Hello There, Guest! Login Register


Sita nepresurizata 53mm - noua gama Gaggia Style / Evolution / Deluxe 2023

#1
*admin edit
postarea face referire la noua gama Evolution / Style / Deluxe, nu la vechiul Evolution de acum 10 ani.


--------------------------------------------------

Salut!

In urma recomandarilor de pe forum am achizitionat luna trecuta un Gaggia Evolution de care sunt foarte multumita.

Dar am inceput sa dau peste cateva mici problemele, adica de cateva zile a inceput doar sa picure cafeaua prin sita, in loc sa curga, chiar uneori da un firicel subtire de apa pe la portafiltru. Iar concluzia la care am ajuns dupa ce am citit pe aici pe forum si pe ceva bloguri, ar fi sita presurizata.

Acum pentru ca nu ma pricep, la ce ma uit cand caut o sita nepresurizata, cum imi dau seama daca se potriveste, daca este de calitate etc? 

Stiu ca sitele pe care le am acum sunt de 53mm si m-ar interesa una simpla si una dubla daca s-ar putea. Am gasit ceva pe emag ceva de 53, dar este simpla fara a avea ghidajul respectiv, la brand scrie ”universal”.
 
Reply
#2
(19-01-2024, 16:34)Anna90 Wrote: Salut!

In urma recomandarilor de pe forum am achizitionat luna trecuta un Gaggia Evolution de care sunt foarte multumita.

Dar am inceput sa dau peste cateva mici problemele, adica de cateva zile a inceput doar sa picure cafeaua prin sita, in loc sa curga, chiar uneori da un firicel subtire de apa pe la portafiltru. Iar concluzia la care am ajuns dupa ce am citit pe aici pe forum si pe ceva bloguri, ar fi sita presurizata.

Acum pentru ca nu ma pricep, la ce ma uit cand caut o sita nepresurizata, cum imi dau seama daca se potriveste, daca este de calitate etc? 

Stiu ca sitele pe care le am acum sunt de 53mm si m-ar interesa una simpla si una dubla daca s-ar putea. Am gasit ceva pe emag ceva de 53, dar este simpla fara a avea ghidajul respectiv, la brand scrie ”universal”.
Bună, sitele la Gaggia Evolution nu sunt de 53mm ci de 58mm.
Ai luat nou aparatul său SH ? Nu ai în set și sita nepresurizata?

Daca picură pe lângă portafiltru, sună a garnitura îmbătrânită sau să nu fie ceva "mizerie" între garnitura și pf.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#3
Este modelul nou (cumparat de nou de la cei care importa Gaggia in Romania).

Pe site-ul lor scrie ca sita este de 53.
 
Reply
#4
Deci da, este posibil sa fie de 53mm la jucăria asta noua (care numai Gaggia nu mai este ) .

Modelul acesta are sita de 58:
https://www.kfea.ro/gaggia-evolution

Modelul acesta sigur nu are 58 :
https://www.vexio.ro/espressoare/gaggia/...ef=compari&utm_source=compari.ro&utm_medium=shopping-campaign&utm_campaign=compari_shopping-click&gad_source=1
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#5
Bună,
Eu mi-am cumpărat site nepresurizate (53mm)de la importator - de la el am achiziționat și aparatul (Gaggia Espresso Evolution).
 
Reply
#6
Mie mi-au zis ca este posibil sa aduca din februarie, martie. Momentan nu au.
 
Reply
#7
Ai încercat sa micșorezi cantitatea de cafea, sa pui sitele presurizate în apă clocotită (asa recomanda în manual) sau sa strângi mai tare portafiltrul?
Ce fel de cafea folosești?
 
Reply
#8
Da, chiar si macinatura cu ceva mai grosier. Uneori merge cum trebuie, uneori doar picura si imi da eroarea aia de presiune, iar asta cu 13-14g de cafea in sita dubla. 

Da, am fiert sitele vreo 20 minute zilele trecute si nu s-a schimbat nimic.

Pana acum 1 saptamana Ecuador cafe, acum folosesc Dropshot.

Acum exista si varianta ca expresorul sa aiba o problema(am facut programare pentru a merge in serice), dar oricum ar fi vreau sa-mi iau niste site nepresurizate.
 
Reply
#9
Eu am strâns mai tare portafiltrul (atunci când îmi curgea apa pe lângă el) - nu mai este perpendicular- se duce cam 15-20 grade spre dreapta
Dacă vrei, pot sa îți împrumut sita nepresurizata single dose ca să testezi
 
Reply
#10
Și eu am achiziționat recent acest espressor. 
nu recomand sita nepresurizată dacă folosești cafea medium spre light. Pentru dark roast s-ar putea sa fie ok
 Eu am mari bătăi de cap incercand sa scot un shot decent. Uită-te la acest clip 
​​​​https://youtu.be/hDrPXLPdnXE?t=692&si=FbzflrA_i9zz7pDr

Când încerci să folosești sita nepresurizata, este nevoie de măcinare semnificativ mai fina și va curge apa pe lângă portafiltru (oribil si foarte frustrant) datorită presiunii. In clip , a coborât presiunea la 9 bari prin schimbarea arcului , ceea ce urmează să fac și eu, alfel îl arunc
 
Reply
#11
Eu sunt multumita de cum iese cafea la el, comparativ cu ce am mai avut inainte, Saeco, Delonghi. Singurul lucru care ma deranjeaza este ca uneori curge cum trebuie, uneori nu, plus ca mai scapa apa pe la portafiltru din cauza presiunii care se acumuleaza. Si speram ca o sita nepresurizată o sa rezolve situatia.

Probabil conteaza si modul de tapare, care inca nu este foarte clar cum se face corect. Poate ar trebui sa-mi iau si un tamper mai bun.
 
Reply
#12
Tamparea cu siguranță este ultima problema. 

Cum ai spus și tu, presiunea este
 
Reply
#13
Pai presiunea se acumuleaza tocmai datorita unei macinari prea fine si tampari prea viguroase.
La presurizate teoretic nici nu ar trebui sa tampezi, cel mult sa bati PF de masa ca sa se taseze cafeaua singura.
Pucul nu trebuie sa opuna rezistenta la o presurizata, mai curand sa lase apa sa il imbibe in toata masa cat mai rapid., ca un burete.

Vizualizarea clipului acela este inutila, nu are sens sa compari un GC sistem 58 cu jucaria asta.
 
Reply
#14
In clip este mașina de care vorbește anna , cu 53mm. Gaggia espresso 2023, care nu este gaggia clasic

https://www.gaggia.com/manual-machines/e...evolution/
 
Reply
#15
La mine titlul clipului zice "Gaggia Espresso Deluxe", si PF-ul cu care se joaca prezentatorul nu pare de 53 deloc... la minutul 11 unde ne trimite link-ul.
Sigur omu nu se joaca cu un PF ca asta de mai jos...

   
 
Reply
#16
Nu știu de ce insisti și ce ai de câștigat , daca urmărești tot clipul, sau daca urmezi linkul pt portafiltru din descrierea videoului, o sa vezi că este un edesia de 53mm.

In al 2lea rand am acest aparat langa mine acasă, îți spun eu sigur că este de 53mm cum scrie și în descriere de pe siteul oficial

Și dacă mai ai răbdare câteva minute dincolo de minutul din link, poți vedea și portafiltrul din dotare cum da pe afara apa când folosești sita nepresurizata cu un grind corespunzător
 
Reply
#17
Pur si simplu nu am timp, vad un titlu care ma trimite cu gandul la altceva, si apoi un PF de 58, am si inchis pagina.
Daca ma trimiteai direct la momentul corect discutia nu avea loc.

Concluziile raman valabile, la o sita presurizata, mai ales la 53, cu un pat mai gros decat 58, nu as insista cu tamparea si macinatul fin.
 
Reply
#18
(21-01-2024, 16:11)renatoa Wrote: Pur si simplu nu am timp, vad un titlu care ma trimite cu gandul la altceva, si apoi un PF de 58, am si inchis pagina.
Daca ma trimiteai direct la momentul corect discutia nu avea loc.

Concluziile raman valabile, la o sita presurizata, mai ales la 53, cu un pat mai gros decat 58, nu as insista cu tamparea si macinatul fin.

Bine, excelent, mulțumim
 
Reply
#19
Stati putin sa asezam lucrurile in ordine!

In primul rand am modificat titlul topicului ca sa fie mai clar totul. 

Apoi povestea e asa: in afara de batranul Gaggia Classic, dupa achizitia Gaggia de catre Philips au fost scoase din productie modelele cu care multi am inceput aici pe forum (inclusiv subsemnatul) adica Pure, Evolution, Baby (care foloseau site de 58mm). Fabricarea noilor modele Classic s-a separat undeva in Romania iar pentru a concura marcile ce scoteau espressoare ieftine, Philips au creat atunci gama Gran Gaggia cu fabricare in China. 

Cu timpul Gaggia Classic a revenit la fabrica din Italia (de cand cu modelul Pro), iar anul trecut s-a renuntat la productia in China cu modelele aferente si s-a introdus o noua linie budget (gen 800 lei cu reducerile noastre), asemanatoare dar fabricata in Italia si cu mici adaosuri - oprire automata a curgerii unui espresso, un fel de PID intern in loc de termostat care ar trebui sa tina boilerul la o anumita temperatura de plecare (neprecizata in link), alarma de decalcifiere, un tip de preinfuzie (n-am informatii cum si ce dar probabil ceva simplu, nereglabil ca timp), plus cel mai probabil introducerea portafiltrului nepresurizat in loc de ce cel presurizat dar schimbarea sitei din nepresurizata in presurizata. 

Acum ca am separat lucrurile putem sa ne intoarcem la sitele de 53 si sa ne uitam in piata sa vedem cine mai foloseste acest diametru. Cele mai profi ar trebuie sa fie de la La Spaziale insa nu cred ca se potriveste buza. Varianta care probabil se va potrivi este sita nepresurizata de pe gama Gran Gaggia (cea care se facea in China), pentru ca erau tot pe 53mm dar cu portafiltru presurizat. Trebuie confirmat si testat acest lucru.

Mai departe topicul ramane deschis pentru cautari...

@Anna90 - nu imi dau seama din ce ai scris (si nici nu ai setat o semnatura in optiuni), tu ai o rasnita sau folosesti cafea gata rasnita de prajitorii? Daca ai, ce model este? Ce gramaj de cafea folosesti?
Problema ta nu e de service, n-are rost sa te duci degeaba, este un caz clasic de rasnire prea fina sau cantitate prea mare de cafea. In functie de aceste variabile vei avea o curgere ce poate merge de la picurare (de fapt de la blocaj complet) pana la curgere prea rapida stil ciorba. Sita nepresurizata e solutia doar daca ai o rasnita si e obligatoriu sa ai in acest domeniu caci altfel nu se poate obtine espresso, indiferent ca espressorul este budget sau profesional de bar.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#20
Rasnita este un Krups GVX242, iar ca si gramaj folosesc 13g in sita dubla.

Ca si grad de rasnire folosesc nivelul 3 (1 fin, 17 grosier). Daca folosesc 1 sau 2(+tapat), nu trece apa sau scot max 10ml. Asa sa 3-4 este varianta cea mai potrivita pentru mine.

Pentru prima data am testat varianta lui renatoa(fara tapare, doar nivelare) si a curs normal, plus pentru prima data a avut vreo 2mm de spuma(stiu ca spuma nu este un indicator pentru calitate), iar cafeaua a fost putin mai tare decat in mod normal.

Deci cred ca am rezolvat in mare parte problema. Chiar intre timp ma gandeam sa-l returnez si sa-l schimb cu un De'Longhi Dedica Style EC 685, dar comparativ cu cele 2 ”expresoare”(in jur de 500lei) avute inainte, acesta scoate un rezultat de care sunt foarte multumita.

PS: Nu stiu care este diferenta dintre spuma si crema.
 
Reply
#21
@Anna90, adevărat, spuma nu e un indicator pentru calitate dar CREMA este...
FRED PL043MMI feat ANNA PL41TEM
 
Reply
#22
Acel Delonghi e inferior, in primul rand datorita faptului ca nu are boiler ci termobloc (o bucata de aluminiu cu serpentina la interior. Exista si cazuri de termoblocuri demonstrate cu teste publice ca sunt stabile termic, dar nu la pretul asta ci mult mai sus. Oricum, ne aflam intr-o plaja de preturi unde compromisurile sunt la ele acasa, aceasta fiind tema de proiectare, intrebarea fiind care poate fi cel mai bun compromis la 8-900 lei.

spressoarele bine construite incep de la Gaggia Classic in sus, deci peste 1700 lei. Insa si multi dintre noi am inceput de jos, si eu am dat 7-800 lei pe primul espressor mai rasarit (Gaggia Pure) doar ca avea grup de 58mm si portafiltru solid ca la un profesional, ceea ce conteaza mult. Boilerul posibil sa fi fost la fel ca pe al tau (inox, 250ml), adica cel de pe Classic 2018, caci de obicei brand-urile mai recicleaza proiecte anterioare pentru reducere de costuri. Inainte avusesem ceva si mai dezolant, un Ufesa chinezesc de 200 lei.

Dar ce imi amintesc si acum este impactul extraordinar pe care l-a avut trecerea de la o rasnita chinezeasca aproximativ ca a ta, care nu avea plaja de rasnire mare ci niste trepte care te trageau imediat spre prea grosier sau prea fin, la o rasnita serioasa. Atunci am inteles ca rasnita trebuie pusa inaintea espressorului si ca ea dicteaza extractiile, firul curgerii, gustul. Deci daca vrei sa simti diferente la acest nivel ai doua lucruri de facut: ia-ti o rasnita mai buna, fie si manuala daca poti sa invarti constant acea manivela sau daca ai pe cineva permanent sa iti rasneasca, fie una electrica doar ca alternativele cat de cat ok care sa duca bine espresso stepless, la bugete foarte stranse, sunt foarte putine noi (PL43MMI - 850 lei), pe zona SH fiind mai mult de investigat cel mai probabil. In mod normal la aceste bugete se preteaza manualele gen Timemore C3 ESP sau K4 sau mai bine lucrate Kinu desigur, de la Phoenix in sus. 

Avand si o sita nepresurizata (speram sa se gaseasca) si o rasnita ok, te vei putea juca mult mai bine chiar si pe un espressor de acest tip. Pana atunci eu zic sa te bucuri de cafea buna, fara sa sapi prea mult in detaliile tehnice de preparare din forum caci sunt cumva inaplicabile in acest moment. Sa revii cu vesti dupa ce vei avea o rasnita mai buna si o sita nepresurizata. 

Daca tampezi foarte usor sa ai grija sa cureti si grupul periodic, inclusiv prin desfacerea sitei de acolo (banuiesc ca are un surub in mijloc) pentru ca se va aduna multa cafea.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#23
Revin cu un update.

Am rezolvat in mare parte problema micsorand gradul de rasnire cu 3 trepte(o rasnesc mai grosiera) si am adaugat 2 grame in plus (15g), iar rezultatul a fost extratie fara sa mai iasa apa pe langa portafiltru, o curgere mai uniforma si putin mai cremoasa, dar si o idee mai tare ceea ce nu ma deranjeaza.

Singura problema in momentul de fata este taparea, pe care nu o reusesc sa o replic de fiecare data. Am observat ca daca o fac cu 4 degete in 7 din 10 cazuri iese ce trebuie, doar ca as vrea sa gasesc o varianta prin care sa obtin acelasi rezulatat de fiecare data.

O solutie ar fi un tamper dinamometric, dar care sa poata fi reglat probabil pana in 10kg, ceea ce nu am gasit.
 
Reply
#24
Nu e nevoie sa dai banii pe un dinamometric, cel mai important lucru in tampare fiind planeitatea. Daca iti iei niste repere cu ajutorul varfului degetelor, astfel incat pe toata circumferinta tamperului sa ai aceeasi distanta fata de buza sitei, esti ok. Sau mai exista tampere cu autonivelare, care au un fel de opritor din constructie ce nu te lasa sa presezi stramb. 
Problema cred ca ar fi diametrul sitei care nu este unul comun dar se gasesc tampere sigur de la ~70 lei daca pui si reducerea de forum.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#25
Tamper de 53 autonivelant pe topicul de staresso.
Nu la vanzare ci link.
Am pe drum a doua talpa, separata, se gasesc si din astea, care vreau sa o strunjesc la 52, pentru alta masina.

PS: de asta am intrat aici, pentru ca ma intereseaza orice fel de sita de 53.
Daca mi-ati spune si cat este diametrul exterior, adica al buzei, la acest gaggia, ar fi o informatie utila.
Daca mi-ati mai spune si ca este de 60mm, deja devine interesant.
 
Reply
#26
Cu sitele nepresurizate inteleg ca s-a rezolvat, se potrivesc cele de la generatia veche made in China Gaggia Deluxe & co. si deja aceste modele noi vin cu sita asta in cutie.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 
 
Reply
#27
(05-02-2024, 17:40)renatoa Wrote: Tamper de 53 autonivelant pe topicul de staresso.
Nu la vanzare ci link.
Am pe drum a doua talpa, separata, se gasesc si din astea, care vreau sa o strunjesc la 52, pentru alta masina.

PS: de asta am intrat aici, pentru ca ma intereseaza orice fel de sita de 53.
Daca mi-ati spune si cat este diametrul exterior, adica al buzei, la acest gaggia, ar fi o informatie utila.
Daca mi-ati mai spune si ca este de 60mm, deja devine interesant.

Da, mi-am luat tamper de 53 autonivelant, chiar azi dimineata mi-a ajuns comanda, desi intre timp am reusit sa gasesc un modalitate de tampare care sa ofere rezultate multumitoare.
Acum ramane sa vad daca pot prelungi sau schimba teava aia de spumare a laptelui care mi se pare prea scurta(fara adaptorul din splatic) sau sa-mi iau o tatiera mai mica/joasa.

Revin(daca nu uit) cu dimensiunile sitei.
 
Reply
#28
(05-02-2024, 17:40)renatoa Wrote: Tamper de 53 autonivelant pe topicul de staresso.
Nu la vanzare ci link.
Am pe drum a doua talpa, separata, se gasesc si din astea, care vreau sa o strunjesc la 52, pentru alta masina.

PS: de asta am intrat aici, pentru ca ma intereseaza orice fel de sita de 53.
Daca mi-ati spune si cat este diametrul exterior, adica al buzei, la acest gaggia, ar fi o informatie utila.
Daca mi-ati mai spune si ca este de 60mm, deja devine interesant.

Diametrul total exterior este de fix 60mm (masurat cu sublerul).
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)