Hello There, Guest! Login Register


Puck Screen

Este o variatie, dar atentie, o facem constanta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Si cafeaua e un corp care trebuie incalzit. Este o pierdere de caldura indiferent de ce espressor exista.
Daca tie ti se pare mai comod sa incalzesti o sita de puc nici o problema, insa eu nu as face asta, de ce? pentru ca introduce o variabila in ecuatie. Doresc sa am extractii consistente care pornesc cu fix aceleasi temperaturi, din nou si din nou si din nou.

Exemplu de alta prostie: incalzesc espressorul cu pf in grup si il las asa 20-30 minute, trag primul shot, apoi spal PF la chiuveta il sterg si fac a doua cafea. Vezi problema?>
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
Nu e chiar constanta Mihai, transferul de caldura catre ecranul de puck e mare in faza de preinfuzie, dupa ce ajunge la temperatura apei de extractie, practic extragi cafea cu 2 grade in plus fata de temperatura dorita.

Dar cei care nu au PID, ce fac ?
 
Reply
Isi invata masina, si sa gandeasca un pic extractia, nu doar sa apese pe buton, ci si cand sa apese...
Masori la ce temperaturi cupleaza/decupleaza termostatul, cat dureaza ciclul de racire, si asa afli cate grade se pierd pe minut, sau secunde pe grad.
Cand se stinge becul, adica a decuplat termostatul, incepi cronometrarea si cand s-a atins momentul corespunzator temperaturii dorite dai drumul la extractie.
 
Reply
Este constanta la toate extractiile.
Ca si masa portfiltrului sau a cafelei.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Mie chiar imi pare rau ca nu mai am decent espresso acum sa-ti masor ca un puc mesh nu scade 2 C la apa ce intra peste cafea. Ar fi foarte simplu de dovedit, extragi un shot cu mesh si unu afara, si te uiti la ce indica senzorul ce iese din grup sub sita de dush, ai vedea garantat diferenta pe grafic, o sa fie sub 1C.

aici ai niste scaderi de temperatura generate in puc:

https://decentespresso.com/doc/all_about_preinfusion/

Vorbim de cateva zeci de grade nu de 2C. Sa-mi zici cum controlezi aia....

Obsesia de stabilitate termica este de anul 2000, sunt alte lucruri mult mai importante, si e de vrut o scadere de temp in extractie.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
Nu ma convingi, primul gand dupa ce am folosit ecranele de puck era sa le arunc la cos.
Asta e, m-am intrebat de unde vine gustul neplacut pentru mine, le-am fiert vreo 5 minute sa nu fie cumva vreo influenta metalica.
Iar apoi mi-am zis sa calculez pierderea de caldura, inca sunt in faza de teste si s-ar putea sa renunt la ele
 
Reply
Convinge-te singur. Fa doua cafele controland toate variabilele, masori extractia. Le lasi sa ajunga la aceasi temp, le pui in 2 cani sau 4 cani blind le notezi pe sub.

Gusti orb si le identifici, fa asta de 1-2 ori si daca e corect, eu te cred.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
In dimineata asta am preparat doua cafele din punga de columbia, prima cu ecran de puck preincalzit iar a doua fara ecran. Am rugat pe cineva din casa sa le amestece

Cred ca am gustat de vreo 7-8 ori cafeaua din cele doua cesti, pana sa pot sa ma pronunt, iar la final am identificat cafeaua din cea de-a doua cescuta drept mai buna, mi-a placut mai mult, diferentele fiind totusi foarte mici.

Am preparat mai apoi doua cafele din punga de guatemala, prima cu ecran de puck neincalzit iar a doua fara ecran. Am identificat cescuta a doua ca fiind mai buna.
Diferentele nu au fost la fel de mici, le-am gustat din nou dupa ce s-au racit iar diferenta e clara in favoarea celei de-a doua. 

Imi place sa simt aciditatea din cafea, caut sa aiba un gust echilibrat, mai degraba nu suport nuantele arse.
Daca la primul test cafeaua a avut un gust foarte apropiat, la urmatorul test cafeaua extrasa cu ecranul de puck neincalzit a fost mai acra.

Am folosit 17 grame de cafea, apa de extractie la 93 de grade, wdt, tamper dinamometric, 2 portafiltre identice, site identice, temperaturi apropiate.
 
Reply
Si TDS a fost la fel? ca daca nu, e cam dejeaba.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
Cu alte cuvinte, daca ridici temperatura cu 1-2 grade vei avea rezultate identice. De asta ziceam de constanta.
Iar daca ridici temperatura si testezi pe aceeasi procedura, cea cu puck va fi OK iar cea fara puck va avea gust mai ars.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Sa nu exageram, pe mine ma intereseaza doar gustul, chiar nu ma intereseaza TDS-ul.
Am aceeasi rutina de preparare, as fi vrut un test din punga de Costa Rica, cu asta am sesizat prima oara diferenta de gust, dar cafeaua din punga e pe terminate.
 
Reply
Gustul vine strict de la TDS, nu este nici o exagerare. Daca vrei sa faci comparatii asa se fac. Oricum incep iar sa-mi ies din pepeni, de ce e cafeaua arsa in primul rand?

Apoi o cafea arsa, care e mai acra? hmm

Oricare modificare de preparare aduce o schimbare de tds. total solide dizolvate din cafea prin contactul cu apa ce ajung in ceasca. In general in lumea cafelei in cafenea sau SCA zona e 18-20% adica din 18g de cafea 18-20% solide ajung in ceasca, restul e apa.

Schimband orice parametru (si aici chiar ma refer la orice) modifici TDS ca vrei nu vrei. Orice modificare de tds automat va schimba gustul. Daca mesh/puck screenul modifica tds-ul chiar si cu 0.5 este suficient sa creeze o diferenta in ceasca, care poate tu o percepi ca si pierderea de temp.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
TDS pentru mine e fix nimic, limba si gura omului e o chestie mult mai complexa decat orice jucarie din asta, care poate isi are rostul intr-o cafenea, dar nu acasa.

si fix ce zice baiatul asta, zice si papa Hoff. omul a facut cafea cu v60 incalzit vs neincalzit, tds-ul a iesit la fel, insa a existat o diferenta de gust, el zice ca e mare, eu inca nu am fost curios sa testez. si la diferente mici nu exista corelare intre TDS si gust, ca ce-mi spune TDS-metru pot sa-ti spun si eu ca o cafea este supraextrasa sau subextrasa, sau ca adaugand mai multa cafea am mai multe solubile, deci am TDS mai mare.

https://youtu.be/1oB1oDrDkHM?t=507
zp6/v60 
 
Reply
Nu ai inteles, am raspuns mai nuantat, reciteste
 
Reply
Am am afirmat ca gustul este dat de TDS, sau ca cel mai bun gust e la un anumit TDS. 

Am spus ca daca vrei sa faci comparatii se mentine acelasi tds, altfel nu ai cum.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
Ethiopia naturala prajire omni.  15g in 36/7g out aceasi temp, acelasi timp de extractie.

Primul shot cu puck screen incalzit cu apa in ceasca la 100C. Al doilea shot cu puck screen rece. Amandoua shoturi cu pf naked rece neincalzit.


1. shot nr 1. 36.1 g out 15 g in TDS: 9.79 rezulta un EY% de 23.56%.  - puck screen incalzit
2. shot nr 2. 37.2g out 15g in TDS:9.69 rezulta un EY de  24.03% - puck screen la temp camerei
Diferenta de greutate este pentru ca nu trag cu cantar.

Singura diferenta de gust pe care am simtit-o este de la temperatura lichidului. Shotul nr.2 a fost mai cald si a avut o dulceata mai mare pe cand shotul nr 1 a fost mai acru. Odata ajunse la temperatura camerei sau 30C± eu nu am mai simtit nici o diferenta in ceasca.

Pt mine testul este neconcludent, nu pot spune ca e fix pix, trebuie facute 10-20 testari blind si apoi vazut rezultatele. Momentan nu cred in asa ceva.


[Image: Rqcmo2o.jpg][Image: t08myDK.jpg][Image: pmoNAzf.jpg][Image: oioOP8b.jpg][Image: RemE0Hh.jpg][Image: S0HwILk.jpg][Image: ocWjprk.jpg][Image: VCtgWnF.jpg][Image: yIdDcxh.jpg][Image: X03AoRF.jpg][Image: RwAxSMM.jpg]
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
(16-02-2024, 12:22)bobitad Wrote: TDS pentru mine e fix nimic, limba si gura omului e o chestie mult mai complexa decat orice jucarie din asta, care poate isi are rostul intr-o cafenea, dar nu acasa.
Povestile sunt povesti. Daca vrei dovezi, trebuie sa se ajunga la o masuratoare. Altfel e o simpla parere, a mea sau a ta. Iarasi, au mai mult sens pe aceeasi masina si cafea unde modifici un parametru si sa vezi cum se transpune in extractie.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Oare când va mai opriți cu sitele astea ? Ca zici ca vine războiul sitelor puck peste noi.
Eu inteleg ca pe forumul asta sunt numai oameni de știință și savanți , insa bietul om, la inceput topicului a intrebat o chestie sanatoasa, simplă , și de bun simt , iar de acolo deja am ajuns sa punem sub semnul întrebării teoria relativității .

Primul shot umil de espresso l-am făcut în 2010 pe un Gaggia. De atunci am avut un nr modest de echipamente home use , insa nu am avut curiozitatea niciodata sa pun sita aia in portafiltru, pana de curand, tot datorită hype-ului creat aici .. credeam ca revoluționez shot-ul, deja , după toate discuțiile create aici ..
Pentru mine este fix 0,01% îmbunătățire … singurul aspect pozitiv pe care l-am observat este ca îți lasă dușul mai curat, și poți reduce putin gradul de rasnire .. in rest , mi se pare ca vorbiti de avioane pe aici.
Părerea mea sinceră !
 
Reply
de aia exista forumul.. sa se discute problema, sa fie analizata, sa apara idei noi si asa mai departe
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso

 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)