Hello There, Guest! Login Register


Recomandare expressor 1500 Euro

#1
Salut colegi sunt un mini pasionat de cafea si de cand cu pandemia asta nu am mai putut merge la cafeaneaua mea preferata. Am un buget de 1500 de euro pentru un expresor de preferat sa fie automat sau semi-automat in ideea ca nu am spatiu si de rasnita si mi-ar cam complica putin situatia. Cafeaua va fi cumparata de internet  ceva mai calitativ nu de la supermarket.

Va multumesc.
 
Reply
#2
Te-ai uitat pe ofertele / pachetele din sectiunea de reduceri? Unde te pozitionezi?

Ai dat un Search dupa "recomandare" sa vezi ce s-a mai recomandat in acest budget?

Ai citit articolele din mailul de bine venit de la Liviu? Ai vazut ca nu suntem pro automate?

Ajuta-ne casa te putem ajuta eficient Smile
 
Reply
#3
(09-04-2020, 23:04)slavic1983 Wrote: Te-ai uitat pe ofertele / pachetele din sectiunea de reduceri? Unde te pozitionezi?

Ai dat un Search dupa "recomandare" sa vezi ce s-a mai recomandat in acest budget?

Ai citit articolele din mailul de bine venit de la Liviu? Ai vazut ca nu suntem pro automate?

Ajuta-ne casa te putem ajuta eficient Smile

Salut multumesc ca ti-ai facut timp sa raspunzi , de expresor m-am uitat pe alte site-uri si ce am luat in considerare e jura s8 si deloghi si gaggia academia ges-15cad nu sunt atat de purist ca si colegii de pe forum imi place sa savurez o cafea buna dar sa fie procesul de facere cat mai simplu si mai rapid , sunt constient ca nu e acelasi lucru ca si o cafea facuta la o rasnita de calitate si la un expresor manual.
 
Reply
#4
(09-04-2020, 22:58)Mihai95 Wrote: Salut colegi sunt un mini pasionat de cafea si de cand cu pandemia asta nu am mai putut merge la cafeaneaua mea preferata. Am un buget de 1500 de euro pentru un expresor de preferat sa fie automat sau semi-automat in ideea ca nu am spatiu si de rasnita si mi-ar cam complica putin situatia. Cafeaua va fi cumparata de internet  ceva mai calitativ nu de la supermarket.

Va multumesc.

Salut Mihai

Suma pe care ai decis sa investești este destul de mare si ar fi un păcat sa nu obții maximul din ea. Din păcate maximul pentru fiecare este ceva diferit, asta însemnând ca înainte de toate, trebuie sa înțelegi ce iti place si ce nu.

Multe persoane au investit destul de multi bani in echipamente scumpe si apoi s-au dat seama ca nu au timp sau simplu nu se impaca cu cafea de specialitate.

Sfatul meu este, înainte de toate, sa explorezi cafenelele de specialitate (ca sunt un subset restrâns) si sa vezi daca într-adevăr iți place cafea de specialitate. Vad ca nu ești din București, așa ca daca ai drum prin Cluj (cam departe de tine) poți sa încerci la Yume (ok, nu chiar acum, cand va trece epidemia actuala).

Daca iti dai seama ca iti place cafea de specialitate pregătita corect, iti vei da seama cat de importante este râșnița in procesul de pregătire. Este opinia comuna ca râșnița separata este recomandata din mai multe motive si, ca regula generala, este bine sa aloci aprox jumătate din buget spre râșnița.

Daca spațiul in bucătărie este o foarte restrâns, poți sa optezi, pentru începutul, pentru o râșnița manuala Kinu, care da rezultate excelente pentru gama sa de preț (si, apoi, poate să rămână ca o râșnița de backup/travel).

Singura variabila pe care încă nu l-am discutat încă este timpul. Din păcate pregătirea unei espresso bun cere un anumita munca si un proces de învățare, dar si rezultatele sunt pe măsura.

Daca in schimb iți dorești ceva repede, pentru perioada asta de carantina, poți sa iei in considerare metodele alternative gen V60, Aeropress, Kompresso, Chemex, etc. care necesita din investiție mult mai mici (si sunt mai iertătoare cu râșnița).

PS. Stai departe de espressoarele autonomate.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#5
Omul vrea acum. Iar in cafenea(ele) vad ca s-a dus, dar acum sunt inchise si tot vor mai fi. Daca nu ești dispus sa inveti sa utilizezi o rasnita, sa pregatesti un puc si sa folosesti un espressor, atunci, ramai la cafenele (cand s-or deschide). Automatele nu sunt bine vazute in aceasta comunitate, din motive ușor de ghicit. Așadar, daca vrei o cafea apropiata de cafenelele de specialitate (imi imaginez ca nu frecventai starb sau 5tog), fara o rasnita decenta nu rezolvi nimic. Ai buget pentru ambele. Vezi sectiunea dedicata de pe forum.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#6
Nu prea există rezultate maxime cu efort minim, in domeniul acesta.

Un setup de tipul Lelit PL92T și Sette 270 va fi probabil cel mai ușor de folosit de la zero pentru cineva care pornește de la zero.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#7
Bun venit Mihai,
La inregistrare ai primit un mesaj privat sau email cu tot ce ai nevoie ca baza de cunostinte, inclusiv articolul legat de faptul ca automatele nu sunt espressoare.

Inca un lucru important, un automat de 1500E nu face un espresso mai bun decat unul de 1500 lei. Doar ar ebutoane mai colorate si mai frumoase, iar in loc sa torni tu cata crema de lapte vrei peste cafea, o va face el automat...

Apoi, in cafenele probabil ai baut cappuccino care arata cremos si fin , ca o smantana lichida: https://www.youtube.com/watch?v=2EzWXWaulxA

Automatul iti face ceva de cascadorii rasului: https://www.youtube.com/watch?v=abR9FrpkLKI&feature=youtu.be&t=24s 

Mai departe, niciodata un semiautomat nu va dezvolta mucegai in interior la fel cum o face un automat.

Espresso-ul pe semiautomat, cu o rasnita reglata va arata astfel in cele mai multe cazuri: https://www.youtube.com/results?search_q...bottomless  

Espresso-ul (vorba vine) pe automat va arata astfel: https://www.youtube.com/results?search_q...+espresso+

Intr-adevar, rutina unui semiautomat inseamna un minut - doua de interactiune: https://www.youtube.com/watch?v=DdKnpTVYjGU

Rezerva-ti putin timp sa verifici link-urile si revino cu o opinie daca esti sau nu de acord sa iti cumperi automat de banii aia, in deplina cunostinta de cauza si constient fiind ca esti impacat cu diferenta fundamentala fata de semiautomate. Macar sa stim ce sa facem mai departe legat de sfaturi.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#8
(10-04-2020, 14:17)Lyvyoo Wrote: Bun venit Mihai,
La inregistrare ai primit un mesaj privat sau email cu tot ce ai nevoie ca baza de cunostinte, inclusiv articolul legat de faptul ca automatele nu sunt espressoare.

Inca un lucru important, un automat de 1500E nu face un espresso mai bun decat unul de 1500 lei. Doar ar ebutoane mai colorate si mai frumoase, iar in loc sa torni tu cata crema de lapte vrei peste cafea, o va face el automat...

Apoi, in cafenele probabil ai baut cappuccino care arata cremos si fin , ca o smantana lichida: https://www.youtube.com/watch?v=2EzWXWaulxA

Automatul iti face ceva de cascadorii rasului: https://www.youtube.com/watch?v=abR9FrpkLKI&feature=youtu.be&t=24s 

Mai departe, niciodata un semiautomat nu va dezvolta mucegai in interior la fel cum o face un automat.

Espresso-ul pe semiautomat, cu o rasnita reglata va arata astfel in cele mai multe cazuri: https://www.youtube.com/results?search_q...bottomless  

Espresso-ul (vorba vine) pe automat va arata astfel: https://www.youtube.com/results?search_q...+espresso+

Intr-adevar, rutina unui semiautomat inseamna un minut - doua de interactiune: https://www.youtube.com/watch?v=DdKnpTVYjGU

Rezerva-ti putin timp sa verifici link-urile si revino cu o opinie daca esti sau nu de acord sa iti cumperi automat de banii aia, in deplina cunostinta de cauza si constient fiind ca esti impacat cu diferenta fundamentala fata de semiautomate. Macar sa stim ce sa facem mai departe legat de sfaturi.

Buna iti multumesc mult pentru timpul acordat si pentru primirea calduroasa. Am citit ce am primit pe mail , ma documentasem si in trecut dar acum ma vad nevoit sa fac si eu acest pas si sa achizitionez un expresor. Cafeneaua care o fregventam folosea un expresor astoria , si cafea era expreso curat nu imi place laptele  Big Grin . Lasand spatiul la o parte imi e putina teama , m-am documentat si din ce am vazut sunt foarte multi factori de luat in calcul gradul de granulatie in functie de cafea din ce am inteles la fiecare cafea e diferit , presiunea etc. Sunt putin pierdut in momentul de fata , imi este teama sa achizitionez o rasnita de 500 de euro in ideea ca sunt incepator si poate e "overkill" pentru cunostintele mele. Ma las indrumat de voi , ce sa fac sa incep cu o rasnita si un expresor mai ieftin pana mai castig experienta ?
 
Reply
#9
Te sperii degeaba
1.rasneti 18g cafea 
2.tampezi
3.dai drumul la extractie si cantaresti ce scoti cauti o ratie de 1la2 adica 18g cafa 36 extractie
4.totul in cca 30s de cand ai pornit extractia
5.daca curge prea repede mai apropii cuțitele (putin cate putin) pana te situezi in tinta timp /cantitate(daca e prea inceata scurgerea departezi un pic cuțitele)
Bei. Apoi zici wtf e foarte buna
Ptr primele cafele o sa ai poate senzatia de acru sau amar e normal dupa un timp incepi sa diferentiezi aromele. Hai nu lua un rahat de automat...
Bezzera  BZ 40 DE HX, cafflano kompresso, tamper panthera gear powered by suncoffee , rasnita Compaq k3 ,  kinu M 47, WDT tool by panthera, hario v60,BWT filter, ibric, nivelator mota.


 
 
Reply
#10
(10-04-2020, 16:24)orwo Wrote: Te sperii degeaba
1.rasneti 18g cafea 
2.tampezi
3.dai drumul la extractie si cantaresti ce scoti cauti o ratie de 1la2 adica 18g cafa 36 extractie
4.totul in cca 30s de cand ai pornit extractia
5.daca curge prea repede mai apropii cuțitele (putin cate putin) pana te situezi in tinta timp /cantitate(daca e prea inceata scurgerea departezi un pic cuțitele)
Bei. Apoi zici wtf e foarte buna
Ptr primele cafele o sa ai poate senzatia de acru sau amar e normal dupa un timp incepi sa diferentiezi aromele. Hai nu lua un rahat de automat...

Ms mult de ajutor , atunci sa merg pe Lelit PL92T și Sette 270 sau pe ceva mai ieftin de inceput ?
 
Reply
#11
Sette 270 am eu si e super simpmu de setat rasnita.. Si eu eram oripilat la inceput din cauza rasnitei...
Am setat rasnita exact ca in manual si de acolo doar invart din tamburul micro o setare sau 2 3.... Si gata.. Plus ca e numai buna pt macinare single doze, adica cantaresti 18 grame, scoti 18g iar cu boabe in hopper eu am setat pe baza de timp cam 4.6 secunde si obtin 18 grame de cafea macinata..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#12
(10-04-2020, 16:32)Mihai95 Wrote:
(10-04-2020, 16:24)orwo Wrote: Te sperii degeaba
1.rasneti 18g cafea 
2.tampezi
3.dai drumul la extractie si cantaresti ce scoti cauti o ratie de 1la2 adica 18g cafa 36 extractie
4.totul in cca 30s de cand ai pornit extractia
5.daca curge prea repede mai apropii cuțitele (putin cate putin) pana te situezi in tinta timp /cantitate(daca e prea inceata scurgerea departezi un pic cuțitele)
Bei. Apoi zici wtf e foarte buna
Ptr primele cafele o sa ai poate senzatia de acru sau amar e normal dupa un timp incepi sa diferentiezi aromele. Hai nu lua un rahat de automat...

Ms mult de ajutor , atunci sa merg pe Lelit PL92T și Sette 270 sau pe ceva mai ieftin de inceput ?
Poți încerca și un pachet de la Barshaker, de tipul Bezzera Unica și Sette 270, dacă nu iei in calcul băuturile cu lapte foarte des.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#13
Salut colegi . Si eu ma aflu in aceeasi situatie ca a lui Mihai95 diferenta fiind ca orientarea mea bate spre o rasnita Lelit PL72 si espressor PL 92TElizabeth. Vreau sa mentionez ca nu am pus in viata mea mana pe un espressor . Sper sa ma ajutati pe mai departe si in obtinerea de rezultate in ceea ce priveste obtinerea cafelei pe care o doresc. Momentan va rog sa- mi dati un sfat pentru alegerea facuta. Intentionez saptamana viitoare sa achizitionez produsele amintite mai sus. Multumesc !
 
Reply
#14
Daca nu ai pus mina pe un espressor nu e nici o problema, totul se invata. Dar un espresso din cafea de specialitate si preparat respactind regulile ai baut? Ti-a placut? Daca da, alegerea ta este una corecta.
Te intreb sa nu ajungi in situatia in care nu iti place ceea ce ai in ceasca si dupa aceea sa vinzi totul.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#15
Sar și eu cu un sfat gratuit, dar care costă mai mult decât un expresor scump și-o râșniță scumpă. Părerea mea este că o curbă de învățare corectă începe cu un setup mai ieftin și mai apoi constientizarea necesității de upgrade. Ca si cum te-ai apuca de fotografie și ti-ai lua din prima un  body de 5000€. Mai mult te-ar încurca. Probabil că de la a 3-a combinație de râșniță / espresor începi să faci diferențe. Sunt conștient că este și cel mai costisitor drum dar cu o probabilitate mai mare de satisfacții.
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#16
Ce inseamna cafea de specialitate ? Nu pot folosi orice cafea cumparata de pe site-urile de specialitate ? Cateva recomandari .... 
O alta intrebare : ce apa pot folosi ?
 
Reply
#17
Pentru cafea de specialitate poti vedea aici https://www.espressoman.ro/forum/Forum-D...r-de-cafea
In ceea ce priveste apa se foloseste una cu duritate redusa. Pentru espressor cea mai buna este Bucovina. Pentru gustul cafelei specialistii recomanda una putin mai dura. La inceput de drum nu vei sesiza diferente de gust in functie de apa folosita, deci poti incepe cu Bucovina.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#18
Multumesc pentru sfaturi. La Bucovina ma gandeam si eu nu numai pentru gustul din ceasca dar si pentru protejarea aparatului impotriva calcarului. Multumesc si pentru incurajari. Chiar nu ma asteptam.
 
Reply
#19
Pai e chiar invers Smile Bucovina e buna pt aparat dar cam slaba pt espresso. S-a mai discutat pe alt thread.
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#20
Da, e complicata decizia. Mergi ow Bucovina pentru inceput, nu cred ca vei sesiza diferența acum.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#21
Sau poți căuta analizele apei de la tine din zona poate este ok apa de robinet. La noi in Deva nu este problema cu duritatea și folosesc de ani de zile fără depuneri sau alte probleme. Am probat și tww și apa cu diferite retete, diferențe se simt, dar e complicat cu preparatul Smile
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#22
(11-04-2020, 18:25)Kontrast Wrote: Sar și eu cu un sfat gratuit, dar care costă mai mult decât un expresor scump și-o râșniță scumpă. Părerea mea este că o curbă de învățare corectă începe cu un setup mai ieftin și mai apoi constientizarea necesității de upgrade. Ca si cum te-ai apuca de fotografie și ti-ai lua din prima un  body de 5000€. Mai mult te-ar încurca. Probabil că de la a 3-a combinație de râșniță / espresor începi să faci diferențe. Sunt conștient că este și cel mai costisitor drum dar cu o probabilitate mai mare de satisfacții.
Eu aș zice că nu merită generalizat chiar așa de drastic.

Cu binele te obișnuiești cel mai ușor, în timp ce un setup mai slab te poate frustra și îți poate tăia entuziasmul, dacă nu regăsești o parte din investiții în ceașcă.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#23
De acord dev !
 
Reply
#24
Tocmai asta e problema, binele, eu zic că un începător are șansă mai mare să fie frustrat dacă da 1k pe râșniță și 2k pe espresor din prima.

Mai bine scoate untu' câteva luni dintr-un Gagia clasic și apoi "mai vede"...

Dacă un om bea toată viața Cola, când îi dai apă de izvor ți-o scuipă.
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#25
Hop si eu Smile Nu am baut cafea pana acum 1 an si ceva. M-a prins si pe mine virusul si am ajuns la finalul anului trecut sa imi cumpar espressor. Dupa o perioada in care am citit/vizualizat (MULT) si discutat cu cateva persoane cunoscatoare/experte, am ajuns la concluzia ca PL92T-ul e alegerea potrivita. Nu e tocmai ieftin, dar pentru mine investitia a meritat. Frustrarea cred ca vine indiferent de banii dati. As zice ca e foarte important sa nu abandonezi si sa accepti ca e cale lunga pana cand o sa iti iasa ceea ce ai visat Smile
Legat de apa - cum zicea si colegul @adiszep, trebuie verificata calitatea apei la care ai acces. La Cluj e ca si Deva, nu avem probleme cu apa si prin urmare folosesc apa direct de la robinet.
Lelit Elizabeth PL92T | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Gaggia Classic
 
Reply
#26
Veteranii / experții de pe forum ar trebui să-și aducă aminte de primii pași și să simplifice indicațiile inițiale. Nici bine n-am înțeles de ce e importantă râșnița și deja discutăm despre apă. Mi se pare absurd.

Chiar mă gândeam la un nou topic (sau poate este deja?) în care să povestim despre chiar primul aparat de cafea folosit și ce ne-a făcut să trecem la următorul. Poate ar fi de ajutor multora. Ce spuneți?
ECM Classika PID, Kinu M47 Phoenix, Niche Zero
 
Reply
#27
Daca preferi bauturi pe baza de lapte, atunci PL92T este alegerea potrivita; este un DB care iti permite sa faci un espresso si sa frotezi si laptele in acelasi timp sau imediat dupa, fara sa fii nevoit sa astepti pentru abur cateva minute bune dupa ce faci espresso, ca la SB. Este un setup bun de care eu unul sunt multumit, nu cred ca il voi schimba prea curand.
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
 
Reply
#28
Mă bag și eu că musca'n lapte, ce folosesc un SB și băuturi pe bază de lapte. 

Rutina mea e astfel;

Pornit espressorul cu 15-20-30 min. înainte, scos cafeaua din frigider, cântărit, râșnit, tampat, flush de vreo 2 sec. la espressor, tara pe cântar, băgat portafiltru în 'mașină', iar apoi the magic time, asta pentru primul espresso.

După ce am făcut primul espresso, trecem la următorul; înainte de pașii de mai sus (cu excepția celor 15-20-30min.) curăț sita de duș, un mic flush să meargă toate impuritățile de cafea de pe sită de la duș, șterg, spăl sita de la portafiltru cu apă caldă, sterg cu un prosop de hârtie și trecem din nou la pașii de mai sus. 

După ce am făcut și al doilea espresso, dau drumul la modul steam. Între timp, trec la curățenie, spălat sită portafiltru, portafiltru, curăț blatul pentru că inevitabil cafeaua de la râșnire a mai 'evadat' din sită sau râșniță, șterg portafiltru și sita, scot latiera din frigider și laptele, pun lapte în latieră, bag laptele înapoi în frigider și în ultimă instanță mă apuc de frotat. 

Dacă e nevoie, cu 'pocnitoarea' de GC pot frota o latieră de 500ml și una de 350ml consecutiv, sau mai nou o latieră de 750ml, dar de obicei folosesc latiera de 350 sau 500 ml. 

Să nu se înțeleagă greșit, nu zic că un SB e mai bun, sau echivalent, cu un DB, doar că în foarte multe cazuri e suficient și un SB, mai ales dacă nu ai un flux continuu de invitați/musafiri. 

P.S, poate rutina mea nu e bună dar la mine funcționează. Smile
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#29
Salut,

Sustin ceea ce spune Kontrast, ca posesor de SB tot acel ritual de preparare espresso cu lapte si curatat maniacal aparatul, inclusiv tavita,dureaza la mine undeva in jur de 10 minute (cu aparatul programat pentru incalzire cu priza programabila). In ceea ce priveste trecerea de la espresso la abur se poate grabi acest proces, s-a mai discutat, deschizand duza de abur va scadea temperatura in mai putin de 1 minut, deci se economisește destul de mult timp. Poate asta il intereseaza pe colegul nou, acum decide el daca este dispus sa faca acest compromis sau nu. Aici vorbesc de SB, la DB procesul se reduce probabil la jumătate. Succes in alegerea corecta!
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
#30
Daca vrei sa prepari in mod regulat bauturi cu crema de lapte, recomand sa-ti iei direct DB.

Am experienta utilizarii a doua aparate SB iar acum folosesc un DB, e cu totul alta poveste. Lejeritatea de a-ti prepara bauturile dorite merita toti banii si oricum aici vei ajunge.
ACS Minima, Sette 270, Eureka Atom Specialty 75E
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)