Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
17-07-2026, 12:30
(Edited 17-07-2026, 12:31 by renatoa.)
(17-07-2026, 09:56)Nikku Wrote: ...Avem idee cam cand vor reveni pe stoc rasnitele? In special AXV J64V?
Daca esti bautor de traditionale, poate ti-ar fi mai potrivita Tm 064s, are din fabrica cutite care produc macinatura cu distributie bimodala, mai potrivita de espresso traditional.
Si pretul nu e departe de J64V, dar te scuteste de o potentiala schimbare de cutite in viitor.
Espressoman
Bucuresti
Daca traditional vreti, imho o rasnita cu cutite asezate vertical nu e o solutie ideala, orice geometrie ar avea cutitele. Vorbind de single dose, probabil ideala pt acest scop ar fi Honne, dupa o conica electrica (nu o conica manuala). Pt mine, Honne ramane ideala si la prajiri medium. La prajiri light, posibil ca rasnitele cu cutite asezate vertical, insa, sa dea cel mai mare echilibru, din cauza ca reusesc sa extraga mult din cafea, e o concluzie la care am ajuns experiential, testand asezare oblica si profil "standard" + profilare versus asezare verticala fara profilare - amprenta de gust a fost similara, de unde deductia ca folosind verticale si geometrie mp se poate extrage mult dintr-o cafea light (profilarea in mare asta reuseste, inteleg eu, sa extraga mai mult dintr-o cafea).
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Bucuresti
Sunt de acord că, dacă obiectivul este exclusiv espresso-ul tradițional, o râșniță conică electrică rămâne, cel mai probabil, alegerea mai potrivită.
În schimb, dacă se caută un compromis foarte bun între versatilitate și performanță, capabil să exceleze pe prăjiri light, să se descurce foarte bine pe medium și decent pe dark, atunci J64V mi se pare o alegere excelentă.
Săptămâna trecută am avut ocazia să compar J64V cu o râșniță considerabil mai scumpă, adusă de un coleg cu mult mai multă experiență decât mine. Rezultatele au fost, sincer, surprinzătoare. Concluzia la care am ajuns amândoi a fost că, raportat la preț, performanță și versatilitate, J64V oferă foarte mult.
Nu voi spune nici numele colegului, deoarece a preferat să rămână anonim și să nu mai fie activ pe forum, având în vedere conflictele și atacurile la persoană din ultima perioadă. Din același motiv, nu voi spune nici modelul râșniței cu care am făcut comparația, pentru a evita ca discuția să se transforme într-o polemică inutilă.
Nu toată lumea își permite să aibă două sau trei râșnițe de câte 3.000 lei fiecare. Pentru cineva din afara hobby-ului, fraza asta sună cam ca: „Mi-am mai cumpărat o a treia cheie franceză de 3.000 lei, că strânge șuruburile puțin diferit.”
Din perspectiva asta, cred că succesul J64V nu este întâmplător. Faptul că este atât de căutată și că dispare rapid din stoc arată că răspunde foarte bine nevoilor unei categorii mari de utilizatori. Evident, nu este râșnița ideală pentru orice scenariu și nici nu cred că cineva susține asta. Dar pentru cine își dorește o râșniță versatilă, capabilă să acopere foarte bine o plajă largă de prăjiri, consider că este una dintre cele mai bune opțiuni în zona ei de preț.
Espressoman infocat
BUCURESTI
Quote:Daca esti bautor de traditionale
Fix opusul. Am cam "obosit" sa tot beau gustul acela traditional, caut mai multa claritate, separare de note mai buna si explorat de origini. In ultimii ani am fost cam limitat de Mignon si profilul lor italian clasic si consider ca am atins de mult limita rasnitei. Caut ceva nou si pare ca universul DF poate ajuta fara sa sparga buzunarul. Din mare parte din oferta de piata, J64V , CF64 si DF83V par a fi cele mai apreciate pe partea asta. Dar sa nu deraiem conversatia pe thread-ul asta.
J64V am gasit-o in stoc la Frekko si eram curios daca sunt planuri sa fie (re)adusa si la Barshaker.
Lelit PL92T Elizabeth + AVX J64V + Eureka Mingnon Specialita 15BL (SD mode - alternative brews grinds)
Fost: Lelit PL41 TEM
--------
Banned
Bucuresti
Daca o iei de la Frekko pune-i sa faca si alinierea cutitelor