Hello There, Guest! Login Register


Setup pentru aeropress

#1
Salutare tuturor și bine v-am găsit (sunt nou pe acest forum)!
Am pasit de curând în lumea cafelelor de specialitate și pot spune cu mana pe inima ca mi-am identificat o noua pasiune. După ce am studiat puțin metodele de preparare am ajuns la concluzia ca aeropress-ul ma satisface cel mai mult, din toate punctele de vedere (gust, ușurință în utilizare, portabilitate etc.).
Pana acum am folosit o râșniță manuala de buget, o cana normala de fiert apa (care o fierbe la 100 grade, după care o lăsăm sa se răcească puțin) și telefonul pe post de cronometru ?. Ideea este ca vreau sa trec aceasta pasiune la nivelul urmator, asa ca ma gândeam sa fac unele achiziții. Mai mult, urmează sa plec din tara și vreau sa îmi iau de aici ceea ce îmi trebuie.
Am in vedere urmatoarele:
1. Rasnită comandante c40 nitro blade (fata de kinu m47 traveler, are doua avantaje: a) se găsește mai usor; b) reglarea se face în pași, asa ca pot reveni ușor la setarea preferata). M-am orientat către aceasta pt. că mă interesează o râșniță care să macine cât mai uniform.
2. Kettle brewista artisan (are avantajul ca are și timer/cronometru inclus, astfel ca pot folosi orice cantar, nu neapărat unul tip barista). Un alt avantaj este acela ca fierbe apa repede, chiar la temperatura dorita, ceea ce face ideal și pt prepararea unei cafele rapide, la birou.

Ce părere aveți? Alte variante? Ar fi ideal dacă aș putea face achizițiile de la un magazin din București, ca să și văd produsele.

Merci!
 
Reply
#2
La Kinu poti nagiva mult mai usor prin setari pt ca ai indicator vizual pe surubul de reglaj. La Comandante, cu reglajul sau tip Porlex, daca ai uitat unde esti, trebuie sa dai la minim si de acolo sa numeri click-urile. Deloc elegant...

Dpdv al constructiei, Comandante e jucarie pe langa Kinu. Nu imi pare rau dupa M47, dar probabil ca acum as alege Traveller. 

In ceea ce priveste rasnirea uniforma, la dimensiuni de brew, diferentele in proportia fines-urilor in masa macinaturii se estompeaza intre rasnite, nu cred ca ar avea Comandante vreun mare avantaj.

Eu, pt uzul zilnic, mai ales pt birou, as prefera o Wilfa.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#3
Eu acum folosesc Rhinowares
https://www.coffeedesk.com/product/2510/...ss-Adapter
 
Reply
#4
Pai la Kinu uiți câte ture învârți dacă navighezi intre setări...

Nu recomand kinu pentru brew. Sunt unele cafele cu care nu se pot scoate rezultate fara amar sau alte note care nu ar trebui sa fie atât de dominante.

Lido 3 oferă o macinatura mai ok pentru brew iar reglajul e foarte ușor de reținut.
 
Reply
#5
(31-03-2019, 22:26)dev Wrote: Nu recomand kinu pentru brew

De ce ? ... tuseste ?


[Image: GhYXJPt.jpg]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#6
Nu navighezi asa mult la nici o rasnita manuala in gama de brew, nu ies din gama 2.4-2.8 nici la feldgrind, nici la M38.
La noul Kinu, cu pas mai fin, asta poate insemna intre 3.5 si 4.5, posibil sa se treaca pragul unei ture si de aici confuzia.

Nu cred ca vrea pentru birou initiatorul, la cat fason arata kettle-ul ala.

Mai ales daca as pleca din tara nu cred ca mi-as incarca bagajele cu asa ceva, de ce oare toata lumea cumpara "de dincolo". Mai ales la kettle, unde vrei sa ai garantia ?
 
Reply
#7
Nu știu dacă M47 traveler este la fel ca M47. Dar M47 are click-uri și este ușor sa te întorci la setare anterioara. Este adeverat ca setări pt brew pot sa cere mai multe ture complete dar nu sunt grele de ținut aminte.

Strict pt brew am auzit ca Comandante este mai buna decât Kinu dar diferențele ne sunt foarte mari. Dar, dacă crezi ca in viitor o vei folosi și pt espresso atunci Kinu se descurca mai bine.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#8
In momentul asta as zice ca nu am de gând sa trec pe espresso, dar nu se știe niciodată. Însă ceea ce îmi este clar e ca vreau sa ma concentrez pe brew.

In ceea ce privește kettle-ul, nu ma interesează "fasonul", însă nu am găsit altceva mai bun la banii ăștia. Plus ca are și timer și ma scutește de dat bani suplimentari pe un cantar barista cu timer (pot folosi unul simplu, la 50-100 lei).

Dacă exista alte opțiuni pt kettle, eu sunt deschis la sugestiile voastre, mai ales ca, după cum spuneam, sunt încă la început.
Și da... Vreau sa iau totul din tara, ca nu știu ce găsesc acolo.
 
Reply
#9
Tocmai voiam sa iti zic ca ai uitat cantarul, la fel de important ca cele de care s-a vorbit pana acum Wink
Care cantar, in functie de model, ar putea avea timer, chiar si sub 100 lei, asa ca nu iti mai trebuie functia asta la kettle.

Daca vei cauta in topicul de cantare, o sa gasesti chiar si cantar+timer+termometru all in one, asa ca ibricul poate fi unul pe aragaz, esentialul e sa fie gat de lebada.

Ceva mai bun nu stiu daca este, dar la 4x mai ieftin iti va fi greu sa demonstrezi ca e de 4x mai bun Smile
www.amazon.de/Wasserkocher-elektrischer-Wasserkessel-Warmhaltefunktion-Automatischer/dp/B079HSL4PB/ref=sr_1_34

Se gaseste si in tara, sub alt brand, s-a discutat intr-un topic de kettle, dar cand o sa il gasesti o sa intelegi mai bine de ce nu as lua multe de aici... Wink
 
Reply
#10
Nu am interes la barshaker (decat sa creasca si sa ne aduca noua produse noi in fiecare luna, la preturi foarte bune, ca pana acum), dar ce am eu luat de la barshaker si nu as lua altceva:

Asta este un cantar rapid si micut. Atentie la limita de 500 de grame. De fapt, sunt 500 si ceva. Aeropress-ul incape pe el. Barely. Acum, daca vrei sa te concentrezi pe brew, un cantar de minim 2 kg e necesar (pt V60 de ceramica, de exemplu). Te-as sfatui sa nu iei din cele de aprox 100 de ron, eu am lucrat cu unul din acelea cu display verde si mi s-a parut horror - nu ramanea afisajul la x grame, oscila. Cantarele de la CoffeeGear cred ca sunt ok, celelalte optiuni, de 2kg si de 3kg.

Asta este cronometrul meu. Il folosesc la espresso si la filtru. E fain sa am un cronometru dedicat.

Folosesc la birou si cantarul asta. Este un tanc, am varsat apa pe el si, dupa ce s-a uscat, a mers bine. Dar e putin mai lent ca celalalt, are un delay in afisare, mai mic de o secunda, e drept, dar e o diferenta fata de celalalt.

La kettle, eu nu gasesc o oferta mai buna decat asta. Eu personal folosesc un Hario acasa, pt aragaz si la birou un kettle electric de la Brewista. Dar cred ca un kettle electric cu reglaj de temperatura poate fi superior fata de ce folosesc eu.

Eu am facut recomandarile de buget minim, dar pastrad functionalitate maxima. Sigur ca exista si Acaia si Stagg, dar nu am experienta cu acestea.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#11
Daca tot ajunge pe barshaker, este și Lido 3, cu 10% reducere.
 
Reply
#12
Bre, ai ceva cu grenada aia defensiva ... :p

Daca tot e sa listam dotarea, uite aici cu ce fac eu si nu am cel mai mic gand de upgradita...
http://barshaker.ro/dripkettle06lblackjoefrex
http://barshaker.ro/coffee-sensor-1, doar termometrul, fara adaptarea E61
http://barshaker.ro/Cantar-Barista-1KG, varianta de 3 kg

Sunt link-uri loco, ca asa a vrut initiatorul, dar pe mine m-au costat la 1/3 din pret.

Deci am coborat linia de buget minim la 50 euro pentru toata dotarea, mai putin rasnita, careva mai jos ? Smile
 
Reply
#13
Mulțumesc pentru informații și sugestii!

Varianta de kettle pt aragaz iese din calcul, pentru ca la birou nu am plita. Voi studia si varianta propusa de renatoa și vad la ce ma hotărăsc între acela și brewista.
Problema cantarului nu e atât de apăsătoare, ca aici exista suficiente variante.

Legat de rasnită, aici sunt multe opțiuni (vorba vine). Din punctul meu de vedere, marele dezavantaj la kinu este ca e greu de găsit (deși e posibil sa nu fi știut eu unde sa caut, la noi nu am găsit). În schimb, se găsește comandante c40 nitro blade (deși as fi preferat ironheart, nu am reușit sa îl găsesc). Despre lido3 încă nu știu mare lucru (ma documentez în seara asta).
 
Reply
#14
(01-04-2019, 18:47)renatoa Wrote: Bre, ai ceva cu grenada aia defensiva ... :p

Mai e vreo rasnita de mana care poate rasni 60-70g, dintr-o lovitura?  Angel
 
Reply
#15
Daca tot vorbim de barshaker...

- categoria rasnite manuale:
http://barshaker.ro/Brew-Bar/HandGrinder...oleo-Black
- categoria rasnite automate:
http://barshaker.ro/EchipamenteBar/Rasni...vart-Black

- cantar cu timer:
http://barshaker.ro/Brew-Bar/Drip-Scales...a-Parallel

- kettle electric cu programarea temperaturii:
http://barshaker.ro/Brew-Bar/Gooseneck-K...PourKettle

430 sau 600
500
550
---- 
1480 sau 1650
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#16
Cred ca m-am hotărât la setup-ul final. Suna cam asa:
1. Rasnită comandante c40 nitro blade sau ironheart (in funcție de ce găsesc). Granulatia rezultata este suficient de uniforma pt brew. Iar dacă vreau mai multa finețe în reglaj, iau ulterior un red clix.
2. Kettle brewista artisan. E mai scump decât brewista Smart pour, dar am impresia ca e mai fiabil. Artisan are butoane touch, pe când smart pour are butoane digitale (acoperite cu o folie de plastic, care se deteriorează cu timpul).
3. Cantar hario v60 - are butoane touch, care sunt mai rezistente, inclusiv în cazul în care as varsa apa/cafea pe el.

Dacă greșesc undeva, va rog sa ma corectați.
Ce e drept... cam mare prețul final, însă nu știu alte variante. Eu merg în general pe ideea de a lua ceva bun de la început, ca să nu fiu nevoit ulterior sa arunc/vând pentru a lua ceva mai bun (sa nu arunc banii de pomana).
 
Reply
#17
Nu pot spune ca gresesti, in contextul actual de consumerism, in care lumea nu mai stie sa cumpere cu masura, daca are bani de prisos, si ce e periculos, mai ales daca nu ii are !
Sa citez din presa de ieri ca Warren Buffett are telefon de 10 ani vechime ?

Un nou factor care banuiesc ca nu l-ai luat in calcul, pentru Aeropress nu ai nevoie de un kettle care sa iti tina temperatura fixa in mod activ, pentru ca nu are timp sa se raceasca in cele 30 de secunde dintre turnari, nu tragi de apa aia 3 minute ca la V60.
Mi-a venit in minte asta cand am preparat, am luat ibricul de pe foc la 88 grade, pana la masa s-au facut 88.8, i-am dat un swirl de omogenizare/racire, a coborat la 88.6, am turnat si am pus pe masa... 88.4, si a stat fix neschimbat pana la turnarea a doua, peste 30 secunde. 
Deci toti bani in electronica unui kettle sunt practic dati degeaba... pentru cazul asta particular, evident.
Poate fi buna doar daca esti intrerupt de cineva la job in timpul incalzirii apei, dar si atunci, mare manevra sa dai puterea mai mica, sau sa stingi plita...

Butoane asa zis touch au majoritatea chinezismelor, nu butoanele sunt rezistente, ci faptul ca tot panoul display-butoane este o folie continua, prin care apa nu are cum sa patrunda.
Dar sub folia aia nu m-ar mira sa simti miscare, poate chiar click Smile

Cum nu stii alte variante ?  Confused inseamna ca am scris degeaba, la cate am insirat aici pana acum  Huh
Sau este un caz tipic de "confirmati-mi alegerea ca sa pot dormi bine la noapte..."  Tongue
 
Reply
#18
Warren Buffett are si si o masina de vreo 25-30000$ pretul ei cand a fost noua    dar omul e categoric ceva aparte.
 
Reply
#19
Renatoa, deși deduc din "tonul" tău ca nu stai foarte bine cu nervii, doresc sa îți mulțumesc pentru sfaturi, asa cum am mai făcut-o.
1. După cum am precizat anterior, am luat în calcul varianta de kettle propusa de tine (deci nu ai scris degeaba), însă am constatat ca are acel dezavantaj legat de butoanele cu folie de protecție (comparativ cu panoul touch, care se presupune ca e impermeabil și mai durabil).
2. Referitor la posibilitatea achiziționării unui kettle simplu, varianta iese din calcul întrucât la birou nu am plita.
3. Nu iau în calcul varianta de termometru sau cronometru separat pentru ca și asa sunt prea multe chestii de scos pe masa într-un birou.
4. Dacă am spus ca ma concentrez pe aeropress nu înseamnă că am exclus posibilitatea de a opta ulterior și pentru alte metode de preparare, gen v60. Acesta este și motivul pentru care încerc sa găsesc o râșniță cât mai versatila.
5. Dacă sunt dispus sa fac de la început o achizitie mai costisitoare, nu înseamnă neapărat ca arunc cu banii sau ca mi-ar prisos. Însă vreau sa evit acea situație prin care au trecut majoritatea colegilor de forum, și anume necesitatea unui upgrade. Am apelat la sfaturile voastre, care aveți experienta, pentru a "sari" acei pași intermediari în achiziții (rasnită de slaba calitate > rasnită intermediara > rasnita "aceea").
6. Eu am pus variantele pe care le-am identificat eu și am menționat ce plusuri ma atrag la fiecare. De aici sfaturile devin constructive... De genul "vezi ca aia nu e buna", "vezi ca se găsește ceva asemănător", "în loc de aia mai bine o cumperi pe cealaltă" etc.

Mulțumesc pentru înțelegere!
 
Reply
#20
Renatoa, am găsit în RO în sfarsit și varianta cealalta de kettle, sugerata de tine.
www.amazon.de/Wasserkocher-elektrischer-Wasserkessel-Warmhaltefunktion-Automatischer/dp/B079HSL4PB/ref=sr_1_34

Având în vedere ca în cele din urma m-am hotărât sa iau și un cantar tip barista, nu mai am nevoie neapărat de timer la kettle. Dacă optez pentru varianta asta, fac o economie de vreo 550 lei.
Știe cineva dacă e bun tipul asta de kettle? Îți faci treaba cu el? Din ce am mai citit, nu pare a fi chiar ok.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...tle?page=3&highlight=Kettle
 
Reply
#21
Nu vad utilitatea timerului la kettle. La cantar, da. Poti face Aeropress, V60, espresso, toate se leaga de cantar. Cantaresti boabele, doza, cantitatea de apa, masori si timpul. Poti si cu un timer sau telefon, dar e mai simplu daca stie cantarul.
La Aeropress nici nu e nevoie de kettle. Ai plecat la mare, ai luat cafea, Aeropress, cantarul, cafea si eventual un termometru. Nu te incurci cu kettle.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
Eu am acest produs și este foarte ok. Am turnat și apă pe butoane ? dar a continuat să funcționeze. Daca iei pe firma (cu TVA) prețul e mai mic fiind import (eu așa am luat și au scăzut TVA). Îmi place că are putere mare și încălzește repede. Intervalul de setare temperatura e din 5 in 5 grade.
https://www.electronic-star.ro/Pentru-ca...e=rtbhouse&utm_medium=cpc&utm_campaign=rtbhouse-retargeting

Am mai găsit și aceasta varianta.
https://www.electronic-star.ro/Pentru-ca...ype=search&searchparam=Fierbător%20electric
 
Reply
#23
Pașii de 5 grade par cam mari (după cum spuneam, nu vreau sa iau ceva acum, iar după 2 luni sa îmi dau seama ca, de ex, vreau pași de 1 grad și sa fiu nevoit sa fac upgrade).
La cel de-al doilea ma refeream și eu mai sus. Ideea e ca am văzut pe forum unele opinii oarecum negative (variații de temperatura) pentru un produs ce părea a fi exact la fel (avea doar alt nume, dar arata identic).
La birou nu e chiar la îndemână ca atunci când ai câteva minute libere sa îți faci o cafea, sa pierzi timp cu verificarea/reverificarea temperaturii.
Pana la urma cred ca merg pe brewista, ori artisan, ori smart pour. Hario și bonavita sunt mai scumpe.
 
Reply
#24
Dacă se optează pentru acelea există site/magazin Klarstein la noi: https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...re-de-apa/

Dar se găsește și pe Amazon DE, modelul mai scump vine 49,99€ + 11,73€ transport. Cel ieftin, vine 33,99€ + 10,17€ transport. O idee mai ieftine.
Ambele ar fi "Sold by Klarstein Deutschland and Fulfilled by Amazon" ceea ce înseamnă că ar trebui să aibă 2 ani garanție la Amazon. Sunt și unele folosite cu reducere de preț, dar acelea (în acest moment) sunt trimise direct de Klarstein și acolo nu cred că mai e valabilă "șmecheria" cu garanția.

Tot pe Amazon se mai găsesc și unele păreri de la clienți pentru genul acesta de Kettle(și de la alți producători). Nici eu nu aș fi convins cu modelul acesta...
 
Reply
#25
Eu am varianta cu electronica in baza cred ca se numește pro sau așa ceva. La precizie sta prost Smile. Eu am un termometru de carne taylor înfipt in una din cele 3 găuri din capac și m-a ghidez după el. Cu kettle la volum maxim, pt 92 pe taylor (v60) setez pe baza cam 90-91 grade. Dacă volumul de apa este mai mic... diferența devine mai mare.

Goose-neck este foarte ok, subțire și se poate turna in debit foarte mic ceea ce este ok in v60 dar inutil pt tine Smile

Per total you get what you pay for.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#26
(03-04-2019, 00:23)Oly Wrote: Renatoa, am găsit în RO în sfarsit și varianta cealalta de kettle, sugerata de tine.
www.amazon.de/Wasserkocher-elektrischer-Wasserkessel-Warmhaltefunktion-Automatischer/dp/B079HSL4PB/ref=sr_1_34

Având în vedere ca în cele din urma m-am hotărât sa iau și un cantar tip barista, nu mai am nevoie neapărat de timer la kettle. Dacă optez pentru varianta asta, fac o economie de vreo 550 lei.
Știe cineva dacă e bun tipul asta de kettle? Îți faci treaba cu el? Din ce am mai citit, nu pare a fi chiar ok.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...tle?page=3&highlight=Kettle
Recomand kettle-ul doar dacă vrei sa economisești bani. Minusuri pe care le vad eu fata de unul de la bonavita

-degeaba setezi o temperatura la care sa încălzească apa pentru ca inerția este mare și apa continua sa se încălzească după ce se oprește. pentru a avea apa la 93 de grade eu îl setez la 89

- când îl ridici din baza își pierde setările și, când îl pui la loc, îți arată temperatura din el doar pentru 3 secunda după care se stinge afișajul.




Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Lelit PL92 + Kinu M47 
 
Reply
#27
Strict pentru V60, nu stiu cum suportati voi sa manipulati ditamai astea de peste 1l...
Pana la urma V60 este un fel de "water art", nu asa demanding ca un "latte art", dar nu m-as vedea "frotand" un V60 cu nimic peste 650 ml. kettle mai mare ca pumnul, care sa ingreuneze o miscare fluenta a incheieturii... no way !
Asa ca bidoanele astea pentru mine pica pe linie din acest simplu criteriu.
Nu ai plita sa incalzesti un kettle mic la birou? pai sunt alea cu inductie, modelele mici, la fel de mari ca o baza de brewista, alea ce au ? si nu sunt nici 30 euro...

Relativ la luat kettle gooseneck in concediu... succes la ambalat incat sa nu puneti nici o presiune pe imbinarea gat-corp Big Grin Este calcaiul lui Ahile la toate picuratoarele astea, cel putin cele la care gatul e montat prin presare.

Stiu, cu nervii... Smile
 
Reply
#28
Ai dreptate cu greutatea kettle-ului, renatoa, dar, in practica, e acceptabil, pt ca te inveti, iti faci mana. Sa vezi cand incepi sa torni in spirala, "V60 style", tot ce apuci prin casa, apa in cuva masinii de facut paine, uleiul in salate, detergentul peste buretele de vase, laptele peste cacao, etc Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#29
Marea spirala ... bivolaru ? Big Grin
 
Reply
#30
(04-04-2019, 15:58)cradun Wrote: sa torni in spirala, "V60 style"

Cum e asta ?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)