Hello There, Guest! Login Register


Recomandate setup pentru acasa

#1
Salutare,

in primul rand felicitari initiatorilor acestui forum si contributorilor, se observa pasiunea in cele scrise de voi Smile
Ca un disclaimer mentionez ca nu am reusit sa citesc toate posturile.

As vrea sa fac si eu pasul catre cafeaua adevarata cum o numiti multi si pentru ca sunt foarte multe variabile cer si eu niste sfaturi pentru achizitie.

Caut un setup pentru acasa, la care sa prepar in principal specialitati cu lapte [daca imi iese espresso prea gustos, s-ar putea sa mai elimin laptele Smile) ] pentru mine si sotie, estimez cam 4 cafele pe zi.

Sunt constient ca va fi nevoie sa ma invat cu echipamentele si cu slefuirea intelegerii parametrilor de extractie, si tind sa ma incred in scria colegul @Darsidius: "Lipsa de experienta si skill se compenseaza un pic din echipament".

Momentan nu imi e clar daca Heat Exchanger sau Dual Boiler este mai potrivit pentru mine.
Din cele citite pana acum mi s-a cam pus pata pe Lelit Bianca V3 dar vreau sa primesc recomandarile voastre.

Cateva caracteristici de care ma gandeam sa tin cont pentru achizitie:
  • Am inteles ca timpul necesar pentru incalzire se poate rezolva cu solutii ingineresti (prize smart ?)
  • Cat de cat silentios. Scriu asta si pentru ca incerc sa-mi dau seama si ce diferenteaza un espressor de 4-5000 de lei fata de unul de peste 10.000 lei
  • Existe vreun espressor care sa fie mai usor de intretinut si curatat ? Vreau sa-l folosesc pentru extractie,  si sa fac eu cafeaua nu cafeaua pe mine, nu sunt tech freak, nu ma intereseaza sa-l demontez 
 
Referitor la rasnita as fi curios de una cat de cat silentioasa, simplu de folosit si daca exista care nu face multa mizerie.

Pe langa espressor si rasnita, ce alte ustensile recomandati ca prioritare pentru cineva la inceput de drum astfel incat perioada de invatare sa fie cat mai scurta?

Orice alte recomandari pe langa cele referitoare la echipamente sunt binevenite Smile

Bugetul nu e fixat, dar presimt ca pentru ceva robust, elegant si cat de cat simplu de folosit ar trebui sa consider de la 13-15k lei in sus.

Multumesc si o zi frumoasa,
Dacian
 
Reply
#2
Banuiesc ca cele 4 cafele estimate de tine sunt ceva cafele din comert pe care le consumi in prezent. Daca o sa treci pe cafea de specialitate, cel mai probabil va insemna 1 cafea, maxim 2 (eventual nu mai tarziu de ora 14:00). Zic asta din experienta pentru ca dupa schimbarea pe cafea de specialitate, ca sa dorm bine dupa miezul noptii, incerc sa nu mai consum cafea dupa ora 14:00.
Legat de accesorii, neaparat un cantar cu unitatea de 0.01g si portafiltru fara fund.
Un alt accesoriu care te ajuta ar fi o statie de tampare (si una la 50 lei isi face treaba).
De obicei tamper primesti la pachetul achizitionat pentru aparatul pe care o sa-l alegi. Daca nu vei primi unu, este bine sa ai si unu potrivit pentru portafiltru folosit.
In rest, pentru WDT poti folosi scobitori si daca nu te obisnuiesti sa achizitionezi ceva mai specializat, poti folosi un borcan de la Ikea sau din comert in loc de knock box, sau alte vase pentru cantarirea boabelor daca rasnita nu are pahar special (daca mergi pe o solutie de macinare single dose).
______________________
Lelit Anita PL42TEMD
 
Reply
#3
0.01g?

Este laborator farmaceutic?
 
Reply
#4
Bianca inca se tine bine de tot in acel buget iar pe fiabilitate s-a dovedit destul de strong, in topicul dedicat poti explora mai multe. 
Silentiozitatea nu tine de pret neaparat decat in aspectul vibratiei imbinarilor sau panourilor laterale. La mine Bianca nu vibreaza deloc, a venit si cu mici protectii de silicon sau cauciuc in zonele unde au mai sesizat ei ca ar putea aparea greierasi (sub tava de apa reziduala spre exemplu), iar overall pompa e foarte silentioasa, in primul rand pentru ca este rotativa. De aceea spuneam ca silentiozitatea nu tine de pret neaparat ci de prezenta pompei rotative in primul rand, vorbind de semiautomate bineinteles, iar daca tii la acest aspect considera un criteriu primar.
Rasnitele nu pot fi silentioase, indiferent de marketing-ul producatorului, dar din ce am mai testat exista mici diferente. Spre exemplu rasnitele "titan" cum ar fi EK43, au o vibratie masiva, mai puternica decat sunetul spargerii boabelor, apoi Honne are zona de rasnire descoperita si de asemenea face galagie la rasnire si exemplele pot continua. Ce mi s-a parut mie mai silentios din ce am mai testat, avand si cutite mai mari, ar fi DF64V si asta datorita motorului diferit (DC) care merge mai mult pe "medii si inalte" decat pe bass. Sunetul de spargere a boabelor e atenuat cat de cat de burduf. Pusesem si un clip cu sunetul in topicul dedicat
Turatia variabila poate sa te bage in alte si alte cautari sau poti sa nu o folosesti si lasi rasnita pe 1400rpm sa spunem tot timpul. La fel si profilarea pe Bianca, poti sa nu te atingi de ea daca nu ai chef, pe V3 putand automatiza niste setari. Eu unul sunt fan padela si manualitate dar de multe ori folosesc cu placere si extractiile simple de 25s la presiune mai mica (se regleaza usor spre  6-8 bar dintr-un surub, cu mana) 
Evident ca avand in fata asemenea masinarii e pacat ca in timpul liber, cel putin pentru inceput, sa nu experimentezi diverse scenarii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Bugetul iti permite extrem de multe iar Bianca este un aparat exceptional, mai ales ca vine si cu optiunea de profilare, dar asta asta cel mai probabil va fi o variabila de viitor dupa ce vei fii multumit de o extractie cu presiune constanta. Nu o sa vin cu o sugestie anume de espressor sau rasnita castigatoare pentru ca in bugetul acesta optiunile sunt nenumarate, ceea ce vreau sa spun in schimb este sa nu desconsideri espressoarele sub Bianca ca si pret pentru ca si un unul la jumatatea pretului lui Bianca poate face cafele la fel de gustoase atata timp cat materia prima si rasnita sunt ce trebuie. 

Despre rasnita ce ar trebui sa urmaresti este daca vrei sa lucrezi cu boabe direct in hopper sau mono doze. De asemenea daca vrei un profil aromatic mai "clasic" poti arunca un ochi spre Niche Zero. Daca vrei in schimb cafele light, cu note exotice, funky, optiunea de cutite plate mai ales cu posibilitate de upgrade spre cutite aftermarket este acolo.

Accesorii : un tamper autonivelant poate fi de ajutor la inceput pentru ca te ajuta sa tampezi drept. Portafiltru naked, da e frumos ,si iti arata cat de bine ai preparat acea extractie, dar si daca ai channeling pregateste-te de mizerie. De asemenea daca nu vei folosi un portafiltru naked iti va fi util un stand unde sa pui portafiltru si sa iti faci treaba fara sa il sprijni intr-o parte sau alta direct pe blat. In rest alte accesorii indispensabile nu sunt , iti vei da seama pe parcurs de ce ai nevoie si ce nu. Multe sunt acolo pentru confortul nostru psihic dar poti reusi la fel de bine si fara ele.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: Kinu M47 classic 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)