Hello There, Guest! Login Register


Reciclarea

#31
cum spuneam, intru mai rar pe forum si atunci starnind nemultumirea unora care ma credeau plecat; eventual, cu... sorcova Smile
dar mi-a picat acum sub ochi threadul acesta care sigur, nici nu mi se pare asa de offtopic fata de lumea cafelei!

spre deosebire de petrolul de deasupra ei in burse, cafeaua nu dă, ci consuma energie si da, atat petrolul, cat si cafeaua dau bani!
si totul se scalda in ipocrizie si trebuie sa admit ca nici threadul acesta nu e strain de asa ceva:
cafeaua de specialitate e mare consumatoare de energie si disloca multi bani, tot mai multi, pe masura ce marii rechini ai lumii cafelei confisca sintagma cu specialitatea... iar noi, in loc sa tacem acolo-n... papusoi si sa ne vedem de interese, iesim la rampa si dezbatem arzatoarea problema a reciclarii gunoaielor in lumea... de specialitate!
in timp ce 'restul lumii', o lume de miliarde de fiinte pe 2 picioare, traieste la limita supravietuirii, in gunoaie, o viata degradanta pentru conditia de om!
cati dintre acestia, in conditia de vanator de hrana, ar prefera sacrificiul, renuntand sa fure sau sa omoare, in locul unui pranz indestulator, eventual chiar cu carne!

(sacrificiul, pentru binele celorlalti, asa cum il inteleg ei, ceilalti, in lumea lor, nu sacrificiul pentru moartea celorlalti pentru ca nu inteleg lumea mea! - cam asta ar fi drumul spre civilizatie; cumva contraintuitiv si contra unor instincte primare cu care am fost dotati de la creatie!)

vorbim de big picture! tocmai!
pai asta nu e povestea cu fabricile care arunca energia viitorului pe materiale de unica folosinta!
e povestea cu uriasa prapastie intre o parte minoritara a lumii, care s-a rafinat in civilizatie si restul majoritar al lumii care traieste la limita intre primitivism si acumularea de margele colorate gen zborurile cu avionul, sau privitul la televizor!
nu mai departe decat in Italia, dar Italia italienilor (!), exista un respect irational fata de... clasificarea gunoaielor si m-am intrebat mereu, de cate generatii va fi nevoie pentru ca imigrantul care sta in piata centrala toata ziua si 'tine legatura telefonica', imbracat si hranit de ceilalti, sa ajunga sa inlocuiasca frustrarile, invidiile, agresivitatea, cu respectul ajuns convingere, nu duplicitate oportunista, fata de... clasificarea si reciclarea gunoaielor!

dar n-am postat aici ca sa reiterez asta! nu, ci pentru ca vad o legatura stransa intre, pe de o parte, problema uriasei risipe de energie, si a uriasei risipe de vorbe ipocrite, ale celor pierduti in consumurile rafinate de specialitati de tot felul,
si, pe de alta parte, solutia de bun simt nascuta in Italia anilor de dupa razboi, cand o cafea sanatoasa, curata si putin sofisticata era transformata peste tot prin baruri, intr-o bautura populara ieftina si - cum sa-i zic - functionala!

ok, daca cineva isi imagineaza ca pledez pentru intoarcerea la natura, la hrana vegetala etc., inseamna ca am scris pentru altii, care au inteles ca intelegerea si respectul fata de valorile unui trecut pe care s-a construit mai totul in lumea cafelei de azi, este una din foarte putinele cai de supravietuire valorica si in continuare!
pentru lumea, asa zis, civilizata!
altfel sigur, vom bea vorbe frumoase si arome golite de continut, in loc de cafea... impopotonand si pocind tot mai multe din cuvintele limbii noastre cu acel hashtag in fata Smile

a si da, viitorul luminos e mereu descris in limbaj de lemn, deja invechit in formele raului de sute de ani!
'vom face', 'vom drege', 'luptam pentru pace!", "de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi" * - ok, dar asta ne promit si religiile - de la dezmatul cu zeci de virgine, la lumea pasnica si calma cu parauri de lapte si miere!
dar acum, in viata asta, fiecare!? aruncam paharele de unica folosinta la gunoiul cu hartie si cartoane si bem din causul palmei?! Smile
nu, probabil 'unica folosinta' trebuie inlocuit cu... 'unic folosit'; toata viata!

* În faza superioară a societăţii comuniste, după ce va dispărea subordonarea înrobitoare a indivizilor faţă de diviziunea muncii şi, o dată cu ea, opoziţia dintre munca intelectuală şi munca fizică; când munca va înceta să mai fie numai un mijloc de existenţă şi va deveni ea însăşi prima necesitate vitală; când, alături de dezvoltarea multilaterală a indivizilor, vor creşte şi forţele de producţie, iar toate izvoarele avuţiei colective vor ţâşni ca un torent - abia atunci limitele înguste ale dreptului burghez vor putea fi cu totul depăşite şi societatea va putea înscrie pe stindardele ei: de la fiecare după capacităţi, fiecăruia după nevoi!
Karl Marx în Critica Programului de la Gotha (1875)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#32
Am citit pe diagonala threadul și sunt convins ca toți suntem cu intenții bune.
Dar e nevoie și de sprijin al instituțiilor.
In Cluj s-a votat recent o HCL și suntem obligați de a selecta gunoiul plastic/metal, sticla, carton/hârtie + menajer.
Ceea ce gasesc normal.

Ce însă nu găsesc normal:
- sa sun la firma de colectare (pe care primăria mi-i “bagă” pe gât sa le spun ca nu mi-au dat sacii speciali (la case se livrează saci). Sa mi se spună ca trebuie sa ma duc la ei sa ii ridic și mi se dau in avans pe x luni.
- sa sun l Primarie. Sa ridice din umeri și sa zică ca iau somat.
- cu toate astea sa nu îl ridice - decât cel menajer
- sa ajung sa am acasă propriul depozit de Sortare al gunoiului. Mai urmează doar sa reciclez cumva singur


Începând din Iunie, de abia acum au început sa mai ridice selectiv. Dar sunt convins ca doar ridicarea e selectiva (pe zile), depozitarea e colectivă.


Am sunat și la mediu - ridica din umeri.
Am sunat la sănătate publica - ridica din umeri.
Chiar dacă telefonic sunt amabili ne zic ca putem face sesizări, le “vor da curs, dar... așa e la noi, durează pana se dau pe brazda”. Exact... România. Ca deja toată lumea zice așa e România n-ai ce face. Cum ii aud ma apucă Răumânia. Îmi vine sa-mi rup buletinul de Cluj (mamă ce oraș modern).


Pe vremea când am început sa merg la schi in Austria. Mergeam cu prieteni - 1-2 mașini, și ca singur vorbitor de germana la preluarea cazării preluam toate informațiile. Asta fiind in 2004 îmi era greu sa ii fac pe prieteni sa înțeleagă cum și ce trebuie făcut cu privire la reciclat: pe culori, saci etc. Nici nu știam pe atunci sa traduc cuvântul “Kompost”, adică fractie umeda. Nu învățasem un astfel de cuvânt in limba romană, darămite corespondenta in germana.


Cât despre cafeaua noastră: are cineva idee dacă zațul de cafea se poate folosi la ceva in gradina? Flori , gazon etc? Bine-înțeles cu succes, nu doar așa de dragul de a-l folosi.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#33
Cu toate ca mi-am promis sa nu mai raspund trollingului de cea mai joasa speta, s-ar parea ca cine a dus generalizarea si exagerarea fara argumente la rang de arta pe acest forum, nu se poate abtine. E vorba de stimatul radudani, pentru cine are dificultati. 

Sa-ti continui tirada impotriva a ceea ce dispretuiesti pe orice topic, e inca o dovada de trolling furibund. 

Sa vorbesti despre oameni care traiesc la limita subzistentei si sa ignori faptul ca industria cafelei comerciale/traditionale utilizeaza cafeaua cea mai ieftina posibil, cultivata in conditii de abuz si exploatare greu de crezut pentru secolul 21.... 
Quote:solutia de bun simt nascuta in Italia anilor de dupa razboi, cand o cafea sanatoasa, curata si putin sofisticata era transformata peste tot prin baruri, intr-o bautura populara ieftina si - cum sa-i zic - functionala!

Ceea ce la tine ajunge ieftin este cu siguranta platit cu sange in alta parte... Si nu are nimic de-a cu "bun-simtul" italienilor. 

 
Reply
#34
Va rog, sa evitam generalizări și posturile greu de citit (ca cel lui radudani: îmi pare rău,dar nu am reușit sa înțeleg mare lucru!)

In Italia nu este adeverat ca se face reciclare peste tot: depinde de zone. În unele zone din nord se face în mod foarte serios doarece nu ai cum sa arunci gunoiul daca nu este sortat și amenzile sunt marisi chiar se fac.

Dar nu este peste tot, depinde tot de administrația locala, dacă vrea sa facă inteadevar ceva sau doar de forma.

Cam același lucru este în București: lucrurile se fac doar de forma. Dacă te duci la Sigurec nu se reciclează sticla, plastic (doar PET și atât) și, acum nici folie.

Recompensele sunt foarte mici (0.02 RON/buc doar la PET): eu nu o fac pentru recompensa, dar sunt uni oameni săraci care vebeau cu caruciorile pline dar acum și ei au dispărut.

Nu știu a cui este vinei, dar nu este corect sa continuam asa.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#35
micrenda Wrote:Va rog, sa evitam generalizări și posturile greu de citit (ca cel lui radudani: îmi pare rău,dar nu am reușit sa înțeleg mare lucru!)
... Nu știu a cui este vinei, dar nu este corect sa continuam asa.

cred ca ma incearca un sentiment de parere de rau ca n-am reusit sa fiu suficient de popular si explicit in exprimarea-mi, dar sa ne multumim cu atata si sa ne vedem de celelalte!
nici eu si cred ca nici tu n-am avut de pierdut mare lucru cu neintelegerea asta reciproca!
e oricum un subiect off-topic! o fi si-asta o cauza Smile
ideea principala - nu ma pot abtine - era a contradictiei pe care o vad, intre postura bautorilor de cafele fine de specialitate si interesul lor pentru reciclare, care-i pune intr-o postura ipocrita; ceva ce cred ca pluteste ponderabil intre interes comercial, sfanta buna intentie de pavaj si, dece nu, blanda inocenta a necunoasterii defensive... ("eu sunt mic, nu stiu nimic"...)

despre Italia stiu suficient de putine pentru a ma feri de generalizari! esti, vad, impotriva lor, a generalizarilor, desi n-am inteles din postarile tale ref. la hulitul 'stil italian', ca nu ai accepta asta! adica o Italie acoperita de carbuni de la sud la nord Smile

cat priveste saracimea asta din lumea cafelei, e suficient sa ne mutam de la tropice in muntii Apuseni ai minelor de aur, dintr-un trecut mult mai negru decat cafeaua prajita! si nu va ganditi la subiecte 'trendy', gen Rosia Montana!
si cand vorbeam de oameni care-si duc viata printre gunoaie, nu ma refeream la oamenii care-si fac din viata un gunoi turnandu-l pe altii!
de fapt, nici nu ma gandeam numai la cei care lucreaza in fermele de cafea, nici la ciorile care inegresc haldele de gunoaie aici in Bv... nu, era o... generalizare - ma gandeam la oamenii saraci din lumea asta carora nu le pasa de esmeralda sau alte fazende, dar isi doresc sa bea o cafea! si noi le vorbim de cafea proaspat prajita si usor prajita Smile

pai, sa le vorbim de... reciclare!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#36
Cafea de specialitate = ipocrizie ?

Coquelet + porție recomandată de nutriționist = ipocrizie?

Pui crescut în 28 zile + triferment = așa mai vii de acasă?

Reconosc că sunt defect (dtpdv Smile ) dar chiar de tot? Smile
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#37
@radudani

Nu înțeleg aceasta ipocrizie între reciclare si cafea de specialitate.

Poate cineva îmi poate da contraargumente dar eu cred ca cafea de specialitate afectează mediul în măsura minora decât cafea comerciala:

1) se vorbește de cantitati mai mici la preturi mai mari: când dai 50-70 RON pentru 250g de cafea, ai destul de grija sa o folosești cu atenție (cantitate vs calitate).

2) in general cafea de specialitate generează venituri mai mari fermele de mici dimensiuni, și are un aspect social relevant (vezi Gardelli cu projectul Uganda, Sloane cu projectul care sprijină femeile, etc.)

In orice caz, nu se poate fi cu impact zero: pungile de cafea sunt greu de reciclat, păhărele de "carton" și mai greu, și, aici încercăm sa găsim o soluție.

Cât despre Italia și cafea italiana, eu nu am spus niciodată ca în Italia se bea cărbune. Chiar am spus, în nenumărate ocazii, ca înțeleg stilul italian și ca cunosc multe persoane care nu ar putea trece la cafea de specialitate fiind cu tot diferit cu ce sunt obișnuiți. În timp ca cred ca este relativ ușor trecerea de la cafea comerciala în stil românește la cafea de specialitate (posibil cu metode alternative, sau chiar la ibric), trecerea de la stil comercial italian la cafea de specialitate este mult mai grea.

Am avut diferite ocazii sa ofer cafea de specialitate unei persoane obișnuite cu stilul italian, și feed-back-ul nu a fost unul grozav.

Acum, sa ne întoarcem în topic:

1) Unde pot recicla metale și sticla în București? (la Sigurec sigur nu se poate)

2) Găsim o calea sa reciclam și aceste pahare de hârtie care sunt de fapt de plastic?

3) La cafenele de specialitate, care este cadrul normativ? Putem veni noi cu cana To Go?

4) Cum putem sa punem presiune pe primăria pentru a face în mod ca reciclarea sa se faca cum trebuie si nu doar de forma?

5) Care soluții pot fi implementate pentru a recicla și pungile cu supapa? Exempl: putem sa tăiam noi supapa? Și oricum, întrebarea principala: unde pot recicla plastica către nu este Pet?

Exista o tendința de a spune ca în România nu se pot face lucruri bine dar eu nu cred ca este adeverat: când sa dat legea anti-fumat în câteva săptămâni sa reușit o trasformare epocala.

Dacă a fost posibil pentru fumatul, deve nu putem s-o facem și cu reciclatul? (si cu limite de viteza, dar asta este alta poveste).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#38
(29-08-2019, 01:47)micrenda Wrote: Exista o tendința de a spune ca în România nu se pot face lucruri bine dar eu nu cred ca este adeverat: când sa dat legea anti-fumat în câteva săptămâni sa reușit o trasformare epocala.

Așa e, nu îmi venea sa cred ca se poate. Austriecii se chinuie pentru o lege similară de ani de zile.
Nu îmi dau seama cum de s- a reușit.

Ce m-a bucurat și mai mult a fost ca prieteni de ai mei fumători au fost și ei incantați de noua normalitate.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#39
@micrenda

In link e o lista cu firmele care colecteaza deseuri de plastic:

https://www.colectaredeseuri.ro/colectar...i/plastic/

Din pacate, colectarea si reciclarea selectiva, facute pe bune, nu sunt o solutie. Problema consumului ramane. 

Ar trebui sa existe o campanie pentru infiintarea de magazine din care sa poti cumpara aproape totul vrac, in recipientul tau reutilizabil. Pentru ca aici e o problema, anumite produse se pot cumpara doar ambalate in plastic, de multe ori nereciclabil. 

Problema paharelor de cafea de unica folosinta nu e ceva specific cafenelelor de specialitate iar in Romania as estima ca automatele "produc" mai mult gunoi decat toate cafenelele adunate.
 
Reply
#40
Reciclarea... poate lua forme extreme...

https://www.youtube.com/watch?v=nskUHvjylEA
 
Reply
#41
http://www.ziare.com/mediu/plastic/gata-...20-1576533

kaufland deja a trecut pe hartie, lidl si el imediat, adica se misca mai repede la noi ca in germania ?  Confused Huh
 
Reply
#42
Pasi extrem de mici... Pentru pungi exista alternative, din pacate sunt probabil mii de produse care sunt ambalate in plastic, pentru care nu se va gasi o alternativa prea curand. 

Sunt oameni care cumpara saptamanal zeci de pet-uri cu apa, suc, lapte etc, pet-uri care ajung la o groapa de gunoi de la marginea oraselor....

 
Reply
#43
O noua zi, o noua corporatie doin' some shady shit:

 
Reply
#44
Tot mai mult plastic, tot mai puțină reciclare, ce să mai, suntem pe drumul cel bun. Basca nici Chinezii se pare că nu mai sunt ce au fost, s-au săturat și ei de atâta plastic. Smile
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#45
https://republica.ro/daca-nu-ai-terminat...tientizare

Nu stiu cati vor avea rabdare sa citeasca pana la cap... mai ales ca se vor simti cu musca pe caciula...
 
Reply
#46
https://republica.ro/crezi-ca-efortul-ta...ateva-date
 
Reply
#47
Quote:Cutiile de carton de lapte se pun la plastic, nu la carton, pentru că da, au și plastic. Cutia mare de pizza, dacă deliciosul sos barbecue a atins-o, va trebui să ia calea deșeurilor menajere. Șervețelele nu pleacă la carton și hârtie, ci tot la gunoiul menajer. Nici paharul de cafea luată de pe drum nu trebuie să ajungă la cartoane, pentru că are un film subțire de plastic care îl etanșează.

https://republica.ro/de-ce-este-protecti...in-romania

Religie curata...
 
Reply
#48
Eh... ce am poftit asta... 

https://incont.stirileprotv.ro/companii/...lelor.html

... acum sa o si vedem la treaba, cat e de viabila. Mi se pare aiurea rau sa te duci cu una bucata borcan... si cineva sa ii poarte de grija prin depozit la supermarket, ca sa ajunga in naveta corespunzatoare...

Doar asa de curiozitate, nu ca m-ar mai interesa, intre timp am trecut pe lapte de la dozator, pe care il pastrez... culmea... chiar in recipientele lor Big Grin
 
Reply
#49
https://editiadedimineata.ro/premiera-pe...-de-zahar/
 
Reply
#50
(13-10-2020, 17:42)renatoa Wrote: Eh... ce am poftit asta... 

https://incont.stirileprotv.ro/companii/...lelor.html

... acum sa o si vedem la treaba, cat e de viabila. Mi se pare aiurea rau sa te duci cu una bucata borcan... si cineva sa ii poarte de grija prin depozit la supermarket, ca sa ajunga in naveta corespunzatoare...

Doar asa de curiozitate, nu ca m-ar mai interesa, intre timp am trecut pe lapte de la dozator, pe care il pastrez... culmea... chiar in recipientele lor Big Grin


Recipientele lor sunt chiar bune. Am schimbat garnitura de borcane de gem, zacusca etc pe cele de la ei.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#51
Asta reciclare...
https://www.kokako.co.nz/pages/inside-ko...ercial-bay

... pe de alta parte ma sperie cantitatea aia... care mie imi suna a lipsa de eficienta a activitatii in sine... cat costa sa aduni 9000 de pet-uri, fata de rezultatul aparent modest... cateva placi de melamina.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)