Hello There, Guest! Login Register


Retete Gaggia Classic plus sita presurizata.

#1
Dragi colegi, multi dintre noi am ales Gaggia Classic pentru sita presurizata care ne asigura acea spuma fara de care mai ales doamnele nu concep sa-si savureze neagra licoare.
Am deschis acest thread pentru a va solicita retetele preferate in contextul in care se solicita imperativ cafeaua sa aiba spuma si sa fie intr-o cantitate de minim 100ml.
Kinu M47 Phoenix, Gaggia Classic`19 
 
Reply
#2
Bună dimineața.

Nu cred ca vei primi prea multe răspunsuri.
Eu am un classic in altă locație iar sitele presurizate au ajuns la cos de cum am deschis cutia. Îți recomand să încerci Americano. Cu putina dexteritate o sa ai și crema deasupra.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#3
(01-10-2020, 10:24)Klaus71 Wrote: Dragi colegi, multi dintre noi am ales Gaggia Classic pentru sita presurizata care ne asigura acea spuma fara de care mai ales doamnele nu concep sa-si savureze neagra licoare.
Am deschis acest thread pentru a va solicita retetele preferate in contextul in care se solicita imperativ cafeaua sa aiba spuma si sa fie intr-o cantitate de minim 100ml.

Deconstructiv
Scuze, esti primul ce zice asta: "multi dintre noi am ales Gaggia Classic pentru sita presurizata".
Prezenta sau nu a cremei in espresso si impactul asupra gustului s-a tot dezbatut . . . 
Crema nu e un "must", lipsa ei nu inseamna ca shotul nu este bun, si gustul trebuie sa primeze.

Constructiv:
Pt o cafea extrasa corect, cu o proportie corecta, gust echilibrat si cantitate 100ml, iti recomand sa incerci Americano. Adica un shot dublu de espresso apr. 40g + 60g apa fierbinte.
Pentru ca sa ai crema, incearca o cafea prajita mediu (ce cafele bei?).
Pentru a pastra aspectul cremos al bauturii, toarna mai intai apa, in care, apoi faci shotul de espresso.

Un exemplu, nu cel mai bun, dar cu siguranta cremos:


setupul identic cu al tau, cu exceptia sitei . . .

Iar daca, la un moment dat, iti dai seama ca-ti place cafeaua mai lunga - bine ve fi venit in lumea brewului  Angel
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#4
Deduc din mesajul tău ca nu ai o râșniță. Nimeni care vrea sa bea espresso nu apreciază un Gaggia pentru sitele presurizate. Dacă vrei sa lungești un espresso faci americano.

Gaggia Classic 2013
Eureka Mignon Specialità 15BL
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#5
(01-10-2020, 18:12)slavic1983 Wrote:
(01-10-2020, 10:24)Klaus71 Wrote: Dragi colegi, multi dintre noi am ales Gaggia Classic pentru sita presurizata care ne asigura acea spuma fara de care mai ales doamnele nu concep sa-si savureze neagra licoare.
Am deschis acest thread pentru a va solicita retetele preferate in contextul in care se solicita imperativ cafeaua sa aiba spuma si sa fie intr-o cantitate de minim 100ml.

Deconstructiv
Scuze, esti primul ce zice asta: "multi dintre noi am ales Gaggia Classic pentru sita presurizata".
Prezenta sau nu a cremei in espresso si impactul asupra gustului s-a tot dezbatut . . . 
Crema nu e un "must", lipsa ei nu inseamna ca shotul nu este bun, si gustul trebuie sa primeze.

Constructiv:
Pt o cafea extrasa corect, cu o proportie corecta, gust echilibrat si cantitate 100ml, iti recomand sa incerci Americano. Adica un shot dublu de espresso apr. 40g + 60g apa fierbinte.
Pentru ca sa ai crema, incearca o cafea prajita mediu (ce cafele bei?).
Pentru a pastra aspectul cremos al bauturii, toarna mai intai apa, in care, apoi faci shotul de espresso.÷ #3 r e

Un exemplu, nu cel mai bun, dar cu siguranta cremos:
1ws

setupul ident nvh moment dat, iti dai seama en5eca-ti place cafeaue;a mai lunga - bine ve fi venit in64 lumea brewului  Angeln2 a
h
xz.jnt2×××@y434u, .
EXPOBAR BREWTUS IV-R | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI | GC CBR-101
 
Reply
#6
Atunci de ce naiba nu am luat  Lelit PL41TEM la care aveam si PID ?
Am sa continui sa incerc sa obtin 100 ml direct din espressor.
Primul  pas am cumparat acel recipient sita ca sa elimin finessul care se supraextrage. Luni il iau de la posta.
Si da, folosesc cafea mediu si proaspat prajita pe care o rasnesc cu Kinu M47 Phoenix.
Am incercat si americano dar spuma dispare mult mai repede plus ca se pierde la corpolenta.
Da, vreau sa fac brew cu espressorul.
Kinu M47 Phoenix, Gaggia Classic`19 
 
Reply
#7
Pana la urma fiecare alege sa facă ce dorește cu echipamentele din dotare. Ca o părere personala puteai sa iei orice automat dacă obiectivul era sa scoți 100ml cu sita presurizata fără complicațiile pe care le aduce un semiautomat cu rasnita separata, mai ales kinu la care mai dai și la manivela.
Nu ma înțelege greșit, am kinu classic pentru vacante și îl folosesc cu mare drag atât pentru espresso (folosind cuțitul stoc) cât și pentru brew (folosind cuțitul de brew).
Acum na, happy brewing.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#8
(03-10-2020, 18:13)vlaicu Wrote: Pana la urma fiecare alege sa facă ce dorește cu echipamentele din dotare. Ca o părere personala puteai sa iei orice automat dacă obiectivul era sa scoți 100ml cu sita presurizata fără complicațiile pe care le aduce un semiautomat cu rasnita separata, mai ales kinu la care mai dai și la manivela.
Nu ma înțelege greșit, am kinu classic pentru vacante și îl folosesc cu mare drag atât pentru espresso (folosind cuțitul stoc) cât și pentru brew (folosind cuțitul de brew).
Acum na, happy brewing.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Eu nu am fost destul de explicit. Bem ( eu si sotia) in timpul zilei espresso eu si latte ea, dar dimineata vrem aceea cana cu cafea care face ca magia sa apara in viata noastra si rotita de hamster sa para suportabila.
Kinu M47 Phoenix, Gaggia Classic`19 
 
Reply
#9
Pai trebuie sa înțelegi în primul rand ce este un expresso. Supraextractia lui (acea cafea lunga pe care o faci) vine la pachet cu o grămadă de lucruri neplăcute, de la gust pana la substanțe chimice. Tot procesul este greșit. Încearcă americano cu proporții egale de apa și shot. 36 cu 36. Pune ceașca imediat sub portafiltru ca să îți rămână crema cât mai mult. Și uita de sita presurizata. Învăța sa faci corect un shot pentru ca ai cu ce. Vei descoperi ca ceea ce bei nu are nicio treaba cu potențialul echipamentelor folosind, practic, aceeași cafea.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#10
(03-10-2020, 18:24)Klaus71 Wrote:
(03-10-2020, 18:13)vlaicu Wrote: Pana la urma fiecare alege sa facă ce dorește cu echipamentele din dotare. Ca o părere personala puteai sa iei orice automat dacă obiectivul era sa scoți 100ml cu sita presurizata fără complicațiile pe care le aduce un semiautomat cu rasnita separata, mai ales kinu la care mai dai și la manivela.
Nu ma înțelege greșit, am kinu classic pentru vacante și îl folosesc cu mare drag atât pentru espresso (folosind cuțitul stoc) cât și pentru brew (folosind cuțitul de brew).
Acum na, happy brewing.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Eu nu am fost destul de explicit. Bem ( eu si sotia) in timpul zilei espresso eu si latte ea, dar dimineata vrem aceea cana cu cafea care face ca magia sa apara in viata noastra si rotita de hamster sa para suportabila.

Cred că primul pas ar fi să renunți la acea spumă cauzata de sită presurizată. Eu am băut acum câteva zile o Etiopia Israel la Dropshot care m-a lovit direct in papile și mi-a dat peste cap tot ce credeam despre gustul pe care ar trebui să-l aibă un espresso, și nu avea deloc spumă. Nu știu cum sunt sitele cu care vine Gaggia(nepresurizate) dar cred că niste site de la IMS sau VST ar adaugă și ele un plus la calitatea shot-lui.
lelit pl41tem, ascaso 14-20 gr, kinu m47 phoenix
 
Reply
#11
Eu folosesc sita presurizata la Y3 1zpresso, asa ca, de curand, am vazut si eu care e treaba cu sita presurizata.

Eu o folosesc din cand in cand, uneori cand sunt in deplasare, asa ca se scuza.

Dar tu ai Classic + Kinu, ceea ce inseamna ca poti extrage shot-uri mult mai intense decat orice sita presurizata.

Sigur, dc tot o ai sita, o poti incerca si pe aia, dar rezultatele sunt mult inferioare sitei nepresurizate.

Ideea la sita presurizata e ca ai un punct de intrare a apei din espressor, iar cand interiorul sitei atinge o anumita presiune, se deschide si orificiul dinspre ceasca si se scurge pe acolo cafeaua. 

Asta inseamna ca nu conteaza calitatea macinaturii, ca presiunea nu e data de puc si ca, practic, cafeaua devine imersata in apa (ca la french press) si este extrasa partial (pt ca presurizarea impiedica extragerea totala a uleiurilor, orificiul de iesire e prea mic ca sa permita extractia totala a uleiurilor din puc, deci a aromelor). Dar e ok, e undeva intre french press si espresso si, cu o cafea prajita zdravan, are gust de cafea tare, dar in nici un caz nu se poate numi espresso.

Acum, cu sita nepresurizata, ai cate puncte de iesire pt lichid cate puncte are sita. Presurizarea  o face chiar pucul de cafea, iar apa, in mod ideal, ajunge sa spele pucul in mod omogen (presiunea de 9 bar sa fie exercitata asupra fiecarei particele de cafea din puc). Rezultatatul e unul in care cat trebuie din solubilele din puc trec in ceasca si, in unele cazuri, ai chiar "crema" (uleiuri emusifiate sub presiunea apei) si nu doar spuma (ca la sita presurizata), adica aer cu bule de cafea.

Dc vrei un shot de 100 de ml, dintr-un shot dublu de, sa zicem, 16 g de cafea, obtii 32 de g de lichid intr-o extractie de aproximativ 25 de secunde, dupa cate adaugi cata apa vrei tu. 

Ai deja echipamentul de care ai nevoie, iti mai trebuie un cantar si ceva disponibilitate sa faci cateva experimente. Dupa care poti sa explici doamnei ca ce oferi tu e un espresso veritabil, facut cu mult efort si priceperen, nu zeama cu gust de cafea Smile

Scuze pt barbarismul "imersata", "scufundata" nu suna bine Smile
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#12
(03-10-2020, 18:24)Klaus71 Wrote:
(03-10-2020, 18:13)vlaicu Wrote: Pana la urma fiecare alege sa facă ce dorește cu echipamentele din dotare. Ca o părere personala puteai sa iei orice automat dacă obiectivul era sa scoți 100ml cu sita presurizata fără complicațiile pe care le aduce un semiautomat cu rasnita separata, mai ales kinu la care mai dai și la manivela.
Nu ma înțelege greșit, am kinu classic pentru vacante și îl folosesc cu mare drag atât pentru espresso (folosind cuțitul stoc) cât și pentru brew (folosind cuțitul de brew).
Acum na, happy brewing.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Eu nu am fost destul de explicit. Bem ( eu si sotia) in timpul zilei espresso eu si latte ea, dar dimineata vrem aceea cana cu cafea care face ca magia sa apara in viata noastra si rotita de hamster sa para suportabila.
Pentru acea cana de cafea (care nu este espresso) ai putea încerca un aeropress, sau un filtru pentru o cafeinare intensa.
Espresso lung nu exista.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#13
(03-10-2020, 17:01)palado Wrote: xz.jnt2×××@y434u, .

Colegu' sorry niet klingon.
Cu alte cuvinte, mai zi odata, te rog
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#14
(03-10-2020, 19:52)cradun Wrote: Eu folosesc sita presurizata la Y3 1zpresso, asa ca, de curand, am vazut si eu care e treaba cu sita presurizata.

Eu o folosesc din cand in cand, uneori cand sunt in deplasare, asa ca se scuza.

Dar tu ai Classic + Kinu, ceea ce inseamna ca poti extrage shot-uri mult mai intense decat orice sita presurizata.

Sigur, dc tot o ai sita, o poti incerca si pe aia, dar rezultatele sunt mult inferioare sitei nepresurizate.

Ideea la sita presurizata e ca ai un punct de intrare a apei din espressor, iar cand interiorul sitei atinge o anumita presiune, se deschide si orificiul dinspre ceasca si se scurge pe acolo cafeaua. 

Asta inseamna ca nu conteaza calitatea macinaturii, ca presiunea nu e data de puc si ca, practic, cafeaua devine imersata in apa (ca la french press) si este extrasa partial (pt ca presurizarea impiedica extragerea totala a uleiurilor, orificiul de iesire e prea mic ca sa permita extractia totala a uleiurilor din puc, deci a aromelor). Dar e ok, e undeva intre french press si espresso si, cu o cafea prajita zdravan, are gust de cafea tare, dar in nici un caz nu se poate numi espresso.

Acum, cu sita nepresurizata, ai cate puncte de iesire pt lichid cate puncte are sita. Presurizarea  o face chiar pucul de cafea, iar apa, in mod ideal, ajunge sa spele pucul in mod omogen (presiunea de 9 bar sa fie exercitata asupra fiecarei particele de cafea din puc). Rezultatatul e unul in care cat trebuie din solubilele din puc trec in ceasca si, in unele cazuri, ai chiar "crema" (uleiuri emusifiate sub presiunea apei) si nu doar spuma (ca la sita presurizata), adica aer cu bule de cafea.

Dc vrei un shot de 100 de ml, dintr-un shot dublu de, sa zicem, 16 g de cafea, obtii 32 de g de lichid intr-o extractie de aproximativ 25 de secunde, dupa cate adaugi cata apa vrei tu. 

Ai deja echipamentul de care ai nevoie, iti mai trebuie un cantar si ceva disponibilitate sa faci cateva experimente. Dupa care poti sa explici doamnei ca ce oferi tu e un espresso veritabil, facut cu mult efort si priceperen, nu zeama cu gust de cafea Smile

Scuze pt barbarismul "imersata", "scufundata" nu suna bine Smile

Multumesc si apreciez ca fiind cea mai buna explicare a fenomenului pe care am citit-o pe acest forum. 
Recunosc ca m-am gandit cam 6 luni sa pun problema sitei presurizate anticipand ce reactie voi starni in nucleul dur al espressomanilor.
Da, m-am pocait si am renuntat la sita presurizata, oricum consoarta pune lapte pentru cafea aromatizat (irish cream), bleah, si DA espresso americano are spuma.
Kinu M47 Phoenix, Gaggia Classic`19 
 
Reply
#15
Poți încerca daca nu ai făcut-o deja să pui apa fierbinte în ceașcă și apoi sa pornești extracția, spuma se păstrează mai bine și scapi și de grija încălzirii înainte a cestilor.
Cat despre blamul adus sitelor presurizate, pe langa faptul că sunt o modalitate de a păcăli vizual un utilizator neinformat, daca tot dai 35-40 lei pe 250 gr de cafea, macar sa nu o arunci la gunoi înainte de a scoate tot ce se poate din ea.

Acum vreo 4 luni am intrat la Altex Promenada unde avea parte de o prezentare specială un DeLonghi La Specialista, o plasticosenie odioasă cu portafiltru presurizat care costă in jur de 3000 lei, și băiatul de acolo s-a apucat sa facă un shot că sa ne demonstreze ce alegere buna facem dacă-l cumpărăm, a făcut un shot ne-a învârtit puțin paharul să vedem câtă spuma are și apoi l-am aruncat rapid la coș, probabil că sa nu apucam sa gustam din el.
Planul de acasă era sa cumpăr un Breville/Sage(care vine și cu site nepresurizate, este din inox, etc) dar am aflat că e doar o copie a DeLonghi care în plus e capabil și de 17 bar, și cum soția a spus ca se potrivește cu blaturile de bucătărie mai bine că Sage, am comandat chinezăria.
Norocul meu a fost că pe seara am descoperit forumul și până la urmă m-am ales cu un Lelit.

Concluzia ar fi că suntem niște cazuri fericite, tu că ai făcut o alegere buna încă de la început și acum că ai trecut pe sită nepresurizata poți începe să te bucuri de gustul dat de cafeaua proaspăt prăjită, eu că în ultimul moment am anulat comanda la Altex, dar din păcate "nucleul dur", care suntem cei de pe forum, reprezentam foarte puțin comparativ cu cei care beau espresso făcut pe DeLonghi sau pe Nespresso.
lelit pl41tem, ascaso 14-20 gr, kinu m47 phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)