Hello There, Guest! Login Register

Recomandare rasnita de cafea pentru cold brew

Hello,

Recent m-am decis ca vreau sa imi fac cold brew acasa si as avea nevoie de sfaturile voastre in legatura cu alegerea unei rasnite de cafea care sa fie potrivita pentru macinarea mai groasa necesara pentru acest tip de cafea.

Sunt in cautarea unei rasnite care sa fie cat mai accesibila din punct de vedere al pretului, dar care sa fie si de o calitate decenta; basically vreau un best bang for buck.
De asemenea, cred ca as tinde catre o optiune electrica, pentru ca probabil ar deveni enervant sa tot dau la manivela de fiecare data cand vreau sa fac un batch de cold brew, avand in vedere ca trebuie grind-uit mai multa cafea de-odata, nu doar ~18g pentru un singur espresso.

Daca e nevoie de buget, as zice undeva pana la maxim 800 lei, dar cu cat mai 'inexpensive' cu atat mai bine. Sper ca nu sunt delusional cu price range-ul asta, dar daca sunt, sa imi spuneti. 

Multumesc anticipat pentru ajutor, sfaturi si raspunsuri!

Reply
Salut, in primul rand nu exista rasnita potrivita pentru cold brew. Aici nu este ca la filtru vs espresso unde geometria cutitelor joaca un rol foarte important in gust. Pentru cold brew imi imaginez cu nu vrei sa folosesti cafea super scumpa pentru ca, precum ai spus si tu se folosesc cantitati mari de cafea pentru un batch si atunci nu cred ca e rentabil sa pui intr-un brew cafea de 100 lei/250g, astfel ca orice rasnita decenta iti poate scoate o macinatura ok pentru un cold brew.
In al doilea rand, bugetul de 800 lei pentru o rasnita electrica restrange destul de mult optiunile, si nu se apropie nicidecum de un best buy, mai degraba poti gasi o varianta SH sa se poata incadra in bugetul tau, dar sa ai in vedere ca pentru espresso sau filtru acea rasnita nu va fi cea mai grozava alegere. Nu stiu cat de des faci cold brew si cat de repede il consumi, dar daca vrei sa faci o achizitie mai buna ce nu va bloca banii aia doar pentru o bautura pe care o faci doar vara, te poti uita catre zona de rasnite manuale. Da sigur, pentru un cold brew poate vei rasni de 3-4 ori sa scoti cantitatea dorita, dar dupa asta poti scoate si un espresso decent sau de ce nu si un filtru fara a mai fi nevoie sa investesti in alta rasnita.
Espresso:Stone Mine & Timemore Sculptor 078S/ Felicita Arc
Brew: 1zpresso zp6 special 

Reply
M-as hazarda sa afirm ca si una cu lame ar scoate o macinatura decenta.
Totul e sa stii cand sa te opresti ca sa nu o maruntesti prea mult. Necesita putin exercitiu... pe cafea ieftina.

De ce m-as feri cu siguranta ar fi cele cu cutite ceramice, sau cele cu steaua in 5 colturi si suprafete curbate.
Astea fac maruntirea prin presare, nu prin spargere. Nu e ce vrem ca sa obtinem bolovani de cold brew.

Daca ai accepta manuala, best bang ar fi K2, sub 350 lei de pe Amazon.de
Care poate fi electrificata cu o surubelnita electrica, efortul pentru cod brew fiind minim.
Si asa ai si rasnita de concediu...

Reply
(17-07-2024, 12:46)renatoa Wrote: M-as hazarda sa afirm ca si una cu lame ar scoate o macinatura decenta.
Totul e sa stii cand sa te opresti ca sa nu o maruntesti prea mult. Necesita putin exercitiu... pe cafea ieftina.

De ce m-as feri cu siguranta ar fi cele cu cutite ceramice, sau cele cu steaua in 5 colturi si suprafete curbate.
Astea fac maruntirea prin presare, nu prin spargere. Nu e ce vrem ca sa obtinem bolovani de cold brew.

Daca ai accepta manuala, best bang ar fi K2, sub 350 lei de pe Amazon.de
Care poate fi electrificata cu o surubelnita electrica, efortul pentru cod brew fiind minim.
Si asa ai si rasnita de concediu...

Wait a second, that's actually genius. Chiar recent mi-am luat o surubelnita electrica si o bormasina, deci as putea sa cumpar una manuala mai competenta si sa o electrific cu astea.

Reply
(17-07-2024, 12:36)AlexDeedy Wrote: Salut, in primul rand nu exista rasnita potrivita pentru cold brew. Aici nu este ca la filtru vs espresso unde geometria cutitelor joaca un rol foarte important in gust. Pentru cold brew imi imaginez cu nu vrei sa folosesti cafea super scumpa pentru ca, precum ai spus si tu se folosesc cantitati mari de cafea pentru un batch si atunci nu cred ca e rentabil sa pui intr-un brew cafea de 100 lei/250g, astfel ca orice rasnita decenta iti poate scoate o macinatura ok pentru un cold brew.
In al doilea rand, bugetul de 800 lei pentru o rasnita electrica restrange destul de mult optiunile, si nu se apropie nicidecum de un best buy, mai degraba poti gasi o varianta SH sa se poata incadra in bugetul tau, dar sa ai in vedere ca pentru espresso sau filtru acea rasnita nu va fi cea mai grozava alegere. Nu stiu cat de des faci cold brew si cat de repede il consumi, dar daca vrei sa faci o achizitie mai buna ce nu va bloca banii aia doar pentru o bautura pe care o faci doar vara, te poti uita catre zona de rasnite manuale. Da sigur, pentru un cold brew poate vei rasni de 3-4 ori sa scoti cantitatea dorita, dar dupa asta poti scoate si un espresso decent sau de ce nu si un filtru fara a mai fi nevoie sa investesti in alta rasnita.

Nu am facut niciodata cold brew acasa pana acum, doar cand am lucrat la Starbucks cu work & travel am facut cold brew, dar stiu ca este printre cafelele mele preferate, in special pe caldura. In momentul de fata am un espressor super-automatic si sa fiu sincer m-am cam saturat de el si de cafeaua destul de proasta pe care o face.

De asta m-am hotarat sa imi fac cold brew acasa. De regula beau cam 2 cafele pe zi de la espressor-ul superautomatic, deci probabil as bea cam 1-2 cani de cold brew zilnic. Sa zicem, nu stiu, 500ml.

Cine stie, poate pentru perioadele reci, o sa imi iau si un kit sa fac pour-over (cred ca ii spune V60?), pentru ca imi surade si acea idee. Deci poate ar fi frumos sa gasesc o rasnita pe care sa o pot folosi si pentru cold brew, dar si pentru pour-over pe viitor?
Sincer, am doar niste cunostinte de baza in ale cafelei, nu ma pricep cine stie ce.

Acum am invatat de la renatoa ca pot sa imi iau o rasnita manuala si sa o electrific cu o surubelnita electrica, deci cred ca asta mi-ar fi cea mai bang for buck optiune.

In afara de KINGrinder K2, pe care o gasesc doar pe Amazon.de, mai exista vreo varianta similara cu livrare din Romania?
Am cautat KINGrinder K2 pe OLX in speranta ca poate gasesc vreuna second, dar am gasit doar o varianta noua, mai scumpa decat cea de pe Amazon.

Reply
amazon.de livreaza in RO, colegi de-ai nostrii asa si-au luat, dupa ce de la noi a disparut.
E char mai preferabil decat din china, doar un pic mai scumpa dar ai garantie europeana.
La noi nu prea vezi ceva sub 500... probabil ca de asta au scos k2, ca strica piata, la 369 lei.

Reply
(17-07-2024, 15:16)renatoa Wrote: amazon.de livreaza in RO, colegi de-ai nostrii asa si-au luat, dupa ce de la noi a disparut.
E char mai preferabil decat din china, doar un pic mai scumpa dar ai garantie europeana.
La noi nu prea vezi ceva sub 500... probabil ca de asta au scos k2, ca strica piata, la 369 lei.

Okay, deci K2 din Amazon.de e cea mai buna optiune.

Inca o intrebare. Astazi este ceva prime day pe Amazon si sunt reduceri si la si la K2 si la K6, astfel ca as putea sa iau K2 la vreo 290 lei sau K6 la 373 lei. Merita merg pe K6 avand in vedere preturile?

Reply
K6 este mai buna. Reglaj extern, mai fin (16 micro fata de 18 la K2 ). Eu cred ca merita diferenta de bani.
Hario V60 / Melitta 101 ceramic dripper / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
Arin v2.0 Lever / MHW -R3 manual grinder / Arco manual grinder /
Skywalker roaster

Reply
(17-07-2024, 18:32)alin1970 Wrote: K6 este mai buna. Reglaj extern, mai fin (16 micro fata de 18 la K2 ). Eu cred ca merita diferenta de bani.

Yup, asa ma gandeam si eu, daca era K2 la jumate de pret, poate ma mai gandeam, dar la diferenta asa de mica, e cam no brainer K6-le. Tocmai ce l-am comandat. Abia astept sa vina. :)

Reply
https://www.olx.ro/d/oferta/kingrinder-k...irjCA.html 

Este un K6 la un pret mai mult decat cinstit. Vezi daca e totul ok cu ea

Reply
Descrierea e de tot râsul…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Diferenza de reglaj nu o simte nici ... mai ales la o manuala este anulata de pozitia in care rasnesti... si mai ales inconstanta mentinerii acelei pozitii...

E adevarat ca diferenta de pret ar trebui sa faca alegerea K6 clara fara nici o ezitare, daca... ar oferi ceva clar in plus.
Chestie despre care care nu am nici o certitudine, asa ca momentan consider rasnitele astea cu cutit stea in 7 colturi o simpla ciudatenie de marketing. Si vad ca lumea nu se vindeca de bigger is better.
Personal, pentru mine as fi luat K2, mai poti face o schimbare de cutit, cu cel de brew Kinu, e mai compatibila cu ... restul turmei.

Reply
asa arata cutitul in 7 colturi de la Kingrinder K6.
stie cineva daca e adecvat ptr pour over ?
[Image: DSpjJzF.jpeg][Image: oOvdani.jpeg]
Hario V60 / Melitta 101 ceramic dripper / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
Skywalker roaster

Reply
Da, chiar foarte. Unul din cele mai de pour-over croite cutite vazute pana acum.
Cu cat e mai adanca frezarea celor 6-7 brate care formeaza steaua, cu atata mai mica va fi distanta care va fi parcursa de granule in partea de jos, pana in zona de calibrare/iesire.
Timp mic petrecut acolo = mai putin fines.

Reply
Multumesc frumos @renatoa pentru analiza.
Indraznesc sa intreb si despre cutitele in 7 colturi de pe MHW - R3, de mai jos.
Care ar fi mai ok ptr pour-over ? K6 sau R3 ?
Constructia mecanica, excelenta la ambele rasnite.
[Image: 8kzLKQD.jpeg][Image: Zidp4df.jpeg]
Skywalker roaster

Reply
Ar fi necesara si o vedere a cutitului fix, la ambele.

Personal as rasni si as analiza distributia macinaturii, analiza vizuala este doar primul pas ca sa faci o incadrare grosiera, espresso sau po.

Reply
La cutitele exterioare nu stiu sa ajung.
Asa arata macinisul cu cele doua rasnite.
sus Kingrinder K6, jos MHW - R3
[Image: HVM0A9W.jpeg]
[Image: VtWtJTU.jpeg][Image: c2YsPAz.jpeg][Image: 2r56o9M.jpeg]
Skywalker roaster

Reply
(25-07-2024, 12:35)alin1970 Wrote: La cutitele exterioare nu stiu sa ajung.
Pai cand ai scos cutitul, poti face poza la cel exterior.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Cutit exterior la K6
[Image: 2xvCn4L.jpeg]
[Image: zE9Tvli.jpeg]

cutit exterior la R3

[Image: nTBrGEl.jpeg]

[Image: NzwnxaL.jpeg]

[Image: 5OUaWFC.jpeg]
Skywalker roaster

Reply
Vezi pe whatsapp, ce ai postat aici nu e de nici un folos

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)