Hello There, Guest! Login Register


SBDU cu E61 - timp de răcire?

#31
Orice SBDU cu PID poate face o extractie corecta la o temperatura suficient de stabila. "Problemele" apar atunci cand incerci sa alternezi spumarea cu extractiile sau cand faci mai multe extractii consecutive, fara un timp de recuperare termica adecvat.
 
Reply
#32
Pe Unica aveam o scadere de temperatura in extractie de 0,4 grade, pe termometrul Eric, pe parcursul unei extractii de 30-35 s.

Cu toate astea, am trecut pe DB tocmai pentru ca a aparut in peisaj cererea pentru cappuccino etc. si bine am facut, asta si recomand.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#33
Pe in hx folosit corespunzător ai avea rezultate comparative + posibilitatea de frotare. Dar cred ca daca as bea numai espresso ar merge un sbdu cu e61, de preferat ceva mai ieftin decat un hx
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#34
(08-05-2020, 15:09)vlaicu Wrote: Pe in hx folosit corespunzător ai avea rezultate comparative + posibilitatea de frotare. Dar cred ca daca as bea numai espresso ar merge un sbdu cu e61, de preferat ceva mai ieftin decat un hx
Bezzera Unica PID (cu reducerea de forum) cred ca e undeva intre Expobar si Mara. Oricum, s-ar incadra ambele in buget (si Expobar si Bezzera).

In ideea in care o sa fac de obicei 1 espresso + 1 capuccino și poate odata sau de 2 ori pe an sa am 5-6 espresso de facut deodata, sau sa fiu nevoit sa revin la temperatura de brew de la cea de frotare........voi ziceți că MERITĂ bătaia de cap cu HX-ul și toanele sale cu flash-uri de răcire și toate celelalte? Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#35
Dacă vrei sa treci pe e61 da
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#36
Un alt avantaj e ca circuitul de extracție e alimentat cu apa proaspătă (in urma flushului obligatoriu de răcire), sau, ma rog, din rezervor . Cred ca un hx e mai rapid în a-si recupera temperatura dintre shot-uri. Pe de altă parte e mai pretentios iar uneori trebuie sa iti calculezi timpii pentru a nimeri aceeași temperatura. Cel putin asa patesc eu in rutina de dimineață in care, acum, fac doua latte/cappuccino si un espresso.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#37
In niciun caz nu mi-as lua HX, vreau sa beau cafea, nu sa calculez timpi, sa fac flushuri etc.

Solutia cea mai simpla daca vrei “doar” cafea buna si crema de lapte e DB.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#38
(08-05-2020, 22:12)tecsi78 Wrote: In niciun caz nu mi-as lua HX, vreau sa beau cafea, nu sa calculez timpi, sa fac flushuri etc.

Solutia cea mai simpla daca vrei “doar” cafea buna si crema de lapte e DB.
N-am zis ca e simplu, ușurința in utikizare se taxeaza. Na, +50% in pret. Evident ca ai ceva mai mult intr-un DB.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#39
(08-05-2020, 22:12)tecsi78 Wrote: In niciun caz nu mi-as lua HX, vreau sa beau cafea, nu sa calculez timpi, sa fac flushuri etc.

Solutia cea mai simpla daca vrei “doar” cafea buna si crema de lapte e DB.
Hai sa o luam așa...de la ce pret pornește un DB, si care model? Ca nu cred că vreau sa ma intind așa mult...

Intre HX-urile cu E61 e vreo diferență, în afară de aspect și calitatea finisajelor? PID-ul inteleg ca nu ajuta cu mare lucru... Si pompa rotativă la HX ajuta asa mult preinfuzia? Isi merita banii in plus, si sistemul de filtrare necesar?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#40
Momentan doar MaraX e cu adevarat diferit intre HX-uri, fiind un fel de hibrid HX - DB, asta pentru ca poti fixa temperatura pe una dintre cele trei pozitii si acolo ramane. In opinia mea, nu vad motive concrete pentru care sa dai mai mult pe un HX cu E61, devreme ce nu aduce ceva concret in plus.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#41
Exista diferențe constructive. Unele folosesc materiale mai bune, robineti quick close sau manete, mai mult cupru in circuite. Ceea ce e greu sa găsești ca si informatie este volumul exact al boilerului de brew.

Expobar (boiler 1.5L din bronz) are robineti clasici (trebuie sa rotesti pana il inchizi conplet cu ruscul de a-l forța si sparge desi nu am auzit pe nimeni sa-l fi spart), steam wand cu steam tip cu o singură gaură. Wands normale, fara no-burn.
Reglarea presiunii prin presostat

MaraS (boiler 1.4 din bronz) are robineti asistati (quick close) - practic ii dai un impuls si se inchid instant, steam wand no burn (poate fi si un dezavantaj), wand tip cu doua găuri, reglarea presiunii prin termometru. Aici nu ai, practic, nicio posibilitate sa reglezi presiunea HX-ului, controllerul incalzind apa pana la 120° (1Bar).
Are in controller o punte pe care daca o scoți controllerul opreste incalzirea la 124° (~1.2 Bar). Dar.. atât. Pe de altă parte nu am simtit nevoia sa il modific.
Smaller footprint.

MaraX (boiler 1.8L din inox) a mostenit o grămadă de lucruri de la Bianca. Plus are si cele trei configurari a ajustarii temperaturii din grupul de brew fiind un foarte bun înlocuitor pentru un DB. pe de alta parte, e cu ~1150ron mai ieftin decat Brewtus si cu 1000RON mai scump decat MaraS.

Mai sunt si alte diferente, pe mine astea m-au marcat.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#42
(09-05-2020, 01:04)Daaaaan Wrote:
(08-05-2020, 22:12)tecsi78 Wrote: In niciun caz nu mi-as lua HX, vreau sa beau cafea, nu sa calculez timpi, sa fac flushuri etc.

Solutia cea mai simpla daca vrei “doar” cafea buna si crema de lapte e DB.

Hai sa o luam așa...de la ce pret pornește un DB, si care model? Ca nu cred că vreau sa ma intind așa mult...

Dupa cate stiu, cele mai ieftine ar fi Lelit PL92T (5.500 ron cu reducerea pt. forum), nu are grup E61 insa din cate am inteles vine cu o stabilitate termica excelenta si ACS Minima (6.760 ron) pe care il si posed. Ideea mea este ca oricum te vei intinde in scurt timp, doar ca vei si pierde bani prin devalorizarea “primului” aparat pe care vrei sa-l iei pana la DB.

Despre ambele gasesti multe informatii de calitate pe forum.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#43
Mai este si Expobar Brewtus, pe la 6400 parca.

Pe mine unul ma intriga cel mai tare in acest moment MaraX ca pret / stabilitate termica / mod de lucru / constructie / inovatie de tuning al termosifonului. Practic s-a reusit o simplificare masiva a HX-ului si o imblanzire la nivel de DB, cu precizarea ca ai la indemana doar 3 temperaturi fixe, fata de DB care are o plaja extinsa dar cu inca o precizare ca la E61 cresterile si scaderile pe care le regasesti si in ceasca se invart cam in trepte de doua grade, asadar MaraX acopera o plaja uzuala de 6 grade prin cele 3 setari. Pe DB oricum te invarti intre 88 - 94 de grade ca plaja, aproape tot timpul, deci tot cam in jurul plajei MaraX te desfasori. Bineinteles, pe DB poti fi mai precis in setarea temperaturii, din grad in grad.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#44
(09-05-2020, 08:23)Lyvyoo Wrote: Momentan doar MaraX e cu adevarat diferit intre HX-uri, fiind un fel de hibrid HX - DB, asta pentru ca poti fixa temperatura pe una dintre cele trei pozitii si acolo ramane. In opinia mea, nu vad motive concrete pentru care sa dai mai mult pe un HX cu E61, devreme ce nu aduce ceva concret in plus.
Deci...MaraX nu are nevoie de flash-uri, deloc?

Am crezut că e doar o vrăjeală de marketing...

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(09-05-2020, 09:18)vlaicu Wrote: Expobar (boiler 1.5L din bronz) are reglarea presiunii prin presostat

MaraS (boiler 1.4 din bronz) are reglarea presiunii prin termometru. Aici nu ai, practic, nicio posibilitate sa reglezi presiunea HX-ului, controllerul incalzind apa pana la 120° (1Bar).

MaraX (boiler 1.8L din inox) a mostenit o grămadă de lucruri de la Bianca. Plus are si cele trei configurari a ajustarii temperaturii din grupul de brew fiind un foarte bun înlocuitor pentru un DB.

Asta mi se pare o diferenta interesanta...

La MaraS deci...faci flush-uri exact ca la Expobar? Doar MaraX poate menține temperatura setată de PID, la Expobar fiind doar orientativ?



LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(09-05-2020, 09:23)tecsi78 Wrote:
(09-05-2020, 01:04)Daaaaan Wrote:
(08-05-2020, 22:12)tecsi78 Wrote: In niciun caz nu mi-as lua HX, vreau sa beau cafea, nu sa calculez timpi, sa fac flushuri etc.

Solutia cea mai simpla daca vrei “doar” cafea buna si crema de lapte e DB.

Hai sa o luam așa...de la ce pret pornește un DB, si care model? Ca nu cred că vreau sa ma intind așa mult...

Dupa cate stiu, cele mai ieftine ar fi Lelit PL92T (5.500 ron cu reducerea pt. forum), nu are grup E61 insa din cate am inteles vine cu o stabilitate termica excelenta si ACS Minima (6.760 ron) pe care il si posed.

Vreau E61...neapărat. E un țel al meu în viața asta

O sa vad eu mai încolo ce fac, la mine planurile astea pe următorii 10 ani nu prea funcționează



LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(09-05-2020, 09:46)Lyvyoo Wrote: Mai este si Expobar Brewtus, pe la 6400 parca.

Practic s-a reusit o simplificare masiva a HX-ului si o imblanzire la nivel de DB, cu precizarea ca ai la indemana doar 3 temperaturi fixe, fata de DB care are o plaja extinsa dar cu inca o precizare ca la E61 cresterile si scaderile pe care le regasesti si in ceasca se invart cam in trepte de doua grade, asadar MaraX acopera o plaja uzuala de 6 grade prin cele 3 setari. Pe DB oricum te invarti intre 88 - 94 de grade ca plaja, aproape tot timpul, deci tot cam in jurul plajei MaraX te desfasori.

Dar cele 88-94 de grade se mai pot altera prin flush-uri si control cu termometru Eric, dacă chiar vrei?

Ca și stabilitate termică între shot-uri (și eventual in idle), față de expobar, e vreo diferenta majora?



LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#45
Iti raman atunci Expobar si Minima (ambele DB) si MaraX, care e un HX imblanzit.

Ai foarte multe info despre primele doua, la MaraX acum incep sa apara. Masoara de doua ori si taie o data. Smile
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#46
(10-05-2020, 09:53)tecsi78 Wrote: Iti raman atunci Expobar si Minima (ambele DB) si MaraX, care e un HX imblanzit.

Ai foarte multe info despre primele doua, la MaraX acum incep sa apara. Masoara de doua ori si taie o data. Smile
Tot citesc despre MaraX, și pe bellabarista, și aici și pe un forum din state.

Ei vorbesc acolo mult și de PL62T...dar uitându-mă pe site-ul Lelit nu reușesc sa îmi dau seama care e diferenta (in afara de polish-ul dat inoxului): ei zic ca si PL62T are PID...imi scapă ceva?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#47
Sunt colegi mult mai in masura dpdv tehnic sa explice diferentele dintre cele doua, sunt sigur ca o vor face.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
 
Reply
#48
Sunt destul de multe confuzii, probabil ai citit prea putin in forum despre functionalitatea lor. Pl62t, ca orice HX cu PID reprezintă acel marketing al producatorului de care spui si bineînțeles ca trebuiesc evitate. Le-am descoperit si noi pe parcurs, nu e nimeni invatat. Dar foloseste funcția search au topic special pe tema asta.
MaraX e cu totul altceva, a explicat radudani in topicul dedicat mult mai bine, dupa review-ul lui Jim de pe Home Barista. E renasterea hx-ului practic, eliminand flush-urile.
Poate maine mai detaliez putin..
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#49
(10-05-2020, 12:50)Lyvyoo Wrote: Sunt destul de multe confuzii, probabil ai citit prea putin in forum despre functionalitatea lor. Pl62t, ca orice HX cu PID reprezintă acel marketing al producatorului de care spui si bineînțeles ca trebuiesc evitate. Le-am descoperit si noi pe parcurs, nu e nimeni invatat. Dar foloseste funcția search au topic special pe tema asta.
MaraX e cu totul altceva, a explicat radudani in topicul dedicat mult mai bine, dupa review-ul lui Jim de pe Home Barista. E renasterea hx-ului practic, eliminand flush-urile.
Poate maine mai detaliez putin..
In mare e marketing, ai dreptate. DAR la lelit nu ai presostat si singura metoda de a ajusta presiunea in boilerul de abur e printr-un PID. Varianta pe care o am eu (S) nu are dar am doua reglaje a acestuia din Cigar. Unu la 1 BAR si unu la 1.2 BAR.
Utilitatea schinbarii presiunii este destul de mică, eu cred ca din flush poți sa il stabilizezi pentru o plaja larga de temperaturi.
Eu sunt curios la X cum se comporta dupa 5h de stat pornit, sau... Toată ziua. La mine e configurat la 1.2BAR ( temperatura boiler abur 124°) si dupa vreo 2h in sus flush-ul pentru o stabilizare pe eric la 94° e de vreo 300ml (ceva mai lung decat după unul de 45min - 1h)

Stiind ca intentia lor e sa aiba prioritate boilerul de brew sunt curios unde se atinge echilibrul termodinamic (ce temperatura are boilerul de abur) pentru o temperatura ambientala de 22°, 23°.

Sunt curios daca vreun posesor a avut curiozitatea sa colecteze astfel de informații.

Oricum mi se pare un MARE pas înainte simplificand mult viata unui utilizator. Poti face oricum un flush de ceva secunde pentru a incalzi tot traseul la capacitate maxima (ceea ce as face si la un DB) dar dacă asta este tot, e genial. Ai practic un aparat cu capabilități de DB, efort mai mic in utilizare si apa proaspătă folosita la extracții.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#50
In caz ca nu l-ati gasit:

https://www.home-barista.com/reviews/lel...63863.html
Quote:Steaming:
The early attraction of E61 boxes and other home HX machines was being able to steam and make shots at the same time. On these machines, a mechanical pressure stat set the machine at around 1 to 1.25 bar. Things got even better with double boilers that had steam boilers set at 2 bar. The X doesn't have the steam boiler set at anything. Instead, in normal operation, the pressure can go up to as high as 1.875 bar, and as low as 0.875 bar, all to keep the group at the proper temperature. This means no flushing to make shots; but it does mean a lottery when it comes to steaming. The steaming is really nice when the pressure is high, and 'meh' when it is low, not bad, but very basic. There is a tweak. If the pressure is low, a short 2 second flush will turn the heater on, and the pressure will get up to 1.75 bar in about a minute. So, no flushing ever for shots; but an occasional flush if you want kick-ass steaming for your cappa. 
 
Reply
#51
(10-05-2020, 14:19)dev Wrote: In caz ca nu l-ati gasit:

https://www.home-barista.com/reviews/lel...63863.html
Quote:Steaming:
The early attraction of E61 boxes and other home HX machines was being able to steam and make shots at the same time. On these machines, a mechanical pressure stat set the machine at around 1 to 1.25 bar. Things got even better with double boilers that had steam boilers set at 2 bar. The X doesn't have the steam boiler set at anything. Instead, in normal operation, the pressure can go up to as high as 1.875 bar, and as low as 0.875 bar, all to keep the group at the proper temperature. This means no flushing to make shots; but it does mean a lottery when it comes to steaming. The steaming is really nice when the pressure is high, and 'meh' when it is low, not bad, but very basic. There is a tweak. If the pressure is low, a short 2 second flush will turn the heater on, and the pressure will get up to 1.75 bar in about a minute. So, no flushing ever for shots; but an occasional flush if you want kick-ass steaming for your cappa. 

Citisem pe undeva pe ceva forum (evident, nu mai stiu unde ) ca daca urmărești manometrul, este un anumit moment in care unul din acele sale creste (sau scade?) si atunci e momentul optim sa faci crema. Ce zic acuma e asa...din ce imi amintesc Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(10-05-2020, 12:50)Lyvyoo Wrote: Sunt destul de multe confuzii, probabil ai citit prea putin in forum despre functionalitatea lor. Pl62t, ca orice HX cu PID reprezintă acel marketing al producatorului de care spui si bineînțeles ca trebuiesc evitate. Le-am descoperit si noi pe parcurs, nu e nimeni invatat. Dar foloseste funcția search au topic special pe tema asta.
MaraX e cu totul altceva, a explicat radudani in topicul dedicat mult mai bine, dupa review-ul lui Jim de pe Home Barista. E renasterea hx-ului practic, eliminand flush-urile.
Poate maine mai detaliez putin..
Acuma reiau topicul ăla...l-am mai citit odată, dar se pare că degeaba

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#52
...și o ultimă dilemă, dacă tot m-ați "îndepărtat" de SBDU:

Expobar Office Leva cu pompa rotativă și implicit cuplat la rețea - deci, preinfuzie "adevarata", sau Lelit PL62X cu pompa vibratoare și rezervor?

Apa din zona mea arată cam așa...nici nu cred că am nevoie de filtre (suplimentar fata de cel cu cărbune si argint care e oricum pus la bucatarie)

   

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#53
...Up.

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#54
...nu are nimeni vreo părere?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#55
eu as alege Mara-X pentru usurinta in utilizare, robineti ajustati de arc, dimensiuni reduse, arata mai bine, boiler mai mare (si din inox => mai putine depuneri).

Pai in mintea mea am asa:
MaraX:
pros:
  • usurinta in utilizare datorata mecanismului inovator de mentinere a temperaturii din circuitul de brew
  • boiler mai mare si din inox => depuneri mai putine
  • robineti quick-close asistati de arc (la un sfert de tura ai inchis robinetul, il poti roti si din inertie se inchide singur)
  • mai compact
  • posibilitatea montarii padelei de la Bianca pentru experimente
  • arata mult mai bine (asta e doar o opinie personala nu o caracteristica :p)
  • imi lasa impresia ca este mai bine construit la interior
  • no burn arms (mai confortabile, nu neaparat mai bune)
cons:
  • pompa vibratoare, zgomot mai mare
  • nu poti face preinfuzie le 2 bari asa cum spuneai si tu
  • partea de steam poate fi o loterie cand ai controllerul setat sa iti tina temperatura in boiler stabila (ca idee Expobar nu a excelat niciodata la steam iar pentru o stabilitate marita oricum cobori presiunea 0.8 - 1.0 BAR max in HX)
  • tava trebuie golita dar pentru ca nu mai faci flush asa lung/deloc se umple mai greu (ca idee, si DC Studio are tava fara scurgere, si nu este singurul!)
Leva rotativa:
Pros:
  • pompa rotativa - preinfuzie la presiunea retelei (2,3,4 BAR - depinde unde stai si nu o poti regla fara un regulator de presiune inainte de alimentare)
  • scurgere direct in canalizare (grija mare la montare)
  • flexibilitatea reglarii presiunii in boiler prin intermediul presostatului
cons:
  • flush-ul este obligatoriu ca si termometrul Eric
  • cred ca i-ar trebui un limitator de debit in termosifon, am impresia ca se incalzeste prea tare chiar si la 0.8 - 0.9 BAR - undeva la 100 de grade dar nu e ceva ce nu rezolva flush-ul
  • steam power mai mic - sau asa este cu duza stock. Ai presiune constanta dar dureaza mult sa frotezi.
  • robineti clasici - trebuie sa invarti ceva pana se inchid si daca-i inchizi prea tare pot sa crape
  • e mai mare, cu siguranta mai lung (cu vreo 10cm daca nu ma insel)

Overall eu as merge pe Mara-X.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#56
Vezi si upgrade-urile lui PL92 din varianta V3
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)