(06-08-2015, 16:31)ecl Wrote: La birou ocazional, nu preconizez mai mult de 6-10 pe zi, deoarece nu e ptr toata lumea decat ptr mine si vizitatori la mine. Restul se servesc de o la chinezarie de Saeco Minuto, care ptr toata lumea face cafea delicioasa (Illy :43: ).
........ Unul automat ar fi mult mai simplu de utilizat, atat ptr cazul mentionat, cat si ptr mine cat sunt in-office (timp mai mic ptr incalzire, presetari stabilite automat si DB). Cred ca optiunea Bezzera Z13 era mult mai pretabila la ce vreau de la aparat, dar daca tot schimb Unica as vrea Rancilio sau Nouva Simonelli.
Din experienta de pana acum pot sa apreciez ca biroul si casa sunt doua locuri diferite unde prepararea unei cafele implica aspecte diferite.
Acasa este clar cine este barista de serviciu.
La birou insa este diferit sau, poate la tine nu !
Cine va performa la portfiltrul unui asemenea aparat ?
Cine va jongla la dispozitivul de reglare a macinaturii ?
Pana la urma s-ar putea sa dai o multime de bani si sa nu ai rezultatul dorit din lipsa unui coleg priceput si pasionat, ca tine ( si o spun seriossi u toata admiratia ).
Vei face tu cele 6-10 cesti cu espresso, cappuccino, latte sau ce or mai dori vizitatorii ?
Cum vei gestiona relatia cu acestia si timpul petrecut in fata aparatului, in cazul in care acestia nu sunt interesati de modul de preparare pe care , eventual, va trebui sa il prezinti ?
Il vei lasa singur in acest timp ?
Eu am mai spus pe forum ca la birou nu prea beau cafea . O fac doar daca am eu timp sa o prepar, in rest, de vreo trei ani niciun coleg nu a ajuns sa prepare, dupa gustul meu, un shot de espresso si cu atat mai mult o crema pentru un cappuccino.
Mare parte dintre cei care vin la birou si accepta o cafea si chiar " risca " un espresso, nu sunt tocmai placut surprinsi de amareala din cescuta si baga zahar la greu .
Am observat ca sunt mai multumiti cu un americano, acel espresso lungit cu apa calda.
Pentru multi gustul capsulelor sau al cafelei la filtru este mai bun, in virtutea obisnuintei, decat ceea ca exercitiul si timpul ne-a aratat noua ca inseamna, de fapt, gustul adevarat al cafelei proaspete.
Daca situatia este asemanatoare, atunci nu are sens sa cheltui foarte mult pe echipamente.
Daca dimpotriva, vizitatorii tai au aceasta cultura a cafelei, atunci va trebui ca pe langa aparate sa ai si un barista priceput.
Parerea mea este ca, in alegerea pe care o vei face, ar fi bine de inclus si aceste considerente, cu atat mai mult cu cat nu cred ca aparatele vor fi expuse alaturi de diplome, medalii sau imagini cu activitatile firmei ci vor sta la locul lor, departe de vederea vizitatorilor.