Hello There, Guest! Login Register


Rasnire noi sortimente de cafea

#1
Salutare,

De cand am trecut la configuratia "standard" pentru un espressoman care se respecta (espressor semi-automat si rasnita separata) am schimbat 2 sortimente de cafea de la aceeasi prajitorie (Rasta Barista din Galati).
Saptamana aceasta o sa "dau cep" la 3 sortimente noi de cafea de la alte prajitorii (Yume si ClaroCafe).

In ideea ca voi voi folosi noi sortimente de cafea am cateva intrebari pentru voi:
  • cate shot-uri de cafea "stricati" pana nimeriti rasnirea perfecta pentru un nou sortiment (sau un nou batch, in ideea ca e aceeasi cafea dar poate difera prajirea) ?
  • cat de mare poate fi diferenta de reglaj intre 2 sortimente ? (eventual avand in vedere si rasnita din dotare)
  • pot fi anumiti factori vizibili la boabele de cafea (culoare de ex) care sa-mi indice faptul ca trebuie sa folosesc o rasnire mai grunjoasa sau mai fina ?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi !
O zi buna, V.

PS: nu stiu daca aici este locul potrivit pentru thread-ul asta, eventual poate fi mutat la "Rasnite"
#PL41EM #MacapM2M stepless #PL100 #sita Ascaso #nivelator Motta 57mm
#MokaBialetti
 
Reply
#2
1. depinde de cat iti cunosti rasnita. Unele au un reglaj "omnigrind" ca sa ma exprim mai plastic, cum ar fi K30-ul meu, la care mut cursorul foarte putin de la o cafea la alta. Altfele (ex. Kinu) necesita mai multe shot-uri pentru gasirea punctului optim de macinare, dar nu stiu sa explic de ce.

2.in functie de rasnita, fiecare e construita altfel. Pe a ta cred ca vei gravita intre 2 si 4, regland stepless pana iti iese totul ok

3. teoretic, daca vezi ca o cafea e prajita mai tare, se va sparge mai repede si vei porni incercarile de la un nivel grosier. Una care miroase super fructat in punga si este de un maro deschis, sigur va necesita un nivel de macinare mai fin. 

[Image: zr8W33g.jpg]

Faza e ca vei gasi multe cafele azi cu Agtron 50-55, 45-50 (ultimile doua din dreapta sus) si nu vei descopri rasnirea decat prin experimente. Am eu acum Honduras de la Claro si colorimetric nu ai spune ca e bobul tare, dar cu rasnita mea m-am dus aproape de capat.

Data prajirii joaca si ea un rol, pentru ca o cafea foarte proaspata se va sparge mai greu, iar una de o luna, doua, trei va fi mai casanta si va trebui sa reglezi rasnita spre mai gros. Totusi, a mai fost o discutie pe forum pe tema asta si exista unele cafele care odata cu trecerea timpului au nevoie de un reglaj mai fin ca sa mai scoti ceva din ele, altele din contra, la acelasi reglaj de acum o luna, azi iti blocheaza espressorul. Zic din experienta diverselor sortimente incercate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)