Hello There, Guest! Login Register


Recomandare espressor care NU necesita upgrade

#31
Daca ar avea userii cunoștințe, curaj, chef si know how, s-ar putea bricola cu dimmer pe pompă vibratoare si cele mai ieftine aparate. Realitatea ne arata ca vorbim de maxim 10 persoane. Deci ipotezele de upgrade ce includ bricolaj cu dimmer de pompa sunt asa de teorie, chiar daca eficiente si reduse ca si costuri. Pur si simplu oamenii nu se bagă...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#32
(03-11-2019, 21:51)Lyvyoo Wrote:
(03-11-2019, 20:14)tudor.montescu Wrote:
(03-11-2019, 19:51)Lyvyoo Wrote: Ar schimba , teoretic , o paradigma a hx-urilor, adica nevoia de flush. Orice hx are nevoie de x secunde de flush ca sa ajunga la 91 de grade sa spunem. Ce-ar fi daca nu ar mai avea nevoie si ai avea 3 puncte de setare predefinite?! Asta ar fi un game changer.. Dar ramane sa vedem, caci pana nu vezi review concret ne amagim cu specificatii.

Serios, cine ar schimba utilajul pentru a evita 2-3 secunde de flush? Mara nici nu se incinge asa tare ca altele, poti sa faci chiar si fara flush si daca simti diferenta esti David Lynch in Mulholland Drive. E undeva intre paradigma si moft, sub una si peste alta dar nu mi se pare mare lucru.
Hx-urile au nevoie de 20-30 de secunde de flush pentru a ajunge la o temperatură de 90 de grade sa spunem. Poti citi pe termometrul din grup, daca il cumperi separat, altfel nu se poate sti. Sunt doua tehnici principale, flash and go sau flash and wait, in functie de constructia masinii.

Cred ca trebuie sa scrii la Lelit sa rescrie manualul si sa refaca filmuletele de pe youtube in care arata cum functioneaza aparatele pe care le produc.

Serios acum, e foarte simplu, really. Daca dau drumul la apa in flush NU vad flash boiling (felul in care se comporta apa cand curge / e eliberata de sub presiune la o temperatura peste 100c). La unele HX face flash boiling si dai flush pana scapi de el. 2-5 secunde in marea majoritate a cazurilor. No idea de unde au aparut cele 20 de secunde. Ai asa ceva si iti cere atat de mult flush? Temperatura din boiler e 121-122 grade, conform masuratorii, dar asta NU e temperatura apei care vine pe grup CHIAR si la primul flush - pompa trage si din apa din rezervor si o combina cu apa calda care circula in cap. Orice peste 5 (deja e mult) secunde de flush nu prea mai are ce sa faca la temperatura. Doar nu vreau sa fac flush la tot HX-ul.
De vanzare: Baratza Sette 270 complet reconditionata (motor + angrenaj), ca noua!
PM pentru detalii
 
Reply
#33
Ar fi vesti bune daca nu ar fi asa naravas ca altele, poate nu este din categoria dragon a HX-urilor si se indreapta catre un mixer. Dar asta se poate demonstra numai cu termometru de grup e61 si un clip sa vedem si noi.

Insa producatorii de hx-uri nu vorbesc despre tehnici de flush in manuale ca sa nu ameteasca si mai mult clienții. Caracterizarile acestea si teoria flush-urilor si a termometrelor de grup apartin comunitatilor de pasionati

​​​​​​https://www.home-barista.com/espresso-machines/ideal-brew-temperature-management-by-hx-espresso-machine-type-t20661.html

Daca ar fi cum se anunta , MaraX ar trece dincolo de aceste template-uri (dragon, mixer, agnostic) si s-ar duce intr-o zona hibrida de care vorbeam, neexplorata pana acum, adica fara adaptarea tehnicii de flush la tipologia masinii.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#34
Smile
chiar interesant ce va iesi cu marax.
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#35
Va multumesc tuturor pentru sfaturile foarte utile si pentru rabdarea de care dati dovada cu incepatorii  Heart

* Multumesc @Lyvyoo pentru sfaturile pe care mi le-ai oferit si am achizitionat ca rasnita Eureka Mignon Specialita
* Multumesc @aditanase pentru detaliile legate de ACS Minima

CONCLUZII:

- bugetul pentru espresor creste spre 2.000 euro , sa zicem un 9.000 lei. Asta pentru ca am o presimitire daca mi-as cumpara HX sau SB, cu siguranta o sa simt nevoia de un DB peste un anumit timp.

Ca si criterii de selectionare pe care sa le aiba espresorul:
           - neaparat grup E61
           - dual boiler (aici am observat ca trendul este spre boilere de inox, pentru a afecta cat mai putin gustul in ceasca)
           - PID pentru fiecare boiler, preferabil cu timer
           - indicatori presiune boilere
           - sa aiba o utilizare si intretinere cat mai usoara

In intervalul de pret 8-9 mii de lei imi face mult cu ochiul Profitec Pro 600, mi se pare ca ar fi mai bine construit decat Brewtus 4 sau Bianca. Este doar o opinie personala, pls nu dati cu pietre in mine.  Big Grin
 
Reply
#36
Pompa vibratoare la aproape 9000 de lei?! Acest buget pt espressor nu are voie sa includa decat un DB cu pompa rotativa, mult mai silentioasa (cel putin pe Bianca nu se aude aproape deloc) si de un real ajutor in cazul cafelelor prajite poate putin mai tare pentru gustul tau (nu stii exact ce nimeresti in punga, de foarte multe ori) caci poti elimina timpii de preinfuzare lungi la care te obliga pompa vibratoare  si grupul E61. 
Calitatea constructiei deja nu mai este o problema demult in intervalul 1900 - 2800E, DB-urile fiind aproximativ similare cu diferentieri eventual de cable management. Bianca e proiectata si construita de o intreaga echipa de ingineri transferati de la Carimalli, firma cu traditie de 100 de ani in espressoare. Eventuale diferente sunt doar de ordin subiectiv, adica modul cum ne raportam fiecare, vizual, la un anume espressor, in niciun caz ceva tehnic esential sau de fiabilitate.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)