(28-01-2017, 21:03)Liviu.Mihu Wrote: ....Încercând sa sumarizez prin propria perceptie constatările lui Radu.....
Renatoa wrote:
____________________________________________________________________________________
Cea mai delicata/dificila concluzie... pleaca vreuna din ele ? Smile
Am tot spus ca am încercat sa ajung la o concluzie in legătura cu profilul macinaturii si legat de asta de profilul de gust pe care l-ar putea dezvolta.
Mereu sunt in căutarea a ceva, a altceva!
Îmi dau seama însă ca dincolo de un anumit nivel este greu sa mai găsești.
Pentru un minim de rezultate, de multe ori greu de sesizat, saltul prețurilor este muuult prea mare si apare ca fiind nejustificat.
Nu am mai avut ocazia sa lucrez cu o râșnița cu cuțite hibrid, conice+plane.
Dupa teste, acest tandem de cuțite mi-a creat convingerea ca livrează un profil de macinatura mai apropiat de cel al unei râșnite cu cuțite plane decât al uneia cu cuțite conice.
Poate ca așa si este normal, având in vedere ca spargerea boabelor o realizeaza conicele iar macinarea propriu-zisă cele plane.
Am ajuns la concluzia ca doar pentru retenția foarte mica, nu are rost sa ma gândesc la a schimba K30-ul.
Retenția mica in raport cu dozele pe care le folosesc, ușurinta in utilizare, lipsa totala a electrizarii cu efect intr-o distribuție mai uniforma a particulelor macinaturii, curățenia in timpul manoperelor, silențiozitatea, viteza mare de rotație a cuțitelor, sunt câteva dintre aspectele care ma determina sa rămân cu aceasta.
Paranteza legată de retenția la K30 (posibil valabila si la alte râșnite)
De fapt, aceasta retenție nu se regăsește in totalitate in macinatura următoare, doar o mica parte recirculandu-se. Cealaltă rămâne agățată permanent pe traseu pana la curățenia generală.
Pe baza a cea ce văd când curat râșnița, acolo unde rămâne macinatura agățată, apreciez ca cel mult jumătate din cantitatea care "dispare" la prima rasnire se recircula, adică vreo 0,5-0,7 g, ținând cont ca in utilizarea de zi cu zi cantitatea de boabe pe care o pun la măcinat este egala cu cea care iese din râșnița.
Restul cade pe lângă cuțite, se fixează pe zona de evacuare si o regăsesc la demontare întărită si decolorata pe acolo. Din aceste motive ma gândesc ca resturile se afla acolo încă de la prima macinare (prima de după o curatire) când se pierd cele cca 1,5 g.
Închei paranteza.
O conica electrică "pur sânge" mi-ar fi captat interesul in alt mod.
Kinu M68, prin macinatura diferită pe care o realizeaza, chiar dacă necesita puțin efort la macinare si ceva manopera suplimentara pentru formarea pucului reprezinta altceva ca si varianta de macinare dar si de macinatura motiv pentru care o consider ca fiind o soluție alternativa foarte buna.
In regim de 2-3 extracții zilnice acest plus de atenție devine o componenta neglijabila pe lanțul de preparare, având in vedere rezultatul final.
Cred ca Honne, varianta slim, este o râșnița care trebuie inclusă pe lista de opțiuni pentru utilizarea acasa. Cei aflați in etapa căutărilor pot găsi in aceasta un produs care sa livreze macinaturi capabile pentru extracții de maxima calitate.
Mi-ar fi plăcut sa pot pune mai multe impresii legate de aspectul general, finisaje, ușurintă in utilizare, silențiozitate/zgomot, plăcerea de a o folosi însă, datorită faptului ca varianta pe care am testat-o este cea mare, cu doua hoppere si cu toate echipamentele cerute in zona Horeca nu pot sa fca nicio apreciere pe aceste direcții.
Este evident ca pentru acasa este nevoie de o alta soluție pentru alimentarea cu boabe, alt mod de pornire si de oprire a motorului, ca trebuie îndepărtate toate componentele care nu folosesc utilizatorului casnic.
Am văzut in cele postate de Levo ca au existat preocupări in aceasta direcție si ca, odată realizate toate acestea râșnița devine mai ușoară, mai plăcută pentru utilizare si poate mai silențioasă.
Fiabilitatea cu siguranta a fost probata prin destinația ei inițială, aceea de a fi utilizată in regim intensiv in zona Horeca.