Hello There, Guest! Login Register


Recomandari preparare pe pungile de cafea?

#1
Stau si ma intreb si eu: de ce la prajitoriile de la noi din tara, de care de altfel eu sunt foarte multumit ce ofera, nu gasesc pe nici un site de-al vreuneia (daca gresesc va rog sa-mi dati reply), RECOMANDARI de preparare cafea, pentru fiecare sortiment care-l comercializeaza...
EX:
Guatemala 
espresso: temperatura apa 90-91 C, doza 18gr, ratio 1:2, timp 22-25s....
brew: doza 15gr: ratio 1:16, temperatura apa 87-88 C, timp 4:00....

Ma uit pe site-urile altor prajitorii, din afara tarii, si la aproape toti gasesti aceste informatii...pe care eu le consider utile ca si un "punct de plecare" in a-ti prepara boabele respective acasa....economisesti niste doze bune de cafea, parerea mea, iar cel care prajeste cafeaua, stie cel mai bine cum acel produs isi atinge potentialul maxim, in diferite metode de prepararare...
LELIT 42 TEMD, KINU M47, HARIO V60 V1
 
Reply
#2
O prajitorie este, cel putin.
 
Reply
#3
(25-10-2023, 20:17)steliantrifa Wrote: Stau si ma intreb si eu: de ce la prajitoriile de la noi din tara, de care de altfel eu sunt foarte multumit ce ofera, nu gasesc pe nici un site de-al vreuneia (daca gresesc va rog sa-mi dati reply), RECOMANDARI de preparare cafea, pentru fiecare sortiment care-l comercializeaza...
EX:
Guatemala 
espresso: temperatura apa 90-91 C, doza 18gr, ratio 1:2, timp 22-25s....
brew: doza 15gr: ratio 1:16, temperatura apa 87-88 C, timp 4:00....

Ma uit pe site-urile altor prajitorii, din afara tarii, si la aproape toti gasesti aceste informatii...pe care eu le consider utile ca si un "punct de plecare" in a-ti prepara boabele respective acasa....economisesti niste doze bune de cafea, parerea mea, iar cel care prajeste cafeaua, stie cel mai bine cum acel produs isi atinge potentialul maxim, in diferite metode de prepararare...

Si ei iti scriu cum prepara ei pe la Marzocco cu râșnițe mythos și cu apă de la ei și crezi ca are relevanță pt tine cu m47 și lelit? Nu prea are. Vezi ce merge pt tine și pornește de acolo.
 
Reply
#4
Retetele sunt inutile pana si ca punct de plecare. Cauzele sunt multe:
-nu ai aceasi rasnita, si chiar daca ai avea aceasi rasnita exista diferenta intre rasnite. Cand am fost la nordic approach pt cupping au 2 ek43 tall, le-am pornit in gol, le-am ascultat si le-am zis asta din stanga e mai buna decat asta din dreapta. Si au confirmat ca da. Aia din stanga era aliniata mai bine.
-compozitia apei joaca un rol important in gust, fie ca vorbim de espresso sau brew. Un prajitor are cafeaua prajita is calibrata pe apa lui, in momentul in care ai alta apa gustul se schimba
-mai intra gusturile subiective cand vine vorba de ce iti place. Poate prajitorului ii place o cafea mai light, cu note de ceai, cu corp mai scazut si cu o ratie mai mare, poate tie iti plac cafelele mai corpolente, dense, poti sa faci asta din extractie/ratie/apa.

Cu alte cuvinte, retele sunt strict pt incepatori, care au nevoie de un punct de plecare, o reteta pt a ghida. In momentul in care stii ce vrei, si stii sa modulezi gustul, retetele sunt inutile.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#5
Raman la parerea ca ar ajuta pe multi: poate nu pe cei experimentati...dar, pe mine cel putin, DA....sa-mi "recomande" temperatura, ratia de extractie, etc... Nu mi-ar mai ramane atatea variabile care sa le modific cand incerc o cafea noua si sa "risipesc" boabe pretioase. Si nu ma refeream doar pentru metoda espresso...
....poate nu vedem lucrurile la fel, dar eu consider ca fiecare "boaba de cafea" are un potential maxim, catre care cu totii tindem cand cumparam acea cafea. Si aici ma refer, normal, la aromele / notele de gust care sunt trecute pe amabalaj. Daca acel prajitor / seller de cafea a gasit acel potential folosind parametrii x, y si z, de ce sa nu mi-i comunice si mie ca si viitor consumator?
LELIT 42 TEMD, KINU M47, HARIO V60 V1
 
Reply
#6
...ha-ha....am gasit 1 prajitorie de la noi care ofera pe site, la fiecare produs pe care-l vand, informatiile pe care eu le doream. DROPSHOT....lux !
LELIT 42 TEMD, KINU M47, HARIO V60 V1
 
Reply
#7
Uite atent, e doar o reteta generala pentru toate cafelele lor.  Smile
CREM ONE 2B R-LFPP; COMPAK E8; KINU M47; BRAVO tools; DUOMO the eight; VST18-20gr; Felicita Arc.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ
 
Reply
#8
(26-10-2023, 17:18)steliantrifa Wrote: ...ha-ha....am gasit 1 prajitorie de la noi care ofera pe site, la fiecare produs pe care-l vand, informatiile pe care eu le doream. DROPSHOT....lux !

Dupa cum ti-au spus si colegii mai sus, nu te ajuta cu absolut nimic, nici ca incepator, nici ca avansat.

Tu nu ai apa cu acelasi ppm, nu ai acelasi espreesor cu aceasi pompa si rampa de presiune, nu ai nici pe departe acelasi grup si rampa temperatura, diferenta la rasnita e mult prea mare, ca sa nu mai spun de sita, grosime puc, tehnica etc. Pana si ei iti spun acolo un interval de timp enorm, gen 25-28 sec, ceea ce inseamna foarte mult (de la 25 la 28s) ca si grad de rasnire, solubilitate etc.
Plus ca oricum alea sunt regulile generale, aplicabile oricarei cafele, mai ales pt un incepator, nu e nevoie sa le mai afiseze cineva..., respectiv ratie 1:2 / 18:36 g, 25-30s, 91-94C... In parametrii astia nu iti iese nimic de nebaut ca si incepator, cu orice cafea, dar nici nu obtii ce e cel mai bun din acele boabe.
Incearca sa te joci singur, schimband doar cate o variabila si vei vedea diferentele (asta nu inseamna ca, mai ales la inceput, nu le vei bea pe toate cu placere). Incepi cu cate un grad + - la temp. iar dupa ce epuizezi un range de 4-5  grade, treci la urmatoarea variabila, grad de rasnire, urmarind +/- 1 sec. Restul pentru mai tarziu...
 
Este doar marketing afisarea datelor astora, iar daca iti iese ceva care crezi tu ca este "the best" doar urmand aceste reguli generale, este fie o pura intamplare, fie aproape sigur doar placebo.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#9
Apa cu PPM de unde se cumpara?
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)