(02-01-2016, 20:17)Mp@un@s Wrote: Sunt in cautarea unui expresor si deoarece nu ma prea pricep va cer sfatul ......
Spuneti-mi si mie intre aceste 2 expresoare pe care sa il aleg :
1) Delonghi Caffe Magnifica ESAM4000-B : http://www.emag.ro/e...b/pd/D9VYWBBBM/
2) Gaggia Platinum Vogue : http://www.kfea.ro/a...platinum-cadou/
Cu tot respectul , pentru faptul ca iti doresti sa bei o cafea buna , dar cred ca te afli intr-o confuzie .
Esti in cautarea unui expresor si ai dat doua link-uri spre 2 minunate automate pentru preparat cafea .
Espresso , in sensul celor discutate pe acest forum , reprezinta o bautura extrasa cu ajutorul unui aparat, numit intr-adevar expresor , dar pentru care utilizatorul foloseste min 7-14 g de cafea proaspat prajita si
macinata intr-o rasnita separata , macinatura pe care o niveleaza si o tampeaza cu cca 14 kgf in sita speciala asezata in portfiltrul expresorului.
Expresorul este pornit din timp si lasat sa se incalzeasca 20-40 de minute pana ce ajunge la temperatura de lucru .
Dupa ce portfiltrul este montat in grup utilizatorul actioneaza dispozitivul de initiere a extractiei ( levier , maneta sau buton ) iar aparatul va livra in ceasca 30-60 de ml de cafea la o presiune de 9 bari , o temperatura de 88-96 gc, in timp de 25 de secunde .
Sub 25 de secunde si la presiuni sub 9 bari avem o cafea subextrasa , fara gust adica un fel de spalatura . Peste 25-30 de secunde suntem in cealalta zona a supraextractiei .
Toate aceste neajunsuri se regleaza foarte simplu din rasnita .
Deci , folosind un expresor utilizatorul va bea intotdeauna ceea ce isi doreste si ceea ce prepara .
Cu aparatele indicate de tine acesta nu poate parcurge niciuna din etapele de mai sus iar aparatele vor prepara cafeaua asa cum cred ele .
In 99,99% din cazuri utilizatorul va avea parte doar de subextractii ( in sensul celor scrise mai sus ) adica 30-60 ml de zema care va curge in 10-12 sec maxim , preparata din nu se stie ce cantitate de macinatura , extrasa la cine stie ce presiune si temperatura .
In ceasca va rezulta orice numai un shot decent de espresso nu .
Daca trecem si la combinatii cu lapte deja ne indepartam prea mult de ceea ce ar trebui acestea sa fie .
Despre fiabilitate , intretinere si service nu mai vorbim . Dupa principiul ca toate faptele bune se platesc , la fel si utilizarea simpla se plateste prin slaba fiabilitate , intretinere greoaie si service dezastru .
Asta iti doresti ?
Daca da, cred ca nimeni de pe acest forum nu iti va putea face vreo recomandare in acest sens .
Daca vei cauta pe aici vei vedea ca au mai fost solicitate asemenea recomandari dar si acelea au ramas fara raspunsuri .
Cei mai multi membri cauta perfectiunea gustului si isi doresc in ceasca un espresso perfect iar pentru asta folosesc alte tipuri de echipamente .
Sunt convins ca cele scrise de mine nu te vor multumi si , poate , te vor deruta putin .
Macar primesti un raspuns onest care te va pregati pentru dezamagirile care vor urma , achizitionand un asemenea gen de aparat pentru prepararea cafelei .
Daca toate cele scrise mai sus nu conteaza atunci da cu banul sau alege unul la nimereala .
Bautura livrata va fi la fel de slaba deoarece fabricantul nu isi poate permite ca utilizatorul , dupa ce a transpirat in efortul deosebit facut pentru a apasa un buton , sa nu primeasca recompensa asteptata : o " cafea ideala , delicioasa " .
Succes !