Hello There, Guest! Login Register


Sfat începător

#1
Salut.
Tot citind și recitind forumul de pâine făcută acasă am intrat și pe la acesta de la cafea. M-am decis să-mi îmbunătățesc metoda de a-mi face cafeaua. Acum beau cafea la filtru sau la ibric(uneori). Dallmayr Ethiopia. Nu mă dau în vânt după espresso. Prefer o cană de 200 ml de cafea aburindă.
Cred că ar trebui să aleg între dripper v60, aeropress sau presă franceză. Înclin înspre v60 dar nu știu dacă am înțeles bine diferențele între ele. Asta e prima problemă.
A doua e că nu știu ce râșniță de cafea ar trebui să aleg pt. stilul ăsta. Care e minimul necesar și cum ar trebui să arate "măcinișul".
A treia e cafeaua. Nu știu dacă găsesc în Alba sau Sibiu prăjitorii bune iar pe net sunt o grămadă de magazine.Spre ce tipuri de cafea ar trebui să-mi îndrept atenția?
Mersi mult. 
 
Reply
#2
Aeropress e cea mai flexibila, faci cu el extractii care se apropie si de V60 si de FP, invers nu e posibil.

Rasnita minimala eu o consider Xeoleo.

Cafea de la Stravagante sau "croitorie", din Sibiu.
Sau te dai bine pe langa unul din cei trei home-roasteri din Sibiu de pe forum :D
 
Reply
#3
Bun venit!

Poti incerca diversele variante pe propriile tale papile in Sibiu la Arhiva de Cafea si Ceai sau la Stravagante (prajesc chiar acolo) inainte de a te gandi ce echipament sa alegi.
Sunt oameni frumosi acolo. Te vei intoarce :)
 
Reply
#4
Mersi. Așa o să fac. Oricum ajung în Sibiu în fiecare săptămână. Și caut orice prilej ca să mai fac un drum Sebeș-Sibiu.
 
Reply
#5
Arhiva se cheama prajitoria aia noua de la piata Huet ? Credeam ca ii zice Croitoria de cafea :)
Poate confund cu cea din Brasov...  Confused Huh

Nu, m-am uitat acum unde e Arhiva, e altceva decat prajitoria de la baza scarii care coboara din piata Huet.
 
Reply
#6
Croitoria de cafea este in Brasov.
 
Reply
#7
Am gasit: http://flowstery.ro
 
Reply
#8
Luni o să ajung la toate cele 3 din Sibiu. Să văd cum e. Stravagante, Arhiva de Cafea si Ceai, Flowstery.
 
Reply
#9
Vezi ca gasesti si la mall-ul nou din centru cafea buna. Au deschis cei de la Narcofee, prajita la Cluj.
Am baut zilele trecute o Honduras care mi-a placut.

P.S la Arhiva gasesti cafeaua prajita la Flow, au acelasi proprietar si deci e cam aceeasi experienta ;)
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
#10
Am fost azi la o cafea în ambele locuri. Faine cafenele și bună cafeaua. Am făcut 100 de km și am băut 4 cafele:). Dar măcar m-am întors cu niște boabe.
Acum mă uit la pungi și caut râșniță...și nu știu ce să iau.

https://imgur.com/a/P6VA7Et
Am măcinat puțină cafea la mixer. E cea din dreapta. Cea din stânga e cafea pt. filtru din comerț.
E bine pt. presa franceză(am descoperit că am una pe acasă)?
Cea pt. aeropress pe unde ar trebui să se situeze în comparație cu cele 2?
 
Reply
#11
Salut,  pentru French Press trebuie macinat mai grosier, findca altfel particulele trec prin filtrul de la aparat. 
Poti vedea aici o imagine in care sunt comparate gradele de macinare: https://coffeeinthebox.ro/blogs/news/tot...r-de-cafea
O rasnita pe care o recomand pentru acasa, care se poate regla f usor pentru diferite metode este cea de la Delonghi Dedica KG 521M, eu am luat-o pe a mea de pe emag.
 
Reply
#12
Problema majora este consistenta macinaturii.
La mixer n-ai cum. Iar particulele fine vor strica gustul.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
Daca nu e cafea cu pretentii, se pot trece printr-o sita particulele fine sau se poate aplica metoda cu servetelul:



Recomand si videoclipul despre presa franceza:

 
Reply
#14
La 900 lei ai optiuni mult mai bune decat acel delonghi, parerea mea...

Este un topic dedicat pentru revitalizarea utilizarii rasnitelor cu lamele, as zice ca se poate moda una din comertz cu destul succes ca sa lucreze ca o rasnita stil mokkamaster, cu filtru incorporat, care elimina neajunsurile macinarii cu lamele: inconsistenta si incalzirea.
 
Reply
#15
@dev - tare metoda cu servetelul, cred ca o incerc si eu dupa ce macin pentru Aeropress sau French Press cu Kinu - am in 80% cazuri un bitter nasol, indiferent de ceilalti parametri, pe care l-am asociat intotdeauna cu finesurile de la cutitul standard de espresso.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#16
Ieri am facut un ceai. Am macinat-o prea gros. Am folosit si lamele gresite.
Azi am schimbat capul si am macinat iar. A iesit foarte fina macinatura. Am aplicat si metoda cu servetelul:)
Cafeaua rezultată a fost peste cea obținută la filtrul clasic cu cafea din comerț.
 
Reply
#17
O nelamurire am... numesti "la mixer" rasnita cu lamele in sine, sau este un accesoriu care face parte din setul de functii al unui robot de bucatarie ?
Daca ai avea o rasnita cu lamele separata complet, si ai fi dispus la o macelareala... :D am putea discuta in privat despre o idee de imbunatatire.
 
Reply
#18
https://imgur.com/a/oNtkojf
În dreapta e ce am măcinat. În stânga e cafea pt. filtru din comerț
 
Reply
#19
In mare seamana.
Si tot in mare, cafeaua de specialitate seamana cu cea de supermarket...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)