Hello There, Guest! Login Register


SBDU cu E61 - timp de răcire?

#1
Salut

Sa zicem ca ma tentează să-mi upgradez semnătura...sau ma rog, sa o schimb. Nu cred că e neapărat un upgrade Smile

Am tot citit și aici pe forum, și pe alte forumuri...despre ce espressoare as putea alege, în bugetul de 1000 €. Ransita va rămâne Eureka Mignon Specialita.

Ma tentează un SBDU cu E61...din prisma prețului mai mic și a complicațiilor mai puține cu flush-uri și etc. specifice unui HX. O sa imi săriți în cap...și îmi asum Smile

Vroiam sa întreb un posesor de SBDU cu E61 (ma uitam in mod special la Bezzera Unica), cam cat e timpul de așteptare pentru a aduce boilerul la temperatura necesară pentru crema de lapte, după ce fac espresso-ul. Si mai important, cat e timpul de așteptare sa revii la temperatura de espresso, după ce ai făcut crema.

Mersi!

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#2
De ce nu ai luat in calcul Lelit PL92T sau QM Silvano Evo?
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#3
https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I&t=566s

salut, in acest filmulet ai ceva detalii despre timpul necesar
Expobar Brewtus IV, Kinu M47, Hario V60, Cafflano Kompresso
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#4
(05-05-2020, 14:54)Daaaaan Wrote: Vroiam sa întreb un posesor de SBDU cu E61 (ma uitam in mod special la Bezzera Unica), cam cat e timpul de așteptare pentru a aduce boilerul la temperatura necesară pentru crema de lapte, după ce fac espresso-ul. Si mai important, cat e timpul de așteptare sa revii la temperatura de espresso, după ce ai făcut crema.

Mersi!

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

Din experienta proprie iti pot spune urmatoarele: dupa ce faci espresso, ajungi foarte repede la temperatura potrivita frotarii laptelui, dim cate imi amintesc in jur de 1-2 minute, oricum nesemnificativ. Invers e mai dificil, ai nevoie sa reumpli boilerul si sa scoti destul de multa apa.

Daca faci bauturi cu crema de lapte de 1-2 ori pe saptamana, e ok; daca faci mai des, iti recomand sa te orientezi catre un dual boiler inca de pe-acum.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#5
(05-05-2020, 17:42)tecsi78 Wrote:
(05-05-2020, 14:54)Daaaaan Wrote: Vroiam sa întreb un posesor de SBDU cu E61 (ma uitam in mod special la Bezzera Unica), cam cat e timpul de așteptare pentru a aduce boilerul la temperatura necesară pentru crema de lapte, după ce fac espresso-ul. Si mai important, cat e timpul de așteptare sa revii la temperatura de espresso, după ce ai făcut crema.

Mersi!

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

Din experienta proprie iti pot spune urmatoarele: dupa ce faci espresso, ajungi foarte repede la temperatura potrivita frotarii laptelui, dim cate imi amintesc in jur de 1-2 minute, oricum nesemnificativ. Invers e mai dificil, ai nevoie sa reumpli boilerul si sa scoti destul de multa apa.

Daca faci bauturi cu crema de lapte de 1-2 ori pe saptamana, e ok; daca faci mai des, iti recomand sa te orientezi catre un dual boiler inca de pe-acum.

Pai...rutina in proporție de 95% e cam asa:

Dimineata - un double shot de espresso pt mine. La amiază - un espresso mie și un capuccino soției.
Dupamasa - un espresso mie și un americano sotiei.

Zici că nu m-aș descurca cu un SBDU cu E61?

Nu iau în calcul musafiri doritori de cafea și alte chestii similare...se întâmplă foarte rar, și nu au decât sa aștepte până fac toate shot-urile ca sa pot face crema. Daca vor espresso-uri după ce am făcut deja capuccino...ghinion. Pe banii mei fac cafea cum vreau eu Smile)



LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(05-05-2020, 15:07)dev Wrote: De ce nu ai luat in calcul Lelit PL92T sau QM Silvano Evo?
Pentru că vreau neapărat grup E61. Vreau sa ma joc cu maneta aia, sa fac preinfuzie cat am chef...mi se pare extrem de "old school"...ca și schimbătorul manual la masina Smile

Plus ca...din punctul meu de vedere, mi se par urâte cu spume. Ca și profitec Pro300 (estetic, nu vorbesc de calitatea finisajelor) sau Bezzera BZ13...sau orice alt espressor cu grupul integrat. Sunt eu mai superficial, așa Smile

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

(05-05-2020, 16:06)Leho Wrote: https://www.youtube.com/watch?v=JYSangga35I&t=566s

salut, in acest filmulet ai ceva detalii despre timpul necesar
Nu mi se pare deloc "horror" rutina de a reduce temperatura după ce faci crema de lapte...maxim 30 de secunde, cu tot cu backflush. Nu mai vorbesc de timpul de încălzire al boilerului...eliberezi presiune, bagi apa în boiler, și pana ai luat latiera si ai turnat laptele...temperatura deja e unde trebuie.

Nu seama deloc cu review-urile extrem de nasoale care le primesc SBDU-urile pe aici?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#6
Temperatura afisata pe pid e una, cea cat de cat apropiata de realitate, respectiv cea vizibila pe un termometru tip Eric, e alta; oricum, cred ca frotarea laptelui trebuie sa ramana ultima operatiune tocmai din motivul ca racirea e mai anevoioasa decat incalzirea pentru obtinerea aburului.

Stiu ca pare simplu, nici nu e mare inginerie, dar pentru bauturi zilnice cu crema de lapte, recomand neaparat un dual boiler. Parerea mea este ca tot acolo vei ajunge intr-un timp relativ scurt, dar vei mai pierde si niste bani prin devalorizarea primului aparat.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#7
(05-05-2020, 20:00)tecsi78 Wrote: Temperatura afisata pe pid e una, cea cat de cat apropiata de realitate, respectiv cea vizibila pe un termometru tip Eric, e alta; oricum, cred ca frotarea laptelui trebuie sa ramana ultima operatiune tocmai din motivul ca racirea e mai anevoioasa decat incalzirea pentru obtinerea aburului.

Stiu ca pare simplu, nici nu e mare inginerie, dar pentru bauturi zilnice cu crema de lapte, recomand neaparat un dual boiler. Parerea mea este ca tot acolo vei ajunge intr-un timp relativ scurt, dar vei mai pierde si niste bani prin devalorizarea primului aparat.
Oricum crema de lapte e la final... eu ma gândeam doar in excepțiile foaaaaaarte rare în care as proceda altfel din varii motive...cât ar dura de fapt răcirea.

Termometrul Eric e în plan oricum...e unul din motivele pentru care vreau E61 (pe lângă lever-ul ăla super old-school) Smile

In bugetul meu ar mai putea intra un HX: Expobar Office Leva. In rest...cu 1000 € si sa aibe grup E61...nu prea iei mare lucru. Sau nu stiu eu de alte variante? De DB nu mai vorbesc...sare bine de tot din buget.

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#8
Ți-aș recomanda, prima dată, sa citești nițel despre funcționarea grupului E61, HX și mai ales ce face "maneta".

Preinfuzia standard, dată de construcția grupului E61, nu are legătură cu ceea ce se poate obține prin profilare din robinet pus pe grup sau ceea ce poate un aparat ca PL92T.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
(05-05-2020, 20:17)dev Wrote: Ți-aș recomanda, prima dată, sa citești nițel despre funcționarea grupului E61, HX și mai ales ce face "maneta".

Preinfuzia standard, dată de construcția grupului E61, nu are legătură cu ceea ce se poate obține prin profilare din robinet pus pe grup sau ceea ce poate un aparat ca PL92T.

Eu nu contest ca sunt metode mai avansate de a face preinfuzie sau profilare, mult mai "destepte" decât ce poate un E61 (eventual cuplat la rețeaua de apă în cazul Expobar Office Leva). Nici nu am zis ca nu ar fi capabile esspresoarele gen Lelit Bianca sau Elizabeth....dar vorbim de 6.000 respectiv 10.000 de lei...

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#10
Sa ma bag si eu in vorba. Stiu ca au aparut kituri pentru profilare care se pot monta pe un grup.e61 ulterior daca se doreste acest lucru.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#11
Mara X ce are?
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
(05-05-2020, 21:21)Daaaaan Wrote:
(05-05-2020, 20:17)dev Wrote: Ți-aș recomanda, prima dată, sa citești nițel despre funcționarea grupului E61, HX și mai ales ce face "maneta".

Preinfuzia standard, dată de construcția grupului E61, nu are legătură cu ceea ce se poate obține prin profilare din robinet pus pe grup sau ceea ce poate un aparat ca PL92T.

Eu nu contest ca sunt metode mai avansate de a face preinfuzie sau profilare, mult mai "destepte" decât ce poate un E61 (eventual cuplat la rețeaua de apă în cazul Expobar Office Leva). Nici nu am zis ca nu ar fi capabile esspresoarele gen Lelit Bianca sau Elizabeth....dar vorbim de 6.000 respectiv 10.000 de lei...

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
Profilarea fara presiune de la retea (cel putin oe varianta nemodificata de e61) e mai mult o umezire a pucului cu riscul de a opari cafeaua după. Daca vrei ceva la care sa funcționeze profilarea ti-ar cam trebui rotativa si fara electrovalva in fata ei (din cate stiu expobar are electrovalva care se deschide o dată cu pompa deci nu poti folosi presiunea de la retea pentru profilare).

Eu as pune pe lista si Mara, cu sau fără X. Nu am inteles de ce Expobar este mereu considerat best buy la categoria HX.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#13
(06-05-2020, 08:04)vlaicu Wrote: din cate stiu expobar are electrovalva care se deschide o dată cu pompa deci nu poti folosi presiunea de la retea pentru profilare).
Ca posesor de Expobar Brewtus cu pompa rotativa iti spun ca nu e bine sa arunci cu presupuneri daca nu ai pus mana pe unul pana acum. Poti sa faci o extractie intreaga la presiunea retelei, daca ai chef.
 
Reply
#14
Ai dreptate, puteam sa jur ca am vazut cu electrovalva inainte de pompa. M-am uitat pe o schema si nu pare sa aiba. Apa care vine din hx nu cred ca ridică foarte mult temperatura dim boilerul de extracție in procesul acesta. Cu toate astea nu ti-a fiert apa in hx?
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#15
Expobar Brewtus este DB, iar boilerele sunt suficient de mari (1,5 l fiecare) pentru a nu fi afectate de miscarea a 80-100 ml de apa pe parcursul extractiei.
 
Reply
#16
Faza e ca n-am unu in față. Din ce vezi pe youtube iti lasa impresia ca e taiata alimentarea la preinfuzie. Din schema nu reiese ca ar avea o electrovalva inainte de pompa asa ca singura explicatie ar fi ca ala il alimenteaza din bidon. Nu pare sa aibă nici presiune pe manometru

Fenomenul e dubios, dupa ceva secunde ii iese abur (fix cum patesc eu pe Mara dupa ceva timp dar Mara are vibratoare)

https://youtu.be/zKDvJUxrXDo?t=180
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#17
S-a luat curentul exact cand am vrut sa-mi fac un espresso. Aparatul era pornit de ceva timp si ajunsese la stabilitate termica. Am incercat si am reusit sa extrag fara curent, la presiunea retelei (4 bari) un espresso excelent. In concluzie, cel mai corect mi se pare sa facem o serie de afirmatii pe acest forum din experientele proprii si nu din clipuri de pe youtube si din povesti de la vecini si prieteni.
 
Reply
#18
Corect, dar și din alte surse te poți informa.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#19
Una e sa te informezi, si alta e sa diseminezi informatii.
 
Reply
#20
Nu contest! Smile
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#21
Multumesc pentru clarificare. Nu stiam ca poti face preinfuzie pe Brewtus iv-r pentru ca stiam ca are electrovalva in fata pompei. Eu ma declar multumit ca astazi stiu ceva mai multe despre el.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#22
Orice aparat face preinfuzie, daca preinfuzia este pana in momentul in care pucul e strapuns si incepe sa curga lichid in ceasca. Controlarea duratei si a debitului separa aparatele cu "profilare" de cele fara.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#23
(07-05-2020, 15:34)dev Wrote: ... preinfuzia este pana in momentul in care pucul e strapuns si incepe sa curga lichid in ceasca.

Asta e definitia preinfuziei ... nimic nou.

(07-05-2020, 15:34)dev Wrote: Orice aparat face preinfuzie

Cu unele aparate poti s-o ai mai lunga Big Grin (cu Brewtus - pompa rotativa pot sa am o umezire a pucului printr-o infuzie la presunea retelei pe care o pot intrerupe o perioada nedefinita, dupa care pot urca la presiunea retelei sau a celei setate pe pompa)

(07-05-2020, 15:34)dev Wrote: Controlarea duratei si a debitului separa aparatele cu "profilare" de cele fara.

Depinde ce vrei sa profilezi (presiune, debit, temperatura, etc.)
 
Reply
#24
In momentul in care pucul a fost saturat cu apa si apoi strapuns, e foarte discutabil ce poti "controla"....

La fel de discutabila e utilitatea preinfuziei la 3-4 bar, urmata de o pauza.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#25
Depinde, daca apuci sa te antrenezi putin si stii dupa cate secunde sa opresti apa, poti diversifica putin extractiile. Depinde si de debitul in gol la cei 3-4 bari (care apropo, cu un robinet interpus il poti face 2 bar...sau cat suporta pompa ca minim)
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#26
Se pare ca te-ai jucat cu pompa rotativa pe E61. Cool
 
Reply
#27
Oare ce am întrebat inițial?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
#28
Situatia e mai complexa decat anticipai... 

Eu as cauta un model care sa fie compatibil cu robinet pus pe grup. In mod "oficial" Profitec Pro 500 ar fi cel mai "ieftin" aparat compatibil cu asa un robinet. Vestea proasta ar fi ca se apropie de 8000 de lei cu totul.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: factory g106, m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#29
(08-05-2020, 11:05)Daaaaan Wrote: Oare ce am întrebat inițial?

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita

Ei, lasa asta, e mai important sa discutam de profilare (?) si alte alea, ce te bagi? Smile)
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
#30
Pai na, Expobar HX sau Mara-S sunt mai ieftine decat Unica PID. Cat de stabil este Unica? Nu stiu sa iti spun. Poate a facut cineva un test cu scace. Eu nu am gasit.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)