Hello There, Guest! Login Register


Rasnita Lelit PL72 - cutite plate 64mm

#91
eu ma retrag
 
Reply
#92
[Image: VqqAWlf.jpg][Image: kRkOPBo.jpg]Si ce e mai grav observ acum , ca am rasnit la aceeasi gradatie aseara si azi si am obtinut macinatura diferita
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
#93
Rotita aia se poate muta, poziția ei ma refer, eu am mutat-o când am curatat cuțitele, găsești videoclipul de la Lelit pe YouTube
Citește mai sus, are în celelalte posturi, dacă reglezi de la stânga la dreapta vei avea o macinatura diferita decât de la dreapta la stânga, se așează diferit cuțitul, o sa ii dai de cap pana la urmă
Lelit Elizabeth/Lelit William
EX-Gaggia Classic 2015 - Ascaso F6
 
Reply
#94
sau citeste manualul, scrie clar (pe langa ca scrie si pe rasnita ca rotind spre stanga e fine si spre dreapta e coarse)
https://espresso.lelit.com/uploads/attac...10c293.pdf
Mara X, DKS-65
 
Reply
#95
(17-05-2021, 08:22)adriao Wrote: indicatorul de referinta al granulatiei curente este triunghiul ala din mijloc. cand rotesti in sensul acelor de ceasorinc numarul si granulatia scad si de duci spre fine iar cand rotesti in sens invers acelor de ceasornic numarul creste de duci spre grosier/coarse. nu e nimic gresit la rasnita ta...

@Victorradu este exact cum spune @adriao. Probabil ca acum este confuz marcajul pentru tine, insa peste 2 luni ai sa vii aici si ai sa citesti ce ai scris si o sa ti se pare amuzant Smile

COARSE 10 - 9 - 8 .... 3 - 2 - 1 FINE

Daca macini la 10 ai grosier, daca macini la 2 ai fin, daca macini la 1 ai si mai fin decat la 2. Ia de bun ce zice si colegul mai sus.

In alta ordine de idei, setarea rasnitei nu se modifica peste noapte. Probabil este tot o confuzie de-a ta.
Lelit Bianca, Atom 75, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc
Past: Lelit Victoria, Lelit William
 
Reply
#96
[Image: L8qnK1z.jpg]Am rasnit cu ea acum de la 1-10 , voi vedeti vreo diferenta de granulatie?ca eu nu
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
#97
@Victorradu, este fix cum a spus si @adriao:
 - la 1 ai fine
 - la 10 ai coarse
 - Indicatorii "fine" si "coarse" impreuna cu sagetile iti spun in ce directie invarti pentru fine si coarse.
Din ultimele tale 2 poze reiese ca faci ceva gresit in aceste experimente, cel mai probabil nu tii cont de retentia rasnitei, adica rasnesti la gradatia X, schimbi granulatia la Y rasnesti si le compari fara sa iei in considerare faptul ca trebuie sa arunci niste cafea cand schimbi gradatia.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, Kinu M47 + brew burr, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#98
Daca circumferinta rotii de reglaj respectiv numarul gradatiilor pe vernier ar fi calculate si stabilite in functie de pasul filetului, atunci fiecare gradatie ar putea indica cu o oarecare precizie unitatea de masura in... sa zicem microni a unei particule de macinatura.
Pune stickere cu o unitate de masura (diametru, greutate, volum...chiar nu conteaza ce alegi) in dreptul fiecarei cifre si vei intelege de ce 1 indica fin si 10 grunjos Smile.
 
Reply
#99
Cred ca te-ar ajuta sa folosesti momentan rasnita in single dose pt a nu te crampona de retentie. Asadar scoate toata cafeaua din rasnita, eventual baga si aspiratorul pe evacuare si alimentare. Apoi rasneste 10g sau cat vrei pe 5 asa cum erai in poza ta, reprodusa de mine mai jos. Spre fin sa te duci INTOTDEAUNA cu motorul in mers.

[Image: eLzBAQx.jpg]

Acum, pentru a modifica gradul de rasnire bazeaza-te pe sageata de sens, nu te mai gandi la 10..9... Ce ne spune sagetica desenata sub roata? Ca invartind in sens invers orar ne ducem spre coarse (grosier). Deci daca reglezi roata de la 5 la 6 sau 7 si pui acum iar 10g in rasnita goala, vei constata ca macinatura ta e mai grunjoasa decat la 5. Daca dai si mai mult, spre 8...9...deja e ca sarea grunjoasa. Deci totul se intampla exact cum indica sageata.
Invers, daca te iei dupa sagetica FINE, ce te indeamna sa invarti roata in sensul acelor de ceasornic, la 4 vei avea o macinatura mai fina fata de 5, iar la 3 mult mai fina.

Ce este posibil sa se intample si sa te deruteze la inceput este ca mergand spre fin in continuare, de la 3 la 2 la 1 sa ajungi la 10 sau 9 si sa scoti o pudra. Asta nu inseamna ca e ceva in neregula ci doar faptul ca s-au terminat gradatiile pe o tura. Puteau foarte bine (ca la lansare) sa nu puna niciun numar si atunci chiar faceai abstractie de cifre, asa cum am prins-o eu cand i-am facut un minireview pe inceput de topic

[Image: S2DS74Y.jpeg]

Important este sa constientizezi sensul spre care faci modificarile fin / grosier si amploarea modificarilor generate in ceasca de espresso de fiecare numar de click-uri.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
@tudorborg partea de retentie nu stiu ce sa zic, ca puneam cateva boabe pana iesea tot la 1, cand ma mutam la 2 iar puneam cateva boabe si macinam pana terminam complet boabele si tot asa pana la 10 ?.in primul meu post am scris eu gresit , dar nu pot edita ulterior, la 1 aveam fin la 10 grunjos , insa ma ducea in eroare desenul de pe roata,in stanga e fin in drapta e gros conform desenului de pe roata.Later edit am fost cu ea, am lasat o la ei, am inteles ulterior ca s a facut o setare pe roata, habar n am , am rificat rasnita de la service si pare totul ok.Legat de 1 fin si 10 grunjos acum am asa ceva.Partea cu desenul de pe roata este ptr mine derutant repet , in fine acum am inteles o chestie care nu ma mai deruta si nici nu mai tin cont neaparat de numar,
Roata odata ce o invart in directia acelor de ceasornic atunci cutitele se apropie si obtin macinatura fina, invers dau opus acelor de ceasonic si obtin grunjos.Ajuns acasa, din a 3 a cafea am reglat o sa mi scoata din 18 g de cafea macinata in 30 de secunde 38 de grame cafea.cu rasnita data la 3:75 (foarte aproape de 4)obtin (consistenta pe care am vrut sa o obtin de la un Origo El Salvador El Borbollon.
@Liviu, ce ai scris mai sus, exact asa am facut , dc fac abstractie de cifrele de pe roata , sagetile spun ce trebuie:-).
M -am lamurit cu ea-directia acelor de ceasornic -e directia catre o macinatura mai fina.Multumesc
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
Hai sa luam niste repere. Presupun ca de la 2 la 9 ai ajuns rotind invers acelor de ceas. Daca ai procedat asa atunci ai marit distanta dintre cutite iar ce ai tu pe hartie corect.
Suportul cutitului superior este fixat pe rasnita pe un filet. Cand invarti de roata marcata (datorita unei rotite intermediare) cutitul se invarte in aceeasi directie cu tine. Acum cu totii ne-am cam obisnuit cu faptul ca in sensul acelor de ceas strangi (un dop, piulita, etc) iar invers desfaci. Este fix acelasi lucru si aici.
Din pacate nu am rasnita in fata sa-ti confirm dar asta-mi aduc aminte. Iar probleme nu imi amintesc sa fi avut vreodata sau sa ma gandesc vreun fel ce scrie e ea. Pe mine m-a interesat sa o reglez a. i. sa am curgerea pe care o caut. Nu m-a interesat ca scrie 1, 4, 7, apare punctul sau e undeva intre.
Eu am desfacut-o si am aliniat-o, punctul 0 nu mai e cel de pe gradatie dar nu ma intereseaza asta. Asa ca oricum nu ma uit acolo.

Cumva am ratat pagina #4. Rasnita are o retentie de vreo 2 grame. Astfel daca tu pui 10 boabe, modifici si rasnesti o sa ai cafeaua de dinainte in palma. In general reglarea o constati dupa a doua doza sau dupa cel putin 3-5 grame date afara dupa ce ai facut setarea. 
Constructiv are doua sarme subtiri la evacuare pentru a sparge bulgarii iar acolo se aglomereaza cafea. tu cand pui 10 boabe adaugi (in coada) macinatura dar primele particule sunt din rasnirea veche.
Sper sa fi fost clar.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
Salutare! De azi sunt si eu fericitul posesor de PL72 si am vazut in manual ca scrie ce a scris si Liviu mai sus, ca reglarea spre fin se face intotdeauna cu motorul pornit. 
Intrebarea mea este: de ce trebuie procedat asa? Poate defecta cutitele? Si daca am rotit spre fin cand era motorul oprit, dar inainte sa ajunga cafea in rasnita (cand am scos-o din cutie) am facut ceva pagube?
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
La orice rasnita este de preferat sa faci asta pentru ca mai pot fi boabe intre cutite, mai ales daca folosesti rasnirea on demand (cu boabe in cos). In rasnirea single dose (unde cantaresti exact ce pui si arunci in rasnita goala) nu vad sa fie o recomandare necesara neaparat.
Problema ar fi ca miscarile acestea sunt foarte fine, micrometrice, iar prezenta unor bucati mari de boabe de cafea intre cutite ar putea opune rezistenta apropierii discurilor de macinare pe care tu o comanzi prin invartirea reglajului spre fin. Deci mai bine sa nu fortezi nimic decat sa fortezi Smile
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Am inteles acum. Multumesc pentru raspuns
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
La ce interval de timp este recomandat sa fie curatata rasnita?Sau ce operatiune de mentenanta este necesara si la ce perioada de timp?
O folosesc de 3 luni cu 2 shooturi pe zi.
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
Un aspirator pe incarcare si evacuare din când in cand e suficient.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Multumesc .
Lelit Mara X | Lelit William
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)