Hello There, Guest! Login Register


Reciclarea

#1
(20-08-2019, 22:40)Mesmer Wrote: Exista vreo sansa sa comercializati acele mici cadouri? Ma gandeam poate cutii de 10-20 de plicuri.
Ce faci cu ambalajele?

Ideea introducerii în natură, fără să fii obligat de circumstanțe, a mai multor deșeuri nereciclabile, mi se pare extrem de nefericită.
 
Reply
#2
Offtopic: nu vreau sa creez o discutie ci doar sa o opresc, fara a da in penibil.
Ţara arde si baba se piaptănă!
Romania depoziteaza deseurile toxice ale catorva tari din uniune ( de italia stiu sigur), facand chiar un pret de 3 ori mai mic decat cel al tarilor ce produc deseurile si noi ne-am impiedicat in 100 de pliculete de cafea ptr deplasari.

Ontopic: sunt foarte bune pliculetele si eu m-am bucurat de cateva cafele bune baute astfel.
in lipsa lor se poate adapta in felul urmator: rasniti 7-9 grame, puneti intrun filtru de v60, strangeti cu un elastic, puneti intro punga pe masura, legati la gat si gata.
Se pot face mai multe pachetele.
Bineinteles pliculetele Yume sunt multe mai elegante.

preparare: scufundati filtrul in cana cu apa fierbinte/ termos, lasati un timp pentru infuzie iar la sf depozitati tot in punga in care a fost transportat.

PS: Haideti sa nu mai gasim argumente impotriva oricarui lucru doar din dorinta de a epata.

.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
#3
Daca pornim de la ideea ca oricare dintre noi e prea mic ca sa conteze, atunci intr-adevar nu are rost sa discutam. Acelasi lucru e valabil si daca ne afundam cu capul in nisip si asteptam sa gaseasca altii solutii la problemele pe care noi le alimentam. 

Dar daca vedem imaginea de ansamblu si ne raportam la o industrie care arunca zilnic milioane de pahare de unica folosinta, care nu pot fi reciclate ( nu ca reciclarea ar fi o solutie ), s-ar putea ca acele "100 de pliculete" inmultite cu 100 de potentiali cumparatori, sa conteze.
 
Reply
#4
Pornesc doar de la ideea ca ne numim espressomani si nu reciclomani, aici vorbeam despre  necesitatea unui produs, nu despre cum il ambaleaza Yume si nici daca odata folosit produsul este pus in sacul albastru.
Sa nu incepem sa dezbatem si ce drum ia cartonul odata colectat. 
Despre asta putem sa facem la offtopic o discutie separata.

ca fapt divers la mine in familie se colecteaza uleiul de ceva ani, iar toate plasticele se spala de resturi inainte de a fi puse in sacii pentru reciclat.
laptele cat si alte produse se aleg in functie de tipul ambalajului. Apropo multe recipiente nu sunt reciclabile.

Dar daca tot te pasioneaza problema poluarii, chiar ar fi bun un topic despre cum sa nu producem mai mult gunoi decat este nevoie, de unde cumparam produse prietenoase cu mediul, discutia se poate duce pana la cum se fac in casa din 3-4 produse detergenti de ruge, vase etc.

Pana atunci cei ce sunt interesati, pe instagram e o fata ce promoveaza asta. Faraplastic se numeste contul. Nu stiu daca am voie sa postez un cont de instagram.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
#5
Sunt interzise discutiile despre consum inutil pe forumul de espressomani? 

Reciclarea nu e o solutie. 90% din plasticul reciclabil este reciclabil o singura data. Iar in multe zone din Romania posibilitatile de reciclare sunt ca si inexistente. 

Imi dau seama ca nu e topicul potrivit si imi cer scuze daca par prea radical in exprimare dar consumul inutil de resurse si lejeritatea cu care neglijam impactul consumului, ascuns de multe ori in spatele "reciclarii" sau a "plasticului biodegradabil", asupra mediului, really pushes my buttons.
 
Reply
#6
Daca oricine din cei care azi arunca gunoiul la gramada neselectat ar face doar o saptamana un exercitiu de selectie, ar fi socat, cum am fost eu cand am inceput asta cu ani in urma.
Ca idee a distributiei naturii gunoiului menajer, hartia o adun in sac de plastic de 60 litri, plasticul in sac de 30l, si le reciclez saptamanal, facand chiar si 2 km pana la cel mai apropiat cluster de containere galben/albastre/verzi.
Iar ce mai ramane gunoi menajer "pur", adica resturi de mancare, care le arunc zilnic la tomberonul blocului, nu ajung nici sa umple o punga pe zi, din cele mai mici, in care cumpar la alimentara un kg de rosii... nici nu mai am galeata de gunoi in sensul clasic, pentru ca nu as avea cu ce sa umplu 10l fara sa inceapa sa se altereze.
 
Reply
#7
Cred că toți aveți dreptate parțial. Avem fiecare datoria de a proteja mediul înconjurător, iar noi chiar facem pași în permanență. Colectăm selectiv și avem o colaborare cu o firmă de colectare.
Acasă colectăm selectiv și reciclăm de mai bine de cinci ani și am redus deșeurile la un sfert, dar am avut o surpriză neplăcută anul acesta când s-au închis definitiv ambele stații de colectare la care mergeam. Avem prieteni care cunosc în detaliu acest aspect și ne povestesc cum cei de la companiile de salubritate colectează în timpul nopții din containerele speciale, dar le aruncă împreună, chiar și peste fracția umedă. Deocamdată multe din aceste programe sunt o minciună, iar fără implicarea solidă a autorităților, cu programe și sancțiuni serioase, nu se pot face progrese semnificative în acest sens.   
Foarte multe parcări în țară și zonele verzi din jurul acestora sunt pline de PET-uri și gunoaie, încât te doare inima, fizic, iar asta este o radiografie a educației noastre ca popor.
Revenind la ambalaje, încercăm să păstrăm un echilibru, din acest motiv am trecut la ambalaje ușor reciclabile, din material K-PET și carton, cu mesaj care îndeamnă la reciclare pe fiecare pachet și am renunțat la ideea de a produce capsule specialty, care ar fi fost foarte lucrativă, dar foarte poluantă. Marele brand elvețian din lumea capsulelor nu are nicio jenă în acest sens și chiar dacă au făcut peste 120 de mii de puncte de colectare în întreaga lume (deoarece ele nu pot fi reciclate prin metodele clasice), nu publică cifrele referitoare la procentul de capsule colectate spre reciclare din totalul de capsule vândute (un total de peste 30 de miliarde în acest moment) și umblă cu astfel de tertipuri pentru a-și păstra clientela sensibilă la acest subiect și a-și menține o imagine bună.
Am testat cele mai bune ambalaje biodegradabile disponibile. Lăsând la o parte costul actual foarte ridicat, nu există încă valvă biodegradabilă, doar fermoar, iar acesta este un dezavantaj major. Un alt inconvenient este necesitatea păstrării acestor ambalaje în umiditate strict controlată, deoarece umiditatea ridicată din timpul verii le poate distruge relativ ușor. Avem temperatură și umiditate controlate, dar momentan numai pentru depozitul de cafea verde. Așteptăm evoluția acestor materiale...
Nu suntem pasivi și facem pași, dar nu se pot rezolva toate problemele peste noapte exclusiv cu inițiativă privată. Am convingerea că în 3-5 ani vom face progrese serioase pentru protecția mediului și sustenabilitate.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#8
@razvan.yume, ar fi posibil ca la comenzi online sa avem optiunea de a renunta la cutia de carton? Am vazut ca ati inceput sa lipiti etichete direct pe punga, am mai salva ceva carton...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#9
(21-08-2019, 14:42)dev Wrote: Sunt interzise discutiile despre consum inutil pe forumul de espressomani? 

Reciclarea nu e o solutie. 90% din plasticul reciclabil este reciclabil o singura data. Iar in multe zone din Romania posibilitatile de reciclare sunt ca si inexistente. 

Imi dau seama ca nu e topicul potrivit si imi cer scuze daca par prea radical in exprimare dar consumul inutil de resurse si lejeritatea cu care neglijam impactul consumului, ascuns de multe ori in spatele "reciclarii" sau a "plasticului biodegradabil", asupra mediului, really pushes my buttons.
Îți înțeleg frustrările și sunt de acord cu tine în multe privințe, dar furia fără soluții nu ajută. Suntem pe espressoman, putem discuta despre amprenta de carbon și deșeurile rezultate pentru producerea și transportul espressoarelor, râșnițelor și ale altor echipamente. Nici producția și transportul cafelei nu este mai prejos. Și vorbim doar de un sector de activitate.
Tot mai des sunt găsite balene eșuate, moarte datorită ingerării unor cantități masive de plastic. În fiecare an ajung în oceane 8 milioane de tone de plastic, iar până în 2050 se estimează că la același nivel de deversie va exista mai mult plastic în oceane decât pește, ca masă. E uluitor...
Dar se fac și pași. UE s-a angajat să renunțe la plasticul de unică folosință până în 2021, iar 250 de mari companii s-au angajat să facă același lucru până în 2025.
Este un subiect extrem de sensibil și pentru mine, de asta suntem vigilenți și ne evaluăm atent și permanent deciziile care au impact asupra mediului.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#10
Din moment ce multi utilizatori tin cafeaua cumparata in alte recipiente, sunt surprins ca nimeni nu ofera alternativa pungilor de hartie. Sau intr-un scenariu mai apropiat de realitate, eu iti trimit prin posta pungile de plastic de la comanda anterioara si tu mi le trimiti pline inapoi. 

Iar "plasticul biodergradabil" si "compostarea industriala sunt unelte de marketing si nimic mai mult.

Pentru cine are 13 minute:

https://www.youtube.com/watch?v=kWnsmzSSgdI
 
Reply
#11
(21-08-2019, 15:44)flipu2k Wrote: @razvan.yume, ar fi posibil ca la comenzi online sa avem optiunea de a renunta la cutia de carton? Am vazut ca ati inceput sa lipiti etichete direct pe punga, am mai salva ceva carton...

Din păcate nu se poate selectiv, noi ambalăm produsele imediat după prăjire, iar eticheta nu conține toate informațiile necesare, dintre care unele sunt obligatorii prin lege și ar fi greu să le înghesuim pe aceeași etichetă.
Sunt multe aspecte legate de producție, achiziții, vânzări și marketing care se pot cunoaște doar fiind implicat direct într-o anumită activitate. Fără să fiu condescendent, dar majoritatea sugestiilor pe care le primim le-am întors deja pe toate fețele de zeci de ori și ne-au chinuit îndelung. Nu există decizie perfectă în afaceri, doar un echilibru fin.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#12
Personal cred ca reciclarea este un problem serios și merita discutat. Eu în moment de fata am mare probleme cu reciclare în București și reușesc sa reciclez doar hârtie și sticlele Pet (la stație de reciclare de la Carrefour) și baterii și becurile (la IKEA).

Sticla, metal, plastic de la aliment, folie de ambalaj, etc nu am unde sa le reciclez.

Mai mult, întâlnesc de persoane la punctele de reciclare frustrate doarece descoperă de la o zi la alta ca nu se mai poate recicla ceva (ex. Sticla).

Nu stiu dacă acest thread este locul potrivit pentru a discuta asa ceva, deoarece este o problema importanta și de interes general: poate @Lyvyyo o sa mute ultimele postari pe un thread separat pe off-topic.

Din punctul meu de vedere, dacă la Yume (sau la orice alta prăjitorie) ar da posibilitatea de a selecta o simpla punga de hârtie sau plastica fara valva (a la Gardelli) eu as selecta cu mare placere. Dar problema este mult mai mare, dacă nu suntem în stare sa reciclam sticla sau pahar de singura folosință (care au mai multa plastica decât ce putem noi sa consumam cu cafea de specialitate).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#13
(21-08-2019, 15:54)dev Wrote: Din moment ce multi utilizatori tin cafeaua cumparata in alte recipiente, sunt surprins ca nimeni nu ofera alternativa pungilor de hartie. Sau intr-un scenariu mai apropiat de realitate, eu iti trimit prin posta pungile de plastic de la comanda anterioara si tu mi le trimiti pline inapoi. 

Iar "plasticul biodergradabil" si "compostarea industriala sunt unelte de marketing si nimic mai mult.

Pentru cine are 13 minute:

https://www.youtube.com/watch?v=kWnsmzSSgdI

Este o sugestie care nu se poate aplica datorită legislației. Cum ne asigurăm noi că pungile pe care tu ni le trimiți înapoi nu sunt contaminate? Ele nu se pot întoarce în spațiul de producție fără a fi curățate și igienizate, deoarece reprezintă pericol pe flux și procese de lucru, conform programului HACCP implementat în prăjitorie.
De ce credeți că producătorii de bere artizanală nu oferă sticle returnabile și preferă să plătească o taxă pentru fiecare sticlă pusă pe piață? Sunt și câteva mici excepții, dar majoritatea sunt în această situație.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#14
(21-08-2019, 16:54)razvan.yume Wrote: Sau intr-un scenariu mai apropiat de realitate, eu iti trimit prin posta pungile de plastic de la comanda anterioara si tu mi le trimiti pline inapoi. 

Asta-i din categoria pozelor cu boabele pe punga de cafea...

Nu crezi ca drumul pungilor goale inapoi la prajitorie produce mai multa poluare decat pungi noi? Sau poluarea se rezuma doar la ce e tangibil, material?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#15
In cazul berii, as specula că la volume mici e mai ieftin să plătești in plus decât să cumperi o instalație de spălat sticle și să îți "bați capul" cu colectarea lor.

Să vezi ce "distractiv" e sa găsești un furnizor de lapte care sa nu ți-l livreze in plastic și să accepte să preia sticle goale.

Implementarea cu binișorul a unor măsuri pseudo-eco în Romania, o să aibă soarta pungilor de plastic care circula libere prin piețe și magazine la peste un an de la "interzicerea" lor.

(21-08-2019, 17:02)Laddu Wrote:
(21-08-2019, 16:54)razvan.yume Wrote: Sau intr-un scenariu mai apropiat de realitate, eu iti trimit prin posta pungile de plastic de la comanda anterioara si tu mi le trimiti pline inapoi. 

Asta-i din categoria pozelor cu boabele pe punga de cafea...

Nu crezi ca drumul pungilor goale inapoi la prajitorie produce mai multa poluare decat pungi noi? Sau poluarea se rezuma doar la ce e tangibil, material?
Tu crezi că posta romana ar cheltui in plus ca să ducă un plic in plus de la mine la yume?
 
Reply
#16
Nu e relevant, în contextul în care discutam despre a contribui sau nu la poluare. 

Pe principiul mai sus prezentat de tine, ar trebui sa nu ne batem capul, ca și asa nu se face nimic. Sau sa folosim pungi de plastic, dacă tot sunt la îndemână în piețe.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#17
Ce principiu am prezentat eu care îndeamnă la pasivitate? Daca asta ai înțeles tu, poate că ar trebui să urmărești filmulețul despre zero waste.
 
Reply
#18
Dacă e să facem teroria chibritului ar trebui să plecăm în primul rând de la ce energie se folosește la prăjirea cafelei și pe urmă la ambalaj! 

Folosește Yume, sau alt prăjitor, panouri fotovoltaice cu captare de energie? 

Cu ce răcește/încălzește spațiul destinat prăjirii ( ca ex. o pompă căldură cu încălzire prin pardoseală ce oferă și răcire pe timp de vară)? 

Ce material termoizolant are spațiul destinat prăjirii? Vată, polistiren, celuloză, spumă PUR? Ce sistem? Fațadă ventilată, fațadă clasică? Ce grosime? Etc.....

Deci până la ambalaj.......
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#19
Iarăși se diluează discuția...

Discutia de față era despre descurajarea consumului de produse care produc deșeuri. Înțeleg că e mai comod sa ai la tine pliculețe de unica folosință dar e atât de mult mai rău să ai la tine cafea măcinată și un filtru reutilizabil?
 
Reply
#20
Nu vedem padurea din cauza copacilor, discutăm despre pliculete in schimb incurajam consumul exclusiv al produselor de specialitate, superioare calitativ ... in context, cele inferioare, majoritare in pondere, ar putea fi considerate deseuri?
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#21
Nu se diluează, dimpotrivă, plecăm de la bază, care e cafeaua.

Dacă Yume folosește o sursă regenerabilă în prăjirea/măcinarea cafelei ambalată în plicul respectiv, s-ar putea să fie mai ecologic decât cel care o macină acasă și nu are o sursă regenerabilă, sau dacă nu o macină la o râșniță manuală.

Eu am înțeles perfect ideea ta dar sunt alte aspecte mai importante, așa cum au spus și alți colegi, nu ambalajul în sine. 

Marea problemă a scăderii peștilor din oceane nu este plasticul, încă, ci pescuitul excesiv datorat consumului enorm al întregii planete! Rechinii sunt capturați doar pentru supa de aripioare, un ex.!

​Aruncăm miliarde de tone de resurse comestibile, nu știm să exploatăm resursele , etc., deci până la ambalaj.......
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#22
(21-08-2019, 18:27)dev Wrote: .. Înțeleg că e mai comod sa ai la tine pliculețe de unica folosință dar e atât de mult mai rău să ai la tine cafea măcinată și un filtru reutilizabil?

Eventual si apa fiarta de acasa...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
Am înțeles că unii colegi au tot felul de meciuri neîncheiate, frustrări sau păreri nevorbite, dar din păcate, nu e un topic cu postări obligatorii.

Nu e nici despre plastic la plastic sau hârtie la hârtie, dacă nu ai certitudinea că se colectează și se reciclează pe bune. De asta un stil de viață, cât mai aproape posibil, zero waste e soluția pe termen lung.

Nimeni nu s-a născut învățat și cu siguranță nimeni nu deține adevărul absolut.
 
Reply
#24
Zero waste nu este compatibil cu cafea de specialitate ( ca si filosofii )
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#25
(21-08-2019, 14:02)dev Wrote: Daca pornim de la ideea ca oricare dintre noi e prea mic ca sa conteze, atunci intr-adevar nu are rost sa discutam. Acelasi lucru e valabil si daca ne afundam cu capul in nisip si asteptam sa gaseasca altii solutii la problemele pe care noi le alimentam. 

Dar daca vedem imaginea de ansamblu si ne raportam la o industrie care arunca zilnic milioane de pahare de unica folosinta, care nu pot fi reciclate ( nu ca reciclarea ar fi o solutie ), s-ar putea ca acele "100 de pliculete" inmultite cu 100 de potentiali cumparatori, sa conteze.

Intr-adevar, nu prea are rost sa discutam subiectul, cred ca ne depaseste cu mult si sunt cat se poate de serios cand spun asta.  Big Grin
In ceea ce ma priveste, da, am ales sa fiu cat mai constient si sa ma comport cat pot de responsabil fata de tot ceea ce ma inconjoara, oameni, mediu etc Dar niciodata nu ii voi spune altuia ce sa faca si ce decizii sa ia.

Exista o teorie conform careia intr-un viitor oarecare, nu foarte indepartat, vom avea parte de un comunism 2.0 la nivel global care va reglementa subiectul mai abitir decat celebra campanie 3R (recuperare, reconditionare, refolosire) de pe vremea lui Ceausescu.  Aceasta campanie fiind ajutata masiv de tehnologie, AI etc.  Nu cred totusi ca se va intampla ceva cu adevarat eficient deoarece nu ii suspectez pe arhitectii acestei lumi de vreo inteligenta stelara.
Iar la nivel de mase, sa fim seriosi, interesul in legatura cu orice nu tine de satisfacerea unor nevoi primitive (haleala, sex si arogante) este practic zero. Nu cred o iota in bulshitul new age, ala cu trezirea constiintei colective si toata prosteala aferenta. Suntem infinit mai aproape de maimute decat de zei, lucru evident pentru oricine iese din casa si arunca o privire.

Concret, ca sa se intample ceva in industria care arunca zilnic milioane de pahare de unica folosinta, ar trebui sa exista o masa critica de consumatori care sa schimbe macazul. Ce te face sa crezi ca aceasta masa critica va exista vreodata?

Vremurile extrem de cacacioase au potential de a genera oameni exceptionali.  Deci stai sa vina intai alea, deocamdata petrecerea e in toi si pe Titanic canta orchestra. Big Grin

Cred ca societatea umana a ajuns deja in point of no return. Nimic nu ne va opri din frenezia de a ne distruge propriul habitat. Dar hey, sa fim optimisti, nu va fi sfarsitul lumii, ci doar sfarsitul speciei. Smile Si ramane speranta ca viitoarea specie va fi mai inteligenta decat asta curenta. Big Grin
 
Reply
#26
Culmea... ca si asta este vazuta de rau... Smile

https://www.agerpres.ro/economic-intern/...ue--358819
 
Reply
#27
Nu vreau sa intru într-o retorica neo-socialista, dar e clar că 1% din populație controlează interesele celorlalți.

In același timp, în țări mai "deștepte" există posibilitatea să trăiești fără la lași în urmă munți de gunoi în timp ce în țările de tipul Romania, ești întrebat de 10 ori la piață de ce nu vrei pungă de plastic "fiindcă e gratis".
 
Reply
#28
(22-08-2019, 19:25)Torin Wrote: In ceea ce ma priveste, da, am ales sa fiu cat mai constient si sa ma comport cat pot de responsabil fata de tot ceea ce ma inconjoara, oameni, mediu etc Dar niciodata nu ii voi spune altuia ce sa faca si ce decizii sa ia.
+1
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#29
(22-08-2019, 19:34)renatoa Wrote: Culmea... ca si asta este vazuta de rau... Smile

https://www.agerpres.ro/economic-intern/...ue--358819
Dacă ar publica și cât la sută din gunoi se reciclează/compostează, s-ar inversa clasamentul.
 
Reply
#30
Sau asa... Sad

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/...or-1176888

Nici nu mai incerc sa ghicesc daca firma aia si-a pierdut licenta...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)