(02-02-2018, 08:09)Mariano Wrote: Daca esti pretentios la gust, facand teste cu rasnite profi de la 500E in sus, unde si la banii astia gusturile difera in functie de rasnita.....uiti de manuala.
In timp am ajuns sa vad lucrurile in acelasi fel.
De ex, azi am mai executat o sesiune cu M47 si electrica Honne, cu o Peru degazata 6 zile.
Cafeaua, desi nu are complexitatea celei folosite ieri, Panama Geisha, este buna, si cu Honne am avut in shot cucrema mai bruna si usor tigrata, cu note ciocolatii foarte bune, fine, catifelate si o aciditate fructata distincta, blanda dar cu o prezenta usor de remarcat, cu o nota subtila de zmeura.
Nu am reusit sa reproduce exact reteta cu M47 si am avut in timp de curgere cu vreo 3 secunde mai lung (31 la numar) pentru aceeasi cantitate de lichid.
Curgere frumoasa, crema mai deschisa la culoare (chiar daca extractia a fist mai lunga), fara aspect tigrat, gustul a fost bun, shotul placut la baut.
I-a lipsit mult din caracterul aciditatatii descris mai sus iar gustul de ciocolata era unul sesizabil diferit.
Si in acest caz, ca si la incercarea de ieri cu Panama, gustului i-a lipsit din finetea, rafinamentul
In lipsa unei comparatii shotul realizat cu macinatura de la M47 poate fi incadrat in zona celor cu gust bun, reusit, care pune in evidenta anumite caracteristici ale soiurilor de cafele folosite.
Testul meu sufera de o doza mare de aproximare, deoarece am urmarit sa reproduc retete identice.
M47 are cutite conice, cu o viteza mica de rotatie, iar profilul macinaturii difera de cel realizat de cutite plane sau mixte si viteze mari de rotatie.
Plecand si doar de la aceste considerente (nu am inclus marimea cutitelor), poate ca experimentand comparatii de gust ale extractiilor cu retete diferite de preparare, adaptate dupa tipul de macinatura si concluziile unei degustari ar putea fi diferite.
Avand in vedere soliditatea constructiei, usurinta reglajului, stabilitatea acestuia,repetabilitatea foarte buna si, important, retentia zero, M47 poate fi un concurent serios pentru rasnite electrice din aceeasi zona de pret.
Nu mi se pare corect sa punem M47 sa presteze umar la umar alatuti de rasnite electrice din ligi superioare si sa asteptam, in ceasca, aceleasi rezultate sau peste.