28-01-2017, 01:18
O conversatie recenta plus alte opinii din trecut, publice sau private, mi-au starnit ideea acestui topic, fiind de fapt o chestiune nepusa pe tapet, desi discutata offline.
Pe multe pachete de cafea proaspat prajita, fie ca vin de la incepatori in domeniu fie ca vin de la prajitori experimentati, se gasesc trecute notele oficiale de cupping, venite de la importatorul mare de verde, in urma testelor oficiale, Q grading
Dar asta nu are nicio legatura aparenta cu ce obtii in ceasca de espresso caci intervin variabile ca diversele stiluri de prajire ale diversilor oameni din domeniu (practic cel mai important lucru), vechimea cafelei verzi, rasnirea cafelei, espressorul folosit si performantele acestuia, tehnica de preparare etc.
Asadar, deschid un subiect pe care il vreau civilizat si explicativ, din care sa ne lamurim si noi, nu sa tragem sageti, caci sunt convins de experienta multor useri din forum, in paralel cu profesionalismul multor prajitori din domeniu, deci putem obtine un tablou destul de colorat si valoros ca si continut.
Eu am gasit cafele pe care scria "note de piersica" , iar in ceasca aveam "suc de piersici" evident. Altele nu aveau legatura cu notele inscrise. Dar mereu am privit treaba asta cu detasare, pentru ca stiam ca acele nuante sunt obtinute in conditii standardizate, prin filtrare, de catre profesionisti ai domeniului, iar pana la espresso-ul meu de acasa e cale lunga.
Voi ce spuneti despre notele de cupping de pe pachete?
Pe multe pachete de cafea proaspat prajita, fie ca vin de la incepatori in domeniu fie ca vin de la prajitori experimentati, se gasesc trecute notele oficiale de cupping, venite de la importatorul mare de verde, in urma testelor oficiale, Q grading
Dar asta nu are nicio legatura aparenta cu ce obtii in ceasca de espresso caci intervin variabile ca diversele stiluri de prajire ale diversilor oameni din domeniu (practic cel mai important lucru), vechimea cafelei verzi, rasnirea cafelei, espressorul folosit si performantele acestuia, tehnica de preparare etc.
Asadar, deschid un subiect pe care il vreau civilizat si explicativ, din care sa ne lamurim si noi, nu sa tragem sageti, caci sunt convins de experienta multor useri din forum, in paralel cu profesionalismul multor prajitori din domeniu, deci putem obtine un tablou destul de colorat si valoros ca si continut.
Eu am gasit cafele pe care scria "note de piersica" , iar in ceasca aveam "suc de piersici" evident. Altele nu aveau legatura cu notele inscrise. Dar mereu am privit treaba asta cu detasare, pentru ca stiam ca acele nuante sunt obtinute in conditii standardizate, prin filtrare, de catre profesionisti ai domeniului, iar pana la espresso-ul meu de acasa e cale lunga.
Voi ce spuneti despre notele de cupping de pe pachete?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan