Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Salutare, am un prieten care se gandeste la rasnita din titlu pentru o cafenea. Momentan foloseste Fiorenzato F64 Evo Pro si doreste un upgrade, evident, cu trecerea la recipiente pentru single dosing.
Rog pareri, multumesc.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
In ce va consta upgrade-ul ? Ce ii va aduce in plus ?
Si-a pus in vreun fel problema de ROI (Return of Investment) ?
Sa o bagi in contabilitate ca sa amortizezi "investitia" nu e totul...
Single dosing... serveste "specialty" ? Are clientela de asa ceva ?
Vad ca accesoriul de SD este third party, fabricantul nu ofera si nu a gandit-o pentru acest mod de operare... cutitele alea chiar se impaca cu SD ?
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Primele intrebari i le-am adresat si personal, in conditiile in care majoritatea bauturilor pe care le serveste e de tip soy-latte-macha etc., dar omul e chitit sa ofere o calitate superioara celei din acest moment, in cafeneaua de specialitate pe care o detine.
Revenind la rasnita in sine, vad ca acest model Ditting e facut pentru single dosing si as vrea sa-l ajut cu pareri pro si contra pertinente.
E aceasta:
https://www.espressocoffeeshop.com/en/co...inder.html
Espressoman infocat
Satu Mare
Boabe in hopper, cântar sub paharul de colectare.
Vrea mai multe origini? Eu aș merge pe altă râșniță gândită pentru single dose, cuțite așezate vertical, cu pre-breaker care să împingă boabele.
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic
Espressoman infocat
Deva
12-08-2026, 19:45
(Edited 12-08-2026, 19:46 by adiszep.)
La Vanfruct folosește ditting single dosing. Poate merită o vizită și întrebările adresate direct lor. Varianta ieftină e dip 807 geometria cuțitelor e similară (cast). Eu am și folosesc uneori single dosing. Merge dar nu e rapid și cam are nevoie de purge ca rămâne ceva cafea în grind chamber.
Pt mai multe putem discuta în PM.
(12-08-2026, 19:21)Florinush Wrote: Boabe in hopper, cântar sub paharul de colectare.
Vrea mai multe origini? Eu aș merge pe altă râșniță gândită pentru single dose, cuțite așezate vertical, cu pre-breaker care să împingă boabele.
Care ar fi aia? Gândită pt cafenele?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Craiova
12-08-2026, 19:50
(Edited 12-08-2026, 20:15 by renatoa.)
Clasica iluzie ca detinerea echipamentului de top te proiecteaza si pe tine sau afacerea ta in varf.
Obsesie prezenta in toate hobby-urile prin care am trecut... muzicieni care credeau ca numai chitara X ii va face viitorul Hendrix, fotografi care puneau toate nereusitele pe faptul ca nu avea acelasi echipament ca al celui care i-a suflat premiul de sub nas... samd...
Nu am intalnit pana acum la niciunul un moment de sinceritate, sa se uite in oglinda si sa se intrebe... mah, dar eu sunt de nasul echipamentului ala ? Normal ca nu, daca ajungi la faza asta, te pui pe studiat si nu mai intrebi pe forumuri.
Acolo sunt amatori, tu te consideri profesionist
Vrei sa iti poti numi afacerea safenea de specialitate... pai afla intai ce defineste asa ceva.
N-am vazut echipamentul in nici o incercare de a descrie un asemenea concept.
Mai curand gasesti cerinte de genul barista cu barba si tatuaje, decat tehnicale...
Espressoman infocat
Deva
Și nici cafeaua :)) pt genul ăla de râșniță eu cred ca materia primă trebuie să fie de “90+ puncte” sau din gamele premium-competition de la prăjitorii. Până acolo același lucru îl face și un Mythos sh de 4000 lei :)
Craiova
12-08-2026, 20:14
(Edited 12-08-2026, 20:16 by renatoa.)
Quote:The KR807 Lab / Sweet is geared towards roasteries, QC Labs and cafes (that are serious about high end coffee), looking to grind single doses to a very high standard.
The new 807 Lab Sweet is taking precision grinders to the next level.
Few units are competing in this territory - the EK43, the PK100 and this the 807.
One for roasteries and leading speciality cafes.
Cati de la noi din tara s-ar califica in aceste categorii ?
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Practic spuneti ca rasnita e overkill pentru cafea de specialitate hai sa spunem comuna/normala (sub 90)?
Espressoman infocat
Deva
(12-08-2026, 21:04)tecsi78 Wrote: Practic spuneti ca rasnita e overkill pentru cafea de specialitate hai sa spunem comuna/normala (sub 90)?
Nu, dar e mai usor de folosit orice alta râșnița on demand :) și dacă vinde multă cafea cu siropuri arome și lapte… nu își are rostul. Again părerea mea
Espressoman infocat
Ardeal
(12-08-2026, 15:43)renatoa Wrote: Si-a pus in vreun fel problema de ROI (Return of Investment) ?
ROI nu e Region of Interest?
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Satu Mare
Dacă are hopper pentru single dose nu înseamnă că este single dose, tocmai pentru că are retenție, plus pentru ca la final nu ajung boabele între cuțite cu aceasi consistență. Cu boabele în hopper, ține un cântar pe tăviță sub pahar, scoate cu lingurița ce este în plus. Cu Fiorenzato ce workflow avea? Și acela are retenție, are timer și nu este tocmai precis.
Eu am folosit Sculptorul la peste 40 cafele pe zi. Desigur că se supraîncălzește dacă faci la foc automat, dar nu îl foloseam așa. Nu știu ce planuri are, câte origini, câte cafele face.
Fiecare cu piticii lui. Eu recomand una/două râșnițe de preferat grind by weight și una single dose pentru "rarities" cum place unora să zică. Asta depinde de volum, de clienți, de angajați, de cafea, samd.
PS. Degeaba folosește cafea gata cântărită dacă nu face o purjare să scape de măcinătura de la cafeaua anterioară, deci mai mult de lucru.
Modbar AV, Mahlkonig E65 GBW, Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, Fellow Ode gen2, Orea V3, Kinu Classic
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
Are parteneriat cu cei de la Roastopus si are mai multe origini de la acestia insa cred ca sunt zero clienti (ok, unul, eu) care sa intrebe ce origini sunt disponibile si sa-si aleaga cafeaua in functie de bautura dorita etc.
Poti numara bautorii de espresso sau pour over pe degetele de la o mana, practic nu are nevoie de nimic in plus, cafeaua e foarte buna, serviciile bune si ele, businessul e ok (probabil de aici si piticul).
Stiind ca ma preocupa cafeaua intr-un mod mai serios, mi-a cerut parerea despre rasnita in cauza iar eu am apelat la forum pentru pareri strict in legatura cu rasnita din titlu sau recomandari pentru alte posibile rasnite single dose pretabile in cafenea de specialitate.
Astfel, in legatura cu partea daca se merita sau nu investitia, i-am adus argumentele potrivite, cred ca nu se merita deloc.
La partea cu piticii din cap nu am ce sa fac si as vrea sa-i aduc in vedere o rasnita sau mai multe pe care sa le considere, in ideea sa nu ia ceva absolut gresit, ca e Ditting sau EK sau Lagom P100 etc.
Craiova
roiu
(12-08-2026, 22:12)alex_b Wrote: (12-08-2026, 15:43)renatoa Wrote: Si-a pus in vreun fel problema de ROI (Return of Investment) ?
ROI nu e Region of Interest?
Espressoman infocat
Satu Mare
Pentru câteva extracții pe zi cam orice single dose ar funcționa. Cu unele cuțite își poate complica existența.. De exemplu, ai încercat cafeaua lui pe 078S? Cât de ușor faci dial in? Pentru piticii mei vom merge cu Lagom Casa 65 mm cu "bellows" la cafenea pentru single dose (undeva la 10 extracții pe zi). Bookoo Motto80 în funcție de nevoi, pitici :-) și de disponibilitate stoc desigur. Avem clienți care sunt curioși de alte origini, cât și de diferențe între rețetele de extracție.
Dacă ai cu ce poți educa parte din clientelă, asta e sigur.
Espressoman infocat
Deva
Eu personal (și mai 1-2 cunoscuți) nu aș recomanda 079s nici celor mai dușmani… dușmani :)))
Repet: la vanfruct are ditting și trage la cabra pe ea și iese foarte bine. Când sunteți în București sigur vă răspunde la câteva întrebări.
Espressoman infocat
Satu Mare
Deși folosesc cu mare plăcere, nu am recomandat 078S, eram curios dacă @
tecsi78 a încercat cafeaua amicului la el. Nu cunosc prăjitoria respectivă.
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
13-08-2026, 18:39
(Edited 13-08-2026, 18:43 by tecsi78.)
(13-08-2026, 17:51)adiszep Wrote: Eu personal (și mai 1-2 cunoscuți) nu aș recomanda 079s nici celor mai dușmani… dușmani :)))
Repet: la vanfruct are ditting și trage la cabra pe ea și iese foarte bine. Când sunteți în București sigur vă răspunde la câteva întrebări.
I-am recomandat sa ia legatura eventual cu Vanfruct sau sa-i viziteze, multumesc pentru sugestie.
(13-08-2026, 18:08)Florinush Wrote: Deși folosesc cu mare plăcere, nu am recomandat 078S, eram curios dacă @tecsi78 a încercat cafeaua amicului la el. Nu cunosc prăjitoria respectivă.
Am consumat cafele de la Roastopus, e o prajitorie din Ungaria, sunt multumit de ce obtin acasa, nu am avut probleme de nici un fel cu rasnita.
(13-08-2026, 18:39)tecsi78 Wrote: (13-08-2026, 17:51)adiszep Wrote: Eu personal (și mai 1-2 cunoscuți) nu aș recomanda 079s nici celor mai dușmani… dușmani :)))
I-am recomandat sa ia legatura eventual cu Vanfruct sau sa-i viziteze, multumesc pentru sugestie.
(13-08-2026, 18:08)Florinush Wrote: Deși folosesc cu mare plăcere, nu am recomandat 078S, eram curios dacă @tecsi78 a încercat cafeaua amicului la el. Nu cunosc prăjitoria respectivă.
Am consumat cafele de la Roastopus, e o prajitorie din Ungaria, sunt multumit de ce obtin acasa, nu am avut probleme de nici un fel cu rasnita.
Espressoman infocat
Odorheiu Secuiesc
14-08-2026, 16:03
(Edited 14-08-2026, 16:03 by tecsi78.)
Fratilor, nici macar o recomandare?
Espressoman infocat
Deva
Eureka Zeus ar fi una. Mai e ceado e37z hero. Astea gândite de producători ca single dosing și 100% comerciale. Mai sunt lagom (01, p80 etc), râșnițele monolith. Să nu uităm de Compak pk100… Google e la un click distanță…
Espressoman infocat
Bucuresti
Azi am văzut una instalată la Piața9, pe Calea Victoriei, stătea lângă Mythos și Synesso MVP Hydra. Am remarcat că are aceeași înălțime ca Mythos, spre deosebire de EK43. Nu au EK43, cel mai probabil din motive estetice, e prea înaltă.
Eu nu cred că este o idee bună să râșnești single-dose pentru băuturi cu lapte. În mod normal cafenelele folosesc cel puțin o râșniță on-demand pentru lapte și un EK43 pentru restul de probleme, espresso servit fără lapte, pour-over, batch brew, cold brew, cupping, și nu în ultimul rând, când cere un client să îi râșnești o pungă pentru acasă. EK43 râșnește 1kg în mai puțin de un minut, are hopper suficient de mare, și poți prinde punga la evacuare.
Eu cred că pentru o afacere contează mai mult productivitatea, ușurința folosirii, accesibilitatea unui service. Dacă insistă pentru "râșnița cu cel mai bun gust" trebuie să testeze singur, să împrumute, și să aleagă singur.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Craiova
15-08-2026, 15:16
(Edited 15-08-2026, 15:18 by renatoa.)
Plus ca s-au dus vremurile in care rasnita era factorul decisiv... daca omu chiar vrea sa invete, ar fi cazul sa se puna la curent cu... revenirea la origini, ca nu pot numi ce se intampla ca fiind noile tendinte, pentru ca nu sunt.
Mai curand e o trezire dintr-un somn care a durat cam nepermis de mult...
Asta cu rasnita uber alles era valabil cand espresoarele erau "masini proaste" la care nu puteai varia nimic.
Adica asa cum am fost indoctrinati in ultimii 50 ani. Si pe cafeaua "alora"...
Odata cu revenirea la extractii profile continuu scazatoare, care imita leverul manual sau spring, se poate corecta orice macinatura non-optimala.
Evident, nu ne-ai spus masina amicului, poate ca inca e captiv in bula cu profilul plat, in cazul acela poate mai curand m-as gandi la schimbarea masinii decat la o rasnita care imi creeaz iluzia ca orice i-as da sa macine, extractia va fi perfecta.
Espressoman infocat
Bucuresti
(12-08-2026, 19:50)renatoa Wrote: Clasica iluzie ca detinerea echipamentului de top te proiecteaza si pe tine sau afacerea ta in varf.
Obsesie prezenta in toate hobby-urile prin care am trecut... muzicieni care credeau ca numai chitara X ii va face viitorul Hendrix, fotografi care puneau toate nereusitele pe faptul ca nu avea acelasi echipament ca al celui care i-a suflat premiul de sub nas... samd...
Nu am intalnit pana acum la niciunul un moment de sinceritate, sa se uite in oglinda si sa se intrebe... mah, dar eu sunt de nasul echipamentului ala ? Normal ca nu, daca ajungi la faza asta, te pui pe studiat si nu mai intrebi pe forumuri.
Acolo sunt amatori, tu te consideri profesionist
Vrei sa iti poti numi afacerea safenea de specialitate... pai afla intai ce defineste asa ceva.
N-am vazut echipamentul in nici o incercare de a descrie un asemenea concept.
Mai curand gasesti cerinte de genul barista cu barba si tatuaje, decat tehnicale... 
Rar sunt de acord cu omul asta, nu știu ce s-a intamplat cu el dar tot ce a afirmat are logica si constinuitate. Cumpoti sa pretinzi ca vinzi cafea de specialitate dar tu nu știi ce echipament ai nevoie si nici exact de ce ai nevoie. Pai el ara cel acre ar fi trebuit sa vina aici sa ne invete cate ceva. Trist.
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.