe vreun om capabil sa distinga in blind intre un brew a carui macinatura a fost cu RDT si un brew fara RDT. Spun asta pt ca RDT e folosit in doua scopuri: sa elimine electrizarea si sa micsoreze cantitatea de fines (cel din urma rezultat nu e dovedit, e o presupunere). Or, rasnind pt brew oricum cantitatea de fines e redusa (fata de proportia fines-urilor in masa macinaturii pt espresso) - cu cat macini mai grosier, cu atat ai mai putin fines.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin

Reply
@Oly, RDT(Ross Droplet Technique) se refera la procedeul de umezire a boabelor de cafea inainte de rasnire pentru a reduce efectul electrostatic al rasnitei. La Kinu M47 am facut RDT intotdeauna pentru a evita sa folosesc o pensula cu care sa curat cafeaua de pe cutite. Puneam cu o pipeta cateva picaturi de apa peste boabele pe care urma sa le rasnesc.Nu am sesizat o diferenta majora de gust fata de rasnirea fara RDT. Banuiesc ca se poate folosi si la Comandante.
Pentru o curgere cat mai buna, RDT se foloseste impreuna cu WDT(Weiss Distribution Technique).
Uite aici despre RDT si aici despre WDT.
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43

Reply
Mulțumesc pentru informații. Voi încerca, măcar din curiozitate.
Teoretic, aceasta tehnica ar trebui sa ajute și la aeropress, mai ales dacă vorbim de folosirea unei râșnițe manuale care nu este din gama premium. Din ce am înțeles, RDT reduce fitness-urile, care la rasnitele de calitate ceva mai slaba nu sunt chiar puține (dacă este sa ținem cont de rezultatele înregistrate după un sifting cu kruve). Având în vedere ca pentru o extracție perfecta ar fi ideal sa avem toate particulele măcinate în mod egal, fără finess-uri, ar fi de văzut în ce măsură sunt reduse acestea (la unele rasnite ajungând chiar la 2-3 grame, ceea ce cu siguranță schimba gustul cafelei, având în vedere cantitatea de ~15g).

Reply
(03-04-2019, 23:03)Lucian. Wrote: Puneam cu o pipeta cateva picaturi de apa peste boabele pe care urma sa le rasnesc.

Am vazut la Hoffmann o tehnica simpla de RDT care scoate din ecuatie folosirea unei pipete sau pulverizator. 

Uzi coada unei linguri cu apa si amesteci in paharul in care cantaresti boabele. 

Pun si linkul cu video aici pentru cei care nu vor sa deschida un tab nou.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(04-04-2019, 09:19)Laddu Wrote: Uzi coada unei linguri cu apa si amesteci in paharul in care cantaresti boabele. 

+1
asta folosesc de mai bine de 1 an si functioneaza perfect.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
@Laddu si @bogdan_geor, am folosit si eu coada de lingurita, dar nu mi se parea destul de eficienta la M47. Cu pipeta picuram 3-4 picaturi si cu un minitel amestecam boabele. Cred ca fiecare foloseste metoda care i se potriveste mai mult.
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)