Hello There, Guest! Login Register


Rasnita pentru Bezzera Galatea Domus

#1
Buna seara!

Sunt nou pe forum si vin cu o rugaminte de consultanta:

- dupa 3 ani alaturi de un combo Gaggia Baby Twin+Ascaso Mini, timp in care am fost extrem de multumit de calitatea extractiilor (personal beau cappuccino si espresso machiatto) a venit vremea unui upgrade.
- la espressor m-am hotarat, se pare, pentru un Bezzera Galatea Domus pentru look-ul sau elegant alaturi de caracteristici tehnice pe care eu le consider absolut suficiente pentru uz casnic.
- ca rasnita ezit intre Mahlkonig Vario Home, Mazzer Mini sau o a treia cale inca...nedefinita

Se poate un sfat? Care ar fi rasnita cea mai buna pana pe la 2500 ron.

Multumesc anticipat,

Seara faina!
 
Reply
#2
am mazzer mini, multumit. doar ca n-am cu ce compara, pana am o hario manuala.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#3
(21-02-2017, 00:25)EK70 Wrote: - la espressor m-am hotarat, se pare, pentru un Bezzera Galatea Domus pentru look-ul sau elegant alaturi de 
Mi-a placut la nebunie modelu asta, daca mi-am dorit vreodata sa cumpar un espressor doar pt cum arata asta e unu din ele , probabil al doilea dupa Faema Legend. Ba chiar am cochetat cu ideea la un moment dat. N-am avut rabdare si timp sa caut care sint defapt diferentele intre Magica, Unica si acesta, e vorba doar de design sau si ceva performante.
Pana acum nu cunosc vreun posesor, astept cu nerabdare impresii de utilizare!
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#4
Mai ales ca ai un buget generos la dispozitie, bine ar fi sa investesti intr-o rasnita construita solid, cu retentie spre zero (ma refer la cafeaua retinuta dupa curatare nu de la shot la shot), macinatura pufoasa etc. Cum tendinta mondiala este ca din ce in ce mai multe rasnite cu specificatii de top pentru lumea home barista sa fie produse de mici ateliere nu de mari firme, cred ca la un buget mai mare, Honne sta cel mai bine in carti. Dar e 960E.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#5
(21-02-2017, 11:06)Lyvyoo Wrote: Mai ales ca ai un buget generos la dispozitie, bine ar fi sa investesti intr-o rasnita construita solid, cu retentie spre zero (ma refer la cafeaua retinuta dupa curatare nu de la shot la shot), macinatura pufoasa etc. Cum tendinta mondiala este ca din ce in ce mai multe rasnite cu specificatii de top pentru lumea home barista sa fie produse de mici ateliere nu de mari firme, cred ca la un buget mai mare, Honne sta cel mai bine in carti. Dar e 960E.
Auch! E mult peste bugetul meu...Cam la bugetul celor indicate in postul anterior ma invart...
 
Reply
#6
(21-02-2017, 00:25)EK70 Wrote: Se poate un sfat? Care ar fi rasnita cea mai buna pana pe la 2500 ron.

Nu stiu daca exista asa ceva, adica rasnita cea mai buna in mod absolut...Poate cea mai buna pentru mine, cea cu care ma impac cel mai bine sau imi confera ergonomia dorita sau una pe care ma pot mapa si, desigur, are un o distributie a macinaturii ce aduce un profil al gustului pe placul meu (ex.: mai inchis/mai deschis; mai multa coeziune/mai multa coerenta,claritate/mai multa stratificare, etc.) 

Trebuie dat raspuns la mai multe intrebari, stabilite criterii de importanta/relevanta pentru tine.

Eu de ex. nu consider relevanta nici retentia si nici dozarea electronica, insa acord o foarte mare importanta reglajului de grind, stabilitatea acestui reglaj, cat de fin este reglajul. Ex.: Mazzer Super Jolly e inferior (IMO) Macap M7R prin prisma usurintei/finetii cu care modifici grindul, dar si printr-o rezolutie mult mai mica a posibilitatilor de setare ( pasul filetului de prindere a cutitului superior mare la SJ) . 

Importanta mi se pare si fiabilitatea, in general dovedita la rasnitele comerciale. Cutitele le vreau cat mai mari, monturile cat mai solide, motorul cat mai puternic, viteza de rotatie de preferinta mica, calea de iesire dinspre cutite cat mai larga - incarcarea electrostatica a grindului cat mai mica, etc. 

In banii acestia m-as uita la planarele comerciale de 64mm in varianta cu dozator manual. Cateva exemple : 

- Mazzer Super Jolly;
- Macap MX;
- Compak K6;
- Fiorenzato F64
- others alike

sau cu ceva efort in plus (500-600 lei ?) sa ating sectorul planarelor de 75mm.

Bafta!
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#7
se poate lua Mazzer Mini si a se inlocui cu cutine de Super Jolly.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#8
(21-02-2017, 14:00)EK70 Wrote: Auch! E mult peste bugetul meu...Cam la bugetul celor indicate in postul anterior ma invart...

In mod normal, de multe ori cand cineva da un sfat pe forum, incearca sa incadreze o rasnita foarte buna in peisaj, asta in primul rand. Apoi espressorul. Cum tu ai ridicat bugetul pentru espressor, ne pui usor in dificultate, caci si la 300E mai jos gaseai HX-uri, doar ca aveau alt design. Dar daca cei 300E ii directionai catre o rasnita mai buna decat iti permiti acum, ieseai mai castigat per total in ceea ce priveste lichidul din ceasca.

Nu stiu exact ce modele de la Quamar vor veni in tara la finalul lunii, caci un M80 sau Q13 suna destul de bine.

Vis a vis de ce a spus adi mai sus, trebuie si tu sa te hotarasti daca mergi spre rasnita cu dozator sau fara.

- Cu dozator ai ocazia sa cureti cu pensula de fiecare data canalul de rasnire, dar asta inseamna operatiuni mai multe, ceva de genul, eventual si cu o pompa cu burduf ce se poate folosi dinspre dozator, ca sa pufai si resturile de acolo. Per total trebuie sa fii confortabil cu asta si sa iti faca placere acest mod de lucru. Unii si-au vandut rasnita cu dozator din aceasta cauza, altii din contra si-au luat una mai performanta dar tot cu dozator.

- fara dozator - de obicei ai retentie de cateva grame in camera cutitelor si nu poti scoate cafeaua aia caci ai electronica ce blocheaza accesul, dar in functie de model, mai sunt mici trucuri pentru o retentie spre zero, care la unele modele merg, desfiintand niste clapete anticlumping sau intervenind in alt fel, cf. review-urilor internationale. Honne, mergand pe principiul Versalab, nu are canale de comunicare, deci macinatura cade vertical, la prima rasnire retentia fiind de aprox. 0.5g, mult sub cele electronice ce au cutite mari.

Studiaza bine totul si ia o decizie echilibrata, asta e cel mai important.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#9
Va multumesc pentru raspunsurile detaliate. In principiu vreau rasnita FARA dozator.
Reiau partea cu studiul!

Una peste alta Mahlkonig Home Vario iese din schema?
 
Reply
#10
Pai daca tot investesti 2000E in scule, e pacat sa nu mergi spre profesionale! Modificarile de gust si potentialul unui shot au o legatura foarte mare cu rasnita, mult mai mult decat ai crede la inceput.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#11
(21-02-2017, 17:11)Lyvyoo Wrote: Pai daca tot investesti 2000E in scule, e pacat sa nu mergi spre profesionale! Modificarile de gust si potentialul unui shot au o legatura foarte mare cu rasnita, mult mai mult decat ai crede la inceput.

De acord, Liviu, insa care sa fie aleasa?  [Image: rolleyes.gif]
Mazzer Mini, Macap MD4, Fiorenzato F64, Quamar M80???

Ma intereseaza pe langa fiabilitate, sa fie usor de schimbat finetea macinaturii avand in vedere ca sotia bea cafea turceasca iar eu cappuccino/espresso machiatto si sa aiba un look placut.

Din pacate sau din fericire oferta este atat de larga incat ajungi sa te pierzi...

Multumesc!
 
Reply
#12
Din lista de mai sus as merge pe Fiorenzato F64. Pt cutite, pt electronica care pare fiabila la bradul asta si nu in ultimul rand pt un design f. reusit, dupa parerea mea.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#13
Mazzer Mini pica din lista daca ai nevoie sa schimbi des gradul macinarii.
La Marzocco | ex-echipament: un HX pe bursa, in vanzare sau schimb pe lever
 
Reply
#14
Atunci sa ai in vedere doua rasnite! Eventual una mai ieftina pentru ibric si una pe care sa o folosesti in espresso. Cat ar fi de buna rasnita, e foarte enervant in espresso sa treci zilnic de la o setare la alta, plus ca retentia va amesteca granulatiile si va iesi o varza totala [Image: smile.gif]
Asadar, poti merge pe un Quamar M80 + inca ceva ce iti permiti
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#15
Nu ca o am eu, dar in bugetul ala, te poti gandi si la o Ceado E5P. Vezi review-uri.
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#16
(22-02-2017, 00:59)Lyvyoo Wrote: Atunci sa ai in vedere doua rasnite! Eventual una mai ieftina pentru ibric si una pe care sa o folosesti in espresso. Cat ar fi de buna rasnita, e foarte enervant in espresso sa treci zilnic de la o setare la alta, plus ca retentia va amesteca granulatiile si va iesi o varza totala [Image: smile.gif]
Asadar, poti merge pe un Quamar M80 + inca ceva ce iti permiti

Asta mi se pare una din cele mai bune concluzii! Clar o sa iau si o rasnita entry level pentru ibric!
Multumesc!
Ziceai ceva ca la sfarsitul lunii or sa vina rasnite Quamar M80. La ce te referi, la cele de la targuri?"Latul" se strange in jurul a doua-3 rasnite:
- Quamar M80e
- Fiorenzato F64e
- inca mai iau in calcul Mahlkonig Vario Home avand in vedere media de 2-3 cafele pe zi...

Intrebare cheie: se justifica diferenta de pret in defavoarea Fiorenzato?

Am cautat diverse info despre ele si mi se pare ca Fiorenzato NU este foarte raspandita. Cum stau ele la parte de SERVICE in Romania?
 
Reply
#17
Criteriile de alegere a unei rasnite NU stau neaparat in "raspandirea" ei. Sunt rasnite de 2000+E (Monolith) sau 4000E (Versalab Titus Grinder edition) sau chiar Honne-ul romanesc plus multe alte exemple, care nu sunt atat de populare ca si nume si raspandire, dar care pe forumurile de profil sunt discutate intensiv pentru performantele lor. Legat de service, cand iti cumperi o astfel de rasnita profi, service-ul e ultimul lucru la care te gandesti, caci majoritatea nu au nevoie niciodata. E drept, o garantie e bine sa ai, caci electronica poate cadea candva, desi suprizele sunt rare si acolo. Dar situatia nu este in niciun caz ca la autoturisme sau ca la laptop-uri, unde service-ul trebuie sa fie partenerul tau de viata.

Daca vrei rasnita electronica fara dozator, eu zic sa strangi in "lat" si Ceado E5p, caci e construita foarte solid pentru 480E, iar daca vrei sa ramai in zona design-ului si marimii casnice dar cu discuri plate profesionale de 64mm, de anul acesta intra pe tapet si PL72 de la Lelit.

Dar repet, nu te baza ca vei putea folosi fara batai de cap o rasnita stepless pentru espresso,  intr-un mod dual, ibric (macinatura fina ca un praf) cu saritura la espresso (care inseamna particule ceva mai mari). La ibric nu se intampla nicio tragedie acasa daca mai gasesti o particula cat de cat maricica, dar in espresso, daca din cauza retentiei a ramas macinatura fina pe traseu, s-ar putea ca shot-ul sa iti iasa amar, supraextras.

Eventual poti lua o rasnita de 7-800 de lei pt ibric si de diferenta pe care o mai suporti te inarmezi cu o rasnita pentru espresso construita profesional.

Legat de intrebarea ta, da, azi se pare ca se face incarcarea din Italia a acelor rasnite de la targuri, majoritatea noi neatinse, altele doar expuse cateva zile, si ar trebui sa ajunga rapid, de data aceasta.
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#18
Sunt de acord cu tine, o sa am si o rasnita mai ieftina pt ibric.

In ceea ce priveste transportul de la targuri, te rog sa-mi spui ce modele vin si la ce preturi.

Multumesc anticipat
 
Reply
#19
Urmareste acel topic sau iti trimit pe PM nr. Silviei si intreab-o pe ea direct...
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#20
Super! Astept numarul Silviei. Multumesc
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)