Nu cred ca s-a eliminat electrovalva de pe Classic. Ar fi incredibil. Asta ar insemna ca in conditiile evolutiei pretului materialelor in piata, au preferat sa nu scumpeasca dar sa renunte la unele componente "premium" pentru gama entry level. Dar sa nu ne precipitam. Luni ma duc sa-l vad si revin cu mai multe informatii. O sa cer si desfacerea lui pentru a observa prezenta OPV-ului reglabil de pana acum. E clar ca atunci cand te cumpara o corporatie (Philips) deja parerile batraneilor de pe la Gaggia Milano nu prea mai conteaza.
Eu i-am zis si importatorului Gaggia / Lelit Romania ca ar trebui sa comunice mai bine cu fabrica Lelit, speculand modificarile lui Classic, si sa propune "un pret de atac" in cazul Lelit
PL41E. Ma rog, nimeni nu isi canibalizeaza produsele din portofoliu, dar e o idee daca Philips are alte viziuni. De exemplu, daca acum Classic costa 1160 iar PL41E 1605 lei, te gandesti de doua ori ce sa alegi si cazi pe Classic de obicei. Dar la un pret de 1200 - 1300 de lei, ar fi destule motive sa mergi spre PL41E (boiler de alama de 250ml, electrovalva,
OPV reglabil din ce vad pe forum, carcasa de inox, portafiltru la fel de bine constuit ca si cel Gaggia doar ca e pe 57mm, site nepresurizate din prima. Doar rezistenta e mai mica (1050 vs 1425 pe Classic) insa raportarile pe PL41TEM sunt foarte ok pe partea de aburi.
Lelit PL41TEM este o evolutie cu siguranta, fiind alegerea cea mai echilibrata, daca ai bugetul respectiv. Pe topicul dedicat din acest forum gasesti o multime de pareri din partea userilor. PL44MMT nu as lua-o ca pe o alternativa pentru ca ii dispare acea roata vizibila caracteristica lui PL43MMI, facand reglajul unul in orb, ca in cazul Ascaso. Numai ca Ascaso e 670 de lei (cu carcasa de plastic), nu 1050 de lei ca PL44MMT.
Faptul ca poti face backflush, este un avantaj, dar si o necesitate. Cu o sita blind (fara gauri), vei putea intoarce apa spre grup, clatind parte din componentele de acolo. Pe Gaggia Dose spre exemplu sau pe altele mai ieftine, nu poti face asta. Totodata, esti si obligat pentru ca traseul acela de la grup la tava de reziduuri se va colmata in timp de la uleiurile cafelei si trebuie curatat cu putin detergent special (costa cam 30 de lei /500g si folosesti 2g la un backflush, o data doua luni sa zicem). Cu apa poti face oricand backflush. Un topic in acest sens
ai aici.
Decalcifiere se face la orice aparat care foloseste o rezistenta electrica - espressor, steamer de gatit, fierbator, chiar masina de spalat dar e putin riscant etc.
Combinatia nu te poate dezamagi, ba din contra, vei obtine rezultate foarte bune. Insa spiritul espressomanilor este unul in continua evolutie si dorinta de upgrade :) Asa ca s-ar putea ca peste un timp sa iti doresti scule si mai avansate (espressoare HX de la 900-1000E in sus, rasnite de la 400E in sus etc.) Insa mereu am spus, daca nu treci prin faza aceasta de inceput, e mai greu sa apreciezi adevarata valoare a sculelor mai avansate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper