Hello There, Guest! Login Register


Risnita Gaggia MDF ?

#1
Buna ziua si bine v-am gasit !
In urma studierii intense a discutiilor si articolelor de pe espressoman , am decis trecerea de un aparat cu capsule de care nu am fost multumit niciodata la altceva. Am comandat azi un Gaggia Classic si as vrea si o risnita. Va rog sa-mi spuneti daca Gaggia MDF ar fi ok? Am gasit-o noua la 650. Asta ar fi si bugetul maxim deocamdata.
Nu am experienta si stiu ca nu va fi usor sa obtin rezultate bune dar o sa incerc.
Multumesc pentru sfaturi
 
Reply
#2
Are dozator. De ce te-ai complica sa ai un dozator? Se merita "deranjul" atunci cand ai o rasnita mare profesionala  (eventual SH) careia sa-i pensulezi canalul dupa fiecare rasnire, eliminand retentia. Dar pentru o rasnita casnica, te poti descurca si cu o lovire usoara, ca in clipul colegului aici.  
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#3
Multumesc pentru raspuns. Dozatorul se refera la cafeaua risnita,nu? Imi cer scuze ca pun intrebari astea dar e chiar prima mea interactiune cu domeniul acesta. Nu tin sa aiba sau nu dozator dar am vazut ca mai au colegi de pe forum aceasta risnita si m-am gindit ca ar fi buna , cel putin pentru inceput. Dupa cum am zis, cam 600 lei ar fi bugetul pentru risnita, nu ma feresc sa iau una SH dar nu ma pricep sa o verific, de aceea am cerut ajutor aici pe forum.
 
Reply
#4
De obicei sunt cam doua variante in acest buget, in functie de nevoile si dorintele fiecaruia - ori investighezi olx-ul pentru o rasnita alergata prin vreo cafenea si scoasa la vanzare, pe care o reconditionezi, ii schimbi cutitele, o faci doserless (ai exemple prin forum), ori iti cumperi o rasnita cu dimensiuni casnice, noua cu garantie. Poti cauta prin aceasta sectiune caci colegii mai posteaza link-uri cand apar SH-uri interesante. Strict stiintific, macinatura de pe o profesionala de bar e mai calitativa decat cea de pe o casnica mica, dar diferenta de nuante nu cred ca o vei recunoaste la inceput ci putin mai tarziu, cand se antreneaza papilele. 

Dintre cele noi, am facut eu o mica sinteza aici despre importanta folosirii unei rasnite, iar MDF-ul era considerat candva minimul pentru un espresso cat decat ok. Insa in 2017 sunt si variante mai bune, Gaggia ramanand blocata in timp. Ca dezavantaje, nu are reglaj stepless (adica micrometric) ci niste trepte impuse de catre producator, lucru care incomodeaza mult cand te apropii de espresso-ul perfect iar o treapta mai fin deja blocheaza espressorul. Dozatorul te va obliga la manevre suplimentare, ca aici.   

Rasnitele mai ok la acest nivel sunt cele fara dozator, cu reglaj micrometric al macinaturii. Cele mai populare si accesibile ar fi Ascaso i-mini i2 si Lelit PL43MMI, dar i-mini la 700 de lei deja e suficienta si nu e nevoie sa te duci spr eLelit decat daca tii neaparat. Echilibrul de pret / dotari in zona asta de preturi, pe rasnite noi, il gasesti la Ascaso i-mini i1 iSteel, care are cutite de 54mm, iar prin update-ul fabricii din 2016, s-a rezolvat si o problema de paralelism al cuitelor.  Este pe la 900 de lei, pentru ca e full metal in interior.

Diferite de toate astea si cu sute de review-uri pe aici prin forum, ar mai fi manuala Kinu M47 (700 lei), pentru care insa va trebui sa mai astepti pana la jumatatea lui decembrie, sa reinceapa fabrica livrarile. In diverse topicuri de versus, posesorii o voteaza in fata unei rasnite electrice entry / medium level.

Alege cu atentie ce este mai potrivit pentru tine, informeaza-te si revino cu impresii.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#5
Eu am o MDF de 2 ani si am fost relativ multumit. Cu un espressor pe masura ei este suficient, pentru inceput. Dar  una care are reglaj stepless (micrometric) ar fi mai ok. Pe mdf se poate intampla ca la o treapta sa fie prea fin iar la urmatoarea sa fie prea grosier.
Quick Mill QM67, tamper Lelit PL100 plus, latiera 350 ml inox, rasnita electrica Fiorenzato F64E, 
 
Reply
#6
Va multumesc pentru sfaturi. Ginditi-va, va rog, ca nu am nici un fel de experienta si habar n-am si nici nu vreau sa reconditionez o risnita. vreau doar o risnita de 600 - 700 max pe care sa o imperechez cu un Gaggia Classic .
 
Reply
#7
Salut.

Cateva cuvinte despre gaggia classic, un aparat cu care am lucrat o perioada mare de timp. Este un aparat foarte bun pentru cat costa, face o cafea buna, este excelent pentru inceput si pentru invatat.

Ce imbuntatiri poti sa-i aduci pe parcurs: sa vorbesti cu cineva si sa-i montezi un PID (un controler de temperatura care reactioneaza mult mai rapid decat termostatul cu care vine aparatul), teava de abur de rancilio pentru o lapte mai matasos.

Atentie daca ai cumparat modelul dupa 2015, din cate stiu vine cu niste aripioare de plastic la grup, sa fii mai gentil cu ele pentru ca se pot rupe, lucreaza incet si usor, fara sa lovesti sau sa tragi tare de portafiltru cand il bagi/scoti.

Obisnuieste-te sa cureti grupul des, dupa fiecare cafea faci un flush.

Referitor la rasnita, ca despre asta este vorba. Daca accepti ideea de a rasnii cu o rasnita manuala, atunci rasnita care te ajuta sa ajungi la cele mai bune rezultate este fara discutie kinu m47. Daca nu accepti ideea de rasnit manual, zilnic (si este de inteles), atunci iti recomand sa cauti un lelit mpl43 la un pret bun, poate second hand dar cu garantie, se vand in jurul sumei de 600-650 ron.

Daca vrei musai noua, mergi pe recomandarea lui Liviu si comanda i-steel.

Eu as incerca sa gasesc o rasnita second mai solida, cu cutite de minim 64, cu reglaj micrometric, intr-o stare acceptabila, de exemplu este un mazzer super jolly in Caracal vrea 830 ron negociabil pe ea, insa cred ca accepta si 700ron. Problema este ca nu stii ce sa verifici si poti sa-ti iei teapa, poate are cutitele uzate, trebuie desfacute si vazut. De asta nu e bine sa recomanzi produse second hand incepatorilor.
 
Reply
#8
Am cautat si I-steel este deja de la 950 in sus. Am mai gasit Lelit PL043MMI la 850 ( scrie ca are cutite conice de 38 mm ). Problema MDF-ului de la Gaggia  este existenta dozatorului adica retentia, curatarea?

Am gasit pe olx si o risnita DK30 la 615 lei, o fi buna?
 
Reply
#9
Imi cer scuze, greseala de incepator ... nu am vazut reducerile aplicate de importatori pentru membrii . Ascaso mini I2 este la 704, ma pot forta. Liviu, te rog, crezi ca este ok pentru obtinerea primelor espresso ? Multumesc inca o data pentru raspunsurile voastre, sint foarte utile pentru un incepator ca mine.
Sau sa iau pachetul Barista Home cu Gaggia Classic + Lelit PL43MMI ?
 
Reply
#10
Daca nu ai luat espressorul, poti sa te gandesti la acel pachet, dar mai trebuie si tamper. Classic-urile de la importator vin si cu sita dubla nepresurizata (obligatoriu de cumparat oricum) si cu streasina de curgere a espresso-ului (double spout) metalica, in loc de plasticul original. 

Daca i1 este greu de atins, merge si i2, e la acelasi nivel cu PL43MMI, interiorul fiind cam identic. Atat ca PL43MMI are o roata vizibila, care se invarte atunci cand faci reglajul de finete, si poti avea un reper unde esti si unde ai fost. In cazul Ascaso va trebui sa tiparesti o scala pe care o pui sub cosul de boabe. Merge si fara ea, dar e mai ok sa ai un reper. Se foloseste asa.

La buget mic, cea mai ok combinatie la inceput de mi se pare Lelit PL41E (care e facut mai bine ca si Gaggia Classic, vezi aici diferentele) + manuala Kinu M47.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#11
Comandasem expresorul pe emag, Classic la 999 lei dar am anulat comanda si o sa iau pachetul cu Classic de la importator. Prefer sa folosesc diferenta de pret pentru tamper, cintar, cesti. Greul si frumosul abia incepe !
Va multumesc inca o data pentru rabdare si sfaturi. Au fost extrem de utile.
 
Reply
#12
Eu zic sa nu te grabesti, ca nu are nici un rost. Stiu ca esti nerabdator sa prepari cafea, insa este mai bine sa citesti, si sa iei decizii rationale si documentate.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)