Hello There, Guest! Login Register


"Pucologia" si legatura sa cu distributia si nivearea

#31
Da, nici in ambele sensuri nu par a fi diferente majore. Poate poti face o incercare cu sare, fiind mai fina, poate rezultatul e diferit.
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#32
Cred ca suntem pe o pista falsa. Distribuitoarele cu talpa sunt facute pentru distribuirea la suprafata a cafelei si pregatirea patului de cafea pentru tampare, deci exact ceea ce fac. Daca ne dorim o amestecare in profunzime trebuie sa ne indreptam spre o unealta precum Kribli.
@Laddu Eu cred ca sunt diferente majore fata de film. Daca te uiti la film vei vedea ca linia de indulcitor nu isi schimba pozitia. In foto atasate de mine linia de zahar nu mai este pe orizontala ci pe verticala, dupa distribuire.
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
#33
Am văzut asta, dar speram sa fie mai rasfirata. A rămas cam la fel de grupat ca la început. Deci a mutat din punctul A în B.
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#34
Recomandarea mea este sa nu confundati rolul sculelor:
... nivelator gen bravo/ocd / chisle etc nu distribuie/amesteca macinatura indreapta/niveleaza suprafata pregatind-o pentru tampat
...kribli/duomo/inventia care vibreaza se foloseste pentru distribuirea/omogennizarea macinaturii in baschet

sunt doua chestii complet separate. Din aceasta cauza candvine vorba despre nivelare , se recomanda sa nu apesese/tampeze macinatura ci decat sa o mangaie adica sa o indrepte. (vezi comentariul lui @CatalinH vizavi de bravo, concluziile lui bazandu-se pe teste/masuratori personale)

br
Isomac Tea ■  Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#35
(02-11-2019, 10:31)Cip Wrote: @Laddu Eu cred ca sunt diferente majore fata de film. Daca te uiti la film vei vedea ca linia de indulcitor nu isi schimba pozitia. In foto atasate de mine linia de zahar nu mai este pe orizontala ci pe verticala, dupa distribuire.
Adica face exact ce se discuta mai sus, sectioneaza pucul in doua straturi distincte. Adica mai mult rau in opinia mea.

Eu inca nu am reusit sa vad un potential beneficiu in acest tip de intrument. Mai util mi se pare un tool gen Kribli.
Dar si aceata poate fi inlocuit cu succes de un simplu ac, poate chiar cu un control mai bun.
Recomanda @radudani mai demult un instrument de pescuit, nu stiu cum se numeste, care functioneaza foarte bine.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5 | Aeropress
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#36
Nu secționeaza niciun puc. Distribuția macinaturii rămâne aceeași pe verticala. E plimbata doar orizontal, și dosr partea superioara.
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#37
(02-11-2019, 11:19)Laddu Wrote: Nu secționeaza niciun puc. Distribuția macinaturii rămâne aceeași pe verticala. E plimbata doar orizontal, și dosr partea superioara.
+1
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
#38
(02-11-2019, 11:19)Laddu Wrote: Nu secționeaza niciun puc. Distribuția macinaturii rămâne aceeași pe verticala. E plimbata doar orizontal, și dosr partea superioara.


Înțeleg.
Din păcate nu mai am nivelatorul motta sa fac un vs. Dar nu înțeleg tendința de rupere a pucului pe orizontala. Eu cred ca tine mult de plimbarea aceea pe orizontala.
Părerea mea sau mai bine zis logica:
Nivelatorul muta un strat superior și in același timp, deoarece e mobil, “tampeza” parte de jos.. astfel când tampezi ai doua straturi diferite care ar trebui sa “se unifice”. Poate datorită cafelei sau alți sfinți straturile acelea rămân cumva diferențiate.

Am sa încep sa ma joc și cu gramaje...
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#39
O tampare corecta ar trebui sa elimine aerul din toate "straturile" si sa egalizeze diferentele. 

Totusi, diferente apar in puc fiindca un strat are acei "bulgarasi" sparti iar in rest exista diverse clustere de densitati diferite care favorizeaza trecerea apei mai usor sau mai greu. 

Pe un aparat fara posibilitati de infuzare lenta, e foarte posibil sa apara si un fenomen de fracturare.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#40
Mulțumesc de răspunsuri!
Încerc sa aplic pe rând una-alta. Dar nu sunt la cafenea sa extrag o grămada de cafele pe zi. Smile

Pot sa zic ca am făcut wdt cu doua ace in dop și rezultatul a fost la fel, chiar mai nasol. Pucul s-a spart conplet.

   

Mai am un parametru pentru voi.
Am impresia ca: pucul rezultat in urma unei extracții care are loc după ce aparatul a stat mult timp pornit este mai puțin compact, adică nu rămâne întreg. Drept urmare dacă fac un flush înainte de prima extracție, tind sa spun (cred) ca pucul iese mai bine. Am observat ca mereu a doua extracție (când are loc) îmi “returnează” un puc mai bun ca cel de la prima extracție.
Poate nu e locul de a dezbate acest lucru, dar întreb dacă poate cineva sa confirme sau sa infirme.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#41
Mie tot nu îmi e clar de ce e integritatea pucului unitate de masura pentru calitatea shot-ului.

Te supără ceva la gust?
Strietman CT2 | Niche Zero | Bravo Tools | Kribli-Grabli | Bellman CX 25-S
M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
#42
(03-11-2019, 15:17)Laddu Wrote: Mie tot nu îmi e clar de ce e integritatea pucului unitate de masura pentru calitatea shot-ului.

Te supără ceva la gust?

06

Nu mă supără nimic la gust. Are corp, aromă bună, aftertaste bun - pentru mine.
Dar nu-mi dau pace piticii din cap.

Cu nivelator motta și tamperul original, dar și altă șarjă de cafea, ieșea des, dacă nu mereu, un puc întreg.
Acum voi încerca diferite stări și chiar cu altă cafea, căci oricum e pe terminate.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#43
(03-11-2019, 14:39)N3cks Wrote: Mulțumesc de răspunsuri!
Încerc sa aplic pe rând una-alta. Dar nu sunt la cafenea sa extrag o grămada de cafele pe zi. Smile

Pot sa zic ca am făcut wdt cu doua ace in dop și rezultatul a fost la fel, chiar mai nasol. Pucul s-a spart conplet.



Mai am un parametru pentru voi.
Am impresia ca: pucul rezultat in urma unei extracții care are loc după ce aparatul a stat mult timp pornit este mai puțin compact, adică nu rămâne întreg. Drept urmare dacă fac un flush înainte de prima extracție, tind sa spun (cred) ca pucul iese mai bine. Am observat ca mereu a doua extracție (când are loc) îmi “returnează” un puc mai bun ca cel de la prima extracție.
Poate nu e locul de a dezbate acest lucru, dar întreb dacă poate cineva sa confirme sau sa infirme.


Mi se par prea scurte și prea apropiate sârmele. Cele mai bune rezultate mi se pare că le-am obținut cu 3-4 sârme mai lungi (încât să am loc să le despart) și cu vârfurile lor la aprox 3 cm unul de celălalt.

Eu nu reușesc să îmi dau seama ce urmăriți voi. Pucul de dinainte de extracție sau pucul de după extracție?

Cel de după extracție este complet inutil de urmărit. Sunt atâtea lucruri care-l pot deteriora, altele decât extracția în sine, încât nu știi când s-a întâmplat, ce. De exemplu, dacă subdozezi un anumit coșuleț, vei rămâne cu o baltă pe puc. Asta înseamnă că e extracția mai proastă?

Supradozează și vei avea urmă de la evacuarea suprapresiunii.”

Tot ce te interesează este să ai un puc cât mai omogen înainte de extracție. De aceea faci WDT cu unul din instrumentele pe care le faci / găsești pe piață (mă refer la duomo & co, nu la nivelatoare).
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#44
(03-11-2019, 21:48)rdumitrescu Wrote:
(03-11-2019, 14:39)N3cks Wrote: Mulțumesc de răspunsuri!
Încerc sa aplic pe rând una-alta. Dar nu sunt la cafenea sa extrag o grămada de cafele pe zi. Smile

Pot sa zic ca am făcut wdt cu doua ace in dop și rezultatul a fost la fel, chiar mai nasol. Pucul s-a spart conplet.



Mai am un parametru pentru voi.
Am impresia ca: pucul rezultat in urma unei extracții care are loc după ce aparatul a stat mult timp pornit este mai puțin compact, adică nu rămâne întreg. Drept urmare dacă fac un flush înainte de prima extracție, tind sa spun (cred) ca pucul iese mai bine. Am observat ca mereu a doua extracție (când are loc) îmi “returnează” un puc mai bun ca cel de la prima extracție.
Poate nu e locul de a dezbate acest lucru, dar întreb dacă poate cineva sa confirme sau sa infirme.


Mi se par prea scurte și prea apropiate sârmele. Cele mai bune rezultate mi se pare că le-am obținut cu 3-4 sârme mai lungi (încât să am loc să le despart) și cu vârfurile lor la aprox 3 cm unul de celălalt.

Eu nu reușesc să îmi dau seama ce urmăriți voi. Pucul de dinainte de extracție sau pucul de după extracție?

Cel de după extracție este complet inutil de urmărit. Sunt atâtea lucruri care-l pot deteriora, altele decât extracția în sine, încât nu știi când s-a întâmplat, ce. De exemplu, dacă subdozezi un anumit coșuleț, vei rămâne cu o baltă pe puc. Asta înseamnă că e extracția mai proastă?

Supradozează și vei avea urmă de la evacuarea suprapresiunii.”

Tot ce te interesează este să ai un puc cât mai omogen înainte de extracție. De aceea faci WDT cu unul din instrumentele pe care le faci / găsești pe piață (mă refer la duomo & co, nu la nivelatoare).

Am realizat așa cu ce am avut un tool.
Mulțumesc de informații am sa îl adaotez.

De urmărit, urmăresc gustul bun in ceașca Smile, dar și un puc “sănătos” după extracție.

Acum va zic pățanie de azi dimineața, 3 extracții una după alta:

1. Wdt cu acele din poza de mai sus. Nivelator bravo și tamper bravo
2. Idem 1
3. Am făcut doar nivelare și tampare cu bravo tools.

Rezultat:
Pucul 1 spart, nepozabil
Pucul 2 am recuperat pentru poza ceva. S-a văzut o fracturare pe orizontala. Parte din fund ii lipsește.
Puc 3... perfect.

2 și 3 in poza următoare:


   
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#45
Eu nu cred că poți face wdt cum trebuie cu acele tale. Sunt prea prea apropiate și în loc să egalizezi măcinătura, o muți de colo colo.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#46
(04-11-2019, 10:32)rdumitrescu Wrote: Eu nu cred că poți face wdt cum trebuie cu acele tale. Sunt prea prea apropiate și în loc să egalizezi măcinătura, o muți de colo colo.


Mersi!
Accept sfatul. Încerc sa adaptez.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#47
Cu ocazia crearii acestui nou topic mi-am adus aminte de stiinta pucologiei, ce are ca paternitate a termenului regiunea brasoveana  Smile  @radudani a scris cate ceva aici, aici, aici si aici.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)