Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie expresor si rasnita

#1
Va salut, sunt nou venit pe forum, va urmaresc de cateva zile si as dori un mic sfat, in special cu privire la rasnita Lelit pl72 Wiliams. Am citit discutiile despre ea insa as dori ceva pareri de la utilizatori si daca in gama asta de pret de cca 1900-2000 lei e ceva mai bun, ex Malhkonig Vario Home.Personal as opta pt. Lelit, strict pt. partea estetica, intrucat m-am hotarat la un expresor Lelit pl41TEM.Ce parere aveti despre combinatie si in special rasnita? Precizez ca sunt incepator, pana acum am folosit un aparat Krupp cu capsule Nespresso iar zilnic vom face cca. 5-6 expresso, in special sotia. Intrucat ei ii place cateodata si expreso lung sau capucino aparatul se preteaza la asa ceva? Am vazut ca e mai greu cu spuma de lapte si nu stiu daca poti lasa mai mult sa curga apa fierbinte(pt. expreso lung) ...Multumesc anticipat!
 
Reply
#2
Sette ar fi ceva catre ce as inclina in anul care ne aflam, daca... as fi dispus sa dau banii astia pe ea Smile
Restul... sunt din secolul trecut.
 
Reply
#3
O rasnita din plastic (n.r. Sette) la pret de comerciala, la care cutitele (cel putin cutitul superior) nu se pot schimba de catre utilizator ? Va suna cunoscut? Da, suna a consumerism. Si, din pacate, suna intr-adevar a viitor.
Personal, prefer sa raman in secolul trecut.

La fel a fost aclamata si Vario la vremea ei, dar nu prea am mai vazut multi cumparatori acum. Nici printre fanii ei nu m-am numarat, impotriva parerii majoritatii.

Sunt constient ca si acum marea majoritate m-ar contrazice vehement, dar este o opinie personala. Buna sau rea.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#4
(23-05-2017, 22:53)adif Wrote: O rasnita din plastic (n.r. Sette) la pret de comerciala, la care cutitele (cel putin cutitul superior) nu se pot schimba de catre utilizator ? Va suna cunoscut? Da, suna a consumerism. Si, din pacate, suna intr-adevar a viitor.
Personal, prefer sa raman in secolul trecut.

La fel a fost aclamata si Vario la vremea ei, dar nu prea am mai vazut multi cumparatori acum. Nici printre fanii ei nu m-am numarat, impotriva parerii majoritatii.

Sunt constient ca si acum marea majoritate m-ar contrazice vehement, dar este o opinie personala. Buna sau rea.


subscriu in totalitate, la ~2000 de lei poti sa te duci deja spre o ceado cu cutite de 64mm, quamar, macap, etc. plastic nu!
GS/3 AV | EK-43s | K30 | Comandante | VST 15/18/20g | Bravo Tools | Acaia Lunar
 
Reply
#5
PL72 e la plastic sau dincolo?
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#6
Ascaso i-steel 1....full metal jacket Wink si e si mai ieftina.
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#7
Quote:... la pret de comerciala, la care cutitele (cel putin cutitul superior) nu se pot schimba de catre utilizator ?

exista un arsenal de tabuuri si dogme care e folosit instinctiv in forum, cu efect de aruncator de ceata pentru cei care cauta un drum...

da, sette e o rasnita de bucatarie, care se vinde in europa prea scump pentru resursele celor carora le e destinata!
dar la ea acasa, in State, e $379, iar eu am dat un pret care poate fi corect, 18000 lei cu precomanda!
asta nu e pret de rasnita comerciala echivalenta in macinatura!

dupa mine ar fi potrivit spus, nu "la pret de comerciala", ci "la performanta de comerciala" pentru ca asta e in mare, adevarul!
rasnita livreaza o macinatura la nivelul unor rasnite de 3-5 ori mai scumpe (!)
si asta in conditii de lucru confortabil single dose si retentie controlabila!
incomparabile cu cele in care s-ar lucra acasa, cu o rasnita comerciala!
plus, la dimensiuni si greutate, mult mai potrivite pentru mediul casnic!

cutitele? toti cei interesati au vazut plenty of clipuri despre sette, cu desurubarea cutitului inferior, cu adaugarea de saibe pentru modificarea setarii de granulatie, cu schimbarea cutitului de macinare espresso cu cel de macinare grosiera etc.
numai cine a facut demontarea de cutit la sette vs. un "titan" comercial intelege ca e absurd sa selectezi o asemenea rasnita dupa posibilitatea de a schimba cutitele: rasnita nu e facuta pentru a fi lasata mostenire nepotilor! dupa 5-7 ani cel mult, se duce totul la ea: motor, cutite, componente de reglaj etc. !
da, rasnita e conceputa pentru timpurile astea si la nivelul ei e imperfecta, dar foloseste concepte revolutionare, cu rezultate spectaculoase pret/performanta!
din pacate, prea scumpa la noi si prea putin potrivita pentru revanzare...

sigur, totul poate fi argumentat cand luam la bani marunti un produs: sette are un motor care e conceput pentru 150 ore de functionare, cand macina, te intrebi daca mai rezista pana a doua zi, sunt aspecte de conceptie nefinalizate etc.
dar totul in jurul nostru e o problema de prioritati; ale fiecaruia;
faptul ca e din plastic ne deranjeaza pe multi; ok, dar nu putem argumenta cu asa ceva daca ne referim la caracteristicile functionale ale rasnitei; plasticul e nerelevant in acest context!

oare plasticul e ceea ce ne deranjeaza la ea? traim intr-o lume a "maselor plastice", de falsuri, de produse adaptate special pentru puterea de cumparare in europa de est, chinezaraie, gmo-uri s.a.m.d;
e lumea celor din jurul nostru, de care nu ne putem feri numai cu bani, vile si suvuri... vorba mielului: "si voi domnii, domnule si noi mieii, domnule..."
putem continua oricat si in orice directie... am mai spus: a vazut cineva o gazeta de perete din metal?

si da capo: cafeaua e in primul rand expusa acestei degradari ireversibile pe care o da interventia geneticii si consumerismul de care era vorbire!
cafeaua e un produs alimentar pe care-l consumam de obicei expirat; da, il prajim proaspat, dar... carnea congelata cat de proaspata e si cum i se "da" gust?! etc.

da, e off-topic, aici cumparam echipamente, nu cafea, dar nu strica sa mentinem focalizarea pe cafea, ca veriga slaba a lantului: cu cat e mai inalta calitatea unei cafele (peste 90), cu atat are un potential mai mare de a cadea intr-un timp mai scurt; si asta depinde de stabilitatea la umezeala (principal dusman), de densitate, de conditiile de expediere etc. - o cafea etiopiana poate sa-si pastreze calitatile 6-9 luni, in timp ce unele columbiene sunt excelente in prima luna si moarte in luna a 3-a! o cafea medie (peste 80) isi pastreaza calitatile mai mult timp, dar asta inseamna ca... are mai putine calitati pe care sa le piarda [Image: smile.gif] si da, din cafele medii, cu profile diferite, se poate constitui un blend bogat in calitati si cu durata mai mare de viata! sigur, nu ne mai dam ochii peste cap band o panama de specialitate, probabil trecuta, ci doar un espresso bun, bazat pe un blend bine prajit si ales (sau invers...)


de peste 4 luni am lasat macapul M7D900R de-o parte si lucrez numai cu sette; nu pentru ca sette ar da o macinatura mai buna decat macapul (n-am date obiective, numai subiectivitate), ci pentru ca sette da o macinatura cu particularitati pe care le prefer macapului, dar ceea ce este hotarator este un anume confort in lucru, fluiditate in workflow, de tip home, pe care macapul le ofera la polul opus, in tipul 'industrial'; e ca si cum as incerca sa dresez un caine vs. un elefant [Image: smile.gif] in apartament [Image: smile.gif]
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#8
Lelit pl72 are carcasa din otel, cutite de 64 mm, reglare micrometrica si afisaj electronic. Personal, mi se pare ok si se potriveste cu expresorul Lelit.Am gasit-o la 1890 lei. La pretul asta e ceva mai bun? Multumesc!
 
Reply
#9
vezi ca nu e pe stoc, desi pe site scrie ca e
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#10
@radudani:
Din pacate, parerea mea in legatura cu Sette (cum a fost si cu Vario) e de nezdruncinat si nici explicatiile a 100 de ingineri nu mi-ar putea-o schimba. [Image: cool.gif]

Totusi, nu am contestat nicio secunda calitatea macinaturii, nici macar nu am pomenit asa ceva, precum nici nu am spus lucruri neadevarate. Pe cale de consecinta, nu vad unde am "aruncat cu ceata".

Mai mult decat atat, chiar postarea ta vine sa intareasca spusele mele, respectiv faptul ca este o rasnita "de unica folosinta". Eu atat am spus.

De aici, fiecare poate decide pentru sine.
Stiu doar ca eu nu as lua in calcul acesta rasnita, daca la mica distanta exista alternative comerciale, fie ele mai incomode sau cu o calitate a macinaturii poate nu la fel de buna.
Dar si aici e discutabil si nu putem da verdicte clare fara comparatii directe.

P.S. Am precizat ca ma astept la proteste vehemente. [Image: smile.gif]
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#11
Cosmin, vezi ca pl72 e posibil sa nu se potriveasca dpdv al finisajului carcasei cu tem41, stiu ca e facuta ca sa se potriveasca cu pl81/pl91, care au un finisaj metalic diferit de tem41, din ce am vazut pe net.

In rest, recomandarea mea tine de tipul de persoana si de resursele disponibile. Daca esti perfectionist si tii sa obtii maximul de rezultate din cafeaua pe care dai banii, cel mai probabil nu vei fi multumit cu lelit 41tem, ci vei dori, destul de repede, un upgrade la E61.

Eu am avut Lelit PL81 si, comparati cu Pavoni, am preferat Pavoni, insa asta e doar experienta mea personala, care poate sa reflecte abilitatile mele si nu calitatea generala a extractiilor pe aceste aparate.

Despre rasnita: nu stiu nimic despre pl72, insa recomandarea mea ar fi sa mai citesti despre rasnite (am vazut ca deja ai inceput sa te documentezi).

Lucrul cu o rasnita electrica single dose pune niste probleme (ca retentia) si anumite dezavantaje fata de lucrul cu cafea in hopper.

Personal, am fost (si sunt) multumit de Kinu, dupa care am fost sedus de o oferta buna la Quamar si nu mi-a parut rau.

Din experienta mea (de vreo trei saptamani de lucru cu Quamar-ul), cred ca o rasnita cu cutite plate (ca, de exemplu, Ceado E5P insa si pl72 are aceeasi dimensiune de cutite, insa, fiind mai nou aparuta, pl72 nu are renumele Ceado) poate fi ok in regim single dose, cu gestionarea retentiei (care e relativ usor de gestionat).

Insa, intereseaza-te si de Kinu M68 (inteleg ca va rasni si partenera si din acest punct de vedere poate i-ar fi putin dificil cu M47).

Daca as fi in locul tau, as merge pe un setup de tipul Bezzera Magica sau Rocket Appartamento sau un echivalent HX - poti cere o oferta de pret pt Magica de la beantec prin forum (cu micul disconfort generat de flush asumat) si pe Ceado E5P sau pe Kinu M68 (inca nu stiu ce as alege intre acestea doua). Cu o mica precizare ca la M68 e posibil ca asteptarea pana la livrare sa fie maricica, poate de cateva saptamani sau mai mult, la Ceado inca nu stiu.

Inca nu am lucrat cu un HX, insa am gustat shot-uri extrase cu HX si mi-au placut mult. Insa tine in minte ca recomandarea mea vine din ce am citit si din ce am incercat "la altii". Si DB e o optiune, insa alegerea intre DB e o chestiune de asumare personala.

Eu, personal, sunt multumit de Pavoni, insa lucrul cu el nu e usor si mi-a luat cateva luni si investitii in modificari ca sa fiu multumit de ce scoate.

Insa, daca, in general, nu esti si nu crezi ca vei deveni perfectionist si bei cafeaua pentru cofeina, nu pentru arome si crezi ca "cel mai bun e adversarul lui suficient de bun", atunci cu siguranta un SBDU cu PID e o alegere buna.
 
Reply
#12
adif Wrote:...P.S. Am precizat ca ma astept la proteste vehemente. ...

sorry, adif, nu te-am mentionat in postul meu si nici nu m-am gandit sa protestez si inca vehement!

e un forum si sincer, as vrea sa fie un gen de forum in care sa ma pot manifesta vehement... in confruntari de opinii competente! si daca se poate, bazate pe experienta in utilizare!

deocamdata, avantajul de a scrie pe-aici e pentru mine acela ca e un loc de ordonat ideile... [Image: smile.gif]
si Slava Domnului, e loc destul!

m-am adresat deci generic, OP-ului si celor trecatori pe-aici;
asta-i inca un avantaj al publicarii de informatii: da, sunt cativa, dintre cei mai activi, care-si manifesta imediat si deseori unilateral/superficial, opiniile... dar sunt cateva mii de membrii si poate, niste sute dintre ei mai rasfoiesc cele scrise... cu ceva mai multa atentie si fara sa mai zica nimic...

pana la urma, citite cu putina atentie, de catre cei interesati, cele scrise de mine ar putea sa se inscrie intr-o colectie de opinii; partea amuzanta e ca in majoritatea cazurilor se trece pe langa, ceea ce face parte din poveste...

sette e ceva ce a retinut atentia la mai mult de 100 de oameni competenti in ale rasnitului pentru espresso (...) si sigur asta e nivelul de la care ar trebui sa inceapa o discutie despre ea;
e ceea ce am incercat si eu, lasand pe ici, pe colo cate o opinie, dar sigur am evitat sa-i fac vreun review tocmai pentru ca lumea ei e... paralela!
aici in europa, e scumpa si hulita, de cele mai multe ori cu echivalentul scuipatului in san!
de fapt si eu am indraznit sa o iau, bazandu-ma pe virtutiile de strega ale masinii mele espresso [Image: smile.gif]
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#13
Salut. Kinu 47 e cea mai buna rasnita entry lvl.. da poate i-ar fi greu parteneri sa o foloseasca. Kinu 68 e mai usor de folosit darla pret mult mai mare si fara diferenta uimitoare in ceasca.. deasenenea sette mai are fanii ei .. in rest nu iti recomand nimic alceva la preturile astea..
strietman CT1, Kinu-M68;
 
Reply
#14
Quote:sorry, adif, nu te-am mentionat in postul meu si nici nu m-am gandit sa protestez si inca vehement!

Scuze, mi s-a parut ca m-ai mentionat deoarece... ai citat un paragraf care-mi apartine.

Partea cu vehementa era o gluma pe care sper sa o tratezi ca atare! Smile

Bineinteles, te poti manifesta vehement daca doresti, nu se impotriveste nimeni. La fel cum cred ca pot publica si eu o opinie, chiar una mai putin competenta daca este asumata si declarata astfel, tocmai pentru a nu influenta cititorii.
Dar opinia nu poate fi decat unilaterala!

Inainte de a ma retrage din topic, reiau totusi, in caz ca nu s-a inteles: cele afirmate de mine sunt aspecte ce tin de perceptie, ce nu necesita competente deosebite si nici experienta in utilizare. Sunt fapte, declarate in fisa produsului, pe care le poate observa oricine, nu le-am descoperit eu (cred ca am competenta de a citi si a vedea ca e din plastic de ex., ceea ce mie nu mi se pare superficial incepand de la un anumit pret). Nu am contestat niciun aspect legat de rezultatele obtinute.

Ah, si am vazut-o si live, nu doar in poze, daca ar fi si asta o conditie.

In rest, ca sunt 100 sau 1000 de oameni competenti ce o apreciaza, imi e totuna daca nu imi place mie.

Sper ca nu se va simti nimeni lezat de interventia mea, nu incerc sa conving pe nimeni de nimic.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#15
Mersi pt. raspunsuri.Ma orientasem initial la un DB sau HX si o rasnita manuala, kinu 47 dar sotia ar dori totusi electrica.In plus, am citit multe reviewuri favorabile pt. Lelit pl41tem si am inteles ca si folosirea/intretinerea sunt mai usoare decat la celelalte.Venind de pe capsule expreso cred ca e suficient sbdu pt. moment. Poate pare o intrebare prosteascaSmile dar daca vreau sa fac un exoresso lungo, maresc timpul de extractie sau pun apa calda pt. shotul de 30 ml?
 
Reply
#16
Pe scurt, pui apa fierbinte.

In detaliu, daca prelungesti extractia, apare riscul sa se extraga substantele amare din cafea. Insa poti sa te joci si din granulatia rasnitei, incat sa obtii mai mult de 30 de g.

De exemplu, poti folosi sita dubla (cea single nu prea e indicat sa o folosesti, din cauza geometriei sitei, desi unii au alta parere, dar majoritatea inclina sa nu foloseasca niciodata sita simpla) si din 15 g sa obtii 60 de g de lichid. Mai mult e posibil sa nu se extraga cafeaua corect (adica daca granulatia este mai mare, pucul e posibila sa nu poata sa genereze rezistenta necesara celor 9 sau 12 bar de care e nevoie pt espresso, in functie de espressor).

Si inca ceva, e mai util sa masori rezultatul in grame, mai degraba decat in ml, intrucat volumul lichidului poate varia in functie de mai multi factori si te poate pacali cu privire la brew ratio dorit. De exemplu, o cafea nedegazata e posibil sa aiba foarte multa crema si vei avea impresia ca obtii 60 de ml, insa vei putea observa ca volumul se va micsora in scurt timp (dupa transformarea cremei de deasupra in lichid) si nu ai obtinut atat lichid pe cat ti-ai propus, asta putand afecta gustul (mai putin lichid obtinut, la cantitatea de cafea extrasa).
 
Reply
#17
Espresso americano: pui in ceasca apa calda si deasupra tragi un shoot dupa toate regulile espresso. Poti sa pui si apa peste cafea, dar aspectul cremei va avea mult de suferit.

Daca lasi apa sa curga mai mult sau macini mai mare cafeaua sa curga mai repede rezultatele vor fi mult inferioare.

Sunt 99% sanse ca in timp sa inceapa sa-ti placa espresso scurt.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#18
Am mai studiat putin si cred ca raman la Lelit Grace pl81T, cred ca merita 500 lei diferenta.Am vazut comparatia cu Lelit 41tem si are cateva chestii interesante in plus, in special preinfuzarea, modul stand-by, pid redesenat.Mersi mult pt. raspunsuri!!
 
Reply
#19
Salutare, nu am vrut sa deschid alt post, vreau sa cumpar un espressor manual, buget maxim 700, ma puteti ajuta cu niste sfaturi.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)