Espressoman fresh
Petrosani
Buna
In cautarea unui espressor bun, la un buget mediu, am dat de site-ul si forumul asta! Foarte tare, bravo!
Ma uitam anterior la automate, la un Siemens EQ6 - +100/300 sau la un Nivona 791 sau Melitta Caffeo CI. Numai ca la ce am citit pe aici, m-am cam razgandit.
Asa ca, daca sunteti buni sa-mi recomandati si mie un setup, espressor si rasnita+accesorii (sau cu rasnita incorporata) pana in 3000-3500 de lei, as fi foarte recunoscator! Sunt efectiv depasit de cantitatea de informatii de pe aici si as merge pe recomandarea voastra!
Beau espresso, latte si latte machiato. Caut, pe unde merg, cafenelele bune si apreciez un espresso bun. Sunt dispus sa invat sa-l fac si eu!
Din pricina de nevasta fara rabdare, as prefera unul care nu necesita f mult timp de asteptare.
Prefer ceva ce pot gasi pe emag sau altex (pt achizitie cu card de cumparaturi, in rate

).
Multumesc mult de tot!
Espressoman infocat
Bucuresti
E dificil de recomandat ceva, dar daca vrei un setup acceptabil in bugetul ala, cred ca trebuie sa faci niste compromisuri. Ai putea sa citesti mai multe despre Lelit PL41TEM, care este un entry level apreciat de multi. Rasnita probabil ca cea mai buna optiune este o manuala (Kinu M47) care da rezultate foarte bune daca nu te deranjeaza sa dai la manivela. Una electrica cu rezultate asemanatoare costa cel putin dublu.
Inteleg ca esti obisnuit sa cumperi de pe emag, dar daca o faci accepti sa platesti mai mult decat face. Preturile pe emag sunt deja umflate ca sa acopere comisionul de listare, iar la importatori ai o reducere ca membru al forumului. In functie de cardul tau de cumparaturi, poti beneficia de rate la orice cumparatura (ING, spre exemplu, are 3 rate pe cardul de credit indiferent ce si de unde cumperi).
ECM Classika PID / DF64 Gen-2 / Kinu M47 Simplicity
Membru Anonim
România
03-01-2024, 20:14
(This post was last modified: 03-01-2024, 20:14 by _R_A_D_U.)
(03-01-2024, 19:12)Dan'S Wrote: Buna
...
Din pricina de nevasta fara rabdare, as prefera unul care nu necesita f mult timp de asteptare.
...
Nu-ți dau sfaturi de cumpărare, sunt o grămadă de oameni pe forum foarte pricepuți la asta dar îmi permit să-ți zic doar atât: timpul de așteptare la un aparat ok este destul de mic, câteva minute. Dacă alegi un espressor cu PID, vei vedea pe display temperatura.
Referitor la achiziție, ai buget ok, nu-ți bate joc de el, nu te grăbi și uită-te cu atenție pe pagina de reduceri: https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/
Espressoman fresh
Petrosani
(03-01-2024, 19:39)crisagatie Wrote: E dificil de recomandat ceva, dar daca vrei un setup acceptabil in bugetul ala, cred ca trebuie sa faci niste compromisuri. Ai putea sa citesti mai multe despre Lelit PL41TEM, care este un entry level apreciat de multi. Rasnita probabil ca cea mai buna optiune este o manuala (Kinu M47) care da rezultate foarte bune daca nu te deranjeaza sa dai la manivela. Una electrica cu rezultate asemanatoare costa cel putin dublu.
Inteleg ca esti obisnuit sa cumperi de pe emag, dar daca o faci accepti sa platesti mai mult decat face. Preturile pe emag sunt deja umflate ca sa acopere comisionul de listare, iar la importatori ai o reducere ca membru al forumului. In functie de cardul tau de cumparaturi, poti beneficia de rate la orice cumparatura (ING, spre exemplu, are 3 rate pe cardul de credit indiferent ce si de unde cumperi).
M-am uitat la 41TEM, pare ok, am gasit si PL 42 EM, asta ar avea rasnita incorporata. De el stiti ceva?
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Asta nu are pid(control temperatura).
Mai bine rasnita separat. Are Lelit ceva electric ieftin si acceptabil pe la 1000 si ceva de lei. Desi Kinu sau alte manuale la acelasi pret is mai laudate.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
Espressoman infocat
București
(03-01-2024, 19:12)Dan'S Wrote: Beau espresso, latte si latte machiato. Caut, pe unde merg, cafenelele bune si apreciez un espresso bun. Sunt dispus sa invat sa-l fac si eu!
Spune-ne mai detaliat ce iti place sa bei ( ce origini), cam cat esti dispus sa investesti lunar in cafea? Trecerea de la un espressor automat la unul manual poate fi destul de greoaie mai ales daca spui ca sotia nu are rabdare tu va trebui sa faci cafeaua pentru amandoi. Cat despre achizitia in rate , mai toti comerciantii la care reducerea espressoman se aplica ofera plata in rate cu diverse carduri , verifica pe site-ul fiecaruia la sectiunea aferenta.
Sfatul meu este sa ai niste obiective clare pentru ca degeaba este setup-ul fitos si scump daca cafeaua este una mediocra.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special
Espressoman fresh
Petrosani
04-01-2024, 10:11
(This post was last modified: 04-01-2024, 10:26 by Dan'S.)
(03-01-2024, 21:08)Abru Wrote: Asta nu are pid(control temperatura).
Mai bine rasnita separat. Are Lelit ceva electric ieftin si acceptabil pe la 1000 si ceva de lei. Desi Kinu sau alte manuale la acelasi pret is mai laudate.
Am inteles, am gasit ca Pl 42 TEMD are si PID din cate vad si am vazut ca este si recomandat aici pe site.
(03-01-2024, 22:04)AlexDeedy Wrote: (03-01-2024, 19:12)Dan'S Wrote: Beau espresso, latte si latte machiato. Caut, pe unde merg, cafenelele bune si apreciez un espresso bun. Sunt dispus sa invat sa-l fac si eu!
Spune-ne mai detaliat ce iti place sa bei ( ce origini), cam cat esti dispus sa investesti lunar in cafea? Trecerea de la un espressor automat la unul manual poate fi destul de greoaie mai ales daca spui ca sotia nu are rabdare tu va trebui sa faci cafeaua pentru amandoi. Cat despre achizitia in rate , mai toti comerciantii la care reducerea espressoman se aplica ofera plata in rate cu diverse carduri , verifica pe site-ul fiecaruia la sectiunea aferenta.
Sfatul meu este sa ai niste obiective clare pentru ca degeaba este setup-ul fitos si scump daca cafeaua este una mediocra.
Acum beau Mehmet Efendi (ibric, vechiul espressor, un philips ieftin de tot nu mai functioneaza). Pana acum cred ca cel mai mult mi-a placut cafeaua nu foarte acida si prajita mediu, columbia. Prin tara, cred ca una dintre cele mai bune cafele baute a fost la CH9, in Brasov. Vreau doar ceva simplu, usor de folosit si fara fite

. Cat despre cheltuiala pt cafea lunar, o sa fie cat va trebui sa-mi placa.
Membru Anonim
România
04-01-2024, 11:04
(This post was last modified: 04-01-2024, 11:09 by _R_A_D_U.)
PL42TEMD e 2 în 1, are râșniță încorporată. Dacă ți se defectează o chestie din cele 2, ai rămas ”pe drumuri” cât e la reparat. Nu știu la ce preț l-ai găsit dar pachetul PL41TEM+PL043MMI+tamper Lelit de 57.35mm costă 3090 cu reducerea de pe forum. În plus, mai ai și 7 vouchere pentru cafea de specialitate. Dar faci ce vrei, sunt banii tăi...
Referitor la cafea, aici ai discounturi ale prăjitoriilor din țara noastră:
https://www.espressoman.ro/forum/Forum-D...r-de-cafea
Aero...
Bucuresti
Pe langa defectat, ia in calcul un eventual upgrade la un element din cele doua (rasnita sau espressor). Si nu le poti separa.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman fresh
Petrosani
(04-01-2024, 11:04)_R_A_D_U Wrote: PL42TEMD e 2 în 1, are râșniță încorporată. Dacă ți se defectează o chestie din cele 2, ai rămas ”pe drumuri” cât e la reparat. Nu știu la ce preț l-ai găsit dar pachetul PL41TEM+PL043MMI+tamper Lelit de 57.35mm costă 3090 cu reducerea de pe forum. În plus, mai ai și 7 vouchere pentru cafea de specialitate. Dar faci ce vrei, sunt banii tăi...
Referitor la cafea, aici ai discounturi ale prăjitoriilor din țara noastră: https://www.espressoman.ro/forum/Forum-D...r-de-cafea
3450 e la emag, 3650 la importator. Da, cred ca e mai ok separate. Am cerut pe formular oferta, sper sa mai fie valabila, din cate am inteles e pretul pt noiembrie, cand era si negrul vineri...
Espressoman infocat
Pitesti
Ai spus Caut, pe unde merg, cafenelele bune si apreciez un espresso bun. Sunt dispus sa invat sa-l fac si eu!
Sa te apropii de rezultatele unei cafenele bune, iti trebuie buget minim dublu, daca nu chiar triplu.
Nu zic ca nu poti face ceva decent cu ce ti s-a recomandat, dar nu te vei apropia de un espreso BUN.
ECM Puristika + DF64 SSP MP. Aeropress+Timemore C3
Espressoman infocat
Timisoara
04-01-2024, 12:00
(This post was last modified: 04-01-2024, 12:03 by edri.)
(04-01-2024, 11:49)anyidulike Wrote: Sa te apropii de rezultatele unei cafenele bune, iti trebuie buget minim dublu, daca nu chiar triplu.
Gresit. Si cu un buget mai mic se pot obtine rezultate la nivel de cafenea. Mai importante sunt calitatea cafelei si intelegerea parametrilor extractiei. Un echipament de buget mare permite controlul acestor parametri astfel incat sa obtii extractia dorita, peste ce iti poate oferi o cafenea unde cafeaua nu se prepara pe baza gusturilor personalizate ale fiecaruia.
Espressoman infocat
Pitesti
(04-01-2024, 12:00)edri Wrote: (04-01-2024, 11:49)anyidulike Wrote: Sa te apropii de rezultatele unei cafenele bune, iti trebuie buget minim dublu, daca nu chiar triplu.
Gresit. Si cu un buget mai mic se pot obtine rezultate la nivel de cafenea. Mai importante sunt calitatea cafelei si intelegerea parametrilor extractiei. Un echipament de buget mare permite controlul acestor parametri astfel incat sa obtii extractia dorita, peste ce iti poate oferi o cafenea unde cafeaua nu se prepara pe baza gusturilor personalizate ale fiecaruia.
Eu am parcurs drumul asta si nu am reusit cu buget mai mic sa ma apropii de rezultatele unei cafenele BUNE, nu 5togo.
Aici intram intr-o discutie foarte subiectiva si relativa vizavi de ce inseamna un espreso bun, poate ar fi util ca initiatorul topicului sa ne spuna unde a baut un espreso bun, ca sa luam niste repere.
Ce sa zic, succes si chiar astept feedback in privinta rezultatelor.
Espressoman infocat
Bucuresti
04-01-2024, 12:09
(This post was last modified: 04-01-2024, 12:16 by adrian1.)
(04-01-2024, 11:25)Dan'S Wrote: 3450 e la emag, 3650 la importator. Da, cred ca e mai ok separate. Am cerut pe formular oferta, sper sa mai fie valabila, din cate am inteles e pretul pt noiembrie, cand era si negrul vineri...
La emag vanzatorul este Silmar2000, adica importatorul.
Pretul pentru espressomani este 3250 daca te uiti aici
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-accesorii sau pe formularul de reduceri de aici
https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/
Acestea fiind spuse, rasnita din PL42TEMD este de fapt PL43MMI si va fi veriga slaba a intregului sistem. La nivelul asta de buget rasnitele manuale dau rezultate mai bune.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
04-01-2024, 12:15
(This post was last modified: 04-01-2024, 12:16 by Darsidius.)
Lipsa de experienta si skill se compenseaza un pic din echipament. Ai sanse mai mari sa faci o cafea mai buna la un aparat gen E61 cu rotativa si o rasnita cu hopper decat la un levier manual si kinu, dar asta este valabil doar la inceput cand nu ai nici o experienta.
Dar totul tine de skill, si de cel care prepara, ce reteta foloseste, ce apa foloseste, ce tehnica foloseste la preparare. Cum stie sa manipuleze temperatura la orice espressor ca sa obtina ce vrea si aici nu ma refer doar la a seta o temperatura, ci la temp surfing care cam e pe orice espressor, nu e tot una daca prinzi extractia pe rezistenta/heater on sau off.
Oricum, lumea in ziua de azi nu are timp si nici chef sa invete incet si sa aiba experienta si skill. Mai bine platesc sa faca ceva cu un rezultat mai rapid (nu neaparat mai bun). Sau o alta parte din oameni doresc sa bage banii undeva ca sa fie integrati intr-o comunitate (nu fac aici referire la nimeni de pe topic) spun doar ce observ de-a lungul anilor pe reddit, pe discord, pe media. Sunt multi care isi cumpara ultimul produs aparut si primul lucru e sa nici nu traga cafea cu el sa-l inteleaga ci sa-l desfaca, sa toace 5kg de cafea ca asa a zis unu, sau sa alinieze cand habar nu au ce fac. Cum sunt aia de si-au luat ek43 si au pus smirghelul in ea ca asa au vazut pe internet.
Bugetul dicteaza achizitia, insa rezultate foarte bune se pot obtine si cu buget foarte redus, exemplu flair pro/classic cu kinu. Asta la produse moderne, compacte.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
Espressoman infocat
Timisoara
(04-01-2024, 12:08)anyidulike Wrote: .... rezultatele unei cafenele BUNE, nu 5togo.
Se subintelege ca pe acest forum discutam despre cafenele de specialitate, nu chestii de alea tip 5togo. Dupa cum ii spune si numele intri o data apoi go si nu mai intri a doua oara
Cred ca pentru cineva la inceput de drum este dificil sa defineasca ce inseamna o cafea buna (arome, texturi, aftertaste, etc.)
Espressoman infocat
Pitesti
(04-01-2024, 12:18)edri Wrote: (04-01-2024, 12:08)anyidulike Wrote: .... rezultatele unei cafenele BUNE, nu 5togo.
Se subintelege ca pe acest forum discutam despre cafenele de specialitate, nu chestii de alea tip 5togo. Dupa cum ii spune si numele intri o data apoi go si nu mai intri a doua oara 
Cred ca pentru cineva la inceput de drum este dificil sa defineasca ce inseamna o cafea buna (arome, texturi, aftertaste, etc.)
Nu sa defineasca, ci sa numeasca macar una, f posibil ca unii dintre noi, daca suntem din zona, sa fi fost acolo.
Espressoman fresh
Petrosani
Am spus mai sus, CH9 Brașov mi-a plăcut mult. Cafe Frei Oradea iarăși (acolo am încercat mai multe). The Refresh din Sibiu.
Nu am și nici nu voi avea pretenția vreodată că pot plescăi tacticos și pot decreta că simt nuanțele de caise cu ciocolată amăruie și mango din aftertaste-ul unui espresso ?. Pur și simplu cred că nu am suficiente papile gustative.
Dar vreau să-mi placă mie și îmi va face plăcere și procesul de preparare! Cafea deja am găsit câțiva prăjitori pe net, care par super ok, voi încerca mai multe până găsesc ceva pt mine.
De aia bugetul, cred că mai mult nu merit. Ca la boxele hi-fi, pt mine diferența între 1500 de euro și 40.000 de euro pur și simplu nu contează. Că nu o sesizez, deși unii zic că există și e maaare.
Cred că mă voi duce pe varianta low-end, lelit cu râșnița separată de pe site.
Mulțumesc mult!
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Poti cauta aici pe marketplace ceva second hand. Asa vei avea pierdere foarte mica in caz ca nu iti place si vrei sa schimbi.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity