Welcome Back Log In Create Account

Recomandare expresor - PL91T/PL62S

Buna, 

Vin si eu cu (inca) un thread referitor la sfaturi legate de cumpararea unui expresor.

Sunt total incepator in prepararea expresso-ului (sper sa remediez problema in timp  Smile ), am doar o oarecare experienta de consumator in sensul ca stiu gustul la care as vrea sa ajung.
Am citit cat de atent am putut discutiile de pe forum si diverse alte review-uri.
Lucru care m-a ajutat sa ma decid la o rasnita (Niche Zero) dar nu inca la un expresor.

Oscilez intre cele doua din titlu, Lelit PL91T sau PL62S.
Criteriile dupa care as decide:
- posibilitatea de a-l folosi atat acum ca incepator (sa pot scoate un expresso decent fara a sti toate subtilitatile) dar si pe masura ce invat (sa nu simt nevoia unui upgrade peste un an)
- aspectul estetic - stiu ca e nelegat de performanta dar conteaza mult pentru mine
- diferentele reale de functionalitate
- pret

Mai precis, daca e o diferenta clara de performanta as opta spre PL62S (arata mai estetic dupa gustul meu), daca nu PL91T care e mai ieftin si pare mai usor de utilizat.
Dar nu imi este clar daca/cum diferentele tehnice intre cele doua se reflecta in gustul final sau in usurinta de utilizare.

Ca paranteza, accept si sugestii pentru alte alternative, cu conditia sa nu se ramifice discutia major de la conditiile de mai sus si de la buget (e subiectiv dar restul expresoarelor recomandate pe forum in buget nu sunt ok pe criteriu estetic iar Lelit Bianca care arata superb e mult peste ce as investi)

Multumesc pentru orice sfat avizat.
Cristian

Reply
Nu ne-ai spus daca preferi bauturi cu sau fara lapte.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Salut!
Pl62s nu e mult mai ieftin decât pl92t care e DB cu performante mult mai mari. Știu că ai specificat ca bugetul e fix dar am vrut să fiu sigur ca ai avut în calcul și opțiunea asta :) 
​​​​
Succes!
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST 

Reply
Multumesc pentru raspunsurile rapide. :)

Referitor la cu/fara lapte, cam 80% din ce beau este fara (expresso sau french press).
Nu ma dau in laturi de la un cappuccino sau un flat white dar nu as plange daca nu le pot face acasa.

Referitor la PL92T, bugetul ar fi ok desi clar acolo e limita de sus (are si problema estetica :) ).
Insa nu imi este clar cum se traduc practic diferentele dintre modele.
Am citit cam ce insemna dual boiler, grup e61 dar care este efectul diferentei de tehnologie?
Sunt mai fiabile, afecteaza gustul cafelei rezultate, iti permit mai multa flexibilitate atunci cand prepari (daca te pricepi, bineinteles), sunt mai usor de utilizat?

Intreb pentru ca poate unele diferente sunt relevante doar in context profesional: utilizare intensa, viteza de preparare, etc.

Multam fain,
Cristian

Reply
(02-08-2019, 15:05)alizeu Wrote: Mai precis, daca e o diferenta clara de performanta as opta spre PL62S (arata mai estetic dupa gustul meu), daca nu PL91T care e mai ieftin si pare mai usor de utilizat.
Dar nu imi este clar daca/cum diferentele tehnice intre cele doua se reflecta in gustul final sau in usurinta de utilizare.

Felicitari pentru alegerea rasnitei. Multi sunt reticenti sa mearga pe Niche pt ca e un produs nou, dar, desi nu am lucrat cu ea, pare ca bifeaza toate criteriile pentru o folosire acasa optima.

E greu sa iti recomande cineva ceva si sa fii sigur ca "are dreptate", in privinta espressor-ului.

Eu am plecat de la un algoritm de genul "are PID", "beau numai espresso" - fara lapte, "se incadreaza in buget" si am ajuns prima data la Lelit PL81T.

Dupa care am avut surpriza ca, pentru o anumita cafea, La Pavoni sa scoata shot-uri superbe, iar PL81T sa scoata shot-uri de-a dreptul maloase, prin comparatie, ca sa folosesc o metafora.

Am scris asta ca sa iti transmit ideea ca "nu e chiar asa usor", alegerea luand in considerare niste specificatii pe hartie/ecran are un potential mare de eroare.

Pe de alta parte, calitate ca la shop-urile mai bune din oras (F190, Guido, de exemplu) nu vei obtine acasa nu neaparat din cauza aparaturii (desi e evident si acesta un factor), ci pentru ca acasa nu ai timp si nici cafea sa strici pana cand reglezi doza/rasnita/temperatura/brew ratio optim, asa cum faci cei din cafenele. Am vorbit acum cateva luni cu un barista care mi-a spus ca, in acea dimineata, reteta pentru ziua respectiva a gasit-o dupa ce a trecut prin 200 de grame de cafea. Nu ca acasa nu vei bea cafea buna, dar asteptarea sa fie la fel ca la coffeeshop nu e intotdeauna realista, chiar lasand echipamentele la o parte.

Daca vrei sa mergi mai jos dpdv financiar decat Bianca si te intereseaza doar espresso, un SBDU cu grup E61 te va tine mult timp departe de dorinta de upgrade. Exemple de SBDU cu grup E61 - Bezzera Unica, Vibiemme Picolo (ultimul fara PID).

Avantajele SBDU-urilor cu grup E61 este ca au grupul masiv si nu va trebui sa te stresezi prea mult cu stabilitatea termica, plus preinfuzia oferita de constructia grupului E61.

Sau PL92T, care ofera flexibiltate prin preinfuzia la presiunea din boilerul de aburi, butoane pentru temporizarea shot-urilor si PID. Asta inseamna confort, doar ca va trebui sa faci cateva incercari si modificari in PID la inceput, stiu colegii de pe forum mai bine.

Daca iti plac cafelele prajite light, e posibil ca espressoarele cu grup E61 sa te limiteze la o preinfuzie prea scurta si sa fie mai potrivit PL92T. Daca preferi cafelele prajite medium, cel mai probabil un grup E61 ar fi perfect.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
PL92T. Ca bei cu sau fara lapte, e mai important sa ai o flexibilitate in abordarea extractiilor. Chiar si o pseudo-profilare, cum e pe PL92T, e mai buna decat niciun fel de profilare.

Reply
@alizeu

Niche - raport pret calitate as zice ca e pe masura. Ai facut o alegere buna!

Referitor la espresor, ai pe lista doua espresoare total diferite. Un HX si un SB. Ceea ce imi ridica intrebari asupra faptului ca stii ce iti doresti. La rasnita ai ales bine, putini ti-ar contesta decizia. Cat despre espresor, dintre astea doua iti recomand: PL92T, fara dubiu! Daca 91 nu iti place ca aspect, atunci probabil nici 92 nu iti va placea. :) La 62S, o fi cu E61, aratos, dar nu ai PID! Oricare le vei lua din cele precizate de tine, te va ajuta sa faci upgrade foarte curand.

Din moment ce vrei sa pui picur de lapte - mergi pe DB, fara dubiu. Iti va strica toata placerea.

Personal am mai ridicat discutia si o ridic de cate ori am ocazia - in ideea in care eu am fost in deriva mult timp. Grupurile E61 se incalzesc mai greu decat cele "integrate", cum ar fi 91T si 92T, 45 minute fata de 20 min. Pentru uz casnic mi se pare anevoios un E61, chiar daca curgeau ochii dupa Rocket Appartamento intr-o vreme.

Iti recomand cu caldura DB cu PID, ca minim de optiuni. De aici in colo poti adauga necesitatile tale si apoi sa alegi espresorul potrivit.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)