Treaba asta cu eventuale credinte de complicatii cu profilarea va pica in timp pentru ca usor, usor vor aparea din ce in ce mai multe espressore cu o functie optionala de modificare a debitului sau presiunii pompei (desi cred ca se va insista pe "robineti" pentru a te juca la debit, fiind mult mai simplu).
Personal am scris cateva vorbe
aici si
aici despre opinia mea in privinta alegerii, pornind de la simpla idee ca in ceasca este imposibil ca un espressor cu grup E61 si boiler de inox fara profilare de 2000-2800Euro (sau cupru dar sa ramanem la inox) sa scoata alt gust in espresso decat alt DB cu E61 si boiler de inox la 9300 lei, la fel de bine construit, cu functia de profilare dezactivata. Insa pentru anumite cafele, o prelungire cu X secunde a preinfuziei la debit mic sau o descrestere a presiunii pe puc pe ultima treime daca sesizezi ca se deschide culoarea prea mult, fac minuni si schimba TOTAL gustul extractiei, acolo unde este cazul bineinteles. Faptul ca aceste doua operatiuni simple sunt privite sub umbrela generoasa a profilarii, poate starni fiori uneori, dar e o joaca de copii pur si simplu sa dai stanga si dreapta de un robinet.
Si daca tot a intervenit Razvan, mi-am amintit de pungi de cafea foarte bune de la Yume pe care le-am avut prajite in doua moduri, foarte usor si usor. Pentru gusturile mele, am regasit cele mai fructate arome si cea mai buna separatie de gusturi, mai mereu, pe punga marcata cu prajire foarte usoara. Iar asta s-a intamplat doar cu ajutorul nepretuit a unor 10-14 zile de degazare si a unei preinfuzii mai lungi la 2 bar, in conditiile unei rasniri destul de fine.
Mai mult, azi dimineata m-am jucat cu o cafea prajita de filtru, de la Guido, Rwanda Gitwe dupa ce in prealabil avusesem suficienta cantitate de cafea prajita pentru espresso, din aceleasi boabe verzi (ba chiar am dat si altor colegi) ca sa experimentez scenarii cu si fara preinfuzie. Cu mana pe inima o spun ca punga asta de cafea prajita de filtru de azi, din care am extras shot-urile cele mai reusite la 19g in / 38g out, 20sec preinfuzie la 2 bar, aprox. 45 sec. in total, macinatura fina (nivel 2 pe Honne) a fost una dintre cele mai bune cafele baute anul acesta! Fara acru, fara amar!
Prajitorii au datoria de a alege boabe verzi de calitate si de a-si perfectiona profilele de prajire in diverse directii de gust. Insa datoria de a face tot posibilul pentru a extrage cat mai bine respectvele cafele, ne apartine
Poate nu degeaba, Razvan scria ca e pe punctul de a trece spre zona profilarii, dar la alt nivel, la Synesso Hydra
Legat de rasnita, eu am macinat intr-un an boabe de toate tipurile, inclusiv prajeli ratate si asa mai departe, preferand de multe ori boabe mai light prajite. Cu toate astea nu am simtit trepidatii, blocari sau ingreunari ale motorului rasnitei Honne. Sunt in schimb si cazuri pe forum de raportare a unor probleme de acest tip, topicul oferind mai multe informatii exacte. Probleme au fost raportate in forum si pe Mahlkonig , Compak, Eureka, Dalla Corte, de Ceado nu mai spun, Macap etc. Eu unul mizez pe cutite plate, bine aliniate. Nu este cazul Mahlkonig EK43, dar poate fi. Adica dai cam 10.000 lei pe rasnita (modelul S, mia mic), apoi comanzi din Germania un burr carrier de la Titus si restul sugestiilor lui CatalinH
de aici., astfel incat mai bagi 5-700E daca o vrei maxim de precisa, alaturi de putina munca de liniere. La capitolul rasnite supreme ce folosesc cutite plate mai poti lua in seama Compak PK100 despre care stim ca va veni in toamna, tot cu retentie spre 0.5 si cutite foarte mari (100mm), alaturi de performante de top (teoretice, pana nu vom verifica), cu un pret necunoscut inca dar tot spre 2800E. Exista si o varianta "low cost" de cutite plate maricele (75mm) puse pe rasnita stabila (Eureka Olympus, 3900 lei la barshaker, cu reducerile de forum) si mai arunc asa o vorba sa fie aici
Hey Cafe 880 LAB, o clona low cost de pe Ditting 804 LAB Sweet, aparuta pe radar dupa ce Hemro Grup (holding-ul din care fac parte Mahlkonig sau Ditting) a cumparat o fabrica din China pentru a face acolo monstri ieftini
Alegeri inspirate!