Hello There, Guest! Login Register


Sfat achizitie Lelit 41 TEM vs Expobar Brewtus 4 PID

#1
Imi cer scuze daca deranjez pe cineva comparand mere cu pere, dar incerc sa inteleg ce m-ar avantaja pe mine si am nevoie de un sfat.
Particularitatile situatiei mele:
- nu am mai avut expressor, dar imi place expresso bun. Ca sa zic asa cel mai bun l-am baut la Costa (cam ala e ce-am experimentat mai bun) + restaurantele din Italia, Starbucks
- nu cred ca-l voi folosi mai mult de 2 expresso / zi, unul eu, unul sotia (pentru ca ma ia tremuricii si nu ma simt fizic bine daca beau doua + noaptea stau bufnita). Iar odata pe saptamana poate 5-8 / zi cand imi vin prietenii in vizita
- Incerc sa-l combin cu o rasnita PL43MMI sau Mahlkonig Vario
- imi place sa citesc, sa ma joc si sa experimentez cu tool-uri d-astea. Deci in timp voi prinde ceva experienta sa le folosesc
- o sa incerc sa cumpar cafea proaspat prajita
- mi-ar place sa faca si spuma de lapte (stiu ca ambele fac, dar Lelit-ul sa aiba suficienta putere cat sa pot folosi optiunea asta).
- ma intereseaza foarte mult fiabilitatea. Urasc sa trimit lucrurile in service. Traiesc in Germania, aici daca-l iei online trebuie sa-l trimiti prin posta, e mare bataie de cap, cel putin pentru mine. Ori tot aud ca expresoarele pentru home-use in general se strica cam repede, nu-s rezistente. Iar Expobar pare ca e trecut la categoria office.
- nu mi-e egal cat platesc pe ele. Adica daca Lelit 41 TEM + PL43MMI face un expresso bun ca cel de la Costa / Starbucks, si e la fel de fiabil ca Expobar-ul, nu as plati 800Euro in plus pt Expobar + Vario pt ceva aproape insesizabil mai bun. Daca nu, mai ales daca am probleme cu fiabilitatea la Lelit, sau ce obtin cu Expobar e cu totul altceva (mult mai calitativ) pot sa fac efortul asta sa platesc 800 in plus.

Pretul la care le gasesc in Germania:
Expobar Brewtus 4 PID 1150 (http://espresso-maschines.de/expobar-brewtus-4)
Lelit 41 TEM - 470
PL43MMI - 200
Mahlkonig Vario - 430

Deci cam ce combinatie mi-ati recomanda?
- ii diferenta mare intre ce obtin cu Lelit vs Expobar? Raportat la ce cumpar in general pe piata Costa / Starbucks, restaurante Italiane?
- ii diferenta de fiabilitate intre ele? Ca de multe ori pretul nu reflecta si fiabilitatea
- si-a luat cineva combinatia mai scumpa si acum se gandeste ca pt nivelul lui de consum ar fi fost ok si varianta mai ieftina?
- daca Lelit este 40% din costul lui Expobar, putem spune ca ce optin cu Expobar e cu 20% mai "savuros"?

Poate pun niste intrebari tampite, dar incerc sa strang niste informatii sa pot lua o decizie.

Merci,
Madalin
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#2
Alege cea mai buna rasnita prima data, adica Vario (dintre optiunile prezentate de tine).
Apoi daca ai buget pentru  Expobar: clar, il alegi sau probabil vei dori un upgrade la ceva asemanator dupa o vreme.  
PL41TEM este foarte OK pentru acasa, dar  este din alta liga fata de Expobar-ul mentionat.
Probabil ca pentru inceput nu vei realiza diferenta dintre cele doua aparate, dar odata cu experienta vei regreta ca nu ai ales Expobar-ul.

PS: In Bucuresti Starbucks vinde niste bauturi pe baza de cafea execrabile. Dupa cateva ore de exercitiu vei reusi sa produci shot-uri mult mai bune chiar si cu Lelit-ul, daca folosesti niste cafea de calitate proaspat prajita...
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM
 
Reply
#3
Bun venit pe forum,

vct1976 a punctat scurt si cuprinzator esenta. Si cu un espressor ok de 250E + o rasnita buna + cafea proaspat prajita obtii ceva muuuuuuuuuult mai bun decat ce bei in cafenelele cunoscute. Ai si tu exceptii, destul de multe probabil in Germania caci nu cred ca sunt chiar la tot pasul, cat o fi tara de prospera. Cauta cat mai multe prajitorii asadar.

Un Dual Boiler cum este Brewtus sau un HX, sunt in stare sa ofere o calitate in ceasca mai buna, fara indoiala, dar o calitate pe care un incepator nu o va observa asa usor. Insa, asa cum spunea vct1976, peste vreme, cand papilele vor fi deja antrenate, vei regreta ca ai avut buget de Brewtus si nu ai luat de la inceput, ajungand la momentul vanzarii pe ebay pentru upgrade, adica pierzand bani. De rasnita nu-ti fa probleme, Vario va face fata langa orice espressor (mai ales langa Brewtus) si pentru doua espresso pe zi nu cred ca iti vei cumpara vreodata o profesionala de bar.

Iar ca sa fim cat se poate de tehnici, iti recomand postarea recenta a lui radudani care te va lumina in privinta diferentelor de tehnologie intre SBDU / HX si DB.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4

Daca doar vei incerca sa iei cafea proaspat prajita, dar nu vei reusi sau vei renunta la asta, alege varianta economica. Rezultatul va fi asemanator.

As avea aceeasi sugestie si daca ai incercat cafea proaspata, apoi ai reusit sa consumi o cafea din supermarket.

La fel daca esti sigur ca vrei lapte cu spuma (desi nu cred ca vrei asta, cu totii cautam o consistenta  aproape de crema lichida a laptelui frotat, spuma nefiind vreodata preferabila).

Probabil oricare din cele doua propuneri te va duce in timp spre un numar mai mare de espresso-uri decat cel anticipat acum. 

In ciuda a ceea ce credem, cel mai probabil, doza zilnica de cafea nu are un efect spectaculos asupra noastra, cel putin nu supertonic, poate doar la nivel psihic. Consumam cafeaua de placere, organismul obisnuindu-se cu doza relativ constanta. Un efect ar putea fi simtit doar la o marire a dozei sau a numarului de cesti si doar pentru o perioada scurta.

Brewtus si Vario Mahlkonig reprezinta un setup redutabil, dar si combinatia Lelit mentionata ar putea da rezultate bune.

Din pacate nu am experimentat direct niciuna din variantele propuse de tine, dar iti pot spune ca desi am un Lelit HX care imi place tare mult si o rasnita Vario (fata de care am foarte multe rezerve), atunci cand am luat pentru un prieten Lelit 41E si rasnita tot Lelit, am simtit o parere de rau pentru banii cheltuiti in plus. Rasnita Lelit, desi mica, da un sentiment de siguranta, chiar poate macina in fel si chip cafeaua (Vario nu poate, dar macina bine atat timp cat reusesti sa o setezi corect si ramai cam pe aceleasi reglaje) si trebuie sa fi insistent sa o strici.

A urmat insa testul final, al gustului unui espresso.

Ei, aici combinatia Lelit PL41E si rasnita Lelit, desi reuseste un espresso decent, mult mai bun decat ce  am baut la Starbucks, nu se poate compara cu HX-ul in tandem cu Vario. Pur si simplu nu este acelasi lucru si odata ajuns in acest punct, brusc nu am mai regretat alegerea facuta. Este insa foarte greu de spus daca diferenta de gust e proportionala cu diferenta de bani...

Stiu ca Brewtus e DB iar eu vorbesc de HX, dar cred ca diferentele in ceasca, intre cele doua sunt minime.
Incerc sa sintetizez pe o scara de la 1 la 10, experienta mea directa de pana acum, dpdv al gustului, considerand ca poate fi un posibil ghid pentru intrebarile tale.

Starbucks: 2

Saeco ieftin modificat, Vario, cafea proaspat prajita: 5-6

Lelit PL41E, rasnita Lelit, cafea proaspat prajita: 6

Lelit PL62 HX, Vario, cafea proaspat prajita: 8
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#5
Adrian, mai ales in cazul tau de minitehnicus, intrevad curand un termometru Eric, la urmatorul tun Smile 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6

Cred ca ar mai fi ceva de adaugat, mai ales ca nu ai mai avut vreun model de espressor.
Aparatele astea dau un produs final care este mult influentat de componenta umana, diferentele fata de un automat fiind totale din punctul asta de vedere. 
(Nu vreau sa fiu extrem de categoric in afirmatii, dar am fost servit, cu multa insistenta si incredere, cu o cafea preparata la un Saeco Xsmall. Un aparat micut, simpatic, cu un design atragator. Dupa ce am raspuns tuturor intrebarilor legate de aroma preferata, concentratia cafelei, intensitatea gustului, cerand totul la maxim, am gustat ... pentru ca nu am reusit sa o beau ... una din cele mai proaste cafele intalnite vreodata. Era un Streto parca, boabe la 1kg, desfacuta in aceeasi zi. Gazda, usor jenata, a insistat sa mai faca o incercare, incercand sa pacaleasca aparatul cu o a doua extractie oprita la jumatate. A fost la fel de rau.)

La espressoarele despre care vorbesti, cel care prepara cafeaua, prin etapele de lucru (setarea rasnitei, dozarea, distributia, tamparea, incalzirea aparatului, setarea pid-ului daca este cazul, lungimea flush-urilor, ...) influenteaza mult rezultatul final. Din experienta mea cu aparatele mai ieftine, pot spune ca desi uneori poti obtine un rezultat excelent (limitat de calitatea materialelor), de cele mai multe ori nu reusesti. Este vorba de repetabilitate. 

Referitor la cele scrise anterior:
- repetabilitate buna la Starbucks dar rezultatul este constant mediocru, deci nu conteaza;
- probleme mari in obtinerea unui rezultat constant cu Saeco via Venetto chiar modificat fiind in sensul depresurizarii portfiltrului si scaderii presiunii in puc;
- repetabilitate relativ dificil de obtinut cu Lelit PL41E;
- fara dificultati notabile in cazul HX-ului (chiar fara ajutorul lui Eric Smile ) (verificarea periodica a cadentei de numarare si a ratei de scadere a temperaturii apei cu un termometru de laborator ma ajuta deocamdata sa pastrez un timing bun, dar simt ca prezenta E61 este cea care ofera constanta in primul rand).
In acest context ar trebui spus ca un Brewtus ar fi inca si mai usor de folosit, cu rezultate constante de fiecare data.


De cand cu intalnirea espressomanilor din 2015, nici nu imi vine sa mai vorbesc cu tine.
Din cauza absentei  mele, ma incearca de atunci un sentiment de vinovatie, care a devenit parca si mai acut citind despre participarea noastra modesta numeric.

Revenind totusi la Eric, desi am dat deja cotele adaptorului unui strungar, inca ezit si caut alternative, pentru mine rezultatul (dpdv estetic) fiind inca ... nenatural.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#7
Daca ajuta cu ceva , postez si eu cateva cuvinte .
Le-am avut pe amandoua , Lelit PL41TEM , Brewtus 4 , MK Vario si MDF ( nu era Lelit rasnita pe atunci la noi) 

Lelit + Vario reprezinta o combinatie decenta . 
Expobar + Vario reprezinta o combinatie superioara .

Cu prima varianta vei obtine un shot cinstit . Crema , corp , aspect general corect , gust foarte bun dar fara buchet de arome distincte fiecarui soi de cafea . Doar nuante de baza , ciocolata , aciditate , mai rar fructe sau flori . Aceste arome se vor regasi in raporturi diferite dar dificil sau aproape imposibil de separat pe papile . 

Aburul nu este o problema. Trebuie sa astepti insa dupa extractia cafelei ca aparatul sa ajunga la temperatura necesara producerii aburului . Poti avea crema suficienta pentru 2 cappuccino in cesti de 160-180 ml , chiar si 200 ml . 
Pentru pahare sau cesti mai mari va trebui sa frotezi de 2 ori .
Timpul necesar acestor manopere va fi de 3-4 ori mai indelungat fata de utilizarea unui DB .

Cu a doua varianta ai cam tot ce se poate obtine de la o cafea.
Toate neajunsurile de mai sus isi gasesc rezolvarea si , in plus satisfactia va fi suficient de mare incat sa nu te mai bata gandul la vreun upgrade prea curand . 

CAFEA PROASPAT PRAJITA ! 
Daca nu ai asa ceva sau nu te vei preocupa de acesst aspect poti uita tot ce s-a scris aici . 
Nicio combinatie de rasnita si expresor nu poate suplini lipsa acesteia si nicio cafea preambalata, fie aceasta boabe sau macinata, nu poate oferi vreun rezultat acceptabil .

Echipamentele nu au nicio legatura cu numarul de espresso-uri  sau de combinatii cu lapte pe care le vei prepara  ci doar cu calitatea acestora . 

Legat de diferentele de gust ( calitate ) eu concluzionez asa : la birou , unde am Lelit PL41 TEM nu beau cafea . Toti colegii insa apreciaza ca nicaieri nu beau ceva mai bun ! 
Acasa insa , abia astept sa prepar ceva ! 

Cu tot ce s-a scris ai suficiente teme de reflectie .

Succes ! 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#8
Multumesc mult pentru amabilitate si sfaturi! Sunt sincer impresionat de experienta voastra.
Trebuie asadar sa ma indrept catre un Brewtus 4 cu MK Vario ca sa nu am regrete mai apoi. Vorba lui Daimler: "the best or nothing!" se aplica si la cafea Smile

Dar inainte trebuie sa mai verific 2 lucruri aici: garantia ce mi se ofera pt aparate si unde pot gasi cafea proaspat prajita.
Mai am insa o intrebare: ce inseamna "proaspat prajit"? Daca cumpar odata pe saptamana este acceptabil? Cat de repede isi pierde aroma?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#9
Saptamanal este mai mult decat OK, daca a fost prajita de cateva zile (data prajirii trebuie sa fie  inscriptionata pe pachet!)
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM
 
Reply
#10
Pentru zona ta din Germania, vad ca ai diverse discutii legate de locurile unde se bea cafea buna, aici.  Ma uit cu invidie cate topicuri sunt deschise pe fiecare land in parte   Bm
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
As dori sa-mi dau si eu cu parerea.
Cu aparatele din semnatura am ajuns sa obtin rezultate foarte bune. Cred ca diferenta de gust intre o cafea preparata cu ce am eu si una preparata cu un HX sau DB in combinatie cu Vario este perceptibila doar pentru un bautor cu experienta.
Sau hai sa ma exprim altfel:
- cafea din supermarket pregatita prin orice metoda - 3
- cafea proaspat prajita pregatita la ibric/moka/french press - 7
- cafea proaspat prajita pregatita la espresso - peste 8 (aici am fost subiectiv pentru ca mie imi place acest mod de preparare Blush  )
Si acum avem asa:
- pregatita la espresoare din gama Gaggia Classic/Lelit in combinatie cu rasnita din semnatura - 8,5
- pregatita la espresoare din gama Gaggia Classic/Lelit in combinatie cu Vario - 8,7
- pregatita la HX/DB in combinatie cu Vario - 9

Dupa cum se vede, saltul calitativ cel mai mare este cand renunti la lemnele prajite, date cu prafuri si vandute pe post de cafea din supermarket sau la "espresso-ul" din peste 90% din cafenelele de la noi si iti cumperi cafea proaspat prajita si ti-o prepari prin orice metoda vrei.

Cat despre cumpararea cafelei: eu cumpar cate 500 grame, ceea ce inseamna cam 3 saptamani. Nu uitati ca trebuie lasata la degazat vreo 3-4 zile, pana ajunge sa ofere gustul optim.

L.E. notele de mai sus constituie opinia mea proprie si personala, bazata pe ce am gustat eu. Nu sunt un fin cunoscator in ce priveste degustatul cafelei. Mie imi este suficient gustul placut cu care ma rasfat de 2 ori pe zi, obtinut cu agregatele din semnatura. E cam ca la audio HI-FI: cu 75% in plus la pret obtii maxim 10% in plus la calitate.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#12
Nu stiu daca chiar 10 la suta ,dar sigur nu cred ca iti cresc aripi daca faci un salt de pret substantial. Huh Huh Huh Idea Idea Wink Wink Dodgy Dodgy Wink Wink ,Dar ,pentru ca exista mereu un mic sfatuitor cu coarne cand pe un umar cand pe altul,sigur voi face la un moment dat trecerea in cautarea lanei de aur cu cei 10 sau 15 la suta mai multe karate.Totdeauna exista tentatie. Smile 57
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#13
Asta depinde... Daca mai ai si alti fluturi in cap (hi-fi, ceasuri... Big Grin ), ramai la ce ai pana se strica.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#14
Nu poti sa rezisti si tocmai aici e frumusetea chinului.Da exista o frumusete a chinului,exista si varietatea asta usor sado maso .Eu unul avand si dezavantajul dar si avantajul unei varste dificile Smile ca sa nu spun mai avansate,am migrat de-a lungul timpului de la tv video spre foto si cafea .Si de ce sa fiu ipocrit,daca se va ivi ocazia pecuniara,conform unui comportament deja exersat voi trece instantaneu la nivelul urmator,fara nici o urma de ezitare.In foto nivelul urmator inseamna full frame si in domeniul cafelei expresso cred ca un dual boiler.Astea doua achizitii ar cam trebuisa fie prieteni de nadejde ai viitorului pensionar,chiar daca mai e ceva timp pana atunci. Smile
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#15
Ca sa scapi mai ieftin, ia-ti un dual boiler full frame... Tongue
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
Foarte interesant. Cred ca @organon zice bine cu sfatuitorul de pe umar. Interesant mi se pare ca e unul si acelasi sfatuitor pentru toti, care mai duce si lipsa de idei: si eu am facut saltul de la APS-C la full frame acum 2 ani (am un 5d mk3), de hi-fi ce sa mai vorbesc ca deja unele boxe ii poarta numele (Teufel).

Daca diferenta dintre SB si DB este ca intre APS-C la full frame atunci clar merita. Mai ales daca bei cafeaua mai pe intuneric si trebuie sa cresti mult ISO Smile

Apoi fotografia e mult mai paguboasa. Cu pret de o singura lentila iti cumperi si Expobarul si Vario. De altfel asta si incerc sa fac: tot astept sa iasa noua lentila 35 1.4 de la Canon (vechia varianta e de 18 ani pe piata si tot se zvoneste de 3 ani ca iese cea noua) si ma gandesc sa-mi usurez nitel asteptarea bând o cafea buna. Dar uite ca nici la espressoman pe forum nu scap de ele Smile

Insa nu-i rau: mai bine sa te sfatuiasca cel de pe umar sa faci poze fumoase la copii, apoi sa le pui "Soricelul Dominik" si "Taraful Chiț" hi-fi urmand sa-ti tragi sufletul cu o cafea buna acasa la tine pe terasa cu sotia.
Mai rau e sa te sfatuiasca sa cauti cafeaua ideala prin oras si sa vi acasa mirosind a parfum ieftin de dama.
( ...tot exersez justificari la piticii mei costisitori de pe creier ca sa-i sustin in fata consoartei, trebuie sa fiu foarte convingator Smile )

Scuze pentru postul offtopic.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#17
Consoarta este intotdeauna,orice am zice, o perosana din rai data barbatului,de altfel o fiinta extrem de sensibila si tocmai de aceea supusa aprig tentatiilor(barbatul insurat desigur),pentru a-l feri de rele Angel Dodgy Dar oricat s-ar stradui, el tot in zona micilor ticalosii si compromisuri isi duce existenta,deci nu are ce-i face si cu timpul se resemneaza pazindu-l doar de relele cele mari si lasandu-l sa exploreze lumea creata si sa isi ia in serios rolul(peoriunde s-ar gasi un prilej Sleepy ; serios) la propasirea speciei.Legat de sticle treburile stau cam asa,femeia lasa urmasilor bijuteriile si barbatul sticla foto.Ce bine ar fi daca ar aparea si un expressor sau (si) un rasnitoi la fel de rezistent Big Grin .
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#18
(08-05-2015, 12:39)organon Wrote: Consoarta este intotdeauna,orice am zice, o perosana din rai data barbatului

Mi-aduci aminte de Toma Caragiu: ce femeie superioara esti tu draga Marioara...tu nu esti ca altele unde te duci, ce faci betivule...  Big Grin
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#19
Scuze ca a trecut ceva timp si n-am mai dat nici un semn de viata.
Dar acum tocmai ce Mos Craciun mi-a aprobat si confirmat lista de jucarii.

Pt esspressor (Expobar Brewtus 4 PID) as da comand aici, Iar pentru vario aici

Impreuna fac cam 1500Euro.
Mai am o intrebare: am alte alternative mai bune, urcand nitel pretul? As vrea sa fiu multumit de ele in urmatorii ani si sa nu caut upgrade-uri.

Din cate am mai tot studiat, Expobar-ul e o alegere inteleapta.
Dar rasnita Vario e potrivita pentru el? N-as vrea ca in 1-2 ani sa caut s-o schimb. Daca un MAZZER, Macap, Qumar pana in 8-900Euro ar fi o alegere mult mai inteleapta, va rog sa-mi ziceti.

Imi face cu ochiul asta (MACAP MXK) cu cutie conice ce merg la 350 rpm. Numai ca intradevar, imi cam strica aranjamentul in bucatarie, e prea inalta, ideal ar fi pana la 45 cm sa-mi incapa bine. Nu se poate pune un borcanel d-ala mai mic in cap? Exista mai bun ca Vario dar totusi mic ca el?

Merci mult pt suport, Madalin.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#20
Vezi si aici, s-a mai discutat  - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...ie-rasnita
Acel Brewtus este folosit in showroom daca nu ma insel, mai intrebase cineva. Vario e mai scump ca in Romania si nu ai garantie aici. Despe rasnitele mai mari putem sa ne mutam in topicul recomandat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
Salut,
E ciudat siteul ala. Expobar Brewtus 4 in engleza costa 1149 Euro in olandeza 899 euro.  Huh
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#22
E 1149 și în olandeză. După ce vezi în engleza și mai dai o data click pe link și în olandeza arata prețul corect.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#23
Am dat comanda de Expobar si Vario.

Recomandati-mi si mie va rog de unde sa incep. Exista o carte, un site, ceva pentru incepatori?

Exista un user manual pentru expobar brewtus iv undeva sa-l downloadez? Am incercat sa caut pe google dar nu am gasit. Sper macar sa vin cu un manual in germana sau engleza.

Apoi ce imi mai trebuie ca sa pot folosi jucariile si pregati un espressor bun:
- tamper, ce imi recomandati? Ce dimensiune trebuie pentru Expobar?
- Tamper-Station, are sens pentru mine ca incepator?
- Sita? Vine cu ea?
- cantar, cronometru, sunt indicate pentru un incepator?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#24
Văd ca sunt o grămada de informații pe forum, trebuiesc citite cu atenție, si-i mult de învățat din ele.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6
 
Reply
#25
Il ai pe beantec.com aproape de tine, in Manheim. Cred ca in acel buget poti iesi mai bine. Stiu ca avea un Fiorentzato F64E la 400E, cutite abia schimbate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#26
De ceva timp ma bate gandul la un upgrade de la espressorul din semnatura la Brewtus (DB).
As vrea sa pot testa diferentele de gust inainte si m-am gandit sa ma inscriu la un curs de barista (espresso basic) poate acolo o sa le pot compara folosind bineinteles aceeasi rasnita si cafea.
Ma gandesc ca ar face o echipa buna cu rasnita Kinu.

Citind ce a spus Radu, pana acum nu am reusit sa identific pe Lelit acele note florale pe care le-am observat la unele cafenele (ex Origo).
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#27
La un moment dat, aceeasi schimbare am facut-o si eu.
Am luat pentru acasa Expobar (Brewtus) dual boiler si am dus la birou Lelit PL41 TEM si Gagia MDF (inlocuita mai tarziu cu Macap M4D).
Am pastrat langa Expobar, rasnita Mahlkonig Vario Home. 
Cu aceasta combinatie rezultatele au fost nesatisfacatoare deoarece rasnita nu tinea pasul cu posibilitatile expresorului.
Schimbarea majora in gust a venit odata cu achizitia K30 . La acea data, pentru achizitia de rasnite capabile, din tara, aveam mult mai putine optiuni fata de cele cate exista acum. Sitele VST au avut si ele rolul lor, cele cu care a venit expresorul nefiind la fel de precis lucrate.
In concluzie, daca ai in vedere doar un upgrade pentru expresor, numai asta nu te va ajuta maxim sa ajungi sa experimentezi zonele de gust pe care le ai in vedere.
Va fi o imbunatatire semnificativa dar, nu vei putea scoate dintr-o cafea tot ce poate aceasta sa ofere mai bun -sau aproape; acele arome fine si discrete, fructate sau florale pe care unele soiuri de cafea le inglobeaza dar care se lasa atat de greu decoperite in urma unei extractii.
O apropiere de perfectiune in zona gustului se poate obtine doar printr-o apropiere de perfectiune in zonele de preparare si de extractie.
Frustrarile apar atunci cand nu reusim sa gasim cafea la nivelul de calitate la care se ridica asteptarile noastre. 
S-a ajuns in etapa in care gasim mult mai usor aparate performante decat cafea proaspata, de calitate, la un pret normal.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#28
(30-07-2017, 13:13)RaduCarutasu Wrote: Schimbarea majora in gust a venit odata cu achizitia K30 .

M-as fi gandit ca ar face fata Kinu M47 la Brewtus in prima instanta.
Pentru o alternativa automata iau in calcul Sette 270w, am tot citit si despre Ceado e37s (apreciez retentia mica si cutitele mari) - daca diferenta de gust intre acestea doua nu ar fi consistenta (eventual incluzand si manuala M47) as prefera Sette sau continui tot cu manuala Kinu.

Scuze, am dus discutia off-topic, ideal ar fi daca as putea testa aceste rasnite in acest mod decizia fiind clara si usoara in acelasi timp.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#29
(09-08-2017, 09:10)Esk Wrote:
(30-07-2017, 13:13)RaduCarutasu Wrote:  
.......Pentru o alternativa automata iau in calcul Sette 270w, am tot citit si despre Ceado e37s (apreciez retentia mica si cutitele mari) - daca diferenta de gust intre acestea doua nu ar fi consistenta.......

.......ideal ar fi daca as putea testa aceste rasnite in acest mod decizia fiind clara si usoara in acelasi timp.

In opinia mea, bazata pe faptul ca am avut ocazia sa folosesc Sette 270, aceasta rasnita poate fi o varianta foarte buna pentru acasa dar nu pentru expresoare cu pompa si nici pentru cafele prajite prea light.
Caracteristicile macinaturii, cu foarte mult finess si cu o fractie mare de marimi diferite conduc la o extractie neuniforma din acestea si la un dezechilibru al gustului usor de remarcat, in raport cu o extractie dintr-o rasnita capabila, cu cutite plate.

Fractia fina se supraextrage pe cand cea mai mare va fi subextrasa. Granulele de dimensiuni medii, destul de putine ramase, se vor extrage total dar lent. De aici dezechilibrul gustului despre care vorbeam.
Deasemenea extragerea totala si rapida a solubilelor din finess conduc la o erodare timpurie a pucului, cu consecinte in curgerea cu debite fluctuante si defectuoase -mai ales la cafelele light si la cele cu timp mai mare de la prajire-. 

La masinile cu levier, la care extractia se deruleaza sub regim de presiuni si de debite complet diferite fata de cele cu pompa, lucrurile stau cu totul altfel, iar rasnita primeste aprecieri diferite, pozitive.
Pe baza celor de mai sus am tras propriile concluzii si cred ca o rasnita cu cutite plane livreaza o macinatura mai potrivita pentru extractiile pe masinile cu pompa. 

Este bine sa cauti sa testezi rasnitele inainte de a decide ce sa cumperi.
testarea nu este suficienta daca nu are la baza si o anumita abilitate de a sesiza diferentele care conteaza. Acest lucru se obtine in timp, incercand diferite macinaturi, extractii pe diferite aparate  cu diferite cafele si capatand usurinta in a identifica finetea nuantelor de gust generate de parametrii acestor componente.

Off topic dar cu oarecare legatura cu cele de mai sus.
Folosesc si rasnita cu cutite conice din semnatura, Kinu M68. Nu am scris manuala deoarece am "electrificat-o".
Macin 20 de g de boabe in cca 6 sec (fata de 23-24 sec manual). 
Profilul macinaturii s-a modificat sesizabil, fractia fina diminuandu-se foarte mult iar fractia mare, desi are marimi care difera, este mult mai fina si mai uniforma. 
Si in aceste conditii, pe cafele light sau mai vechi (peste 3-4 sapt de la prajire) pucul se erodeaza intr-un mod care afecteaza consistenta lichidului extras. 
La cafele proaspat prajite, fie acestea si mai light sau la cele duse spre second crack, rezultatele sunt foarte bune cu profile de gust in ceasca difrite fata de extractiile similare cu K30. Aromele si dulceata din cafea sunt mai bine puse in vedere de cutitele conice. 
Deasemenea macinatura realizata cu cutite conice da extractii bune la gust, pe masinile cu pompa, folosind doze mai mici (ex 17g conic fata de 20 de g plane).
Retetele de preparare sunt complet diferite in cazurile folosirii macinaturilor provenite de la rasnifa conica fata de cea cu cutite plane (doza, temperatura, preinfuzie pentru conica, timpi de extractie).

Desigur, toate aceste ultime aspecte au la baza propriile incercari si nu sunt obligatorii a fi aceptate.
Eu caut in continuare gustul perfect si inca mai experimentez viteza de rotatie a cutitelor, marimea macinaturii si doza optima pentru un echilibru in ceasca, cat mai apropiat de preferintele mele (poate ca in curand si controlul debitului curgerii). 
Din pacate, destul de rar gasesc cafea care sa mai pastreze din aromele specifice soiurilor. Pe acestea le consum doar espresso, in rest consum destul de multe combinatii cu lapte.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#30
Multumesc pentru raspunsul detaliat!
O sa urmaresc in continuare topicurile dedicate acestor rasnite, totodata astept cursul de espresso basic.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)