Espressoman fresh
Bucuresti
Salut
Sunt nou in acest hobby atat de complex. Actualul "espressor" da semne de batranete si as vrea sa trec la un setup entry level. Bugetul meu este unul foarte mic iar alegerile par si mai dificile in aceste conditii.
Espresorul la care m-am gandit este, Gaggia Espresso Style ( 790 RON ). - celelalte 2 modele am inteles ca difera doar din punct de vedere al designul. Exista o varainta mai buna la pretul acesta?
Pentru rasnita mi se pare si mai complicat. Nu as vrea sa investesc mai mult de 400 ron. Iar la bugetul acesta am vazut cateva modele: Timemore C3 ESP, Kinggrinder K2 K4. Iau in calcul si o varianta de rasnita SH. Ce model imi recomandati?
Pe langa rasnita si espresor, de ce accesorii as mai avea nevoie?
Multumesc!
Espressoman infocat
Floresti, Cluj-Napoca
(28-05-2024, 10:38)life0711 Wrote: Salut
Sunt nou in acest hobby atat de complex. Actualul "espressor" da semne de batranete si as vrea sa trec la un setup entry level. Bugetul meu este unul foarte mic iar alegerile par si mai dificile in aceste conditii.
Espresorul la care m-am gandit este, Gaggia Espresso Style ( 790 RON ). - celelalte 2 modele am inteles ca difera doar din punct de vedere al designul. Exista o varainta mai buna la pretul acesta?
Salutare, eu unul as recomanda poate chiar AVX EM3202SW, ca si espressor. Cei de la Barshaker au chiar acum la B-Stock unul la 599,00, la care mai poti aplica 5% reducere de membru de forum -
https://barshaker.ro/b-stock-resigilat/e...-resigilat
Asta ti-ar mai mari bugetul pentru rasnita (care, daca ai citit un pic, e la fel de, daca nu chiar mai importanta, decat espressorul). Tot cei de la Barshaker au la dispozitie, pentru precomanda DF54, care are performante foarte bune pentru pretul cerut (si aici se aplica reducere ; o sa-i cer link de afiliat sau ceva lui MyR :D :D :D). Ori, pentru un pic mai putin, exista si Baratza Encore. Pe partea de rasnite manuale nu ma pot declara, nu m-am documentat.
Spor la cumparat si la cat mai multe cafele bune preparate!
Hedone Honne Home | AVX DB1 Plus (urmeaza) | Kingrinder K6
Membru Anonim
Calafat
28-05-2024, 20:38
(This post was last modified: 28-05-2024, 20:46 by _R_A_D_U.)
(28-05-2024, 10:38)life0711 Wrote: Salut
...
Pentru rasnita mi se pare si mai complicat. Nu as vrea sa investesc mai mult de 400 ron.
...
Ce ai zis mai sus e cea mai mare prostie / greșeală / gafă pe care o poți face. Nu-ți dau sfat de cumpărare dar zic doar atât:
espressorul e doar o extensie a râșniței!
(28-05-2024, 10:38)life0711 Wrote: Pe langa rasnita si espresor, de ce accesorii as mai avea nevoie?
Tamper, nivelator, WDT, stație tampare, puck screen, cântar. Dacă ai espressor cu 3 căi, îți trebuie sită oarbă și detergent backflush. Dacă bei cu lapte - latieră iar dacă espressorul nu are sau nu poate, ai nevoie de spumator separat.
PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM & Staresso Mirage Pro 2023
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(28-05-2024, 20:38)_R_A_D_U Wrote:
(28-05-2024, 10:38)life0711 Wrote: Pe langa rasnita si espresor, de ce accesorii as mai avea nevoie?
Tamper, nivelator, WDT, stație tampare, puck screen, cântar. Dacă ai espressor cu 3 căi, îți trebuie sită oarbă și detergent backflush. Dacă bei cu lapte - latieră iar dacă espressorul nu are sau nu poate, ai nevoie de spumator separat.
Ca sa te ajut sa mai tai din costuri: nivelator nu e necesar daca faci wdt, wdt poti sa iti faci tu aproape gratis, puck screen vezi tu mai incolo daca e necesar, statie tampare poate fi si un dog de lemn.
Eu as zice ca un tamper(potrivit pe sita ta), un cantar(ieftin) si o latiera daca bei cu lapte, e minimul necesar la inceput, iar restul vezi tu dupa.
Daca aparatul entry level va veni doar cu sita presurizata, poate vei vrea sa o schimbi si pe asta.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
Aero...
Bucuresti
In loc de latiera foloseste o cana cu cioc sau un ibric, mai pui la rasnita banii aia…
Si in loc de tamper foloseste tot o bucata de lemn.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Membru Anonim
Calafat
Nu-i "face" nimeni un setup ok inițiatorului în 1200 lei? Ar cam fi variante ok...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
29-05-2024, 10:38
(This post was last modified: 29-05-2024, 10:39 by cristi5922.)
Initiator, ce cafea bei?
Posibil sa ne dam pe aici in stamba cu recomandari pentru un profil de prajire care nu e ceea ce iti doresti.
Flair 58 | Eureka Atom 75mm | Fellow Ode + SSP | Comandante MK3 | Acaia Pearl S | V60 | ThirdWaveWater
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
29-05-2024, 11:40
(This post was last modified: 29-05-2024, 11:41 by DanCo.)
Eu zic sa va mai gândiți la sfaturi. Pentru un echipament ok cu cerințe minime pentru espresso și alte variante cu lapte eu nu as cobora sub Lelit Anna 41TEM și Kinu. Altfel fie va spune ca nu ii place gustul la ceea ce obține fie va vinde tot cu pierdere după câteva săptămâni. La espressor hai ca poate și cu Flair se descurca dar ii ia mai mult timp și fiind la început poate sa facă mai multe greșeli. Nu poți cobora sub anumit nivel doar pentru ca nu ai mai mulți bani. Dacă nu ai buget iei o rasnita capabila și ramai la V60 pana faci rost de bani și pentru espressor. În ultima vreme zici ca recomandările de pe forum pentru începători fără buget sunt campanii de vânzări la site-urile din China. Nu am nimic împotriva lucrurilor din China dar la început, când nu ai experienta, măcar echipamentul sa te ajute sa corectezi din variabile.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB, Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60.
Espressoman infocat
Timisoara
(29-05-2024, 11:40)DanCo Wrote: ...Dacă nu ai buget iei o rasnita capabila și ramai la V60 pana faci rost de bani și pentru espressor. ...
Caz in care s-ar putea sa ramana cu banii in buzunar, poate nu va mai dori ca dupa upgrade sa faca downgrade de la V60 la espresso. :D
Filtroman incepator
Timisoara
29-05-2024, 12:41
(This post was last modified: 29-05-2024, 13:06 by alin1970.)
Se poate rasni si cu bani putini.
Eu folosesc o manuala chinezeasca MHW 3Bomber R2 si sunt foarte multumit . O primesti la usa cu Fan Courier fara alte taxe. Se pot prinde si oferte mai bune. Rasnita este buna si la V60 si la espresso.
https://a.aliexpress.com/_EH1Bhyx
Si ...poate te uiti si la un Staresso Mirage ca solutie de buget pentru espresso.
Posibil sa nu fie solutiile ideale, dar sunt verificate.
Hario V60 / Melitta 101 ceramic dripper / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
Arin v2.0 Lever / MHW -R3 manual grinder / Arco manual grinder /
Skywalker roaster
Membru Anonim
Calafat
29-05-2024, 13:23
(This post was last modified: 29-05-2024, 13:32 by _R_A_D_U.)
(29-05-2024, 11:40)DanCo Wrote: ...Dacă nu ai buget iei o rasnita capabila și ramai la V60 pana faci rost de bani și pentru espressor. ...
E vorba de gusturi. Dacă omul vrea espresso și nu brew, ce faci? Eu, dacă nu aș avea posibilitatea să beau espresso, n-aș fi curios de V60 și aș bea ceai (de tei ca să mă calmeze).
(29-05-2024, 11:57)edri Wrote: Caz in care s-ar putea sa ramana cu banii in buzunar, poate nu va mai dori ca dupa upgrade sa faca downgrade de la V60 la espresso. :D
Să înțeleg că espresso e inferior. E bine de știut...
(29-05-2024, 10:38)cristi5922 Wrote: Initiator, ce cafea bei?
Posibil sa ne dam pe aici in stamba cu recomandari pentru un profil de prajire care nu e ceea ce iti doresti.
Pe mine mă distrează maxim ăștia noi pe forum care cer sfat de cumpărare apoi se dau la fund.
(29-05-2024, 12:41)alin1970 Wrote: Si ...poate te uiti si la un Staresso Mirage ca solutie de buget pentru espresso.
Staresso scoate espresso ok dar e cam greu de făcut. Trebuie ”să muncești” pentru rezultatul din ceașcă pe când un espressor face treaba mai ușoară.
Espressoman fresh
Bucuresti
29-05-2024, 13:46
(This post was last modified: 29-05-2024, 13:50 by life0711.)
Multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca piesa de baza este rasnita asa ca o sa incep cu ea. Cred ca bugetul nu imi permite sa incep direct cu o rasnita electrica asa ca focusul ramane pe cele manuale, desi observ ca pretul pentru PL43MMI este apropiat de cel al unui Kinu.
Am gasit pe aliexpress un K2 la 360 ron. ( k4 in schimb este mult mai scumpa,fiind sold out in majoritatea anunturilor)
O varianta ar mai fi sa astept noua comanda de grup si sa cumpar Kinu M47 la aprox 800ron.
Adaug pe lista si varianta colegului, cu MHW 3BOMBER - 500ron.
Sunt curios, incepator fiind, daca o sa simt diferenta dintre Kinu M47 si K2?
(29-05-2024, 10:38)cristi5922 Wrote: Initiator, ce cafea bei?
Momentan am un deloghi unde folosesc cafea din supermarket deja macinta. Asa ca singurele experiente cu cafea prajita sunt la cafenele de specialitate unde nu pot sa zic ca am facut prea multe vizite si nu reusesc sa fac diferenta clara intre diferite tipuri de prajire.
Imi doresc sa folosesc espressor, varainta cu v60 este interesanta dar prefer espresso.
Membru Anonim
Calafat
29-05-2024, 14:00
(This post was last modified: 29-05-2024, 14:05 by _R_A_D_U.)
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca piesa de baza este rasnita asa ca o sa incep cu ea. Cred ca bugetul nu imi permite sa incep direct cu o rasnita electrica asa ca focusul ramane pe cele manuale, desi observ ca pretul pentru PL43MMI este apropiat de cel al unui Kinu.
Kinu Simplicity și Classic mult mai scumpe decât PL043MMI. Îndrăznesc să zic: chiar mai bune. Încă un atu al manualei - o poți lua în deplasare.
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: O varianta ar mai fi sa astept noua comanda de grup si sa cumpar Kinu M47 la aprox 800ron.
Kinu Phoenix.
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Sunt curios, incepator fiind, daca o sa simt diferenta dintre Kinu M47 si K2?
Poate la început nu dar, în mod sigur, ulterior da. Reține asta: Kinu e o manuală de top!
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Momentan am un deloghi unde folosesc cafea din supermarket deja macinta.
Ce delonghi? Vezi că sunt unele la care poți cumpăra sită depresurizată și scot acceptabil. Eu am încercat asta pe EC221.B și a fost oarecum ok.
Dar nu uita râșnița!
Espressoman fresh
Bucuresti
(29-05-2024, 14:00)_R_A_D_U Wrote: (29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Multumesc pentru raspunsuri.
Kinu Simplicity și Classic mult mai scumpe decât PL043MMI. Îndrăznesc să zic: chiar mai bune. Încă un atu al manualei - o poți lua în deplasare.
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: O varianta ar mai fi sa astept noua comanda de grup si sa cumpar Kinu M47 la aprox 800ron.
Kinu Phoenix.
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Sunt curios, incepator fiind, daca o sa simt diferenta dintre Kinu M47 si K2?
Poate la început nu dar, în mod sigur, ulterior da. Reține asta: Kinu e o manuală de top!
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Momentan am un deloghi unde folosesc cafea din supermarket deja macinta.
Ce delonghi? Vezi că sunt unele la care poți cumpăra sită depresurizată și scot acceptabil. Eu am încercat asta pe EC221.B și a fost oarecum ok.
Dar nu uita râșnița!
DeLonghi EC221.B am si eu. Doar ca a facut 7 ani acum in martie. Nu ma asteptam sa fei capabil.. la ce am citit aici pe forum. O sa caut sa cumpar o sita depresuriata. sunt curios ce diferente o sa simt.
DA, la Kinu Phoenix faceam referire. nu la restul de modele. Cum spuneam sunt nou, sigur imi scap mai multe detalii.
Ok, sa inteleg ca un Kinu Phoenix o pot sa o privesc si ca o investitie de lunga durata, de care m-as putea sa ma folosesc si daca o sa ma prinda si mai tare aceasta lume a cafelei?
Membru Anonim
Calafat
29-05-2024, 14:18
(This post was last modified: 29-05-2024, 14:25 by _R_A_D_U.)
Nu uita un alt aspect: cafeaua proaspăt prăjită! Pune acea sită depresurizata și rasneste 18g cafea proaspăt prăjită cu un kinu... Vei vedea ca nu-ți vei recunoaște bătrânul chinez.
(29-05-2024, 14:13)life0711 Wrote: si daca o sa ma prinda si mai tare aceasta lume a cafelei?
Măi, în această situație... ghinion!, vorba prezidentului. Ce va urma
va fi groaznic: o parte din bănuții tai vor sări săptămânal din portofel/ card.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Vezi ca poți sa completezi formularul de reducere pentru Kinu și inafara perioadei de comanda de grup. Eu am comandat una saptamana trecuta și luni am primit-o.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB, Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60.
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
29-05-2024, 16:39
(This post was last modified: 29-05-2024, 16:40 by cristi5922.)
Daca bei cafele dark, cam orice espressor cu thermoblock o sa fie suficient.
Nici la prepararea pucului nu trebuie 100% precizie.
Daca vrei cafele light, cum sunt cele din cafenelele de specialitate, se schimba povestea.
Flair 58 | Eureka Atom 75mm | Fellow Ode + SSP | Comandante MK3 | Acaia Pearl S | V60 | ThirdWaveWater
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(29-05-2024, 13:46)life0711 Wrote: Multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca piesa de baza este rasnita asa ca o sa incep cu ea. Cred ca bugetul nu imi permite...
Aparatura o iei rar, cafeaua des. Ar fi bine sa te gandesti ce buget vei avea pentru cafea, ca daca e 50 de lei pe kg nu stiu daca merita sa iei Kinu sau altceva similar.
Nu ai pe nimeni in zona sa iti imprumute o rasnita kinu sau ceva asemanator sa probezi?
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
Filtroman incepator
Timisoara
Daca ai gasit Kingrinder K2 la 360 lei, nu vad de ce ai da peste 800 lei pe Kinu. Au cutite similare. Restul e marketing. Nu cred ca diferenta de bani se va simti in ceasca, doar in portofel !
Parerea mea. Nu incerc sa vand nimic.
Hario V60 / Melitta 101 ceramic dripper / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
Skywalker roaster
Espressoman fresh
Bucuresti
(29-05-2024, 21:19)alin1970 Wrote: Daca ai gasit Kingrinder K2 la 360 lei, nu vad de ce ai da peste 800 lei pe Kinu. Au cutite similare. Restul e marketing. Nu cred ca diferenta de bani se va simti in ceasca, doar in portofel !
Peste noapte la asta ma gandeam si eu.. ca as putea face o economie substantiala. Vad ca sunt multi colegi pe forum care vorbesc de bine despre King sau Time.
Practic daca as lua K2 + Gaggia Espresso Style sau AVX EM3202SW as cobora sub bugetul initial, ceea ce nu suna asa rau. Mai multi bani ptr portafiltru, sita si cafea proaspata.
Aero...
Bucuresti
Ar trebui sa incerci sa intelegi ca in general in spatele unei rasnite sau a unui espressor se afla niste functionalitati. E destul de pagubos sa mergi cu ochii doar pe partea financiara pentru ca ori iti place espresso-ul si vei face upgrade (in conditii dificile), ori nu-ti place (din motive de proasta alegere) si gasesti greu clienti.
Nu e suficient sa iei o rasnita si un espressor si sa crezi ca ai rezolvat sarcina asta…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Oradea
Daca mergi pe AVX EM3202SW, poti creste bugetul la rasnita :D Iar daca alegi o rasnita second-hand, vei obtine si mai multa valoare pentru aceeasi suma de bani
Profitec GO | 1Zpresso K-Ultra | Baratza Encore ESP | Brewista Artisan v3 | Timemore Black Mirror Nano | April Brewer | Hario V60 Switch | Timemore B75 | AeroPress Clear Blue
Past: Kinu M47 Simplicity | Fellow Ode v1.1 | Bialetti Moka Induction
Membru Anonim
Calafat
(29-05-2024, 21:19)alin1970 Wrote: Daca ai gasit Kingrinder K2 la 360 lei, nu vad de ce ai da peste 800 lei pe Kinu. Au cutite similare. Restul e marketing. Nu cred ca diferenta de bani se va simti in ceasca, doar in portofel !
Alin, îmi pare rău că zic asta dar, pare că ai uitat experiențele pe care ”le-ai trăit” cu acea râșniță K2. Hai s-o zicem p-aia dreaptă: K2 e o râșniță slabă pentru espresso și punct! Aș zice să-ți revezi postările din staresso. Iar dacă ajungem să punem egal între K2 și kinu, cum se zice...
discutăm discuții.
Filtroman incepator
Timisoara
Asa este. Discutam discutii.
Incerca Kinu in paralel cu K2 ,
fa un test orb si spui aici daca chiar este mare diferenta intre ele. Eu am incercat si nu am simtit diferenta. La aceleasi cutite nu are cum sa rezulte macinis foarte diferit. Constructia este ok la ambele. Eu am probleme cu prepararea pucului, tamparea corecta si papilele neantrenate.
Skywalker roaster
Aero...
Bucuresti
Legat de K2, eu am gasit informatiile de mai jos:
Filtroman incepator
Timisoara
Da, multumesc pentru descoperire.
Nu mai este nevoie de teste.
De ce K2 nu ar fi potrivita pentru espresso ? Doar pentru ca asa scrie pe acea hartie ? De gandit mai si gandim ? Sau e destul sa gandeasca altii pentru noi ?
Nu mai insist ca nu am de ce. Dupa unii Kinu este singura rasnita manuala buna pentru espresso.
Eu cer doar un test obiectiv intre Kinu si K2.
Fiecare e liber sa isi cheltuie banii cum crede de cuviinta.
Skywalker roaster
Aero...
Bucuresti
M-as gandi ca asa le-a dat producatorul. E doar gama de la Kingrinder acolo in poza. Desigur ca putem face si teste.
Ma intreb acum de ce Kinu are si cutit de pour-over de la producator.
Filtroman incepator
Timisoara
30-05-2024, 19:07
(This post was last modified: 30-05-2024, 19:22 by alin1970.)
Cutitul K2 este aproape identic cu cel de Kinu si este clar cutit de espresso nu de PO Pentru PO se poate monta un cutit PO Kinu sau PO Italmil de la Barshaker in K2.
Poate ne ajuta colegul @
Darsidius cu niste lamuriri ca tot si-a cumparat K2. Dar pe el il intereseaza PO in ultima vreme, nu il mai atrage espresso.
Eu mi-am exprimat si sustinut parerea. Incercati un K2 pentru espresso si apoi trageti concluziile. Nu este Kinu singura rasnita manuala care macina bine pentru espresso.
Cutitul de PO Kinu, de fapt este facut de Italmil nu de Kinu. Daca Italmil nu producea cutite PO nu aveam Kinu PO.
Skywalker roaster
Filtroman incepator
Timisoara
Skywalker roaster
Membru Anonim
Calafat
30-05-2024, 19:42
(This post was last modified: 30-05-2024, 19:46 by _R_A_D_U.)
Înțelege că am fost de față la un face 2 face cu aceeași cafea, la același espressor. Cea de la K2 a ieșit nașpa. Tu crezi ce vrei!
Încă ceva: toți ne dorim ieftin și bun! Din păcate, așa ceva nu există! Adevărat, poți găsi scump și prost...
Eu am fost interesat de achiziția unei manuale (pentru deplasări), am citit, testat, urmărit clipuri. Bine că nu m-am lăsat sedus de comandante...