(13-01-2021, 14:29)Dan_R Wrote: Multumesc pentru raspuns. Daca la reglajul pe gradatie minima, apa nu mai trece prin puc, iar reglarea rasnitei este micrometrica, rezulta ca pot obtine gradul de rasnire necesar pentru un bun espresso. De aici nelamurirea mea, de ce este de incepatori aceasta rasnita? Modelul Lelit 72 are facilitati electronice legate de timpul de rasnire si cutite mai mari dar plate, ceea ce obliga producatorul ca din punct de vedere tehnologic sa mareasca diametrul pentru a avea o fiabilitate (uzura) apropiata de cele conice. Deci as spune ca modelul 72 este pt incepatori fiindca incearca sa-ti faciliteze munca in procesul rasnirii. Ce vreau de fapt sa spun, fara a fi considerat chitibusar, este ca practic pot obtine aceeasi calitate a rasnirii pe un model simplu. Recunosc, va fi mai greu cu stabilirea corecta a gramajului, neavand un temporizator, dar calitatea care de fapt influenteaza rezultatul final, (cafeaua din ceasca) este acelasi.E vb la râșnițele entry level de uniformitatea rasnirii,de cantitatea de finess,de aici diferențele se preț între un lelit de 500 e și cele din vârf nu zic care sa nu supăr,sunt râșnițe cu turație variabilă,cu cooler etc...toate astea costa.
Am observat pe acest forum o mare scrupulozitate in a rasni strict cantitatea necesara la un shot. Daca pun in hopper mai multa cafea boabe o data, (necesarul unei zile) si apoi rasnesc temporizat la fiecare cafea, voi avea rezultate atat de diferite de la o cafea la alta doar datorita asa zisei oxidari a cafelei?
Referitor la rasnirea fina sunt cafele care se pretează la un pic de supra extracție,daca faci preinfuzie..etc...e plin forumul de discuții pe temele aste ,din fericire s au acoperit cu discuții cam tot ce tine de cafea...râșnița prima ,apoi espressorul!
[b]rocket giotto timer evoluzione r , cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 , kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.[/b]