Hello There, Guest! Login Register


Schimbare garnitura grup espressor Gaggia Classic 2015 (fara a desface grupul)

#1
Information 
Salut!

     Detin un espressor Gaggia Classic 2015 (modelul produs in Romania) si cum dupa aproximativ 22 luni de utilizare aveam un firicel de apa care se scurgea pe exteriorul portafiltrului la fiecare extractie, firicel care a tot crescut in debit in ultima vreme, am decis sa schimb garnitura grupului. Din pacate informatiile gasite in mediul on-line pe acest subiect sunt destul de ambigue, conform unora dintre ele parea ca va fi nevoie sa desfac grupul in timp ce altele spuneau ca se poate si fara, motiv pentru care am decis sa documentez procesul. Nu este un tutorial, este pur si simplu modul in care am inlocuit eu garnitura grupului fara a-l desface folosind un minim de instrumente: 2 surubelnite de precizie si o agrafa (modelul supradimensionat).

1. GARNITURA:
   
     Garnitura are un profil ciudat, vezi poza de mai sus (sectiune) si dupa ceva documentare exclusiv on-line am gasit un furnizor in Cluj care comercializeaza produsul. Cu tot cu transport am platit aproximativ 70 lei (50 lei garnitura propriuzisa si 20 lei curierul). Datele furnizorului cat si preturile la virgula se pot vedea in pozele de mai jos, precizez ca interactiunea cu ei si modul in care a fost livrat produsul a fost super ok, daca locuiti in Cluj probabil ca puteti economisi cei aproximativ 20 lei platiti de mine pentru transport / curier.
   
   
2. SCHIMBAREA GARNITURII:
     Am scos tavita si toate accesoriile acesteia, rezervorul - punand un servetel sub cele 2 furtunuri al carui scop a fost sa retina cele cateva picaturi de apa care s-au mai scurs din ele, portafiltrul din grup si la final inclusiv capacul de plastic de la palnia care alimenteaza cu apa rezervorul. Dupa am intors efectiv corpul espressorului invers sprijinindu-l pe niste suporti de pluta astfel incat sa nu deteriorez nici espressorul si nici blatul pe care am lucrat, obtinand astfel acces direct la grup (vezi poza de mai jos).
   
     Am curatat incinta grupului cu o pensula pana cand am scapat de particulele de cafea, in cazul meu garnitura nu era "sudata" de grup ba chiar statea spre exteriorul ei suspendata 1 poate chiar 2 mm in aer. Am incercat initial cu o agrafa insa n-am reusit sa o strecor intre marginea interioara a grupului si marginea garniturii, dupa analizand noua garnitura achizitionata am decis sa infig aproximativ la 45 grade din directii opuse doua surubelnite de precizie in partea cea mai inalta a garniturii obtinand astfel 2 "manere" de care am tras ulterior in sus pentru a scoate garnitura. La un momentdat am folosit si agrafa ca sa schimb pozitia mainilor / degetelor pe garnitura. Am mai vazut pe net si o alta metoda care presupune introducerea unui cap de surub "de lemn" in partea cea mai "carnoasa" a garniturii, cred ca ar functiona si aceasta metoda. Precizez ca ambele metode deterioreaza iremediabil garnitura asa ca inainte sa incepeti asigurati-va ca noua garnitura comandata se potriveste 100%.
   
   
     Dupa ce am scos garnitura exteriorul interiorului grupului, daca pot sa zic asa era patat, in timp ce interiorul era perfect curat. Petele s-au dovedit a fi pete de cafea si am reusit fara probleme sa le elimin cu un burete si ulterior cu servetele inmuiate in apa obtinand astfel la final o suprafata perfect curata. Am utilizat la un moment dat inclusiv aspiratorul, mai erau mici particule de cafea ratacite pe acolo.
   
     Dupa, am spalat noua garnitura care era putin mai tare decat cea abia scoasa si am introdus-o cu grija in grup. Totul a decurs fara incidente, desi mai rigida, a intrat perfect inclusiv sub opritoarele portafiltrului care te-ar fi putut duce cu gandul initial ca ai putea intampina ceva probleme. Pe final am folosit o coada de lingura ca sa o presez fara a atinge grupul, aducand-o astfel in pozitia finala.
   
     Cam atat despre schimbarea garniturii, as vrea sa discut putin despre constructia grupului efectiv in cazul espressorului Gaggia Classic 2015 in baza experientei mele cu el in cele 22 luni de "colaborare". Nu s-au folosit cele mai bune solutii d.p.m.d.v., explic:
     1. Punct fix maxim pana la care se poate strange portafiltrul - aripioarele portafiltrului se opresc efectiv in niste cilindri situati in interiorul grupului, acei cilindi care la prima vedere par sa impiedice si schimbarea garniturii. Deci daca nu reusesti sa obtii o incinta "inchisa" pana in acel punct vei avea scurgeri…
     2. Picioruse de plastic, sine (2 la numar) care ghideaza portafiltrul pe interiorul grupului, la mine unul din ele prezinta pe zona de inceput puternice urme de uzura. Nu le-am gasit niciunde ca piese de schimb, deci cand se uzeaza pare ca in mod obligatoriu posesorul va fi obligat sa schimbe grupul cu totul.
     3. Garnitura efectiva pare prea "complicata" fara ca forma la care au ajuns sa aduca beneficii reale in utilizare.

     Cele de mai sus corroborate si cu lipsa backflush-ului, mie cel putin, mi-au generat ceva probleme dar nu au fost piedici de netrecut in urmarirea "espresso-ului perfect" - n-am ajuns nici acum acolo. Fiind primul meu espressor acasa, avand in vedere ca l-am luat cu 1.200 lei de la Flanco in 24 de rate acum aproape 2 ani si de faptul ca mi-am facut scoala pe el nu pot zice ca regret achizitia dar cu siguranta se poate si mai bine.
Gaggia Classic PRO 2019 / Macap MC42 / Tamper Etolia 58.5 mm / Nivelator Motta 58.5 mm / Lattiera Motta Europa Inox 750 ml
 
Reply
#2
Write  Am luat notite! Cand va fi cazul, asa voi proceda si eu. Referitor la sinele de ghidare nu ar putea fi facute la strung, cumva?!
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#3
Confirm ca procedura descrisa de Chuckie functioneaza, totul a mers bine si la mine.

Probabil nu e nevoie de doua surubelnite de precizie, eu m-am descurcat doar cu una.

Acei pini interiori care ghideaza portafiltrul pot sa cada la instalarea garniturii noi, deci atentie la partea cu impinsul garniturii noi in locul ei, sa nu destabilizeze pinii intr-atat cat sa se desprinda.

Garnitura veche nu avea cine stie ce semne de uzura dar se etansa mai slab, acum se observa o oarecare imbunatatire.
Gaggia Classic 2019 PID | Kinu M47 | Sette 270
 
Reply
#4
Sinele respective pot fi facute pe freza cu masa rotativa inclinabila. Daca nu sunt atat de firave precum cele de la Saeco, probabil merg facute chiar din alama si asigurate cu cateva suruburi M2.
 
Reply
#5
Mda, poate fi o solutie. Desi suna o idee cam complicata varianta, cel putin pentru mine.

Cred ca mai degraba voi merge spre un upgrade curand iar GC-ul se va indrepta catre un espressoman fresh.

Dar e adevarat ca aparatul are potential mare de DIY.
Gaggia Classic 2019 PID | Kinu M47 | Sette 270
 
Reply
#6
Servus!
Te rog, ma poti ajuta cu un contact al acestui furnizor? As vrea si eu o garnitura noua pentru Gaggia al meu.
Multumesc!
 
Reply
#7
(06-05-2020, 17:04)espressowoman Wrote: Servus!
Te rog, ma poti ajuta cu un contact al acestui furnizor? As vrea si eu o garnitura noua pentru Gaggia al meu.
Multumesc!

Comanda tot setul de garnituri (eg. teava aburi).
 
Reply
#8
Buna, aici ai garnitura
https://www.mag-pro.ro/romanian/11004543.html
Gaggia Classic 2019 PID | Kinu M47 | Sette 270
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)