(09-08-2017, 10:06)RaduCarutasu Wrote: ... Sette 270, aceasta rasnita poate fi o varianta foarte buna pentru acasa dar nu pentru expresoare cu pompa si nici pentru cafele prajite prea light.
Caracteristicile macinaturii, cu foarte mult finess si cu o fractie mare de marimi diferite conduc la o extractie neuniforma din acestea si la un dezechilibru al gustului usor de remarcat, in raport cu o extractie dintr-o rasnita capabila, cu cutite plate.
La masinile cu levier, la care extractia se deruleaza sub regim de presiuni si de debite complet diferite fata de cele cu pompa, lucrurile stau cu totul altfel...
...am tras propriile concluzii si cred ca o rasnita cu cutite plane livreaza o macinatura mai potrivita pentru extractiile pe masinile cu pompa.
Aromele si dulceata din cafea sunt mai bine puse in vedere de cutitele conice.
n-am cum si dece sa contest ceva din cele ce spui!
dar intr-un efort de a fi realist, incerc sa inteleg cum e posibil sa determini o caracteristica de distributie dimensionala a particulelor de macinatura, fara sa recurgi la metode costisitoare si greu accesibile din tehnologia pulberilor, cu aparatura de laborator (laser diffraction and optical analysis/imaging for shape - de la TGP-ul lui home-barista, s-au perfectionat si aparatele astea, dar pretul ramane sus);
sau macar, metoda - tare discutabila, de altfel - folosita in conditii de 'om sarac' si in laborator, a cernerii macinaturii prin site calibrate!
cu siguranta ai putea sa furnizezi ceva link-uri intru documentare;
Sette e o rasnita de bucatarie prea scumpa la noi, OK, dar macinatura ei este - pana cineva va furniza un link sau detaliile unui experiment de laborator, care sa dovedeasca altceva - (1) deosebit de buna pentru espresso, iar lucrul cu ea, (2) surprinzator de comod! in convenabilitate se poate include si (3) viteza de macinare, care e de ordinul a 5-6 sec pentru dozele uzuale de 18-20g
(ca sa o mai lungesc: de ceva timp, lucrez cu doze traditionale: 14-15g, si-mi ajung 4,5s cu overrun...)
nu recurg la aprecieri subiective, deci la impresiile mele, si nici nu compar cu alte rasnite:
dar referitor la 'dezintegrarea' pucului din motive de epuizare solubile in particule, nu mi s-a intamplat niciodata;
sau, daca vreti, nu mi-am imaginat niciodata asa ceva ca si cauza!
dar ce poate fi mai convingator pentru calitatea macinaturii Sette, decat faptul ca de la inceputul anului (cum spuneam, deja peste o mie de shoturi) nu mai fac nici un fel de preparare puc, distributie in sita sau ... afara etc.!
pur si simplu scot sita din 'ghearele' rasnitei, o pun in portafiltru (ridgeless) si apas cu tamperul! e adevarat, exista mereu o forma de preinfuzie (!); dar niciodata channeling sau inrudite!
nu trebuie trecuta cu vederea lipsa de consens in lumea profesionistilor cafelei, in legatura cu (1) probleme fundamentale ale procesului de extractie
(de ex., rolul fines-urilor: multe=bine, sau rau? prinse intre particulele mari care se umfla in preinfuzie, sau migrate intr-un pat de rezistenta hidraulica la baza pucului? atentie, procesul de dizovare nu e simultan in intreaga masa a pucului, ci progreseaza de sus in jos, intr-un strat de maxima solubilitate!),
sau (2) si cu diferentele (daca exista) intre rasnite cu cutite conice vs. plane!
de fapt, cred ca nu interveneam, daca nu mi-ar fi atras atentia referirile la Sette, pe care eu o 'percep' diferit;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)