Hello There, Guest! Login Register


Sita VST 18g

#1
Mai are cineva probleme de puc ud cu sita VST de 18g? De fiecare data cand pun 18g in ea, pucul imi iese destul de ud si cu o mica "balta" deasupra. Am vazut ca spunea cineva sa nu maresc doza la 19g sau 20g pentru ca ea e "facuta" pentru a se folosi cu 18g si o sa imi afecteze extractiile daca maresc doza peste cea recomandata de producator.
E adevarat sau doar un mit netestat? Ca mie nu mi se pare ca ar avea vreo logica afirmatia asta. Mersi
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#2
Sigur nu e boala de MaraX ?  Confused
Fix acum discutam cu alt posesor, de acelasi simptom, si aceasi recomandare... 
Coincidenta  Huh Maybe...
 
Reply
#3
Pai ce ar putea avea Mara-ul, care are deja o varsta de 2 zile la mineSmile? Pe 41TEM inainte, pe o sita de precizie Ascaso de 14g, puneam 18g si pucurile erau perfecte
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#4
"Daca zici ca asta se intampla cu orice cafea (proaspata si corect prajita, completez eu) si parcurgand etapele unei preparari corecte a pucului, fenomenul descris apare si cand doza de cafea este prea mica pentru cosul pe care il folosesti. Deci, mareste doza si regleaza gradul de macinare. Doza poate sa fie mica (chiar daca este adaptata cosului, respectand gramajul) in situatia in care avem de a face cu o cafea foarte densa, cu un grad redus de dezvoltare la prajire.  De ex: o cafea cu procesare prin spalare, cu o prajire light va livra o macinatura cu particule mai dense, mai grele fata de o procesare naturala si o prajire medie sau dark.  Aceeasi cantitate de cafea macinata va ocupa un volum vizibil mai mic decat a doua, in acelasi cos.La fel, o cafea de la o altitudine ridicata are o densitate mai mare fata de una de joasa altitudine, volumul aceleiasi cantitati fiind mai mic la prima fata de a doua. Ca reper, cosul ar trebui sa fie plin cam pana unde este urma inelului intr-o sita ridge (este motivul pentru care am ales sa folosesc doar asemenea site)Daca sita este ridgeless, pucul preparat sa fie suficient de inalt dar, daca pui o moneda de 50 de bani peste acesta, la montarea portfiltrului in grup sa nu se imprime urma monedei in macinatura"

Asta e explicația d-lui RaduCarutasu de pe alt thread. Contează si volumul de cafea din sită, nu doar gramajul.
Bezzera Unica PID | CS Flow controller | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST
 
Reply
#5
(31-12-2021, 12:17)RobertRo Wrote: Mai are cineva probleme de puc ud cu sita VST de 18g?

Folosesc de 2 ani exclusiv sita de care vorbesti, cu o doza de 18-18.2 gr., si nu am intalnit problema asta (puc foarte umed sau cu balta deasupra). Sigur, consistenta pucului (mai uscat/mai umed) variaza in functie de tipul de cafea, grad de rasnire si timp de extractie, dar pana acum nu am avut puc realmente "mâlos" sau baltit.
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
 
Reply
#6
Si eu folosesc aproape numai VST 18. Uneori pucul e ud, uneori e uscat, nu mi s-a parut niciodata un aspect important.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#7
La PL41TEM, cu sita ascaso si 18 gr cafea tot timpul pucul baltea.
la MaraX am tot vst 18 gr, si pucul e relativ moale, cand bat portafultrul cade din el 90% din cafea, si se dezintegreaza. Acum 2 luni am marit doza la 19-20 gr, si acum pucul iese solid, asa cum trebe. Folosesc sarkis sweet.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
#8
(31-12-2021, 14:21)rusalexro Wrote: La PL41TEM, cu sita ascaso si 18 gr cafea tot timpul pucul baltea.
la MaraX am tot vst 18 gr, si pucul e relativ moale, cand bat portafultrul cade din el 90% din cafea, si se dezintegreaza. Acum 2 luni am marit doza la 19-20 gr, si acum pucul iese solid, asa cum trebe. Folosesc sarkis sweet.

Ramanea mult loc liber in Sita pucul se expands mai mult decat
trebuia
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#9
Am sa incerc cu 19-20g sa vad cum iese. Poate fii o explicatie si faptul ca am schimbat sita dus cu un IMS si sa ramana mai mult headroom pana pucul atinge sita?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#10
Acelasi rezultat si cu 20g.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#11
Dar cafeaua, cafeaua cum e?
Brasilia Club; Quamar T80; Feld 2; Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Macap M2D.
 
Reply
#12
(01-01-2022, 04:58)Zaheyu Wrote: Dar cafeaua, cafeaua cum e?

O idee mai amara cu 20g, dar probabil de la timpul de 32s
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#13
(01-01-2022, 12:42)RobertRo Wrote:
(01-01-2022, 04:58)Zaheyu Wrote: Dar cafeaua, cafeaua cum e?

O idee mai amara cu 20g, dar probabil de la timpul de 32s

Ce cafea? Cu Sarkis si cu Hedone folosesc sita conica si pun 14.5 grame. Cu cafelele astea, cu VST mi se pare ca ma forteaza sa rasnesc prea fin.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#14
Kaimak blend de la Dropshot si Bale Mountain tot de la ei. Channeling sigur nu am ca urmaresc pf bottomless toata extractia si fac si WDT cu ace de acupunctura de 0.3mm intr un suport printat 3D
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#15
Da, nu as folosi VST cu cafelele astea, mai degraba sita cu care a venit espressor-ul.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#16
(01-01-2022, 13:21)cradun Wrote: Da, nu as folosi VST cu cafelele astea, mai degraba sita cu care a venit espressor-ul.

De ce? Sau mai bine spus, cu ce tip de cafele ar trebui sa folosesc VST-ul? MaraX nou vine cu site IMS sau "Lelit by IMS" cum le descriu ei
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#17
Din ce am citit si experimentat, sitele VST sunt pt cafele prajite ceva mai light decat medium, te forteaza sa rasnesti mai fin. La cafele prajite medium, risti sa scoti "prea mult" (adica amareala) dintr-o cafea prajita medium. Mara X are si un jigleur de 0.5, deci un debit mai redus in preinfuzie, dureaza mai mult preinfuzia, dc mai macini si fin, ai toate sansele sa ai mai mult amar dect dc ai folosi alta sita. Avem sigur pe forum informatiile astea deja scrise de altii mai experimentati ca mine, posibil thread-ul cu "site VST vs site IMS" sau asa ceva.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#18
(01-01-2022, 13:35)cradun Wrote: Din ce am citit si experimentat, sitele VST sunt pt cafele prajite ceva mai light decat medium, te forteaza sa rasnesti mai fin. La cafele prajite medium, risti sa scoti "prea mult" (adica amareala) dintr-o cafea prajita medium. Mara X are si un jigleur de 0.5, deci un debit mai redus in preinfuzie, dureaza mai mult preinfuzia, dc mai macini si fin, ai toate sansele sa ai mai mult amar dect dc ai folosi alta sita. Avem sigur pe forum informatiile astea deja scrise de altii mai experimentati ca mine, posibil thread-ul cu "site VST vs site IMS" sau asa ceva.

Mersi mult, am sa incerc si sita de la IMS. Bale Mountain se incadreaza la light sau medium pentru ca ei pe site si pe punga o descriu la medium-light si mi se pare un pic confuz, ori e una ori e altaSmile)
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
 
Reply
#19
Si sita conica pt prajiri medium e utila pt ca te ajuta sa rasnesti mai grosier datorita ingustarii sitei in partea inferioara. Doza redusa (la 14g) e ceruta in primul rand de forma si de dimensiunile sitei, dar nu exclud si ca un puc mai subtire sa ajute sa extragi mai putin.

In ceea ce priveste ultima parte, posibil ca prin stratul superior sa treaca mai putina apa la 14g decat la 18g, dar asta doar la nivel intuitiv si cumva dedus din ce scrie Rao despre dinamica extractiei in Espresso Extraction, in sensul ca el scrie ca sita conica ajuta la o extractie mai mare pentru ca stratul superior ar fi mai expus la apa pompata decat cel inferior (de unde deductia mea apropo de importanta grosimii pucului de cafea).
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
#20
(01-01-2022, 13:38)RobertRo Wrote: Mersi mult, am sa incerc si sita de la IMS. Bale Mountain se incadreaza la light sau medium pentru ca ei pe site si pe punga o descriu la medium-light si mi se pare un pic confuz, ori e una ori e altaSmile)

E de incercat, probabil ca si la mine, multe din cafele ar fi fost extrase mai bine pe site diferite fata de ce am folosit, dar, din ratiuni practice, am ramas la o regula simpla, prajiri omniroast - VST si 18.5g, prajiri medium - sita conica si 14.5g.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)