Salutare,
Eu sunt Silviu si sunt din Iasi.
Am descoperit cafeaua buna acum cativa ani intr-una din cafenele de specialitate de la noi din oras. Recunosc ca intotdeauna am fost pasionat de ritualul de preparare si mi-am dorit sa incerc si eu, doar ca aveam o singura problema - nu aveam echipament.
De cand a inceput criza aceasta am decis sa-mi cumpar totusi un espressor (sa-mi fie iertat faptul ca-l numesc asa, pentru ca, din ce-am aflat citind acest forum, el se incadreaza la categoria "pistol cu apa/chinezarie"). Am luat un DeLonghi ECC 221B, am comandat niste cafea macinata (iertare din nou, caci nu citisem inca forumul) de la prajitoriile locale si m-am apucat de treaba. Spre surprinderea mea a iesit ceva comestibil, cu toate ca aciditatea (da, am inteles ca toata arabica e acida si ca acid nu inseamna musai ceva rau) ma cam deranja.
Intr-o dimineata, avand la dispozitie mai multe feluri de cafea, am "tras" un shot de Columbia, am deschis geamul si m-am apucat de savurat. Atunci am avut prima revelatie "WOOOOOW, ARE GUST DE PIERSICA" si am inteles pentru prima data ca aciditatea din cafea poate fi ceva fantastic. Dupa o luna de preparat cafele la "chinezarie" si documentat, pretentiile mele au crescut, asa ca am decis sa trec la Level 1 (da, pentru ca fiind IT-ist, imi place sa pornesc de la 0 )
Oscilam intre un LELIT PL41TEM si PL81T, insa recunosc ca a invins design-ul si tehnologia in care a fost imbracat al doilea cu toate ca in sinea mea stiu ca e cam acelasi aparat (dar daca la femei mai merge aia cu "frumusetea vine din interior", aici nu prea a functionat). Stiu ca primul espressor trebuie sa fie o rasnita de fapt, asa ca am cumparat si un Kinu M47 Phoenix (multumesc voua pentru reducerea obtinuta).
Buuuun, destul cu povestile, de doua saptamani tot macin si tot macin ca sa "imblanzesc" Phoenix-ul. Dupa ceva cafea aruncata am reusit sa-i gasesc un interval de lucru care in cazul meu este 2 ture si apoi intre pozitiile 3 si 6 in functie de tipul de cafea si de finetea dorita. Incercand (mai mult aruncand) diferite prajitorii locale, am ajuns la concluzia ca poti gasi si cafea proasta la prajitorii (cu toate ca poate fi vorba si de gusturi), dar cafeaua ceva mai ieftina s-a dovedit mereu proasta.
Mi-am achizitionat si un set de echipamente: knock box, tamper lelit, sita ascaso, latiere de 360 si 600, dar incepe sa-mi dea tarcoale gandul ca-mi trebuie un nivelator pretampare. Totusi nu-mi dau seama daca m-ar ajuta cu adevarat ca sa merite cei 250 de lei.
Incep sa invat, dar, cu cat aprofundez, imi dau seama cat de putine lucruri stiam despre cafea si modul de preparare. Imi place noua mea pasiune si ma bucur ca am gasit aceasta comunitate de "vanatori de espresso". Sper sa aflu multe lucruri folositoare de la voi pentru ca deja am adunat un set maaaare de intrebari.
Imi pare bine sa va cunosc!
Toate bune!
Eu sunt Silviu si sunt din Iasi.
Am descoperit cafeaua buna acum cativa ani intr-una din cafenele de specialitate de la noi din oras. Recunosc ca intotdeauna am fost pasionat de ritualul de preparare si mi-am dorit sa incerc si eu, doar ca aveam o singura problema - nu aveam echipament.
De cand a inceput criza aceasta am decis sa-mi cumpar totusi un espressor (sa-mi fie iertat faptul ca-l numesc asa, pentru ca, din ce-am aflat citind acest forum, el se incadreaza la categoria "pistol cu apa/chinezarie"). Am luat un DeLonghi ECC 221B, am comandat niste cafea macinata (iertare din nou, caci nu citisem inca forumul) de la prajitoriile locale si m-am apucat de treaba. Spre surprinderea mea a iesit ceva comestibil, cu toate ca aciditatea (da, am inteles ca toata arabica e acida si ca acid nu inseamna musai ceva rau) ma cam deranja.
Intr-o dimineata, avand la dispozitie mai multe feluri de cafea, am "tras" un shot de Columbia, am deschis geamul si m-am apucat de savurat. Atunci am avut prima revelatie "WOOOOOW, ARE GUST DE PIERSICA" si am inteles pentru prima data ca aciditatea din cafea poate fi ceva fantastic. Dupa o luna de preparat cafele la "chinezarie" si documentat, pretentiile mele au crescut, asa ca am decis sa trec la Level 1 (da, pentru ca fiind IT-ist, imi place sa pornesc de la 0 )
Oscilam intre un LELIT PL41TEM si PL81T, insa recunosc ca a invins design-ul si tehnologia in care a fost imbracat al doilea cu toate ca in sinea mea stiu ca e cam acelasi aparat (dar daca la femei mai merge aia cu "frumusetea vine din interior", aici nu prea a functionat). Stiu ca primul espressor trebuie sa fie o rasnita de fapt, asa ca am cumparat si un Kinu M47 Phoenix (multumesc voua pentru reducerea obtinuta).
Buuuun, destul cu povestile, de doua saptamani tot macin si tot macin ca sa "imblanzesc" Phoenix-ul. Dupa ceva cafea aruncata am reusit sa-i gasesc un interval de lucru care in cazul meu este 2 ture si apoi intre pozitiile 3 si 6 in functie de tipul de cafea si de finetea dorita. Incercand (mai mult aruncand) diferite prajitorii locale, am ajuns la concluzia ca poti gasi si cafea proasta la prajitorii (cu toate ca poate fi vorba si de gusturi), dar cafeaua ceva mai ieftina s-a dovedit mereu proasta.
Mi-am achizitionat si un set de echipamente: knock box, tamper lelit, sita ascaso, latiere de 360 si 600, dar incepe sa-mi dea tarcoale gandul ca-mi trebuie un nivelator pretampare. Totusi nu-mi dau seama daca m-ar ajuta cu adevarat ca sa merite cei 250 de lei.
Incep sa invat, dar, cu cat aprofundez, imi dau seama cat de putine lucruri stiam despre cafea si modul de preparare. Imi place noua mea pasiune si ma bucur ca am gasit aceasta comunitate de "vanatori de espresso". Sper sa aflu multe lucruri folositoare de la voi pentru ca deja am adunat un set maaaare de intrebari.
Imi pare bine sa va cunosc!
Toate bune!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets