Hello There, Guest! Login Register


Salutare

#1
Salutare,

Eu sunt Silviu si sunt din Iasi.

Am descoperit cafeaua buna acum cativa ani intr-una din cafenele de specialitate de la noi din oras. Recunosc ca intotdeauna am fost pasionat de ritualul de preparare si mi-am dorit sa incerc si eu, doar ca aveam o singura problema - nu aveam echipament. 

De cand a inceput criza aceasta am decis sa-mi cumpar totusi un espressor (sa-mi fie iertat faptul ca-l numesc asa, pentru ca, din ce-am aflat citind acest forum, el se incadreaza la categoria "pistol cu apa/chinezarie"). Am luat un DeLonghi ECC 221B, am comandat niste cafea macinata (iertare din nou, caci nu citisem inca forumul) de la prajitoriile locale si m-am apucat de treaba. Spre surprinderea mea a iesit ceva comestibil, cu toate ca aciditatea (da, am inteles ca toata arabica e acida si ca acid nu inseamna musai ceva rau) ma cam deranja.

Intr-o dimineata, avand la dispozitie mai multe feluri de cafea, am "tras" un shot de Columbia, am deschis geamul si m-am apucat de savurat. Atunci am avut prima revelatie "WOOOOOW, ARE GUST DE PIERSICA" si am inteles pentru prima data ca aciditatea din cafea poate fi ceva fantastic. Dupa o luna de preparat cafele la "chinezarie" si documentat, pretentiile mele au crescut, asa ca am decis sa trec la Level 1 (da, pentru ca fiind IT-ist, imi place sa pornesc de la 0 Smile)
Oscilam intre un LELIT PL41TEM si PL81T, insa recunosc ca a invins design-ul si tehnologia in care a fost imbracat al doilea cu toate ca in sinea mea stiu ca e cam acelasi aparat (dar daca la femei mai merge aia cu "frumusetea vine din interior", aici nu prea a functionat). Stiu ca primul espressor trebuie sa fie o rasnita de fapt, asa ca am cumparat si un Kinu M47 Phoenix (multumesc voua pentru reducerea obtinuta).

Buuuun, destul cu povestile, de doua saptamani tot macin si tot macin ca sa "imblanzesc" Phoenix-ul. Dupa ceva cafea aruncata am reusit sa-i gasesc un interval de lucru care in cazul meu este 2 ture si apoi intre pozitiile 3 si 6 in functie de tipul de cafea si de finetea dorita. Incercand (mai mult aruncand) diferite prajitorii locale, am ajuns la concluzia ca poti gasi si cafea proasta la prajitorii (cu toate ca poate fi vorba si de gusturi), dar cafeaua ceva mai ieftina s-a dovedit mereu proasta.

Mi-am achizitionat si un set de echipamente: knock box, tamper lelit, sita ascaso, latiere de 360 si 600, dar incepe sa-mi dea tarcoale gandul ca-mi trebuie un nivelator pretampare. Totusi nu-mi dau seama daca m-ar ajuta cu adevarat ca sa merite cei 250 de lei.

Incep sa invat, dar, cu cat aprofundez, imi dau seama cat de putine lucruri stiam despre cafea si modul de preparare. Imi place noua mea pasiune si ma bucur ca am gasit aceasta comunitate de "vanatori de espresso". Sper sa aflu multe lucruri folositoare de la voi pentru ca deja am adunat un set maaaare de intrebari.

Imi pare bine sa va cunosc!
Toate bune!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
#2
Bine ai venit in lumea cafelei de calitate si felicitari pentru alegerile facute, esti pe drumul cel bun.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#3
Bine ai venit. Vrem si poze! ? 

Un nivelator pe 57mm e 150 lei nu 250 si mai apar si in markeplace.

Am folosit aproape 1 an TEM fara nivelator si a fost ok. Sitele VST sunt mai pretentioase (decat Ascaso) la prepararea pucului si acolo un nivelator (sau tamper cu nivelare) ar ajuta.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
#4
Yep, si poza Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
#5
Bun venit! Chiar mi-a facut placere sa citesc Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
Bun venit! Din experiență, ți-aș recomanda mai repede un distribuitor (gen Kribli) pe care poti să ți-l faci singur. O scurtă scuturare de PF e suficient înainte de tampare. Eu chiar ma gândeam să fac din nivelator, un distribuitor.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
La cum povestești te-a prins microbul... nu sunt “mama omida” dar in 8 luni îți prezic un upgrade.
Wink
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#8
Va multumesc pentru primire si pentru sfaturi!

Clar, m-a prins microbul si singura mea problema e ca nu "duce" inima atatea incercari cate vreau sa fac intr-o zi Smile, sau poate duce, dar vreau sa ma pot si aseza jos in ziua aia. Am mare noroc cu faptul ca bea si sotia cafea si mai pot experimenta cu un extra double (ea bea espresso dublu scufundat intr-o galeata de lapte, deci am loc suficient pentru "erori").

Upgrade in 8 luni?Smile cu siguranta Big Grin

P.S.: am scris si in sectiunea cu channeling, dar inca n-a raspuns nimeni, asa ca atasez 2 poze si 2 intrebari:
1. E channeling aici?(2 extractii la 96 grade pe display, distributie prin palmuire si cercuri facute cu agrafa, tampare foarte atenta si ferma - una cam pare sa aiba)
2. Si daca totusi e, chiar trebuie sa fie musai de rau? pentru ca la gust nu mi se pare dezastru - bine, acum n-am de unde sa stiu ce gust ar trebui sa aiba unul facut perfect cu cafeaua respectiva (PERU - spalata)


Attached Files Thumbnail(s)
       
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
#9
Nu iti bate capul cu analiza pucului, e degeaba. Ironic, radudani numea aceasta "stiinta" - pucologie  Smile 

Gaurile sunt de fapt urmele gaurilor de pe placuta de sub sita de dus, ramase in urma fortei de suctiune a electrovalvei, la oprirea extractiei. E ceva normal. 
Daca vrei sa verifici channeling-ul iti trebui un portafiltru fara fund pe care sa vezi curgerea. Detalii mai multe aici - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...9i-tampare
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
(07-05-2020, 16:42)Lyvyoo Wrote: Nu iti bate capul cu analiza pucului, e degeaba. Ironic, radudani numea aceasta "stiinta" - pucologie  Smile 

Gaurile sunt de fapt urmele gaurilor de pe placuta de sub sita de dus, ramase in urma fortei de suctiune a electrovalvei, la oprirea extractiei. E ceva normal. 
Daca vrei sa verifici channeling-ul iti trebui un portafiltru fara fund pe care sa vezi curgerea. Detalii mai multe aici - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...9i-tampare

Asa o sa fac, si asta voiam sa si aud, sincer Smile
O sa-mi iau si un portafiltru fara fund in viitor, nu musai pentru channeling ci pentru faptul ca arata spectaculos extractia.

Multumesc tuturor pentru implicare!

Ar mai trebui sa intreb "la ce gust ma opresc? cand am atins perfectiunea?", dar realizez ca asta-i frumusetea "vanatorii de espresso": nu stii niciodata ce gust ar trebui sa aiba cu exactitate, dar poti descoperi niste arome pe care nu le credeai posibile la o cafea...
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
#11
(07-05-2020, 18:08)alchemist Wrote: cand am atins perfectiunea?

[Image: 142.gif]
 
Reply
#12
(07-05-2020, 18:23)vdub Wrote:
(07-05-2020, 18:08)alchemist Wrote: cand am atins perfectiunea?

[Image: 142.gif]

Smile))
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)