(24-10-2016, 21:47)Levo Wrote: ...oare cam cat trebuie sa macinam ? Chestia asta cu asezonatul are ceva adevar privind mai mult asezarea mecanismului , jocuri in lagare sau rulmenti , piese aflate in miscare , insa ar fi insesizabila slefuirea cutitului cu material cafea , orez si restul de non - abrazive , decat dupa o cantitate apreciabila...
(24-10-2016, 22:34)Liviu.Mihu Wrote: ... cred ca aceasta "rodare" chiar e necesară, mai lunga sau mai scurta, dependent de rasnita.
rodajul este o ajustare a suprafetelor de contact a doua piese in miscare;
exista thread-uri in acest forum si aiurea, cu macrofotografii ale suprafetelor cutitelor de rasnit si se pot vedea pe cutite noi, in special in zona de intrare, acolo unde e preponderenta spargerea boabelor, deci generarea de
fines, atat muchiile ascutite, cat si tot felul de ciupituri, bavuri, defecte minore firesti pentru piese prelucrate mecanic si ne-rectificate care nu deranjeaza functionalitatea masinii;
si e vorba, imi imaginez, de rasnitele mari, comerciale, pentru care se accepta acest proces de rodaj ca nederanjant functional si mai economic;
in utilizare casnica, aceasta perioada de rodaj e deranjanta functional;
trebuie sa ne imaginam fortele extreme care intervin in aceasta faza primara din rasnire: boabele se zdrobesc intre ele si in frecarea cu muchiile taietoare si... agatatoare, ale cutitelor!
mi se pare credibil ca aceste boabe de cafea sa fie in stare sa netezeasca orice neregularitate in suprafata de lucru; si nu in ani - cand de fapt putem vorbi de uzura, ci in zile sau saptamani...
nu mi se pare greu sa intelegem cum prin actiune mecanica repetitiva, boabele de cafea netezesc suprafata pe care sunt zdrobite...trebuie inteles ca geometria cutitelor in zona de intrare boabe este conceputa pentru a favoriza zdrobirea si nu taierea boabelor...si acest rodaj aduce cutitele in forma functionala pentru care au fost concepute!
nu m-a interesat problema asta a 'rodajului' cutitelor, dar nu cred ca e o problema atat de importanta pentru a o transforma in ritual, sau a o analiza pe toate partile;
ok, cateva zile, sau saptamani - depinde si de ritmul de utilizare - rasnita titan pe care ai cumparat-o la un pret convenabil (exclud deci incarnatiile ezoterice) va fi mai mofturoasa... totul e sa stii si sa accepti asta, si sa nu ai vreo... cadere nervoasa
[Image: smile.gif]
in plus, perioada respectiva este necesara pentru a-ti reconsidera si adapta workflow-ul la particularitatile macinaturii 'nominale' a rasnitei, care sunt de cele mai multe ori o noutate si care cer un efort de adaptare...
@
bogdan_geor
'channeling in conditii de preparare corecta a pucului' este chiar enuntul problemei, nu insinuarea ca n-ai fi facut preparare corecta;
atatea sfaturi dadeam eu si altii in acest forum cu ani in urma despre distributia corecta a macinaturii etc., incat ar fi culmea sa ma limitez la a pune in discutie si aceasta posibila cauza...
deci da, mi se pare posibil ca
o anume distributie a macinaturii pentru o anume setare a granulatiei si pentru un anume nivel de prajire,
sa favorizeze channeling-ul!
pentru a ma face inteles, ziceam de un puc facut din nisip (curat, spalat etc.) care, oricat l-am tampa, va da
channeling! daca amestecam omogen in volum nisipul cu ceva pulbere de argila, sansele de
channeling scad mult si ramane in discutie numai manualitatea noastra si abilitatea masinii;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)