Hello There, Guest! Login Register


Setup pentru aeropress

#61
Da. Toata partea de comanda este in cana. Ai ridicat-o, uita tot.
Pe de alta parte, daca faci acasa un V60, de ce te-ar mai interesa detaliile astea?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#62
(07-02-2020, 20:40)Mihai L Wrote: Da. Toata partea de comanda este in cana. Ai ridicat-o, uita tot.
Pe de alta parte, daca faci acasa un V60, de ce te-ar mai interesa detaliile astea?


Nu stiu de ce m ar interesa. Sunt nou pe v60. Dar pe topicul dedicat am citit multe chestii legate de turnari succesive si cum urmareau altii temperatura la fiecare turnare.

Si setarea se poate face la grad sau doar din cinci in
cinci grade?
Ps: am vazut undeva pe ebay sau amazon un kettle de aragaz cu o gaura in capac in care puteai pune un termometru cu tija. Acolo mi se pare ca ai control sau informatii mai mari asupra temperaturii din timpul turnarii, eventual il mai pui putin pe flacara daca e nevoie fara sa dispara afisajul.

Link mai jos.

https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeig...55-86-9422
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#63
Asa lucrez eu, kettle mic, de 650, pentru manevrare lejera, cu termometru in capac.

Ceva ca asta:
http://barshaker.ro/dripkettle06lblackjoefrex

...caruia i-am dat jos motzul, si acolo am un termometru, genul asta:
http://barshaker.ro/TermometruBarista-Di...Rhinowares

Link-urile sunt ilustrative, nu am exact aceleasi produse, doar ca idee.

In doua minute de V60 temperatura ar scadea cu 4 grade, daca nu as mai pune pe foc cate 5-10 secunde, intre turnari.
Conteaza mult agitarea ibricului, la Aeropress unde torn doar de doua ori, in 30 secunde nu scade nici 0.5 grade. Ca sa fim ontopic...
 
Reply
#64
(07-02-2020, 22:49)renatoa Wrote: ...caruia i-am dat jos motzul, si acolo am un termometru, genul asta:
http://barshaker.ro/TermometruBarista-Di...Rhinowares

Scuze de offtopic, daca a folosit cineva termometrul acesta, citeste temp. suficient de rapid pentru a fi instalat in grup E61?
Ce grosime are tija?
Vad ca la Barshaker au si varianta coreeana, dar cu tot cu adaptor ajunge destul de mult, iar eu vreau doar termometrul.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#65
Cel chinezesc folosit in "eric"-ul coreean ar fi mai corect spus... Big Grin
Ala il am si eu, si este rapid, la fel taylor-ul folosit la eric-ul original, le-am comparat cap la cap.
Am zis sa nu pun link ma barshaker ca se sperie lumea de pretz... nu stiu ce e asa astronomic, pretul include si adaptorul E61?
Termometrul singur se gaseste in EU cu 10 euro cu transport cu tot. Din china... chiar la 6$.

Tija are 4mm peste tot, nu e subtiata la cap. Tot atat are si gaura din capacul kettle.
 
Reply
#66
Da, e cu tot cu adaptor, inteleg.
Dar eu il vreau de rezerva, in caz ca ma lasa cel pe care il folosesc in prezent, tot cel "coreean".
Doar pe termometru as fi dispus sa dau 100 lei, nu ma mai incurc sa comand in afara. Tot aveam ceva de luat de la Barshaker. Dar... 200!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#67
(11-02-2020, 12:32)adif Wrote: Da, e cu tot cu adaptor, inteleg.
Dar eu il vreau de rezerva, in caz ca ma lasa cel pe care il folosesc in prezent, tot cel "coreean".
Doar pe termometru as fi dispus sa dau 100 lei, nu ma mai incurc sa comand in afara. Tot aveam ceva de luat de la Barshaker. Dar... 200!

Contacteaza autorul, e aici pe forum, cel care face adaptoarele, il gasesti la publicitate personala, stiu ca a vandut si termometre separat. Dar si 100 e prea mult, parerea mea...
 
Reply
#68
Tu esti autorul. Wink
Dar inteleg ce spui. Il contactez in curand, dar ma gandeam ca poate e mai fiabil cel de la Rhinowares. Cel putin butoanele asa par. Desi al meu inca merge folosit 2 ani.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#69
Nu mai stiam ce varianta ai... eu am incetat sa mai ofer cand au aparut cele de inox.
De acesta este vorba, fostul user decadura...  Confused Huh :
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...u-grup-E61
 
Reply
#70
(07-02-2020, 22:49)renatoa Wrote: Asa lucrez eu, kettle mic, de 650, pentru manevrare lejera, cu termometru in capac.

Ceva ca asta:
http://barshaker.ro/dripkettle06lblackjoefrex

Link-urile sunt ilustrative, nu am exact aceleasi produse, doar ca idee.

M-am hotarat si eu, pe ultima suta de metri, sa adaug la comanda  lampa lui Aladin (multumesc MyR si Barshaker pentru suport), respectiv Kettle 0,6 L [Joe Frex] .

Din pacate, a fost o dezamagire, poate si pentru ca asteptam o calitate comparabila cu latierele [Joe Frex] care sunt impecabile. Desi probabil este cel mai ieftin, mi se pare cam scump pentru ce ofera.

Este micut, dragut si foarte practic, dar e facut dintr-o tabla destul de subtire (nu stiu, poate asa sunt toate), iar exemplarul meu a venit si cu defecte, respectiv fundul usor lovit in interior si cu cateva zgarieturi/intepaturi, din care una pare destul de adanca (...in combinatie cu tabla subtire...). Confused

In schimb, inelul de dozare pt. PF de 58mm este ideal, fotografia de pe site nu-i face cinste. Inox, asezare pe exterior si cam cel mai bun pret din piata (ma rog, nu e locul aici pentru descrierea lui).
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#71
(14-02-2020, 11:14)adif Wrote: Din pacate, a fost o dezamagire, poate si pentru ca asteptam o calitate comparabila cu latierele [Joe Frex] care sunt impecabile. Desi probabil este cel mai ieftin, mi se pare cam scump pentru ce ofera.

Am si eu ketlle-ul asta, luat cu vreo 90 de lei de BF. Chiar si la banii astia mi se pare foarte scump pt ce ofera: tabla foarte subtire, nu pastraza caldura deloc, deloc, mi-e aproape imposibil sa fac v60 cu el.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
#72
E 15$ in China totusi, 20-25 Euro in EU, nu stiu cat de ieftin vreti sa fie...  Confused 
De acord ca 179 lei este enorm, de asta am precizat ca ce folosesc este "cam ca ..." genul acela, nu musai cumparate de acolo...
Pentru lovituri si zgarieturi l-as returna imediat, ce atat jelanie, e motiv intemeiat.

Inox-ul, cat de subtire o fi, se mentine incredibil de curat comparativ cu cel din ibricele de 20 lei care le-am luat de-a lungul timpurilor, si care au sfarsit toate intr-o nuanta de gri la gunoi.
Asta luceste fara nici o curatare speciala si dupa 2 ani. Nici o depunere, dar nici nu ajunge apa sa fiarba in el, il monitorizez atent si la 90 grade il ridic.
Cu pastrarea temperaturii, nu stiu la ce il raportam... exista kettle sa nu piarda 2 grade cat faci un V60 ? Ar trebui sa aiba pereti dubli... si cu gat de lebada mai greu...  Confused
Eu il pun in pauze pe foc, cate 5 secunde.

Si, cum s-a mai remarcat in trecut, topicul este despre aeropress Smile
 
Reply
#73
Din pacate varianta returului nu e fezabila.
Am platit o data transportul pentru ca m-am gandit tarziu si l-am adaugat dupa ce am facut comanda. Daca il returnez pentru inlocuire mai platesc de doua ori curierul. In final aproape ca il achit din nou numai din transporturi.
Nu imi ramane decat sa sper ca nu va incepe sa curga. Rolleyes
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#74
(14-02-2020, 11:44)renatoa Wrote: Cu pastrarea temperaturii, nu stiu la ce il raportam... exista kettle sa nu piarda 2 grade cat faci un V60 ? Ar trebui sa aiba pereti dubli... si cu gat de lebada mai greu...

Brewista pierde 1-2 grade cat timp fac un v60 (depinde de cata apa are in el). Kettle-ul de la JF este mic si foarte subtire, iar asta duce la o pierdere foarte mare de caldura, suficient cat sa nu poti face v60, kalita, etc. 

Totusi pentru aeropress e mai ok, acolo torni toata apa in decurs de 10-15 secunde.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
#75
Nu e foarte mare, dramatizezi... 4 grade in 2 minute daca nu o incalzesti chiar de loc in pauze, nu am sesizat diferente intre extractii facute fara incalzire, unde temperatura a variat in plaja 84-88, si extractii la care am tinut cat mai fixa temperatura in jur de 86.
Nu e complicat de loc sa ii tii cald fundul intre turnari, un resou incins (si scos din priza !) poate fi o baza la fel de buna ca cea de kettle. Asta daca e aragazul la distanta prea mare.
Oricum, nu Bona-wistele le-as folosi de etalon, am postat in alt topic cat de jalnica este electronica de o au... pana nu ai scadere de 2 grade sub cea presetata nu porneste incalzirea, si aia produce un overshot de minim un grad.
Aparenta stabilitate mai mare este mai mult datorita masei mai mari de apa, constructia te obliga sa o umplii cu minim 700 ml, la 500ml electronica nu e capabila sa tina in plaja de +/- doua grade, putere este prea mare si controlul de tip on-off, fara PID duca la overshot inertial inevitabil.
 
Reply
#76
Chiar si cadere de 4 grade, indiferent de metoda folosita, nu va face diferenta in ceasca. Rasnita si cafeaua folosita sunt factori mult mai "decisivi". 

Chiar si "marele" James Hoffmann, recomanda folosirea apei imediat dupa ce a dat in clocot.
 
Reply
#77
Caderea aia de 4 grade (care sunt de fapt vreo 6-7 dupa observatiile mele) ma forteaza sa macin mai fin si sa aduc chestii neplacute in ceasca. In plus, apa mai rece din final lungeste timpul drawdown-ului si asta inseamna alte chestii neplacute in ceasca. Pe cafelele light, prajite de filtru, caderea aia de temperatura chiar conteaza. 
Totul a plecat de la faptul ca e mult prea scump pt ceea ce ofera, Hario Buono e net superior din toate punctele de vedere si costa in jur de 200 de lei.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
#78
Eu folosesc kettle din China, similar cu Hario Buono și de câteva ori când am verificat, eu zic că păstrează bine temperatura(de cele câteva dăți când am încercat Aeropress sau Cafflano Go-Brew, se încălzea apa peste temperatura dorită iar apoi așteptam să scadă).
N-am idee cum se compară Hario Buono cu unul de 18-20$ din China, dacă e diferență la materiale/calitate cum este și la preț.
(14-02-2020, 11:52)adif Wrote: Din pacate varianta returului nu e fezabila.
Am platit o data transportul pentru ca m-am gandit tarziu si l-am adaugat dupa ce am facut comanda. Daca il returnez pentru inlocuire mai platesc de doua ori curierul. In final aproape ca il achit din nou numai din transporturi.
Nu imi ramane decat sa sper ca nu va incepe sa curga. Rolleyes

Discută cu ei, dacă sunt probleme cu produsul nu mai plătești tu transportul pentru retur. Și poate chiar (ar fi normal să) recuperezi și ce ai achitat la transportul comenzii cu produsul implicat(asta dacă nu optezi pentru varianta de a ți se trimite din nou același produs conform).
 
Reply
#79
Am discutat cu ei. S-au oferit sa mi-l inlocuiasca, dar am decis sa-l pastrez, nefiind o problema functionala imediata.
Si oricum, dupa cum se discuta pe aici, posibil sa ajung tot la Buono in final. Desi mi-ar parea rau, controlul e superb, fiind mic si cu gatul foarte subtire. Pacat ca au economisit jumatate din material la fabricare.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#80
Am facut azi un test de temperatura cu un termometru analogic inserat in gaura din capac.

Cu nivelul de apa aproape la maxim, a pierdut exact un grad pe minut, de la 99C la 97C.
Insa in timpul turnarii, cand apa a scazut, a pierdut nu mai putin de 9 grade, de la 96 la 87C.

Totusi, probabil masuratoarea e irelevanta, ramasese foarte putina apa si nici nu stiu in ce masura mai ajungea apa la termometru. Doar cu varful in apa nu mai masoara la fel de precis.

Cred ca aceste discutii ar trebui mutate, mai degraba, in topicul de V60, daca se ofera conducerea .
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#81
Aceasta este o observatie/atentionare care am vrut sa o fac cu cateva postari in urma, privind evaluarea scaderii temperaturii, ca poate fi pacalicioasa in functie de punctul de masurare.
Avand in ibricul in discutie, de 600 ml doar putin sub jumatate, sa zicem 250, prepar V60 style turnand in transe de 30 ml, la cate 20 secunde.
Dupa a doua turnare, cand s-au dus 60 ml din cei 250, cand pun ibricul pe masa temperatura scade brusc de la 88 la 85.
Daca insa il inclin si termometrul (cel de la Koreea style Eric clone) avand tija de 12 cm lungime intra mai bine in apa, temperatura revine la 87.x
In trecut m-am pacalit cu aceasta manifestare, il puneam pe foc dupa a doua turnare si ma trezeam cand sa torn a treia oara ca ma apropii de 90 grade...
Ca o informatie, distanta de la gaura din capac la gaura de jos de la baza gatului de lebada, este fix de 128 mm, masurata cu sublerul, inclinat corespunzator, ca sa palpeze gaura respectiva. Asta poate fi folositoare pentru achizitia unui termometru cu o tija adecvata Wink

+1 cu mutarea...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)