Filtroman începător
Voluntari
23-01-2023, 14:55
(Edited 23-01-2023, 14:59 by Vlad Soare.)
Salut,
Am nevoie de ajutorul vostru în alegerea unei rîșnițe electrice. Am văzut că sînt multe mărci și modele, la toate prețurile posibile, așa că nu știu ce să aleg și n-aș vrea să dau greș.
Bugetul nu este o problemă, în limite rezonabile. Prefer să strîng mai mulți bani pînă cînd îmi permit exact ceea ce-mi trebuie, decît să mă zgîrcesc la început și să constat mai tîrziu că n-am ales bine. Pe de altă parte însă, nu vreau nici să plătesc în plus pentru caracteristici de care n-am nevoie și pe care nu le voi folosi.
Ce mă interesează:
- Să rîșnească suficient de fin și de uniform pentru espresso (evident :D), dar și suficient de grunjos (și de asemenea uniform) pentru filtru (în particular pentru Chemex). Dacă ar fi capabilă să facă și pentru ibric (sau, la capătul opus, pentru presă franceză), ar fi un bonus foarte apreciat, însă nu o condiție sine qua non. Pot trăi și fără dacă trebuie.
- Să fie ușor de curățat și de întreținut.
- Să fie cît mai fiabilă, fără mecanisme interne din plastic și fără să necesite calibrări/alinieri/etc. frecvente.
- Să fie ușor servisabilă (de ex. să se găsească cuțite de schimb și să fie ușor de înlocuit cînd le vine sorocul).
Ce nu mă interesează:
- Zgomotul. Desigur că aș aprecia dacă ar fi silențioasă, dar nu aș plăti prea mult în plus doar pentru asta. Că face cîțiva decibeli în plus timp de cîteva secunde... nu-i un capăt de țară.
- Dozajul automat. Un timer ar fi suficient. Am cîntar și știu să-l folosesc. Acuma, dacă pentru o sută de lei în plus poate să și cîntărească singură, evident că n-o să zic nu. Dar o mie de lei în plus doar pentru asta n-aș da.
- Să macine direct în portafiltru. Ar fi drăguț dacă ar face-o, dar pot să trăiesc liniștit și fără asta.
Ce nu știu dacă ar trebui să mă intereseze sau nu:
- Ce fel de cuțite are, respectiv plate sau conice. Nu știu care-s plusurile și minusurile fiecăruia. Aici sfătuiți-mă voi ce e mai bine.
- Dacă are reglaj "stepless" sau nu. Contează? Se poate întîmpla ca pozițiile predefinite să fie prea îndepărtate una de alta și să vrei să intervii cu un reglaj mult mai fin?
Mulțumesc. :az:
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Espressoman infocat
Brasov
Cu ce aparat vrei să folosești rasnita?
Trimis de pe al meu VOG-L29 folosind Tapatalk
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD
Filtroman începător
Voluntari
(23-01-2023, 18:21)iliescu.iulian Wrote: Cu ce aparat vrei să folosești rasnita?
O întrebare foarte corectă, la care însă nu pot să răspund acum, pentru că încă nu am un espressor. Urmează să încep să mă documentez și în privința espressoarelor. O să ajung și acolo la un moment dat, dar pentru început le iau pe rînd. :D
Momentan o voi folosi cu Chemex și ocazional cu moka. Dacă poate să rîșnească și suficient de fin pentru ibric, atunci cu atît mai bine, voi mai face și la ibric din cînd în cînd. Dacă nu, nu-i bai. Ibricul ar fi bonus; m-aș bucura să poată, dar nu țin morțiș. Important este ca orice aș alege acum să fie în regulă și pentru espresso în momentul în care voi ajunge acolo.
(23-01-2023, 15:13)renatoa Wrote: Cu ceva variatii se reia discutia de aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...a-2000-lei
Mulțumesc. Din ceea ce se discută acolo, mi-a atras atenția Wilfa Uniform. Prețul nu mi se pare rău în comparație cu al altora (chiar dimpotrivă), iar uitîndu-mă pe descriere, îmi pare să fie cam ceea ce caut. Măcinare de la espresso pînă la french press, cuțite demontabile ușor, construcție aparent robustă... Plus cîntărire automată, care nu credeam că se găsește în gama asta de preț. Îmi scapă ceva? De ce e așa ieftină? Care ar fi părțile rele?
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Din ce am cercetat si se preteaza la cerintele tale este Niche Zero :).
Are un coleg de vanzare pe forum sau direct de ma ei de pe site din UK (platesti taxe daca faci direct livrare sau fara taxe daca te descurci cu cineva din UK);
Essenza Modena | F74 Navigator MHW-3Bomber | Barbro Equilibrium
EX: Lelit PL41TEM | Sette 270
Espressoman infocat
Bucuresti
(23-01-2023, 18:51)Vlad Soare Wrote: Mulțumesc. Din ceea ce se discută acolo, mi-a atras atenția Wilfa Uniform. Prețul nu mi se pare rău în comparație cu al altora (chiar dimpotrivă), iar uitîndu-mă pe descriere, îmi pare să fie cam ceea ce caut. Măcinare de la espresso pînă la french press, cuțite demontabile ușor, construcție aparent robustă... Plus cîntărire automată, care nu credeam că se găsește în gama asta de preț. Îmi scapă ceva? De ce e așa ieftină? Care ar fi părțile rele?
Wilfa Uniform nu e stepless. Din cate stiu eu, pasii nu sunt atat de fini cat sa fie ok pentru espresso.
GCP Gaggiuino | Timemore Sculptor 078s | Kinu M47 | Timemore Kettle & Black Mirror | V60
Espressoman infocat
Timisoara
23-01-2023, 20:00
(Edited 23-01-2023, 20:09 by edri.)
Setarile pentru Wilfa Uniform, conform producatorului:
Are JH o comparatie cu Niche Zero, dupa utilizarea celor 2 rasnite timp de un an:
https://youtu.be/dQiLVamJRdk
Craiova
Ar putea fi suficienti pasii pentru utilizare cu sita presurizata.
Pretul si functia de cantarire ar putea fi mai utile unui incepator decat perfectionisme fara de care se pretinde ca nu se poate trai.
Espressoman infocat
Timisoara
Nu are functie de cantarire automata. Cantarul este inclus in capac.
Espressoman infocat
Mioveni
24-01-2023, 00:11
(Edited 24-01-2023, 00:14 by bobitad.)
cantarul ala e cea mai mare tampenie. cand eram interesat de rasnita am cautat-o pe cea fara capac care e cu vreo 600 de ron mai ieftina.
https://www.tastecrafters.ro/wilfa-200/r...-100s.html
iar cantarul ala nu are timer si are latenta mare, adica se comporta ca un cantar de 50 de ron de bucatarie.
dar era la tastecrafters la comanda si oricum m-am indragostit de manuale, din moment ce nu prea vreau sa fac espresso(decat daca cumva gust vreodata unul care sa-mi schimbe viata)
oricum e rasnita oarecum invechita si nu stiu cat de buna e pentru espresso, sunt altele care ofera un raport calitate/pret mai bun, fellow opus o sa fie iar interesanta. acum eu nu stiu recomandari ca fac doar filtru si nu m-a interesat de espresso.
zp6/v60
Filtroman începător
Voluntari
A, am înțeles. Mă miram eu să aibă cîntărire automată la prețul ăsta, dar așa părea din descriere. :D
Să înțeleg deci că pentru sită nepresurizată ar cam fi nevoie de reglaj stepless, nu? Sau cel puțin de una cu pași suficient de fini, mai fini decît la Wilfa.
Craiova
Poti compensa reglajul in pasi din greutate cafea, oricum aportul unui singur bob de cafea depaseste efectul celui mai fin reglaj care il poti avea stepless.
O diviziune la Kinu de exemplu o echivalezi cu aproximativ 0.5 grame = 3 boabe de cafea.
Filtroman începător
Voluntari
25-01-2023, 12:21
(Edited 25-01-2023, 12:22 by Vlad Soare.)
(23-01-2023, 19:06)AdrianArdelean Wrote: Din ce am cercetat si se preteaza la cerintele tale este Niche Zero :).
Mulțumesc. Am citit un pic despre ea și pare să fie foarte solidă, bine făcută. Am găsit un video în care o desface în bucăți și îi măsoară toleranțele cu micrometrul, iar rezultatul mi se pare impresionant.
Urma să întreb dacă e bună și pentru single dosing, însă văd că pe net este chiar descrisă ca fiind o rîșință pentru single dosing, deci mi-am primit răspunsul. :D
Ceva aspecte negative? În afară de preț, bineînțeles. :D
Espressoman infocat
Timisoara
25-01-2023, 12:26
(Edited 25-01-2023, 12:36 by edri.)
Din ce spune JH, nu sunt mari diferente la gustul si aroma in ceasca intre Niche 0 si Wilfa Uniform. Daca cel mai des rasnita va fi utilizata pentru espresso atunci Niche permite o desfasurare mult mai eficienta a prepararii cafelei fiind clar alegerea recomandata. Pentru dripper zice ca Uniform e alegerea mai potrivita, desi ambele pot fi utilizate pentru oricare dintre aceste metode de preparare a cafelei. O alternativa, la un pret intre cele doua, ar fi Fellow Ode Gen2.
Espressoman infocat
Bucuresti
Cu mentiunea ca Fellow Ode Gen 2 nu este recomandata pentru espresso chiar de catre producator: "The broader grind range is exceptional for every brew method except espresso." Daca se strica, nu stiu cat te mai ajuta garantia.
Arco de ce nu iti place?
GCP Gaggiuino | Timemore Sculptor 078s | Kinu M47 | Timemore Kettle & Black Mirror | V60
Filtroman începător
Voluntari
25-01-2023, 15:29
(Edited 25-01-2023, 15:32 by Vlad Soare.)
(25-01-2023, 12:26)edri Wrote: Din ce spune JH, nu sunt mari diferente la gustul si aroma in ceasca intre Niche 0 si Wilfa Uniform. Daca cel mai des rasnita va fi utilizata pentru espresso atunci Niche permite o desfasurare mult mai eficienta a prepararii cafelei fiind clar alegerea recomandata. Pentru dripper zice ca Uniform e alegerea mai potrivita, desi ambele pot fi utilizate pentru oricare dintre aceste metode de preparare a cafelei. O alternativa, la un pret intre cele doua, ar fi Fellow Ode Gen2.
Tocmai ce-am văzut și eu filmulețul lui în care le compară.
Chiar dacă momentan fac cafea la Chemex, pe termen lung vreau să încerc să migrez către espresso.
Înclin foarte tare către Niche în momentul ăsta.
(25-01-2023, 12:51)dan184 Wrote: Arco de ce nu iti place?
Nu știu, e o întrebare bună. Cumva, faptul că e ceva oarecum nonconformist, și relativ nou pe piață, mă face să fiu puțin sceptic. Plus că prețul mi se pare comparabil cu al modelelor mai consacrate. Iar majoritatea recenziilor par să fie centrate pe utilizarea manuală și mai puțin pe cea electrică (care de altfel a apărut mai recent, nefiind lansată de la început).
Recunosc însă că astea nu-s motive serioase ca s-o scot din discuție. Am să mai citesc despre ea. Încă n-o exclud.
Espressoman infocat
Timisoara
Timemore Sculptor pare sa fie "holy grail".
Craiova
25-01-2023, 18:00
(Edited 25-01-2023, 18:07 by renatoa.)
(25-01-2023, 17:00)edri Wrote: Timemore Sculptor pare sa fie "holy grail".
Doar pentru brew, omu vrea sa migreze la espresso...
(25-01-2023, 15:29)Vlad Soare Wrote: ...Iar majoritatea recenziilor par să fie centrate pe utilizarea manuală și mai puțin pe cea electrică (care de altfel a apărut mai recent, nefiind lansată de la început).
Recunosc însă că astea nu-s motive serioase ca s-o scot din discuție. Am să mai citesc despre ea. Încă n-o exclud.
Informatie eronata, au aparut ambele simultan, dar in EU.
Recenzorii americani, daca cumva ii socotesti mai "valorosi", au primit initial doar manuala, si electrica doar cateva luni mai tarziu, cand noi aici deja terminasem de vorbit de noua jucarie... pentru un motiv penibil, il gasesti in topicul rasnitei... nu au fost disponibile cabluri de retea pentru prizele americane.
Asta ca se vezi cum trebuie corelate informatiile, atat temporal cat si regional, ca sa retii partea relevanta din ele...
Valabil si pentru Niche, a fost din start promovata intens de un individ care cu asta se ocupa, si stie sa treaca sub tacere ce nu trebuie sa se afle... asa ca lumea a primit doar cele bune.
Filtroman începător
Voluntari
A, am înțeles. Iaca, de-aia-mi plac mie forumurile. E bun și Youtube-ul la casa omului, nu-i vorbă, da' parcă tot de pe forumuri afli mai multe. :D
N-o exclud deocamdată, o s-o mai studiez, dar momentan către Niche înclin cel mai tare. Dacă i-a plăcut lui James Hoffman, trebuie să fie bună, iar argumentele lui îmi par convingătoare. Înțeleg că un minus ar fi "popcorning"-ul, însă ăla nu cred că este neapărat un defect, ci mai degrabă o caracteristică inerentă single dosing-ului. Dacă rîșnești pînă la ultimul bob, iar deasupra nu mai e nimic, atunci ultimele boabe n-au cum să nu țopăie. Cred că e inevitabil. Dacă ăsta este singurul ei "minus", eu sînt mulțumit. Mai are și altele?
Espressoman infocat
Timisoara
(25-01-2023, 19:24)Vlad Soare Wrote: ....Dacă ăsta este singurul ei "minus", eu sînt mulțumit. Mai are și altele?
Daca o comanzi de la producator trebuie sa platesti in plus aproape 150 euro taxe vamale, tva, etc.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ight=niche
Filtroman începător
Voluntari
Contează dacă rîșnița are cuțite plate sau conice? Are sens să fac din asta un criteriu de cumpărare?
Eu aveam impresia că cele conice sînt mai "aristocratice", ca să zic așa, pentru că rîșnițele ieftine le au plate, și mă bucuram că Niche Zero le are conice. Însă James Hoffmann zicea în review-ul lui că Zero e mișto, dar ar fi și mai mișto dacă ar avea cuțite plate.

Care-i ideea? Pînă la urmă care-s mai bune și de ce?
Espressoman infocat
Slobozia
31-01-2023, 10:49
(Edited 31-01-2023, 10:50 by RazvaNNN.)
in teorie cutitele conice sunt mai potrivite pentru cafeaua mai clasica sa spunem asa, prajita mediu-dark (iti ofera mai mult corp dar mai putine arome) iar cele plate sunt mai potrivite pentru cafelele prajite mediu-light (iti ofera mai putin corp dar arome mai intense). daca esti la inceput in lumea cafelei as zice ca nu ar trebui ca asta sa fie un criteriu definitor al alegerii rasnitei...
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Filtroman începător
Voluntari
Nu numai că sînt la început, dar chiar am deocamdată o preferință pentru cafele mai clasice, cu note de ciocolată și aciditate cît mai scăzută, și mai puțin pentru cele light cu arome intense. Deci conice să fie. :D
Spun "deocamdată" pentru că nu exclud posibilitatea ca în timp să-mi dezvolt gustul și în direcția opusă, ba de altfel chiar îmi doresc să fac asta. Mă simt puțin exclus (nu la propriu, dar n-am alt cuvînt mai bun) din lumea asta, în sensul că de cîte ori se vorbește despre arome intense, note de fructe, chestii din astea fine pentru cunoscători, eu gust din cafeaua respectivă și o găsesc acră și nu pot s-o beau fără să mă strîmb, dar în schimb cu o capsulă de Nespresso (știu, blasfemie) mă împac foarte bine.

La capitolul ăsta o să am un pic de lucrat. :D
Espressoman
Bucuresti
31-01-2023, 13:29
(Edited 31-01-2023, 13:30 by cradun.)
Nu e universal valabil ca o conica sa aiba rezultate mai bune pe medii. Dimpotriva, platele (aici ma refer la Honne si la rasnitele cu cutite plate folosite cu boabe in hopper, exclud din start, in urma experientei personale, rasnitele cu cutite inclinate folosite in single dose, ca G-Iota, in pofida faptului ca foarte multi useri sunt multumiti de acestea) ofera un gust mai echilibrat decat conicele, pe prajiri medii si, in general, pe cafele de calitate medie. Conicele ofera varfuri de gust, ceea ce, la o cafea prajita medium, debalanseaza shot-ul spre amar. Platele, folosite corect, ofera o senzatie mai "integrata", la cafele prajite medium, taind varfurile de gust. De asta am si citit de mult timp ca "rasnitele plate fac espresso bun din cafea mediocra".
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Filtroman începător
Voluntari
După ce le-am pus pe toate în balanță, le-am întors pe toate părțile, m-am sucit și răs-sucit, pînă la urmă m-am decis la o Baratza Sette 270Wi. Eram destul de chitit pe Niche, însă în final anumite detalii de la 270Wi m-au convins. În plus, cu reducerea pentru espressomani a fost mai ieftină decît ar fi fost Niche cu tot cu transport și vamă, bașca livrare de pe o zi pe alta.
Ce m-a surprins cel mai tare a fost diferența uriașă de gust, cu aceeași cafea și aceeași metodă de preparare (recte, Chemex), între 270Wi și ceea ce aveam înainte, Krups GVX2. Nu vreau să vorbesc de rău Krupsul, pentru că de bine, de rău, așa ieftin cum a fost, și-a făcut cu stoicism treaba și nu m-a supărat cu nimic, iar la prețul lui nu cred că se putea cere mai mult de la el. Însă diferența dintre cum arăta patul de cafea rămas în filtru după preparare cu 270Wi și cum arăta după Krups, respectiv diferența de gust, a fost imensă. Nu mă gîndeam că o să fie chiar așa, ca de la cer la pămînt, cu atît mai mult cu cît 270-ul n-a beneficiat încă de dial-in, ci a fost setat la recomandarea grosieră, de "starting point", din manual. Urmează să mai jonglez cu reglajul fineții în zilele următoare, pînă-i găsesc poziția perfectă.
Vă mulțumesc tuturor pentru sfaturi și explicații. :06:
În curînd ne reîntîlnim pe topicuri despre espressoare. :D
Filtroman începător
Voluntari
20-03-2023, 12:15
(Edited 20-03-2023, 12:23 by Vlad Soare.)
Pînă la urmă atracția pentru Niche a fost mai puternică decît rațiunea și am cumpărat-o și pe aia. N-am rezistat tentației.

Acuma, nu știu cu care o să mă împac mai bine. Îmi place foarte mult modul de lucru ultra-confortabil cu Sette - doar apăs pe un buton și în cîteva secunde am în pahar fix cantitatea dorită. Dar ca inginer mă atrage foarte tare simplitatea și robustețea designului lui Niche, atît estetic cît și mecanic - arată, se aude și se simte ca un tanc care va funcționa la fel ca-n prima zi și peste cincizeci de ani. Un lucru la care țin este ușurința curățării, însă în privința asta nu le pot departaja, pentru că ambele sînt de nota zece la acest capitol. Rămîne de văzut, în timp, dacă va triumfa atracția inginerească pentru Niche în ciuda modului de lucru mai elaborat (cîntărire separată, etc.), sau lenea și dorința de confort și viteză în ciuda zgomotului puternic și a fiabilității reduse (transmisie din plastic care trăiește în jur de doi ani). Om vedea...
Mă surprinde puțin că durata oficială de viață a cuțitelor este foarte diferită. Niche zice 750 kg, iar Baratza 500 de livre, adică aproximativ 225 kg. Practic de trei ori mai scurtă. De ce oare?
Nu că ar conta foarte tare, pentru că eu consum cam 1 kg pe lună, deci nu voi ajunge să uzez cuțitele prea curînd, dar așa, ca idee...
Espressoman infocat
Timisoara
Acuma ca le ai pe amandoua, ai putea sa ne spui daca sunt diferente notabile in calitatea macinaturii?
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60
Filtroman începător
Voluntari
21-03-2023, 14:56
(Edited 21-03-2023, 14:59 by Vlad Soare.)
Sigur, dar după ce mă obișnuiesc cu Niche și îi găsesc setarea optimă. Azi am făcut prima cafea "pe bune" cu Niche (pînă acum doar mă jucasem cu cîteva boabe, doar de curiozitate, să văd cum merge) și nu cred că am nimerit bine setarea. Cred că a fost puțin prea fină. Dar nu cu mult. Cred că sînt destul de aproape. Mai încerc și mîine.
Așa, la prima vedere, ca primă impresie, măcinătura iese foarte pufoasă și fără nici un bulgăraș, la fel ca la Sette, nu am nevoie de WDT tool. Însă spre deosebire de Sette, cafeaua măcinată se electrizează destul de puternic. Dacă la Sette electrizarea e cvasi-inexistentă, la Niche pereții paharului se umplu de particule fine care rămîn lipite. La fel și țeava de evacuare. Iar retenția e destul de măricică - am băgat 15,2 grame și au ieșit 14,9. Iar din aceste 14,9 au ajuns în V60 doar 14,8, restul rămînînd lipit de pereții paharului. Chiar dacă nu mă așteptam ca retenția să fie fix zero (evident, ar fi imposibil), totuși 0,3 mi se pare un pic mai mult decît ne face marketingul să credem.
Desigur, la următoarea utilizare va scădea probabil spre zero, însă asta nu înseamnă că va fi zero, ci doar că se va înlocui cafeaua reținută azi cu cea de mîine.
Espressoman infocat
Timisoara
Fata de 1.5 cat am eu la Sette, este o imbunatatire considerabila.
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60
Filtroman începător
Voluntari
(21-03-2023, 14:56)Vlad Soare Wrote: Însă spre deosebire de Sette, cafeaua măcinată se electrizează destul de puternic. Dacă la Sette electrizarea e cvasi-inexistentă, la Niche pereții paharului se umplu de particule fine care rămîn lipite. La fel și țeava de evacuare.
La asta mă refer:
La Sette nu există așa ceva.