Cu hx-ul se lucreaza usor, daca ii inveti bazele, si pe ocazia asta ii multumesc mult lui Radudani pentru timpul alocat acestui subiect, deoarece am invatat exagerat de multe de pe urma celor postate de el.
Cam cum decurge la mine o sedinta cu hx e61:
- pornit aparatul cu priza programabila- 50 minute minim, 60 minute optim- inainte
- ajuns in fata cu el, flush lung pana umplu o cana de 180ml- undeva peste 20 de secunde-
- dupa flush ai recovery time vreo 2- 2 minute jumate- timp in care prepari cafeaua
- pe pid momentan am setat 88 grade- asta ca sa am dupa un flush lung o temperatura de 90.2 grade (in grup pe Erik)pe toata extractia de 25-30secunde, iar la pucul de cafea am 91-91.5 grade (stiu radu ca fluctueaza temperatura pe lungimea pucului, dar stii ce vorbesc), fac asta pentru ca nu pot sa prajesc light FC pe prajitorul actual, prajesc city, si ca sa nu am arome de biter, amar, tutun, ciocolata, extrag mai jos si rasnesc mai grosier.
- majoritatea extractiilor imi sunt semiratate din cauza distributiei defricitare, pentru ca cu noua rasnita nu mai trebuie sa fac RDT si nici WDT, trebuie sa-mi ajunga OCD-ul saptamana asta sau viitoare, si apoi lucrurile o sa fie bune.
- folosesc exclusiv apa de la robinet, filtrata prin cana brita, am analizele apei de la robinet si am duritate 7, iar continutul de carbonati e in limite normale, deci pot sa consum 2 metri cubi de apa pe zi, nu-mi pasa.
- singurul minus la HX este faptul ca necesita atentie sporita sa extragi al temperaturi joase, si faptul ca ii trebuie un timp de incalzire de 50 minute, fata de 15-20 minute cat e la Brewtus, Profitec 300 si altele.
Eu i-as recomanda unui incepator, sa-si cumpere un lelit 41, pentru ca e foarte bine construit, usor de folosit, arata foarte bine, e super silentios, se integreaza in orice bucatarie. Si pe asta in functie de posibilitatea de rasnire, l-as cupla fie cu o rasnita manuala in buget restrans (kinu, feldgrind, comandante, lido-e) fie cu o rasnita electrica cu cutite de 60+, poate chiar sh daca nu mi-as permite una noua. Cu setupul asta poti sa faci orice iti doresti timp de 1 an de zile. Dupa asta in functie de ce aparate as mai vedea, testea, bea cafea de pe ele, m-as orienta dupa 1 an timp in care as acumula si experienta, spre ceva mai profesional.
Eu n-as avea curajul sa cumpar un aparat asa de scump din prima pentru ca nu am experienta necesara, iar pe baza unor idei de pe forum nu as putea sa iau o asemenea decizie, pentru ca dupa cum bine observi, suntem subiectivi, unora ne place laptele, altora nu.
Imi cer scuze daca am fost prea incisiv, scuze.