Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie incepator PL41TEm / PL81T

#1
Salutare.
E prima mea aparitie pe forum, sper ca pun unde trebuie intrebarea?.

Sunt in cautarea unu espressor. Ideea e ca, chiar daca sunt incepator, as vrea sa iau ceva mai bunicel, sa nu trebuiascasa il schimb dupa un an. In urma rasfoirii forumului, am in cap urmatoarele intrebari:
- avantaje grup 58 mm fata de cel de 57 mm;
- diferenta intre boiler de 250 ml si 300 ml;
- se poate schimba grupul de 57 mm cu grup de 58 mm(pt 41tem sau 81t)?;
- dupa cate minute de la pornirea unui PL41TEM sau 81T pot bea un espresso/capucino?
- daca am musafiri si va trebui sa prepar de ex 2 espresso si 4 capucino, am citit pe forum ca prima data trebuie facute shot-urile apoi frotat laptele. In urmare, cate minute imi va lua sa prepar cele 5-6 capucino cu un pl41tem sau 81T?

Pt rasnita m-am gandit sa merg pe Kinu.

Va multumesc pentru raspunsuri!
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#2
Bună! Cu siguranță se vor plictisi musafirii pana prepari 5-6 cappuccino  Smile ​​​​​​
Dacă ești amator de cafea cu lapte îți recomand să te îndrepți din prima către minim HX. 

Spor!
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#3
Salut,
Sa ne spui și bugetul
Iți recomand să citești
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...a-pro-cons
Chiar daca titlul poate să ți se pară că nu are legătură cu ce vrei tu, daca ai răbdare să citești o să găsești răspuns aproape la toate întrebările
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#4
Salut,

Bine ai venit! Poate este bine sa incepi cu bugetul maxim care il ai propus. Setup-ul trebuie sa il iei pentru nevoile tale in primul rand nu al musafirilor, excepția fiind daca ei vin asa des la pachet, atunci e clar ca trebuie sa mergi pe DB sau HX cum sustine si colegul mai sus.

1. Avantajele la grup de 58 gasesti mai multe accesorii dar acum ai si pentru 57 nu sunt chiar asa o mare problema!

2. Diferența nu este foarte mare dupa cum observi dar poate aduce un aport.

3. De ce ai face asta? Mai bine iei 58 direct

4. Undeva la 45 minute sa ajunga la o temperatura optima tot ansamblul, se rezolva simplu cu o priza wi-fi programabila.

5. Aici ti-am dat răspuns la început, dual boiler sau HX.

E bine sa citești și postul colegului. Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#5
(26-10-2020, 22:21)Cosminchir Wrote: Salut,
Sa ne spui și bugetul
Iți recomand să citești
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...a-pro-cons
Chiar daca titlul poate să ți se pară că nu are legătură cu ce vrei tu, daca ai răbdare să citești o să găsești răspuns aproape la toate întrebările

Bugetul nu l-am stabilit, am optat pentru un Kinu(ca sa nu ma urc prea tare cu totalul).

Am citit, dar din ce am inteles parerile sunt putin impartite. O alta intrebare care mi se naste este ca daca cu jucaria mea de acum Delonghi, reusesc sa obtin abur suficient pentru frotarea a 4 capucino, de ce nu as reusi cu un aparat mai profi? Si daca pl41tem nu e pt frotare(cum indirect sustin unii), de ce ar mai avea teava PROFESIONALA pt aburi?

(26-10-2020, 22:30)IonutMihail Wrote: Salut,

Bine ai venit! Poate este bine sa incepi cu bugetul maxim care il ai propus. Setup-ul trebuie sa il iei pentru nevoile tale in primul rand nu al musafirilor, excepția fiind daca ei vin asa des la pachet, atunci e clar ca trebuie sa mergi pe DB sau HX cum sustine si colegul mai sus.

1. Avantajele la grup de 58 gasesti mai multe accesorii dar acum ai si pentru 57 nu sunt chiar asa o mare problema!

2. Diferența nu este foarte mare dupa cum observi dar poate aduce un aport.

3. De ce ai face asta? Mai bine iei 58 direct

4. Undeva la 45 minute sa ajunga la o temperatura optima tot ansamblul, se rezolva simplu cu o priza wi-fi programabila.

5. Aici ti-am dat răspuns la început, dual boiler sau HX.

E bine sa citești și postul colegului. Spor!

Deci pentru gustul din ceasca nu trebuie sa tin cont ca e 57 sau 58 mm? Aici ma refer la tot ce tine de marime (site, portafiltru cu sau fara fund, gramajul cafelei ce intra in site, etc).
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#6
Țeava profesionala nu te ajuta in promoție de 100 % sa faci crema. Un factor foarte important este boilerul iar cel de pe TEM nu îți va livra suficient abur pentru a fronta pe 5-6 cappuccino ci  maxim pt 2 odată după care trebuie să-l amorsezi si sa aștepți sa se încălzească iar apa pana ai suficient abur.....
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#7
(26-10-2020, 23:42)RaduNim Wrote: Țeava profesionala nu te ajuta in promoție de 100 % sa faci crema. Un factor foarte important este boilerul iar cel de pe TEM nu îți va livra suficient abur pentru a fronta pe 5-6 cappuccino ci  maxim pt 2 odată după care trebuie să-l amorsezi si sa aștepți sa se încălzească iar apa pana ai suficient abur.....

Aici mi se mai naste o intrebare: cat timp ii ia aparatului sa se amorseze si sa se incalzeasca pt a face abur pt urmatoarea frotare?
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#8
Amorsarea tu o faci, nu aparatul. Cred ca în aprox 5-10 min e gata pentru încă o "tură"
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#9
Salut Stelo,

Ti-am răspuns la PM-uri, dar ideea ramane aceeași, sa faci achizitia pentru tine, nu pentru musafiri. Experimentează puțin in lumea cafelei cu un setup corelat cu bugetul tau, vezi care e treaba, upgrade- ul o sa vina cel mai probabil in primul an . Sustin ce spune RaduNim, PL41TEM nu poate mai mult consecutiv, adica vei pierde niste timpi importanti intre shot-uri. Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#10
Ok, am inteles ce vreau. IonutMihail mi-a dat un argument foarte bun cu privire la musafiri, argument la care nu m-am gandit.
Pentru mine si sotie ar fi foarte ok un pl41tem cu Kinu.

Acum ma gandesc daca Lelit ar fi cea mai ok achizitie. Avand in vedere pretul de care beneficiem, ma gandesc ca poate la banutii astia(sau chiar cu 2-300 mai sus) as putea lua un espressor de la alta firma mai ok?(tot cu teava profesionala de aburi, o frotare pe zi va fi sigur)
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#11
(26-10-2020, 22:30)IonutMihail Wrote: ....

4. Undeva la 45 minute sa ajunga la o temperatura optima tot ansamblul, se rezolva simplu cu o priza wi-fi programabila.


45’ pt grup E61.
La lelit (cel puțin ce am avut eu 91 și probabil și 81) in 15’ e gata de extracție. Și apoi încă 5 pentru încălzire la ~126C pt frotare.

(26-10-2020, 21:43)Stelo Wrote: ....
- avantaje grup 58 mm fata de cel de 57 mm;
- diferenta intre boiler de 250 ml si 300 ml;
- se poate schimba grupul de 57 mm cu grup de 58 mm(pt 41tem sau 81t)?;
- dupa cate minute de la pornirea unui PL41TEM sau 81T pot bea un espresso/capucino?
- daca am musafiri si va trebui sa prepar de ex 2 espresso si 4 capucino, am citit pe forum ca prima data trebuie facute shot-urile apoi frotat laptele. In urmare, cate minute imi va lua sa prepar cele 5-6 capucino cu un pl41tem sau 81T?

Pt rasnita m-am gandit sa merg pe Kinu.

Kinu
Grup 58 vs 57 nu e o problema. Și eu la începuturi am zis ca 58, ca e standard etc. Și uite ca am ajuns sa ador 54 mm. Wink
Boiler - orice in plus e bine, și cei 50 ml. Mai ales la frotare!! Ca exemplu de școala uit-te la caracteristici la dual boiler ce mărimi au boilerele de aburi. Sunt mari. (Și nici nu trebuie sa te uiți la cele profesionale: Profitec Pro 300, Lelit elizabeth).
Nu se pot schimba grupurile. Deși tehnic cred ca se poate orice... și de tai aparatul in doua, dar de ce ?! Wink
Întrebarea asta ultima mie îmi da clar răspunsul: tu vrei de fapt un DB (sau minim HX) dar încă nu ai aflat. Wink
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#12
Stelo - hai sa iti răspund aici, nu are rost sa discutam in paralel pe PM. Sunt lucruri care au tot fost spuse aici de colegi.

El este inca nehotărât, ca incepator a pus pe prim plan nevoile musafirilor vs nevoia personala. I-am explicat ca marea majoritate nu o sa aprecieze neapărat deoarece nu au un gust format probabil cum o sa si-l formeze el după ceva experiență in lumea cafelei de specialitate.

In ceea ce privește raspunsul, PL41TEM iti ajunge pentru frotat laptele tie si sotiei, deci nevoile sunt pentru 2 persoane defapt . O rezolvi cu o latiera, Motta de 500ml daca ma intrebi pe mine. Are pereti grosi, iti ofera timp sa corectezi daca ai gresit undeva, e mai calitativa fata de cele normale.

La temperatura este cum spune si colegul, la un SDBU e suficient 20 min, eu personal il las minim 40, poate doar psihic e problema, nu ma deranjează

Succes in alegerea potrivită pentru tine!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#13
O să întăresc și eu ce ți-a spus IonuțMihail, sa îți spun cum a fost la mine când au venit prima data musafirii. Am avut de făcut vreo 8 cafele, 6 negre și 2 cu lapte. Pe primele le-am făcut cu 9 Gr cafea și apoi am pus peste 40 gr apa fierbinte, la final le-am lăsat pe cele cu lapte. Toți au spus că este cea mai buna cafea băută de ei(toți utilizatori Nespresso). Asa că dacă nu ai vreun prieten cu grup E61 acasă, nu mi-aș face griji cu invitații.
41 tem+Kinu mi se pare cea mai bună combinație pentru un buget în jur de 3000 lei. In plus o să mai trebuiască să bugetezi un cantar, o sită mai buna, nivelatorul ajuta și el mult la început, un tanc de zaț.
Nevoia de upgrade o să apară în primul an dacă te prinde microbul, eu deja mă gândesc la asta, dar eu o sa mă duc cat pot de mult în sus cu râșnita și o să mai păstrez 41tem cel puțin un an.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#14
(27-10-2020, 08:07)Cosminchir Wrote: In plus o să mai trebuiască să bugetezi un cantar, o sită mai buna, nivelatorul ajuta și el mult la început, un tanc de zaț.

Ce inseamna o sita mai buna pentru 41TEM? Am citit pe forum despre site vst si ims, ascaso...problema e ca ce am citit si am gasit eu sunt de prin 2017, ma gandesc ca intre timp s-au mai schimbat treburile.
Iarasi ce am mai citit undeva, ca tamperul de precizie 57,55mm(care vine la pachet cu espressorul) nu merge pe toate sitele. In situatia aceasta, merita sa optez pentru acel tamper? Sau mai bine acea suta de lei o investesc in alt tamper?...si in care altul?
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#15
(27-10-2020, 19:13)Stelo Wrote:
(27-10-2020, 08:07)Cosminchir Wrote: In plus o să mai trebuiască să bugetezi un cantar, o sită mai buna, nivelatorul ajuta și el mult la început, un tanc de zaț.

Ce inseamna o sita mai buna pentru 41TEM? Am citit pe forum despre site vst si ims, ascaso...problema e ca ce am citit si am gasit eu sunt de prin 2017, ma gandesc ca intre timp s-au mai schimbat treburile.
Iarasi ce am mai citit undeva, ca tamperul de precizie 57,55mm(care vine la pachet cu espressorul) nu merge pe toate sitele. In situatia aceasta, merita sa optez pentru acel tamper? Sau mai bine acea suta de lei o investesc in alt tamper?...si in care altul?
Pentru Lelit cu grup de 57 găsești doar site la la Ascaso sau IMS.
Tamperul cu mâner roșu care vine impreuna cu espresorul se potrivește atât pe sită IMS cât și pe cea de la Ascaso.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#16
(27-10-2020, 19:29)Cosminchir Wrote:
(27-10-2020, 19:13)Stelo Wrote:
(27-10-2020, 08:07)Cosminchir Wrote: In plus o să mai trebuiască să bugetezi un cantar, o sită mai buna, nivelatorul ajuta și el mult la început, un tanc de zaț.

Ce inseamna o sita mai buna pentru 41TEM? Am citit pe forum despre site vst si ims, ascaso...problema e ca ce am citit si am gasit eu sunt de prin 2017, ma gandesc ca intre timp s-au mai schimbat treburile.
Iarasi ce am mai citit undeva, ca tamperul de precizie 57,55mm(care vine la pachet cu espressorul) nu merge pe toate sitele. In situatia aceasta, merita sa optez pentru acel tamper? Sau mai bine acea suta de lei o investesc in alt tamper?...si in care altul?
Pentru Lelit cu grup de 57 găsești doar site la la Ascaso sau IMS.
Tamperul cu mâner roșu care vine impreuna cu espresorul se potrivește atât pe sită IMS cât și pe cea de la Ascaso.

Deci tamperul de precizie 57.55 mm e cel rosu? Si poate intreb prostii, dar sita cu care vine espressorul banuiesc ca nu are treaba nici cu IMS nici cu Ascaso. In consecinta, pt inceput, care ar fi mai ok: IMS sau Ascaso? ?
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#17
(27-10-2020, 19:35)Stelo Wrote:
(27-10-2020, 19:29)Cosminchir Wrote:
(27-10-2020, 19:13)Stelo Wrote:
(27-10-2020, 08:07)Cosminchir Wrote: In plus o să mai trebuiască să bugetezi un cantar, o sită mai buna, nivelatorul ajuta și el mult la început, un tanc de zaț.

Ce inseamna o sita mai buna pentru 41TEM? Am citit pe forum despre site vst si ims, ascaso...problema e ca ce am citit si am gasit eu sunt de prin 2017, ma gandesc ca intre timp s-au mai schimbat treburile.
Iarasi ce am mai citit undeva, ca tamperul de precizie 57,55mm(care vine la pachet cu espressorul) nu merge pe toate sitele. In situatia aceasta, merita sa optez pentru acel tamper? Sau mai bine acea suta de lei o investesc in alt tamper?...si in care altul?
Pentru Lelit cu grup de 57 găsești doar site la la Ascaso sau IMS.
Tamperul cu mâner roșu care vine impreuna cu espresorul se potrivește atât pe sită IMS cât și pe cea de la Ascaso.

Deci tamperul de precizie 57.55 mm e cel rosu? Si poate intreb prostii, dar sita cu care vine espressorul banuiesc ca nu are treaba nici cu IMS nici cu Ascaso. In consecinta, pt inceput, care ar fi mai ok: IMS sau Ascaso? ?
Depinde de tabieturile pe care o să ți le formezi.
Eu la început foloseam sită Ascaso fiindca împărțeam un shot de 20 in/40 out in două.
După o vreme am vrut sa scad la 16-17în că sa beau și eu și soția cate un dublu ,dar cu sită de 20 Gr pucul mi se lipea de duș, așa că am trecut pe IMS de 18.
Acum mai folosesc Ascaso doar când îmi vin musafiri.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#18
Va multumesc tuturor pentru timpul acordat si pentru sfaturi! Imi cer scuze daca am pus intrebari aiurea, dar daca era sa caut raspunsurile prin forum, cred ca ma prindea CraciunulSmile)

Poate pt voi sunt lucruri banale, dar pt un incepator e ceva super fain sa poata sa faca parte dintr-o comunitate asa faina cu oameni deschisi, priceputi si pasionati de la care sa invete cat mai multe!

Sa auzim numai de bine!
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#19
Salut,

Vezi ca se face o confuzie. Tamperul cu maner rosu care vine acum cu PL41TEM este de 57.55 si nu o sa se potriveasca cu sita Ascaso. La sita Ascaso se potrivește cel de 57.35 cum am eu, model mai vechi. Poate cineva cu tamperul nou de 57.55 sa confirme daca folosește sita Ascaso. Spor!
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#20
Cu siguranță nu se potrivește. Luasem eu nivelator motta de 57.5 și nu intra, l-am returnat și am luat lelit de 57mm
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#21
(27-10-2020, 20:49)IonutMihail Wrote: Salut,

Vezi ca se face o confuzie. Tamperul cu maner rosu care vine acum cu PL41TEM este de 57.55 si nu o sa se potriveasca cu sita Ascaso. La sita Ascaso se potrivește cel de 57.35 cum am eu, model mai vechi. Poate cineva cu tamperul nou de 57.55 sa confirme daca folosește sita Ascaso. Spor!
Asa este, și eu îl am pe cel de 57,35, espressor cumpărat la final de august. Credeam că nu s-a schimbat nimic în două luni de aia am zis că se potrivește. Mea culpa Smile
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#22
Al meu lelit 41tem a venit cu acest tamper... Deci pt sita ascaso ce o folosesc acum mi ar trebuie cel de 57.35?
Sunt 3 versiuni : 57, 57.35, 57.55? [Image: 96fa954c0acad153cd95ee9e41711e2c.jpg]
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#23
Inseamna ca este trecut gresit in postul initial de vanzare, trebuie modificat zic eu, te poate induce in eroare
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#24
(27-10-2020, 20:54)d2florin Wrote: Al meu lelit 41tem a venit cu acest tamper... Deci pt sita ascaso ce o folosesc acum mi ar trebuie cel de 57.35?
Sunt 3 versiuni : 57, 57.35, 57.55? [Image: 96fa954c0acad153cd95ee9e41711e2c.jpg]

In sita Ascaso merge tamperul cu maner rosu de 57.35mm fix fix (daca nu scoti cu atentie tamperul iese cu tot cu sita) eu il folosesc in combinatie cu nivelator Motta de 57mm, deci daca vorbin de tamper 57.55 sau nivelator 57.5 sunt 99% sanse sa nu intre.

Legat IMS vs Ascaso parerile sunt impartite. In teorie IMS ar trebui sa fie mai bun, dar nu e cazul la sitele de 57, e si mai mica putin, si pentru inceput datorita limitarilor aparatelor (espressor + rasnita) ai sanse mai mari sa scoti ceva bun dintr-un 19g de cafea cu sita Ascaso decat din 17g cu IMS.
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MMI, Tamper Lelit 57.35, Nivelator Motta 57, Sita Ascaso
 
Reply
#25
Atunci la ce sita e bun tamperul de 57mm ce vine la pachet cu lelit?
Nivelator am de la. Lelit
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#26
(28-10-2020, 17:31)d2florin Wrote: Atunci la ce sita e bun tamperul de 57mm ce vine la pachet cu lelit?
Nivelator am de la. Lelit

Din ce am citit, e bun la sitele originale, care vin la pachet cu aparatul... si cred ca si la cele IMS(cred, nu is 100%, doar 90%Smile) )
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#27
De cateva luni, in pachet cu Lelit-urile pentru espressomani (de la importator) vine tamperul original, de precizie. 
Dar noi in forum am utilizat tampere generice de 57 sau 58 de cand ne stim. Tarziu au aparut cele de precizie, mai mult datorita aparitiei sitelor VST si apoi IMS. Asta nu inseamna ca vreo sapte ani cat am folosit noi tampere generice nu am facut espresso. Chiar multe cafenele folosesc si azi tampere generice. 

In cazul tamparii nu virgula face espresso-ul mai bun ci tamparea perfect plana si abtinerea de la ciocniri in portafiltru.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#28
Aici am și eu câteodată dificultăți în a avea o suprafață perfect plana după tampare. Folosesc un suport de silicon la marginea blatului.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)