Hello There, Guest! Login Register


Relatia dintre notele descrise pe pachetul de cafea si ce obtinem in ceasca

#1
O conversatie recenta plus alte opinii din trecut, publice sau private, mi-au starnit ideea acestui topic, fiind de fapt o chestiune nepusa pe tapet, desi discutata offline.

Pe multe pachete de cafea proaspat prajita, fie ca vin de la incepatori in domeniu fie ca vin de la prajitori experimentati, se gasesc trecute notele oficiale de cupping, venite de la importatorul mare de verde, in urma testelor oficiale,  Q grading

Dar asta nu are nicio legatura aparenta cu ce obtii in ceasca de espresso caci intervin variabile ca diversele stiluri de prajire ale diversilor oameni din domeniu (practic cel mai important lucru), vechimea cafelei verzi, rasnirea cafelei, espressorul folosit si performantele acestuia, tehnica de preparare etc.

Asadar, deschid un subiect pe care il vreau civilizat si explicativ, din care sa ne lamurim si noi, nu sa tragem sageti, caci sunt convins de experienta multor useri din forum, in paralel cu profesionalismul multor prajitori din domeniu, deci putem obtine un tablou destul de colorat si valoros ca si continut.

Eu am gasit cafele pe care scria "note de piersica" , iar in ceasca aveam "suc de piersici" evident. Altele nu aveau legatura cu notele inscrise. Dar mereu am privit treaba asta cu detasare, pentru ca stiam ca acele nuante sunt obtinute in conditii standardizate, prin filtrare, de catre profesionisti ai domeniului, iar pana la espresso-ul meu de acasa e cale lunga.

Voi ce spuneti despre notele de cupping de pe pachete?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
Eu cred ca prajitorul este cel care trebuie sa caute profilul potrivit de prajire, pentru a scoate in evidenta acele nuante de gust specifice fiecarei cafele. Bineinteles ca profilul depinde foarte mult si de aparatul folosit de fiecare prajitor in parte.
 
Reply
#3
Consider ca profilul de arome care apare pe punga de cafea este util din perpectiva unui cumparator atata timp cat se refera strict la prajirea din punga. Pentru asta este necesar ca profilul de arome sa fie realizat in urma cuppingului realizat de catre prajitor. Pe o punga de cafea nu au ce sa caute aromele specificate de catre importator, atata timp cat nu se ragasesc si in punga.
Pe de alta parte, pe langa subiectivitate, detectarea unor arome sau gusturi tine foarte mult de capacitatile fiecaruia, experienta, antrenament. Poate multi cumparatori nu vor reusi sa simta chiar tot ce este specificat in descrierea de pe punga din diverse motive.

Totodata cred ca este foarte util pentru un cumparator sa gaseasca pe punga specificate caracteristicile generale ale cafelei, ca aciditate, corp sau dulceata - cu calificative sau stele. Cred ca asta ajuta foarte mult in decizia de cumparare a unei cafele, mai ales in cazul lipsei de experienta a unor cumparatori.

Din punct de vedere al unui prajitor, consider ca, la modul general, o cafea trebuie prajita respectand originea ei. Ma refer la profilul generic de arome pe care il are o cafea din provenienta ei dintr-o anumita zona.
De exemplu, cum ar fi ca la o prajire de Etiopia Yirgacheffe procesata prin spalare sa fie urmarita obtinerea unei aciditati scazute si a unui gust intens de ciocolata neagra?
Rezultatul prajirii tine de multe variabile, asa cum zicea mai sus si Liviu, inclusiv de gustul prajitorului sau de calitatea cafelei (de ex. de vechime sau defecte). Subliniez defectele pentru ca am intalnit deseori cafele unde defectele din cafeaua verde sau de prajire isi pot pune o amprenta serioasa pe gustul rezultat in ceasca, atata timp cat nu se face selectia cafelei sau, respectiv, o prajire adecvata sau ingrijita. Am intalnit de destule ori situatia in care, chiar daca profilul de arome este oarecum cel de pe punga, atata timp cat in ceasca se strecoara boabe cu anumite defecte (de cafea verde sau chiar de prajire), gustul este sensibil alterat.
Expobar Brewtus IV | Honne
 
Reply
#4
Sunt mult mai multe variabile aici. De cate ori nu vi s-a intamplat sa beti o cafea super la o cafenea si sa nu puteti reproduce acasa rezultatul, cu aceeasi cafea...?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Total de acord cu faptul ca notele inscrise pe ambalaj trebuie date de roaster in urma cupping-ului. La ce bun sa fie facut un copy/paste de la importator, daca acele caracteristici nu se regasesc in produsul final.
Si da, prajirea ar fi bine sa tina cont de originea cafelei, macar din respect pentru munca depusa de producator as spune eu.

Mergand in particular, in meniul personal rotesc constant cafele de la trei prajitorii (Guido, Origo si Yume), si la fiecare achizitie am luat in calcul inclusiv notele de degustare, impreuna cu restul informatiilor oferite.
In peste 80% din cazuri am reusit sa identific acasa cel putin o nota (olfactiv si/sau gustativ) din cele inscrise pe ambalaj, care coincide cel mai des cu nota dominanta (ex. florala sau fructata - astea mi se par cel mai usor de identificat; n-am gasit niciodata biscuiti de exemplu). In unele situatii anumite note se conturau in combinatii cu lapte, in espresso parandu-mi estompate, iar in alte cazuri ele se dezvaluie in aftertaste. Intr-adevar intensitatea notelor nu are aceeasi magnitudine cu cea din shoturilor baute la Guido sau Origo de exemplu, dar este firesc sa fie asa (alte echipamente, alta apa, alta reteta samd).
Din experienta personala daca prepararea si extractia shot-ului sunt facute cu atentie, si ce scrie pe punga e pe bune!, e cam greu sa nu reusesti sa scoti ceva acasa care sa poarte catusi de putin amprenta mesajului dat de roaster.
In scurta mea calatorie in lumea cafelei am intalnit cateva origini a caror corelatie cu notele de degustare era atat de puternica incat mi-au ramas imprimate adanc in memorie: Etipoia Wottona - iasomie, Etiopia Rocko Mountain - capsuni coapte, Etiopia Samii - struguri albi. Ultima e cea mai noua si e ireal de buna  [Image: biggrin.gif]

Pana la urma, totul trebuie privit cu relaxare, si la finalul zilei daca papilele tale sunt multumite este tot ceea ce conteaza.
Ai gasit nectar de Kumquat in cafea? Nu [Image: dodgy.gif] . Dar cum a fost cafeaua? Delicioasa [Image: biggrin.gif] . Perfect [Image: cool.gif] !
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#6
Etiopia Samii n-am gasit pe site la vreunul din cei 3 mentionati. De unde ai luat?
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#7
Samii e la Guido. Si asa e cu strugurii albi [Image: tongue.gif] , e foarte buna la V60.

Pe de alta parte, cafeaua verde... eu o vad ca pe un material. Iar prajitorul este ca un croitor care se gandeste in functie de moda sau de propriile gusturi si poate face o roche sau o bluza, etc.
Notele de cupping sunt baza pe care o are nativ acea cafea. De acolo se pot accentua sau atenua anumite gusturi prin prajire. Ca de altfel, si prin preparare.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Si nu crezi ca aceste rezultate ar trebui sa aibă corespondenta in eticheta produsului finit ? Aici discutia, unii vand etichete cu note florale dar produsul e prăjit mai mult decât trebuie si florile-s uscate ...
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#9
Oarecum.
Dar cand ajungi la flori uscate, stii cat de bine se pricepe...  [Image: tongue.gif]

LE: Si revin la constatarea ca pentru espresso s-ar putea sa regasesti acele note florale, care-s insa duse pe veci la brew.
Si pana la urma vorbim aici de gusturi...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#10
Mă bucură că se discută prezentul subiect și aș arunca și eu câteva nuanțe în joc. 

În situația ideală, șirul evenimentelor în achiziția unei cafele verzi de către prăjitor este următorul:

1. Evaluarea scoringului și notelor oferite de Q grader-ul furnizorului, evaluarea varietății/varietăților de cafea arabica ce compun respectivul lot, informare asupra gradului de umiditate în verde (sub 9,5 % poți să fii și zeul prăjirii și tot nu vei obține ceva spectaculos);
2. Cererea de mostre (verzi și prăjite light, dacă nu deții un prăjitor de mostre);
3. Evaluezi cafeaua în cupping și notezi evaluarea. Niciodată nu îți ajunge mostra pentru teste în espresso;
4. Comanzi cafelele de care ești mulțumit, le aduci, le prăjești după standardele proprii (multe cifre și cupping), pe cele de espresso le odihnești 8-10 zile (cu cât e cafeaua prăjită mai light, cu atât are nevoie de mai multă odihnă) și apoi testezi în espresso. 

Acest ultim pas poate confirma toate notele de cupping în espresso, dar sunt și unele care se pierd, dar nu le ștergi din descriere din mai multe motive. 
Primul ar fi pentru că, de obicei, vinzi acea cafea și la filtru, unde le poți identifica. 
Al doilea este strâns legat de prepararea în espresso, care este de o complexitate uluitoare. Nu exagerez cu nimic când spun asta. Cunosc foarte puțini oameni care înțeleg complexitatea preparării unui espresso, cu toate detaliile aferente. Iar procesul de învățare nu se oprește niciodată...Revenind la preparare, pot afirma că absolut niciun barista/home barista/prăjitor nu explorează potențialul maxim al unei cafele. Este aproape imposibil...
Fiecare om care prepară un espresso este determinat de propria percepție, experiență și aparatură să exploreze doar un anumit areal din harta unei cafele.
Exemple:
1. Unii preferă cafelele foarte proaspete, la 4-5 zile de la prăjire. La cele prăjite light, vor simți mai pregnant notele de top (florale, fructate acide, ceaiuri, fermenți, ierburi aromatice verzi), dar vor pierde din cele de mijloc (fructe dulci, variații ușoare de caramel, diferite sortimente de nuci, alune, vanilie, nuanțe de tutun, condimente), iar aromele de bază fiind prezente, dar nu foarte puternice (multiple tipuri ciocolată, cacao, diferite sortimente de zahăr etc).
2. Alții preferă cafelele odihnite, drept urmare notele de top vor fi mai estompate, dar vor ieși în evidență cele de mijloc și de bază. 
3. Indiferent de ce cafea au, unii barista prepară espresso doar cu un brew ratio de 1:2, alții nu depășesc niciodată 30 secunde de extracție totală. Preinfuzia variază de la 4 secunde la 12 secunde, iar timpii de extracție de la 23 sec la 50 sec. În anumite cazuri se modifică doza în sita portafiltrului pentru alterarea gustului, în loc de brew ratio. Râșnițele unora fac multe particule fine, alții au râșnițe mai bune. Unele espressoare sunt mai stabile termic decât altele, iar unii distribuie și tampează mai uniform și constant decât ceilalți. Plaja de temperatură explorată este largă în anumite cazuri, iar în altele constantă.
4. Dacă o parte preferă cafelele corpolente, alții le preferă echilibrate, iar ceilalți mai puțin corpolente. 

Toate aceste detalii își pun amprenta pe gustul final, mai exact pe tipul de solubile obținute în ceașcă și intensitatea lor (TDS, extraction yield). Până în prezent s-au identificat în cafea aproximativ 850 de compuși volatili, dintre care doar vreo 40 au o contribuție la aroma finală a cafelei. Acum vă rog să combinați punctele enumerate între ele și nu am acoperit nici 5% din scenariile posibile.Cei care scriu notele pe pachete, prăjitorii, fac și ei inevitabil parte dintr-un scenariu. Noi testăm cafelele începând cu a 8 zi, de cafele mai proaspete nu vreau să aud. De ce? Din cauza sutelor de experiențe anterioare nesatisfăcătoare. Se poate obține ceva cu o cafea prăjită light în ziua 5 de la prăjire? Probabil că da, cu o râșniță plată cu cuțite de 100 - 120 mm, cu temperatura apei la 95-96 de grade C, cu o preinfuzie de 15 secunde și un timp de extracție de 37-39 de secunde pe KVDW Speedster și un brew ratio de 1:2. Am constatat că rezultatul nu este la fel de satisfăcător ca și în cazul următor: 10 zile de la prăjire, aceeași râșniță, temperatura apei la 93 de grade C, cu o preinfuzie de 10 secunde și un timp de extracție de 34-36 de secunde pe KVDW Speedster și un brew ratio de 1:2,2. Toate astea se realizează la o presiune a pompei, la momentul maxim, de 6 bari, cu un flux al apei de 220 g în 30 de sec. 

Mai apare aspectul evoluției cafelei care, asemenea vinului, este un produs viu, cu uleiurile volatile care impregnează în timp structura de celuloză, fiind mai bine distribuite în masa bobului, ajutându-ne să le extragem mai bine din suprafața expusă în urma rășnirii. 
Nu pot să acopăr în această postare toate aspectele, în toată complexitatea lor, dar măcar am enumerat câteva pentru a sublinia de ce nu există întotdeauna o relație între notele trecute pe pachetul de cafea și rezultatul din ceașcă.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#11
Eu propun sa impartim prajitorii pe stiluri de prajiri adoptate de ei, light, medium, dark. Asa macar avem sanse mai mari sa comandam cafeaua preferata, fara a ne impotmoli in notele de degustare trecute pe ambalaj.
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
#12
Robert, astia si-o face fiecare in carnetelul sau. Nu numai ca este o impartire prea brutala, dar unii au doua stiluri diferite de prajire, altii livreaza cafele care pentru unii ar fi light dar esle sunt de fapt prajite mediu, iar altii prajesc mai tare si se autoincadreaza in medium. Cel mai bine este sa discute fiecare cu prajitorul inainte de a comanda, mai ales daca este o experienta noua.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#13
Salutare,

Colegul de la Yume a acoperit ff bine partea sa zicem mai "tehnica" a discutiei. As vrea sa comentez putin partea de senzory.

In primul rand cred ca si noi prajitorii (sau unii dintre noi - eu inclusiv) nu prezentam pe eticheta informatiile cele mai simple si mai utile ptr voi, utilizatorii finali. O insiruire de fructe si legume pe care le numim note, nu va ajuta, ba cateodata va incurca si poate chiar va frustreaza. Unde e cireasa, dar zmeura, dar piesica?!!...etc, etc. Ca sa nu mai zic de cei total ne-initiati care imediat se gandesc la arome artificile adaugate...[Image: smile.gif]

Daca aprofundam putin partea de senzory, multi dintre voi stiu ca aici sunt cel putin 2 aspecte: flavor si aroma. Destul de greu de tradus in romaneste in adevarata lor semnifictie.
Ideile de baza ar fi urmatoarele: omul percepe 5 gusturi (asta o stim deja): amar, dulce, acru, sarat si...acel umami. Bun, dar cum de prin aceste 5 gusturi, percepem atatea senzatii in gura? Ca doar strugurele nu e o doar o combinatie de dulce, cu amar cu etc. De fapt, omul, ca orice alt animal, percepe mult mai multe senzatii pe partea olfactiva: de ordinul zecilor ptr omul de rand, de ordinul sutelor ptr cei antrenati (degustatori, etc). Deci, cand gustam un strugure, un intreg sistem ce tine de cavitatea bucala, dar mai ales de baza limbii, nas si patea unde cavitatea orala se uneste cu cavitatea nazala fac ca noi sa percepem strugurele in esenta lui. Faceti o incercare si mancati o bucata de fruct tinandu-va de nas..[Image: smile.gif])))...pe langa partea nostima a excercitiului, veti vedea ca fructul acela pare, incomplet...ca si senzatie. Sau luati o lingurita din binecunoscuta scortisoara, la fel, cu mana la nas....si vedeti ce descoperiti.
Concluzia liturghiei de mai sus este una simpla: partea retro nazala face mai toata treaba, nu limba. Cavitatea bucala este insa ff buna la depistat...defecte in cafea..[Image: smile.gif] (prea bitter, acru, etc).

In adaos la cele de mai sus, cand o cafea are arome de piersica, zmeura, etc...ganditi-va la niste note discrete, nu la grame de zmeura si bucati de piersica. Cei ce se antreneaza intens ptr senzory, folosesc arome in cantitati ff mici, picaturi, dizolvate in apa sau cafea. Deci vb aici de antrenament, nu gluma.

Dar in toate acestea sta practica, si degustatul des de cafele. Si in timp, gustul se dezvolta, se sensibilizeaza. Faceti cupping, chiar si acasa. Zeama aia, asa cum o numesc unii espressomani infocati..[Image: smile.gif])))...este ff buna ca si antrenament, mult mai buna decat un espresso. Totul sta in antrenament. Ganditi-va cat de usor va e sa recunoasteti o para, ptr ca tara si clima in care traim ne faciliteaza accesul la acest fruct, pe care il mancam de mici. Ganditi-va cum ar fi sa gustati un fruct sau o leguma din alta regiune, greu accesibila noua. Bezna totala, ptr ca ne e total necunoscut.

Ca si incheiere, cred espressomanii trebuie sa dedice ceva timp si antrenament inainte sa poata incepe sa simta arome clare in cafele, iar noi, prajitorii ar trebui sa punem accent, cand descriem o cafea, pe informatii mai simple, dar mai utile voua. Ex: corp mediu, sau corp 3 pe o scara 1-5; aciditate 2 pe o scara 1-5, arome fructate, sau ierboase, sau florale, in loc de insiruiri de fructe si legume....

Seara buna si sper ca nu v-am plictisit.

Andrei
Prajitor Coffeetool
 
Reply
#14
(30-01-2017, 23:45)Andrei@ClaroCafe Wrote: ...iar noi, prajitorii ar trebui sa punem accent, cand descriem o cafea, pe informatii mai simple, dar mai utile voua. Ex: corp mediu, sau corp 3 pe o scara 1-5; aciditate 2 pe o scara 1-5, arome fructate, sau ierboase, sau florale, in loc de insiruiri de fructe si legume...

Din punctul meu de vedere, ar fi o pierdere să nu mai fie trecute pe pachet acele "inşiruiri de fructe şi legume". Chiar mă străduiesc să descopăr respectivele arome în shot-ul pe care îl sorb. Iar când mi se pare că le-am detectat, am siguranţa că acel espresso mi-a ieşit ca la carte.
Pe de altă parte, ar fi bine dacă pe pachet ar fi adăugate şi datele despre corp şi aciditate. Pe o scară 1-5, sau 1-10 chiar. Mai multă informaţie nu a stricat niciodată.
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#15
Nu scos info, poate mai util structurata
Prajitor Coffeetool
 
Reply
#16
Un lucru foarte important, care nu l-a specificat nimeni: daca sunteti fumator....cam adio la ce e trecut pe ambalaj...
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
#17
(31-01-2017, 21:16)RobertKovacs Wrote: Un lucru foarte important, care nu l-a specificat nimeni: daca sunteti fumator....cam adio la ce e trecut pe ambalaj...

Vaaai...nici vorba...testez si produc parfumuri si soata cand are vreun dubiu cu privire la friptura sau mai stiu eu ce , vine cu ea la mirosit ...daca ies acum afara si cineva face o friptura afara la gratar o simt de la 2 km... [Image: biggrin.gif] ...n-are nici o treaba...si fumez de 30 ani....
Daca intru in casa si intamplator este cineva la noi si eu nu stiu , imi dau imediat seama dupa miros si intreb cine a venit...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#18
Eu zic din ce am invatat la cursurile de degustari de vinuri, si mi se pare logic ca la fumatori papilele gustative sa fie incarcate de nicotina si sa altereze notele de degustare....dar e probabil sa fie si fals ce stiu eu. Nu zic nu.
Bezzera MAGICA | TTP Coffee Sensor | Eureka Oro Mignon | Kinu M47 | IMS Nanotech 16/18gr | Motta knock box | Tamper Motta Competition | Pitcher Motta 35cl | Kompresso
 
Reply
#19
Da , la gust s-ar putea sa nu fiu pe subiect...in totalitate [Image: smile.gif] , dar pana acum , nu prea am dat gres , ori ceilalti m-au pacalit sa scape de mine... [Image: biggrin.gif] ...

Oricum vinul ( mai ales cel rosu ) cu tigara ( mai putin pipa ) da o reactie nasoala , metalica si abraziva...cand beau nu fumez si viceversa... [Image: cool.gif]
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#20
(30-01-2017, 23:45)Andrei@ClaroCafe Wrote: Ca si incheiere, cred espressomanii trebuie sa dedice ceva timp si antrenament inainte sa poata incepe sa simta arome clare in cafele, iar noi, prajitorii ar trebui sa punem accent, cand descriem o cafea, pe informatii mai simple, dar mai utile voua. Ex: corp mediu, sau corp 3 pe o scara 1-5; aciditate 2 pe o scara 1-5, arome fructate, sau ierboase, sau florale, in loc de insiruiri de fructe si legume....

Sustin in totalitate aceasta idee! Este cel mai util criteriu pentru a stabili un punct de plecare in alegerea unei cafele.

Fructele si legumele se pot regasi sau nu, unii le pot detecta, altii nu. Dar daca eu prefer o cafea mai acida, sa zicem, iar la primirea unei cafele noi descopar carbuni (valabila si viceversa, evident), atunci clar am ratat comanda.

Daca nu am descoperit aromele respective, dar este apropiata de preferintele mele, cel putin ma aflu in zona de confort avand o cafea placuta, utilizabila.

Se presupune, totusi, ca aceste evaluari simple se vor face pe baza a ceea ce regasim efectiv in punga, in functie de stilul de prajire.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#21
@adif : " Dar daca eu prefer o cafea mai acida, sa zicem, iar la primirea unei cafele noi descopar carbuni (valabila si viceversa, evident), atunci clar am ratat comanda. "

- Imposibil cu Claro...au un stil de prajire exceptional si se situeaza , in opinia mea , printre putinele prajitorii din RO de inalta clasa. As putea incerca sa bag mana in foc pentru ei... [Image: biggrin.gif] ...nu poti rata comanda decat daca te orientezi gresit in alegerea prajitoriei... [Image: smile.gif] ...( ei au talentul de a asocia excelent soiul cafelei cu gradul prajirii si asta este arta...)
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#22
A nu se intelege ca m-am referit la Claro. Doar am citat paragraful pentru ca ideea i-a apartinut. Stiu cum prajeste Claro.

Si intr-adevar, probabilitatea cea mai mare apare atunci cand comanzi la o prajitorie noua, dar si in cazul unor sortimente noi care pot fi pe gustul tau sau nu.
Caracteristicile unui sortiment ar fi mai usor de identificat.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#23
Burundi Mpanga de la Yume (10 zile de la prajire) - punct ochit, punct lovit. Piersica pe eticheta, piersica in ceasca! Ceva deosebit, abia astept dimineata. [Image: biggrin.gif] Bravo Yume!
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml
 
Reply
#24
Wink 
(27-02-2017, 22:05)mmariusc Wrote: Burundi Mpanga de la Yume (10 zile de la prajire) - punct ochit, punct lovit. Piersica pe eticheta, piersica in ceasca! Ceva deosebit, abia astept dimineata. [Image: biggrin.gif] Bravo Yume!

Exact aceeasi senzatie am avut si eu cu piersica [Image: tongue.gif]
ECM classika pid, Eureka Mignon Specialita 16cr
 
Reply
#25
Dupa mine, aciditatea ar trebui marcata obligatoriu, pe o scara de la 1 la 5 (de la scazuta pana la ridicata).
Probabil acesta este motivul pentru care Sandik isi vinde echipamentul.
"Motivul vanzarii: probleme gastrice incompatibile cu consumul de cafea."
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP
 
Reply
#26
Cafeaua este usor acida in sine (cca 5 grade?). Nu cred ca Etiopia este mai acida decat Costa Rica...

Iar acel gust poate fi modificat/estompat prin temperatura/metoda de preparare.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#27
Salutare tuturor
Datorita dotarii: Saeco Poemia si Kinu M47 ma consider foarte incepator in domeniu. Zilele trecute am comandat de la Doncafe fresh un pachet care contine urmatoarele cafele: Brazilia, India, Costa Rica si Ethiopia. Pe pungi scrie ca sint prajite la data de 17.10.
Am primit coletul pe data de 22.10 cind am deschis o punga de India. Pe ea scrie note de piper, papaya si condimente. In afara de o usoara aciditate am simtit si un gust de piper. Am fost foarte multumit pentru ca a fost prima data ca am simtit si altceva in afara de gust amar si/sau aciditate.
Azi am incercat punga de Ethiopia. Pe ea scrie note florale si de caramel. De asemenea trebuia sa fie mai acida decit India. Nu am simtit acest lucru asa cum nu am simtit acele note despre care se aminteste pe punga.
Poate cineva care este mai experimentat sa-mi explice motivul? Ce este de vina: Cafeaua? Expresorul de jucarie? Gusturile mele?
Va multumesc.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#28
(27-10-2018, 14:40)Gabi_M Wrote: Salutare tuturor
Datorita dotarii: Saeco Poemia si Kinu M47 ma consider foarte incepator in domeniu. Zilele trecute am comandat de la Doncafe fresh un pachet care contine urmatoarele cafele: Brazilia, India, Costa Rica si Ethiopia. Pe pungi scrie ca sint prajite la data de 17.10.
Am primit coletul pe data de 22.10 cind am deschis o punga de India. Pe ea scrie note de piper, papaya si condimente. In afara de o usoara aciditate am simtit si un gust de piper. Am fost foarte multumit pentru ca a fost prima data ca am simtit si altceva in afara de gust amar si/sau aciditate.
Azi am incercat punga de Ethiopia. Pe ea scrie note florale si de caramel. De asemenea trebuia sa fie mai acida decit India. Nu am simtit acest lucru asa cum nu am simtit acele note despre care se aminteste pe punga.
Poate cineva care este mai experimentat sa-mi explice motivul? Ce este de vina: Cafeaua? Expresorul de jucarie? Gusturile mele?
Va multumesc.

Pot fi multi factori, unii mai obiectivi, altii mai subiectivi, precum gustul. 
Totusi, unul din factorii ce influneteza major extractia / solubilitatea / gustul, etc. este temperatura. Chiar daca espressorul tau nu este unul prea stabil termic pe durata extractiei, incearca totusi sa te joci cu temperatura de start. Trage 3 shoturi la rand, schimband doar temperatura (cate 1 grad sau 2 daca esti mai la inceput de drum) si vei vedea singur diferentele majore.
Totodata, trebuie sa retii ca, asa cum s-a spus de nenumarate ori, un espresso bun poate fi obtinut doar dintr-o cafea buna si prajita corect!

L.E.
Scuze, cand am scris aveam senzatia ca citisem Lelit 41TEM, adica PID.
Cand am recitit, am vazut ca e vorba de Poemia. Daca nu ai PID, ramane fara sens sfatul meu... Scuze
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#29
Se poate monta PID si pe poemia dar asta presupune ca se foloseste deja o sita nepresurizata. Chiar si fara PID se poate face temperature surfing, adica se urmareste cand se stinge becul de la rezistenta si se cronometreaza timpul pana cand se aprinde din nou. La modul ideal ar trebui pornita extractia inainte de reaprinderea becului ca beneficiem de panta de incalzire in timpul extractiei si in acelasi timp sa pornim de la temperatura mai joasa ca sa nu "ardem" toate aromele din cafea.
 
Reply
#30
Va multumesc pentru raspunsuri. Am inteles ca prima conditie pentru un espresso decent este folosirea unui portafiltru depresurizat. Am cumparat unul de la o unitate de service, pe care il folosesc. Nu stiu de la ce aparat este dar se potriveste la Poemia.
Montarea unui PID chiar daca este posibila nu stiu da ca se justifica cheltuiala si lucrul, mai ales ca aparatul meu este modelul 8423 cu thermoblock. Visul meu este sa-mi cumpar un espressor adevarat eventual Lelit 91T.
Cel mai probabil in cazul meu este vorba de limitatea aparatului peste care nu se poate trece. Stiu ca un espressor mai performant permite sesizarea mai multor subtilitati in ceea ce priveste aromele decit unui foarte simplu.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)