Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
Pai acasa folosesc doar arabica 100%. Indiferent ca am folosit de la prajitorie sau din comert cafeaua rezultatul a fost cam acelasi. Cam 13g folosesc si ies asa cu aproximare vreo 50-60ml si timpul de curgere e cam ala optim de espresso plus/minus cateva momente.
La o ceasca de espresso de 60ml cam o lingurita de zahar rasa, sa zicem echivalentul unui pliculet de la cafenele.
Wega Mininova, Mazzer SJ
Espressoman infocat
Posts: 516
Joined: Oct 2016
Cluj
Cam multa apa curge prin cantitatea aia de cafea, probabil spala toata cofenia disponibila.
N-ar trebui sa ai in nici un caz mai mult de 35 gr de cafea in ceasca, fa o proba de curiozitate si spune-ne care sunt efectele simtite.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |
Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
12-09-2017, 12:28
(This post was last modified: 12-09-2017, 12:30 by robo374.)
Intelesesi. Am sa fac o proba si revin cu rezultatele.
BTW: Un espresso lung inseamna ca are mai multa cofeina ca unul normal ?
Wega Mininova, Mazzer SJ
Espressoman infocat
Posts: 1.653
Joined: Mar 2012
SV
in oras ceri un espresso dublu sau simplu? ca ce bei tu acasa se apropie mai degraba de dublu.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
Indiferent de locatia unde am baut fie ca a fost simplu/dublu nu patesc aceeasi chestie care o patesc acasa.
Wega Mininova, Mazzer SJ
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
O posibila explicatie ar fi ca acasa sunt mai multi stimuli (nu ma refer la cafea), care pot amplifica o stare de "agitatie". In oras, in lipsa acelor stimuli, "agitatia" nu se manifesta, chiar daca se bea un espresso dublu.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman Administrator
Posts: 12.606
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pentru siguranta schimba cafeaua / prajitoria.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
Cred ca m-am dezlusit asa cat de cat.
Cand il beau in oras, totdeauna comand un espresso "scurt", nu beau niciodata lung.
Se pare ca din cele 12g de cafea folosite de mine iese cam multa cafea.
Ar trebui sa iasa un 25 de grame produs final.
Si cum un espresso lung are mai multa cafeina ca unul scurt cred ca de aici si dilema. ( pana acum nici nu mi-am imaginat treaba asta, dar acuma pare logic; chiar daca are mai multa apa, are o aroma mai scazuta dar mai multa cafeina ).
Am sa incerc maine sa pun cantarul sub ceasca si sa scot exact 25 grame.
Wega Mininova, Mazzer SJ
Espressoman infocat
Posts: 941
Joined: Apr 2016
Cluj-Napoca
Nu stiu daca e corecta denumirea de "espresso lung", daca se refera la espresso + apa fierbinte turnata peste ala e "americano". Nu are mai multa cofeina, si se poate face pe baza unui espresso simplu sau dublu. Mai bine intrebi barista cand il bei in oras. Daca nu e deschis sa-ti impartaseasca detaliile (inclusiv cata cafea macinata foloseste), schimba cafeneaua
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
Espressoman Administrator
Posts: 12.606
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Sau in loc de 13g pune si tu (in sita dubla) 17g, din care sa extragi 34 de grame.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
(12-09-2017, 16:01)Lyvyoo Wrote: Sau in loc de 13g pune si tu (in sita dubla) 17g, din care sa extragi 34 de grame.
Mai mult de 13g nu intra. Sita e de la La spaziale simpla 7-9 grame.
Ciudat ca la alea 9 grame nici nu poti tampa din cauza formei sitei.
Wega Mininova, Mazzer SJ
Espressoman traditionalist
Posts: 3.832
Joined: Oct 2016
ro
@robo374
- In farmacie , ca si in natura , de multe ori - mai mult ...inseamna mai putin de fapt - si anume ...incearca o verificare / testare a disponibilitatii proprii la cafeina , pentru ca - in cazul multor medicamente alopate ( de sinteza ) de ex. somnifere - 1/2 dintr-un comprimat , are un efect mai bun in cazul unor persoane , decat un comp. intreg , unele substante cum ar fi si cafeina ( exceptand cazurile usor alergice ) , in cantitate mica te invioreaza / stimuleaza , iar intr-o cantitate mare are efect contrar - te adoarme / creeaza somnolenta...
(... .
...in facultate de la atata cafea ne lua somnul si de la prea multa bautura nu mai puteam dormi...
...)
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
amator espresso traditional
Posts: 1.757
Joined: Sep 2012
Bv
12-09-2017, 17:48
(This post was last modified: 12-09-2017, 17:48 by radudani.)
Levo Wrote:...In farmacie , ca si in natura , de multe ori - mai mult ...inseamna mai putin de fapt ...unele substante cum ar fi si cafeina... in cantitate mica te invioreaza / stimuleaza , iar intr-o cantitate mare are efect contrar - te adoarme / creeaza somnolenta...
probabil are de-a face cu acel fenomen de inductie corticala: o zona mai puternic excitata provoaca in zonele inconjuratoare fenomenul invers, de inhibitie; si invers... cand adormi, anumiti centrii motrici sunt excitati si-ti mai tresare cate-o mana...
(ok, la animalul meu, treaba se intampla in plina perioada de somn REM, cand da din labe si scoate sunte gen scancete, care ar trebui probabil sa fie latraturi...
interesant, dar si simturile de ex. se supun unor reguli inverse: intr-o dilutie mai mare simti mult mai clar nuantele...
cum zicea cineva: o picatura de zeama de lamaie o simti imediat intr-o cana cu apa, dar nici vorba, intr-o cescuta de cafea... espresso...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Aero...
Posts: 4.084
Joined: Jan 2013
Bucuresti
12-09-2017, 18:26
(This post was last modified: 12-09-2017, 18:36 by Mihai L.)
As zice ca temperatura la Saeco e mai mare...?
LE: Solubilitate cofeina:
200mg/l la 80 grade vs 666 mg/l la 100 grade...!!!
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
Nu cred ca e de la temperatura. Incerc sa ii dau drumu sa curga exact cand intra termostatul de 95 de grade de pe grup.
Am schimbat sita cu cea dubla. Maine o sa incerc un 16g cafea cu 32g rezultat in ceasca si sa vad incotro ma situez.
Wega Mininova, Mazzer SJ
Aero...
Posts: 4.084
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Si volumul mai mare de apa te afecteaza. Practic poate antrena un volum mai mare de cafeina (ca la zahar: cand creste cantitatea de apa poate creste si cantitatea de zahar dizolvat)
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 137
Joined: Mar 2014
Iasi
Am modificat un pic. Am pus sita dubla cu 16g de cafea si au iesit 35 de grame de lichid ( desi tinta era 32 ).
Oricum mult mai bine, zic ca se simt mai bine aromele si parca nu mai are taria cafelelor din ultima vreme.
A doua incercare a fost cu 14g (la 16g e cam multa si ajunge fix lipita de grup cafeaua).
Am lasat pana la 28g de lichid. Rezultatul si mai bun ca primul.
Ca efecte pot sa zic ca e muuult mai bine. Nu mai resimt aproape deloc efectul de dupa, alta treaba.
Wega Mininova, Mazzer SJ
Espressoman infocat
Posts: 106
Joined: Nov 2017
sibiu
Va salut ! Intreb si eu ca prostu . Scula este de incredere? Sunt pe cale de a achizitiona aceasta marca cu 2 portafiltre si trei tipuri de site. Tamper inclus.