Hello There, Guest! Login Register

Puck foarte umed dupa extractie si apa deasupra

Salutare,

Detin un Breville Barista Mini cu sita dubla (18-22g) nepresurizata si o rasnita graef cm702. La 18,5g ratie @2:1 scot 40-42ml in 32-35 sec calculand si preinfuzia. Am cantar cu timmer folosesc wdt, distribuitor motta si tamper de 58.5mm autonivelant dinamometric. As zice ca fac tot ce trebuie insa puck-ul dupa extractie ramane ud, cu apa deasupra si buretos. Mai fin la rasnire cu o treapta nu ajuta, iese si mai umed si ies din parametrii, ajung sa extrag prea mult, curge intrerupt. Mai grosier cu o treapta curge prea repede, iese acra cafeau pentru ca evident e subextrasa si tot apos puck-ul. Am incercat sa maresc doza la 20g tot apos. Folosesc cafea Costa nr.7 Columbia 100% Arabica. E posibil sa fie cafeaua de vina ca e veche si sa incerc cu o cafea proaspat prajita de la o prajitorie sau gresesc in alt parte?

Reply
(05-02-2023, 23:06)Emiioan Wrote: Salutare,

Detin un Breville Barista Mini cu sita dubla (18-22g) nepresurizata si o rasnita graef cm702. La 18,5g ratie @2:1 scot 40-42ml in 32-35 sec calculand si preinfuzia. Am cantar cu timmer folosesc wdt, distribuitor motta si tamper de 58.5mm autonivelant dinamometric. As zice ca fac tot ce trebuie insa puck-ul dupa extractie ramane ud, cu apa deasupra si buretos. Mai fin la rasnire cu o treapta nu ajuta, iese si mai umed si ies din parametrii, ajung sa extrag prea mult, curge intrerupt. Mai grosier cu o treapta curge prea repede, iese acra cafeau pentru ca evident e subextrasa si tot apos puck-ul. Am incercat sa maresc doza la 20g tot apos. Folosesc cafea Costa nr.7 Columbia 100% Arabica. E posibil sa fie cafeaua de vina ca e veche si sa incerc cu o cafea proaspat prajita de la o prajitorie sau gresesc in alt parte?

Salutare.
Ce iti pot recomanda eu:
1. Schimba cafeaua. Clar o sa vezi schimbare daca folosesti cafea proaspata. ( 10-15 zile de la prajire )
2. Daca folosesti sita 18-22. Mergi in maxim 22. Sau pleaca de la 20 cu urcare graduala de cate 0.5 g si vezi cum iese. Daca maresti doza rasnesti si putin mai grosier si invers.
3. Puck-ul trebuie sa fie putin umed deasupra dar nu in exces.
4. Poti incerca sa faci testul cu moneda sa obti o dozare mai corecta.
5. Poti face o tamapre mai usoara.

Extractia este dupa gust nu dupa timp. Poti extrage 45 sec si sa fie pe gustul tau. Ratiile ( 1:1 - 1:2 - 1:3 sunt recomandari unde nu se aplica pe toate cafelele).

Teste si rabdare. Si dupa ce ai gasit ratia corecta se termina cafeua :))
ROCKET Giotto R  / DF64 / Scale Timemore Nano/  IMS Shower Screen/ Tamper Normcore V4 / WDT Normcore V2/ Distributor Normcore/ ( More Espresso Less Depresso )

Reply
In mod normal, o cafea ok duce la umflarea puck-ului in tot spatiul pe care are la dispozitie.
La espresoare lever chiar se poate vizualiza acest lucru, daca incetezi sa apesi vezi cum manerul/pistonul, sau chiar grupul, este impins putin in sus.
Din acest motiv exista testul cu moneda, iti arata daca ai pus suficienta cafea in sita, astfel incat sa lase un spatiu de umflare minimal, dar nu prea mult, ca prin umflare puck-ul sa nu devina prea permeabil.
Tot din acelasi motiv exista site pentru diferite cantitati, ca spatiul de deasupra cafelei, dupa tampare, sa fie in niste limite.
Acestea zise, daca ai apa deasupra puck-ului, rezulta ca nu s-a umflat... ceeace pentru mine nu inseamna decat cafea proasta, veche.
Scot dintre cauze incarcarea sitei, daca zici ca pui 18.5 in sita de 18-22. Dar parca as mai plusa cafea Smile

Reply
Mai crește temperatura sa dizolve cărbunii mai repede :)
​​​​​
Cum au zis și colegii mai sus, prima recomandare este sa treci pe o cafea proaspăt prăjită. Mie personal intre 10 si 30 zile de la data prăjirii mi se pare ca scot ce trebuie din cafea.
Pt inceput recomand blend-urile eclectic de la Yume, pe lângă faptul ca sunt foarte ușor de extras sunt si destul de prietenoase cu portofelul.
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 

Reply
Pe langa cafea buna, un plus ar aduce si un puck screen mesh, care iti ocupa 1.5 mm din spatiu liber de deasupra puck-ului, limitand umflarea. Pe langa pastrarea mai curata a sitei de dus.

Reply
Multumesc pentru raspunsuri, banuiam ca o sa mearga in zona de schimbat cafeaua. Problema este ca imi place cafeaua asta la gust fata de altele proaspete pe care le-am incercat si au un gust usor acid...prefer gustul in zona de ciocolata, caramel, nuci...nu imi plac cele fructate mai ales ca sunt si acide.

Ok ca si concluzie am sa incerc testul cu moneda pentru a doza corect in sita dar caut si o cafea proaspat prajita la o prajitorie ceva pe gustul meu sper sa gasesc. Revin cu updates. Multam tuturor pentru sfaturi!

Reply
(06-02-2023, 23:27)Emiioan Wrote: Problema este ca imi place cafeaua asta la gust fata de altele proaspete pe care le-am incercat si au un gust usor acid...prefer gustul in zona de ciocolata, caramel, nuci...nu imi plac cele fructate mai ales ca sunt si acide.
Aciditatea pronuntata este data de temperatura prea mica in general. Poti macina mai fin, dar asta duce si mai rau catre scaderea de temperatura...
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(07-02-2023, 15:34)Mihai L Wrote:
(06-02-2023, 23:27)Emiioan Wrote: Problema este ca imi place cafeaua asta la gust fata de altele proaspete pe care le-am incercat si au un gust usor acid...prefer gustul in zona de ciocolata, caramel, nuci...nu imi plac cele fructate mai ales ca sunt si acide.
Aciditatea pronuntata este data de temperatura prea mica in general. Poti macina mai fin, dar asta duce si mai rau catre scaderea de temperatura...

Da, am uitat sa mentionez ca le-am testat la prajitorie/cafenea cu aparatul lor profi, nu acasa. Cred ca stiu ei ce fac...sper :))

Reply
Aici intervine si educatia gustului…
Daca ai baut o viata capsunica, un vin adevarat ti se va parea prost. In primul rand ca este diferit de ceea ce stie creierul tau ca este vinul.
Si eu am baut 30 ani “cafea” pana sa aflu cum este de fapt cafeaua adevarata.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(07-02-2023, 16:41)Mihai L Wrote: Aici intervine si educatia gustului…
Daca ai baut o viata capsunica, un vin adevarat ti se va parea prost. In primul rand ca este diferit de ceea ce stie creierul tau ca este vinul.
Si eu am baut 30 ani “cafea” pana sa aflu cum este de fapt cafeaua adevarata.

Adevarat ce spui, insa am baut cafea buna in alte cafenele dar nu prajeau sau sa vinda cafea boabe foloseau sigur cafea proaspata insa nu le stiu sursa in special prin Italia am baut cateva espresso foarte bune. Mai am un sortiment pe care trebuie sa il incerc de la prajtoria de unde am testat pana acum, ar fi in zona de ciocolata, caramel si aciditate scazuta ce caut eu, daca nici aia atunci trebuie sa caut alta prajitorie/sursa de cafea proaspata. :)

Reply
Nu as lua Italia ca referinta despre ce credem unii pe aici ca fiind "cafea adevarata"

Reply
"ciocolata, caramel si aciditate scazuta" inseamna in general prajire peste medie. Adica orice cafea o poti aduce la stadiul asta. Dar e pacat.
Espresso-ul "ala bun" l-ai baut fara zahar?  :D

Reply
:)) da da fara zahar, curat.

Reply
Gasesti destule proaspat prajite cu aciditate scazuta, e si un thread in forumul de cafea pe tema asta.

Dar pt inceput ia blenduri de la Sarkis sau Dropshot (mai ales crematic, ninja)
Totusi, daca nu esti obisnuit, pana si alea (care sunt super low acidity pt forumisti) o sa ti se para putin acrisoare, lasa-le cateva sapt la degazat
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Graef cm702 poate sa rasneasca pt espresso? Pare cam fragila pt espresso. Dc rasnita nu e ce trebuie, dimensiunile particulelor vor varia masiv si nu se extrage corect espresso. Dimpotriva, la o rasnita buna, orice carbune poate avea gust bun...
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin

Reply
(08-02-2023, 08:36)cradun Wrote: Graef cm702 poate sa rasneasca pt espresso? Pare cam fragila pt espresso. Dc rasnita nu e ce trebuie, dimensiunile particulelor vor varia masiv si nu se extrage corect espresso. Dimpotriva, la o rasnita buna, orice carbune poate avea gust bun...

E o rasnita buget. E capabila sa faca cafea foarte foarte fin incat sa nu mai poata trece apa asta asa ca test deci poate rasni pentru sita nepresurizata. Insa da, particulele cu siguranta ma astept sa varieze la o rasnita de 500-600lei. La ochi nu-mi dau seama. Probabil asta va fi urmatorul upgrade in viitor. Are si o retentie de 2g la fiecare rasnire ceea ce e mult dar am grija sa o curat cat pot de bine inainte de preparare...

Reply
As zice sa asteptati dupa noul Fellow Opus, cred ca va fi rasnita de buget totala sub 1000 lei.
Daca nu are un plastic de kko in constructie, desi motorul e cam anemic, nu vad alta care sa o concureze, in special pe boabe prajite peste mediu.

Reply
Si o rasnita cu elice poate bloca espressorul, asta nu inseamna ca e capabila espresso. Eu beau uneori espresso bun din cafea extrem de prajita (ultima data am folosit Pyke Place), rasnit cu Kinu Simplicity, experienta ok. Parerea mea e ca o cafea buna rasnita pe o rasnita cu o variatie foarte mare a particulelor, in espresso, e o risipa de cafea.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin

Reply
Am folosit cafea proaspat prajita de la Dropshot si a disparut problema puck-ului umed, asa cum ati spus, era de la cafeau veche de supermarket :).

Multumesc pentru sfaturi!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)