Hello There, Guest! Login Register

Râșniță bine construită

Bună ziua,

Stimați espressomani, vin înaintea dumneavoastră pentru a vă consulta vastele cunoștințe în acest domeniu atât de savuros.

În dimineața zilei de ieri, s-a constatat că râșnița din dotare, Baratza Sette 270W, emite zgomote înfiorătoare pentru orice persoană cu veleități către angrenaje mecanice. Prima căutare pe Google a identificat problema: "cutia de viteze". Am comandat piesa și acum așteptăm să ajungă.

Totuși, am luat hotărârea că sunt prea slab de inimă să mai continui așa, după ce am citit aici pe forum că speranța de viață este de aproximativ doi ani. Pe Reddit am găsit mărturii ale altor nefericiți care au fost informați că, din 2020, această cutie de viteze a fost dimensionată mai bine, dar totuși...

Astfel, aș dori să mă orientez către o râșniță mai serioasă, o râșniță la care au lucrat ingineri serioși, o râșniță care să inspire o manufactură industrială, un "tanc" de râșniță... sau pe cât de aproape, pentru un singur amărât de espresso dimineața.

Sunt foarte interesat de părerile dumneavoastră, a celor mai experimentați în acest domeniu și mai ales ale celor care au desfăcut râșnițe și au văzut alcătuirea angrenajului motor.

Mai jos vă împărtășesc și câteva direcții care mă interesează, dar nu sunt mandatorii.

Interese facultative: Cuțite conice, Hopper cu blower (vă rog să mă scuzați dacă nu am folosit termenul corect).
De menționat: Nu mai este de interes funcția de cântărire.
Buget orientativ: 1500-3000 lei.

Vă mulțumesc foarte mult fiecăruia pentru timpul acordat lecturării, cât și celor care vor putea împărtăși câteva păreri.

Cele mai bune gânduri,
George

Reply
Te poti uita la Varia vs3
ECM Puristika + DF64 SSP MP.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Exista desfacuta pe undeva, ca sa putem sa o calificam drept "bine construita" ? :s
Varia face parte din noul val de chinezarii, frumos cosmetizate, ambalate si marketizate, care a inundat piata de vreo 2 ani... deci cam aceeasi varsta ca ansamblul care pica la Baratza. ;)

Reply
Tehnic vorbind, i-a recomandat doar sa se uite la ea, nu s-o cumpere… [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Am auzit ca la asta nu prea are ce sa se strice. Și e și economica.
https://weberworkshops.com/products/the-sg-1

Reply
Unii folosesc Automatica S64 de ani de zile ( pestte 10 ani), fara sa se defecteze, poti arunca o priveire, poate te inspira.
ECM Elektronika, ECM S-Automatic 64...

Reply
(17-06-2024, 16:23)renatoa Wrote: https://www.youtube.com/watch?v=LNG-Oge_Kx8Exista desfacuta pe undeva, ca sa putem sa o calificam drept "bine construita" ? Confused
Varia face parte din noul val de chinezarii, frumos cosmetizate, ambalate si marketizate, care a inundat piata de vreo 2 ani... deci cam aceeasi varsta ca ansamblul care pica la Baratza. Wink

Baiatul asta a testat-o destul de intens
ECM Puristika + DF64 SSP MP.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Da, pe blat orice poate fi facut sa arate bine... mai ales in alb... si impachetata in affiliated links.

Mai multe lucruri utile aflu din comentarii, ca in multe alte cazuri ;)

Reply
Baieti tare rai aia cu comentariile… Strica toata imaginea. [emoji23][emoji23][emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Niche e construită ca un tanc. Și chiar e bună, silențioasă, foarte plăcut de folosit, lăudată de niște ani buni de espressomanii din toată lumea. E și un filmuleț pe YouTube în care un nene o desface în bucăți, iar ce găsește înăuntru e destul de impresionant. Nu mai am acum linkul, dar sigur apare la o căutare. Dacă nu faci vreo prostie majoră (gen să pui inelul strîmb și pe urmă să-l forțezi pînă-i strici filetul), o lași moștenire nepoților.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
Iar daca nu-l intereseaza nepotismele ? Poate nepotii il dezamagesc si nu vrea sa le lase rasnita mostenire :D ,... in plus, nu se incadreaza in buget.

Nu prea te ajuta parerile colegilor de forum, in alegerea ta
In gama asta de pret, e greu sa alegi o rasnita fara sa faci compromisuri
Nu as recomanda o rasnita chinezeasca fara rezerve, defectiuni pot sa survina la orice model
Poate te intereseaza o rasnita mai versatila, DF64V in campania de preorder e in jur de 2350 lei
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3

Reply
Atunci o vinde pe forum înainte de a închide ochii. :D
A zis pînă-n trei mii de lei. Niche-uri sh în stare bună apar periodic pe forum la mai puțin de-atît (o să am și eu unul ca nou în curînd, după ce mă mobilizez să-i fac poze), iar nou depășește doar cu puțin. Ba poate nici nu depășește, dacă-ți faci o vacanță în Anglia sau ai vreun amic pe-acolo.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.

Reply
(19-06-2024, 10:20)odor4fun Wrote: Nu as recomanda o rasnita chinezeasca fara rezerve, defectiuni pot sa survina la orice model
Poate te intereseaza o rasnita mai versatila, DF64V in campania de preorder e in jur de 2350 lei

DF64 e chinezeasca.
Doar ca macar asta este desfacuta din toate suruburile, binecunoscuta si i se stiu hibele...
Doar ca nu e conica, cum vrea petentul...

(19-06-2024, 10:24)Vlad Soare Wrote: Atunci o vinde pe forum înainte de a închide ochii. :D
A zis pînă-n trei mii de lei. Niche-uri sh în stare bună apar periodic pe forum la mai puțin de-atît ...

Aveam impresia ca cine si-a luat niche nu o mai da... decat la nepoti :D... facui o cautare scurta si wow... 3 bucati in plaja 2500-2700 numai in ultima luna... :s
Incepe si de asta sa se plictiseasca lumea :P

Reply
(19-06-2024, 14:53)renatoa Wrote: Aveam impresia ca cine si-a luat niche nu o mai da... decat la nepoti :D.

Pentru că nu se strică. Dar cine-o vinde, n-o vinde că s-a stricat. :D
Mie-mi place foarte mult de ea. Doar că nu-i bună pentru filtru. Iar eu fac doar filtru. Blush

Reply
Pune un dimmer DC (PWM) pe ea si redu viteza, motorul permite asa ceva.
Sa vezi la 60 RPM ce buna e de filtru [emoji12]

Reply
Daca repara rasnita actuala, nu vad sensul achizitionarii unei alte rasnite cu cutite conice. Care ar fi pretul de revanzare al rasnitei Sette 270w ? Nu poate fi prea mare.

I-am sugerat o alternativa la cutitele conice ... "Poate te intereseaza o rasnita mai versatila, DF64V ..."
E chinezeasca, dupa buget
BDB cu profilare de presiune (ITO), VS3

Reply
Mai întâi, țin să vă mulțumesc foarte mult pentru toate informațiile oferite.

Sunt în continuare deschis la orice recomandare. Cuțitele conice nu sunt un criteriu atât de important, iar bugetul mai poate fi extins.

Îmi place râșnița actuală, doar că m-am simțit "trădat" de calitatea construcției.

Până acum îmi surâde Niche Zero, dar îmi place mai mult sistemul de la EUREKA Mignon Zero, posibilitatea de "hot start" cu clapeta aceea care ar împiedica efectul de "popcorning". Dar înțeleg că nu este prea optim sistemul de reglaj al măcinării și că ar avea ceva probleme de retenție, ceea ce ar necesita scoaterea acelui sistem "anti-static".

Mi-a mai atras atenția și Mahlkonig X54, dar m-a descurajat prețul prohibitiv al pieselor de schimb. Exemplu: Power Cord, X54 -> Current price: €30,35.

Despre Varia vs3 și DF64, sper că nu greșesc, vă rog să mă corectați dacă nu este așa cum spun eu. Acestea nu sunt companii producătoare cu istorie de prea lungă durată (dar bănuiesc că nici Niche Zero). Parcă simt că aș vrea să merg pe un produs realizat de o companie cu "istorie" și, chiar mai mult, dacă este posibil, să fie produs în Europa.

Datorită recomandării domnului @ECMuser (activitatea mea pe forum nu îmi permite să mă adresez cu "colegul"), am descoperit râșnițele ECM, în special S-Manuale 64, pentru care prezint foarte mare interes acum, dar va trebui să mai studiez.

La momentul în care scriu acum, spre rușinea mea, nu am avut suficient timp să mă pregătesc temeinic, dar am vrut să revin cu un răspuns de mulțumire.

Astfel, vă mulțumesc foarte mult și aștept cu drag orice alte recomandări pentru orice alte râșnițe. Poate chiar sunt persoane care au făcut upgrade de la Baratza Sette la altceva și au ceva de transmis, plusuri/minusuri la noua râșniță față de Baratza.

Reply
(20-06-2024, 18:18)georgegeo56 Wrote: ...
Despre Varia vs3 și DF64, sper că nu greșesc, vă rog să mă corectați dacă nu este așa cum spun eu.
Acestea nu sunt companii producătoare cu istorie de prea lungă durată (dar bănuiesc că nici Niche Zero).
...

Nu sunt companii, e suficient scris atat. Sistemul economic chinez nu are o astfel de notiune.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)