Hello There, Guest! Login Register


Profilarea shot-urilor de espresso - tehnici, argumente, masuratori, gusturi

#31
(15-04-2019, 10:24)dev Wrote: Nu înțeleg ce caută discuțiile despre râșnițe pe topicul asta din moment ce orice râșniță care macină suficient de fin poate "profila" o extracție.

Discuția ar trebui sa graviteze în jurul cafelei light si dificultățile de extracție în espresso a acestora, din moment ce în cazul acesta profilarea are sens. O cafea prăjită mai bine se poate extrage tradițional fără complicații.

Iar la modul și mai concret am putea discuta despre rețete de extracție folosite in cazul unor cafele accesibile relativ ușor forumului.

O sa iti povestesc situatia in care ma gasesc eu in cercul meu de prieteni cafegii Smile .
Toti avem masini cu posibilitati de profilare(libertate de extractie cum imi place mie sa le spun) dar rasnite cu distributie a macinaturii diferite.Cu prietenii care au rasnite cu distributie ingusta a particulelor este usor sa comunicam retele de extractie,cu mici ajustari in functie de cafeaua fiecaruia pot face recomandari in alegerea strategiei de extractie si rezultate multumitoare pot fi obtinute.La polul opus sunt in situatia in care rasnitele noastre difera radical si eu nu am experienta cu rasnita respectiva-recomandarile mele cad ca nuca in perete. Smile

Eu gasesc ca pentru fiecare combinatie cafea-rasnita exista un prag al EY peste care e foarte greu sa treci indiferent de strategia de extractie aleasa.

Dau exemplul concret al Etiopia Biloya-for filter de la da Matteo.Pe EK profilul castigator avea un EY de 24%(nefiltrat) ratia 1:2.5, extractia durand in intervalul 57-60s.(o  PI soft de aproximativ 25s, presurizare rapida in 6 bari  si urcare in 8.5bari in 7s, full pressure pana la primele semne de sugrumare a curgerii,drop lent pana in 4bari) In incercarea mea de a cauta mai multa extractie am obtinut maxim un 24,4% dar cu asta nenumarate neajunsuri.Cand am coborat cu EY la 23% puteam gusta subextras.

Este mai util din punctul meu de vedere sa inveti cum sa impingi extractia si cat si cum sa dai un pas inapoi in gasirea echilibrului.
Un shot high EY este balansat,dulce,este bun la gust si atunci cand cafeaua se raceste.
Cand fortezi extractia te vei lovi de amar si astringent.
Este enorm de greu sa supraextragi in espresso.Eu gasesc eventualitatea asta un mit.
In incercarea de a alerga dupa extractie cea mai des intalnita capcana este macinatul prea fin.De cele mai multe ori indiferent de lungimea PI rezultatul este sugrumarea curgerii,cu arii largi mute pe naked iar shot-ul  masoara la final sever subextras.Am extras in maniera asta si 13% in 80s.Nu are sens sa mai povestesc de gust aici...amar si sarat.
Din punctul de vedere al gustului gasesc saratul patognomonic pentru subextractie.Un shot subextras este de cele mai multe ori sarat,amar si acru.Acrul poate lipsii(nu o sa gasesti miscelle acre decat daca le subextragi barbar),din nou amarul poate lipsii(din cafele prajite pentru filtru de la nordici rar ai amar cand macini pe EK) dar eu mereu gasesc saratul constant,mi ales pe masura ce cafeaua se raceste.
Gustul dulce eu il asociez cel mai des cu high EY, si daca nu ai astringent si amar ai lovit jackpot Cool
 
Reply
#32
Și eu incep orice pungă nouă de cafea de la evitarea nuanțelor sărate. Pot suporta un shot mai acid dar unul sărat sau prea amar ajunge în chiuveta.

Eu găsesc destul de frustrantă absența unui limbaj comun între prajitorii și faptul că uneori prăjirea "filtru" e de fapt cafea subdezvoltată, care într-o preparare la filtru e okish dar în espresso e mult prea "verde", în timp ce la alte prajitorii "filtru" înseamnă un fel de omniroast foarte aproape de espresso.

Cred că, în final, se poate vorbi de profilare și rezultate bune doar pentru o cafea prăjită corect, profil de filtru sau similare. Chiar dacă multe prajitorii abordează profile light, nu toate reușesc.
 
Reply
#33
(15-04-2019, 21:11)dev Wrote: Cred că, în final, se poate vorbi de profilare și rezultate bune doar pentru o cafea prăjită corect, profil de filtru sau similare. Chiar dacă multe prajitorii abordează profile light, nu toate reușesc.

In ultima vreme am ajuns sa elimin din abordarea cafelei conceptul de light si dark.
Din perspectiva mea practica analizez cafeaua in termeni de lent solubila vs rapid solubila combinat cu boabe cu densitate joasa vs densitate inalta.Lent vs rapid solubil dicteaza alegerea duratei primei 1/3 din masa shot-ului  si dutata totala ,in acelasi timp departajarea asta orienteaza si alegerea temperaturii de extractie.

Pentru a aborda o cafea lent solubila ai nevoie de timp si o cantitate mai mare de apa(altfel esti pus intr-o situalie de poti s-o lingi fara s-o-atingi Big Grin ).

Timpul este prietenul tau atat timp cat dispui de o rasnita cu distributie ingusta a marimii particulelor altfel timpul forteaza extractia particulelor mici pana la un punct si totodata se dovedeste insuficient pentru a extrage particulele mari,iar daca mai cuplezi asta cu pregatirea imperfecta a pucului  ajungi sa subextragi rau.

Cantitatea de apa aleasa sa extragi eficient o cafea nu are cum sa fie mereu aceeasi.Nu poti goli de continut 17g de cafea astfel incat sa obtii mereu 34g in ceasca indiferent cat de fierbinte alegi sa fie apa.Aderarea cu sfiintenie la ratii fixe este un obstacol self imposed in realizarea unui EY inalt.De multe ori poti avea la dispozitie o cafea cu densitate joasa din care nu ai ce extrage mare lucru si atunci vei atinge EY tintit la ratie de sub 1:2,daca lungesti shot-ul cu scopul realizarii ratiei intrii in situatia nefericita de forcing extraction.

Densitate joasa vs inalta a bobului imi orienteaza alegerea de presurizare rapida vs lenta catre target-ul setat(de cele mai multe ori  8,5bari pentru sitele mele).Totodata criteriul asta de evaluare imi ofera anumite asteptari de la cafea.Nu voi putea niciodata sa obtin EY mare din caturra naturala crescuta la 700m in Brazilia.Gasesc practic imposibil sa extrag mult dintr-un bob preponderent celulozic.
 
Reply
#34
@CatalinH, deci inteleg eu corect ca Robur-ul e pentru cafelele numite de tine "rapid solubile"?

Intreb pentru ca incerc sa pun cap la cap informatii din mai multe surse:

1. In Titan Grinder Project, majoritatea par ca favorizeaza rasnitele conice (de unde si denumirea thread-ului "Can it beat the Robur?")

2. RaduCarutasu, dimpotriva, favorizeaza pentru espresso rasnita care furnizeaza cel mai mare grad de uniformitate a particulelor, intelegand eu prin asta o rasnita cu cutite plane.

3. Tu faci diferentierea rapid/lent solubil si lucrezi si cu o rasnita conica, si cu una plana (ok, lucrul cu Roburi si cu EK43 cu cutite aliniate are niste caracteristici care nu stiu daca se pot aplica si altor rasnite denumite generic "conice" si "plane", dar aici facem un exercitiu de gandire in incercarea de a intelege, nu neaparat o generalizare).
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#35
(16-04-2019, 12:52)cradun Wrote: 3. Tu faci diferentierea rapid/lent solubil si lucrezi si cu o rasnita conica, si cu una plana (ok, lucrul cu Roburi si cu EK43 cu cutite aliniate are niste caracteristici care nu stiu daca se pot aplica si altor rasnite denumite generic "conice" si "plane", dar aici facem un exercitiu de gandire in incercarea de a intelege, nu neaparat o generalizare).

M-am obisnuit atat de mult cu gustul extractiei joase incat pe unele cafele il aleg in detrimentul high EY Smile

Cu cafelele ciocolatii,dulci ,cu aciditate redusa prefer sa le extrag pe Robur indiferent ca sunt lent sau rapid solubile.Pe EK shot-ul castigator poate masura si cu peste 3%EY dar poate fi prea ''politicos''.
Cand incerc sa cobor EY pe EK pe cafele lent solubile sunt invadat serios de acru.Cu genul asta de cafele un 19% pe Robur pentru mine reprezinta formula castigatoare.
La noi in sistemul de cafea Robur este rasnita cafelelor ciocolatii iar EK e rasnita cafelelor florale,fructate, bright Smile
 
Reply
#36
Rasfoind topicul ''Cum arata cafeaua ta de azi" am dat peste pozele lui dev.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid114459

In cautarea extractiei pe cafele light(Mowe de la Leuchtfeuer) dev a macinat prea fin pentru presiunea de extractie aleasa.Urmarea,a fost compactarea pucul si a prabusirea EY.

Exista o valoarea a presiunii peste care curgerea pucului este incetinita,aceasta se numeste confining pressure.
Cu cat macinatura este mai fina si inaltimea patului de cafea este mai mare cu atat valoarea confining pressure este mai mica.Aceasta e explicatia pentru care Tim Wendelboe alege sa extraga pe Linea(nu ofera libertatea de a modula in dinamica presiunea de extractie) la 7,5bari in sitele VST de 20g.

Masinile cu posibilitati de profilare permit descarcarcarea pucului la presiune mai joasa facand posibil la un moment dat al extractiei atingerea unei presiuni de exractie mai inalta fara a intra in teritoriul confining pressure.Astfel te poti bucura de avantajul macinatului fin si poti evita sugrumarea curgerii.
 
Reply
#37
Cătălin nu am cum sa vorbesc de EY fiindcă nu am cu ce să-l măsor dar gustul a fost ok. Față de ceea ce prăjește Bob pentru filtru, cafeaua de la Leuchtfeuer mi s-a părut foarte abordabila.

Daca te referi la cele 54 de secunde de curgere, e într-adevăr un caz particular fiindcă de obicei mă încadrez in 60-70 de secunde cu tot cu preinfuzia de 30-35 secunde.

Bob Rwanda Filtru, prăjită pe 29 martie

https://vimeo.com/331199424

[Image: 24a6cbad29e89bd9c14a22bf7d35832d.jpg][attachment=7076]
 
Reply
#38
CatalinH Wrote:... Exista o valoarea a presiunii peste care curgerea pucului este incetinita,aceasta se numeste confining pressure.
Cu cat macinatura este mai fina si inaltimea patului de cafea este mai mare cu atat valoarea confining pressure este mai mica....
Masinile cu posibilitati de profilare permit descarcarcarea pucului la presiune mai joasa facand posibil la un moment dat al extractiei atingerea unei presiuni de exractie mai inalta fara a intra in teritoriul confining pressure.Astfel te poti bucura de avantajul macinatului fin si poti evita sugrumarea curgerii.

 iata-ne manvrand fragmente de notiuni stiintifice din domenii... conexe, cum ar fi teoria pulberilor sau seismologia, imprumutate de truditori ai cafelei si in domeniul lor (barista hustle...)
ei, probabil mai lucrativa era o referire la niste surse, pentru ca altfel, notiunea asta de confining pressure e mai mult demonstrativa si oricum, putin cunoscuta probabil, majoritatii vizitatorilor in acest thread!

ce-ar rezulta printre altele:

pai, in primul rand, se contrazice grosolan, o chestie care s-a vehiculat destul prin forum: presiune mai mare => debit mai mare, sau, in extremis, profilare de debit e 'tot un drac' cu profilare de presiune - ce ne mai zbatem atata!  Smile

si da, cum stim, prin inmuierea si pre-brew-ul macinaturii compactate, mergand uneori pana la acel (alta notiune, dar mai familiara) blooming, se poate ajunge la o extractie in debit eficient (care va extrage mult, pentru un EY mare si el...) pentru doze mai mari/granulatie mai fina (care si ele contribuie astfel la acel EY mai mare);

si, daca mergem pe o procedura traditionala cu pompa, fara preinfuzie eficienta, dar cu cafele greu solubile (light, dure) la doze mari si macinaturi fine, apare acest efect, de incetinire a debitului, la o crestere a presiunii; bine de lucrat la presiuni mai mici (?), dar desigur, pe un sweet spot al masinii, tinand cont si de sitele folosite etc.

si ca, acest efect de lucru in presiune... 'confiata', este de fapt, pentru masinile cu pompa traditionale si la cafele mai solubile, chiar baza procesului espresso - limitarea debitului, curgere turbionara prin puc pentru extractii mai mari la presiune suficienta! ?

si, dece nu, totul e un joc al dozei si gradului de finete mecinatura... poate chiar Illy, cu cei 9 bar ai laboratoarelor lui, aplicati la dozele uzuale italiene, adica 12-14g la duble, nu stia ca va urma o faza cu decolorarea cafelei, fetisizarea cutitelor mari plane si in plan vertical, umflatul dozelor, si extractiile in debit mic, toate contribuind direct sau colateral, la micsorarea EY-ului Smile
ce mai, totul e mult mai soft!  (si mai vin si masinile cu... soft)

oricum, totul, dar totul trebuie luat cu putina sare si piper in plus... cum spuneam si eu azi, unui prieten, in maniera mea de 'agnostic': "... tot masor si eu de ani buni deja, in lumea cafelei, dar totul, cu constiinta, cred eu, ca acolo, in adancimi, la baza, totul se petrece mult mai complex, nici nu merita sa incerc sa inteleg cum, doar sa intuiesc si sa vad ce pot face incercand sa inteleg semnalele ce ajung la suprafata, acolo unde sunt eu cu intelegerea!"

mai incerc sa fiu si eu folositor unora, cu niste citate:

"Overburden pressure, also called lithostatic pressure, confining pressure or vertical stress, is the pressure or stress imposed on a layer of soil or rock by the weight of overlying material."
(https://en.wikipedia.org/wiki/Overburden_pressure)

"What happens at high pressure?
Even with Forchheimer’s correction, the equation still predicts that increasing pressure will increase flow. However, in espresso this is not the case — beyond a certain point, increasing pressure actually decreases flow, due to the puck compacting. (Rao, 2013) However, it seems the Darcy-Forchheimer law could still apply in these conditions.

In Darcy’s terms, what’s happening here is that the increased pressure is reducing the permeability of the bed, by compacting the puck and thus reducing the size of the gaps or pores between the particles. This effect has been observed in rock or soil deep in the earth, that is compacted by the weight of the material above it — this effect is called confining pressure.

Darcy’s law and its derivatives are still used as the basis for modelling flow in espresso, over 150 years after it was first proposed. (A Fasano and F Talamucci, 2000). Since extraction changes both the viscosity of the liquid, as it becomes espresso, and the permeability of the medium, as the puck breaks down, however, these equations can only ever tell one part of the story."
(https://baristahustle.com/blog/celebrity...-vs-darcy/)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#39
Ce bine ar fi daca radudani ar adauga un bottom line la postarile lui extra lungi. Smile
Catalin, eu nu cred ca m-am lovit de confining pressure in domeniul in care lucrez, 0-9bari. Probabil nici alti colegi. S-au blocat extractii espresso de la bun inceput, din cauza calibrarii gresite a pucului. Dar niciodata nu s-a blocat, sugrumat sau incetinit vreo extractie dupa ce a inceput curgerea. Cel putin nu am avut senzatia aceasta.
Ai observat ceva de genul confining presure in extractiile tale?
 
Reply
#40
(18-04-2019, 18:28)mirceat Wrote: Catalin, eu nu cred ca m-am lovit de confining pressure in domeniul in care lucrez, 0-9bari. Probabil nici alti colegi. S-au blocat extractii espresso de la bun inceput, din cauza calibrarii gresite a pucului. Dar niciodata nu s-a blocat, sugrumat sau incetinit vreo extractie dupa ce a inceput curgerea. Cel putin nu am avut senzatia aceasta.
Ai observat ceva de genul confining presure in extractiile tale?

Am observat ca la macinaturi prea fine,dupa terminarea PI pucul curge uniform la presiuni joase(Idro Maticul permite jonglatul cu presiunea in urcare ).Dupa cateva secunde de full pressure(8,5bari in cazul meu) apar zone pe fundul sitei din care nu mai curge nimic si debitul in ceasca estimat cu Brewmaster de la Acaia scade.Daca mentin acelasi regim hidraulic lucrurile se amplifica.La final obtin in ceasca in lichid in cantitate mica,apos ,cu TDS mic si implicit EY mic.Am extras in maniera asta si 13-14%EY  in 80s plus.Iar shoturile mele aratau asemanator cu cele ale lui Dev.

Stiu ca termenul vine din lumea forajelor la adancime si ca pentru cine practica asa ceva e greu de crezut ca se poate intampla in extractia espresso,dar eu alta explicatie pentru fenomenul descris mai sus nu am gasit.
 
Reply
#41
La prima vedere nu ar fi explicatie pentru 13-14%EY, dar ai mentionat timp 80s plus.
Oare fenomenul o fi corelat cu PI foarte lungi?
 
Reply
#42
La modul ideal, ar trebui sa avem acasă o râșniță conică pentru cafea prăjită mai tare și una cu cuțite plate, aliniată și single dose friendly, pentru cafea light. Și apoi un aparat capabil să controleze debitul/presiunea.

Eu sunt conștient că o combinație de tipul conică manuală plus lever e departe de idealul pentru cafea light dar rezultatele obținute sunt, de cele mai multe ori, peste așteptările mele.

Am sa incerc și abordarea ta cu Robur pe cafeaua de la Yume, fiindcă mi se pare ceva mai solubilă.
 
Reply
#43
(18-04-2019, 20:38)mirceat Wrote: Oare fenomenul o fi corelat cu PI foarte lungi?
PI lunga e o consecinta a macinaturii fine. Extractia scade pentru ca zone intregi din puc se compacteaza si apa le ocoleste,extragand si ea pe acolo pe unde scapa(pe marginea sitei,prin zonele mai putin dense dintr-un puc suboptim pregatit).

Dev incearca sa aplici o presiune mai mica atunci cand extragi prima 1/3 din masa shot-ului.Apasa levierul ca sa obtii o curgere uniforma pe toata suprafata sitei.
 
Reply
#44
mirceat Wrote:Ce bine ar fi daca radudani ar adauga un bottom line la postarile lui extra lungi. Smile

adica, un fel de digest-uri spre informare mai facila!?
nu spuneam eu mai sus:
"...apostrofat de atatea ori pentru textele mele lungi si disperat explicative!"

pai - zic eu - tocmai asta face atat de incomode pentru unii, postarile mele: e inghesuiala de descrieri si explicatii, nu prea e loc mult de intors!
sau ai rabdare (dai de la tine ceva din rabdare...) si 'on spot' intri in dialog/disputa, sau pleci pe camp cu ceva text sub brat si faci ce vrei cu el, numai dialog nu!
dar cel mai simplu ramane, pentru cei ce-si doresc un rezumat al, deja, briefingului postat de mine, sa renunte de tot si sa ramana cu ce-i al lor!
e ceea ce s-a intamplat si acum...

ce-mi ramane intr-un asemenea caz este sa... complic in continuare lucrurile:

si nu mai zic de la mine, dar tot pe-acolo: extractia espresso e un lucru foarte mare; si mult mai complex decat se vorbeste pe la noi! de ex., nu-i suficient ca apa fierbinte dizolva selectiv nu numai in timp, ci si in spatiul pucului, dar procesul asta de dizolvare si saturare dizolvant, e reversibil pe durata extractiei!

(another_jim, martie 2019) 
"... particulele extrase puternic reabsorb solubilele (!), in timp ce particulele extrase partial continua sa cedeze solubile din matrice;
cu timp suficient si interactiune intre particule, nivelele de extractie se echilibreaza intre particule, asa ca numai dimensiunea medie de particule
(setare rasnita) si durata de extractie, determina nivelul general de extractie;
stim bine cum sa facem un shot extras inegal si rau: sita excesiv umpluta, fara spatiu liber suficient deasupra
(acel head space), fara preinfuzie, si peste toate si o curgere laminara, tip "espresso-porn" prin puc, astfel ca nu mai exista nici difuzie laterala, nici interactiune intre particule; 
apoi, terminand shotul pe greutate, nu pe curgere clara, astfel ca baza pucului (care se reincarca cu solubile din partea de sus a pucului) este mai putin extrasa decat in straturile de suprafata;
cam astea sunt cele considerate potrivite de catre cei ce propovaduiesc bunele practici de extractie! 
de aceea postarile astea contin atat de multe prostii!

asa ca, daca ai o curgere laminara prin puc si nu-ti pasa sa extragi straturile de baza, singurul mod de a salva ceva este sa ai o supra-rasnita care produce particule de dimensiune si forma perfecta!"
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#45
Catalin, acum as zice ca faci extractii extreme, la limita blocarii extractiei. Macinatura foarte fina, PI prelungita pana poate porni curgerea. Dupa urcarea spre presiunea clasica in zona 9 bari, curgerea porneste bine , dar  incetineste treptat si o opresti pentru ca nu mai produce mare lucru. In ceasca ai un volum mic de espresso, de unde EY mic, chiar daca TDS ar fi acceptabil. Oare am inteles corect? Are sens sa experimentezi in zona aceasta?
radudani, bottom line si digest nu sunt acelasi lucru, stii bine. Un bottom line ar ajuta ca sa aflam repede daca intr-adevar ne intereseaza subiectul si in ce directie sa ne focusam in timpul lecturii. Riscam sa pierdem timpul degeaba cu texte care nu ne intereseaza. Nu ca ar fi texte slabe, ci avem interese diferite.
 
Reply
#46
(18-04-2019, 23:14)mirceat Wrote: Catalin, acum as zice ca faci extractii extreme, la limita blocarii extractiei. Macinatura foarte fina, PI prelungita pana poate porni curgerea. Dupa urcarea spre presiunea clasica in zona 9 bari, curgerea porneste bine , dar  incetineste treptat si o opresti pentru ca nu mai produce mare lucru. In ceasca ai un volum mic de espresso, de unde EY mic, chiar daca TDS ar fi acceptabil. Oare am inteles corect? Are sens sa experimentezi in zona aceasta?

Ai inteles exact ce am vrut sa transmit.
Nu extrag cu scopul de refracta cafeau dar gasesc mereu greu sa obtin high EY.
Pentru mine un shot reusit este obtinut intotdeauna in urma unei extractii eficiente(goleste pucul de solubile in cat mai scurt timp si cu cat mai putina apa).Atat timp cat extrag eficinet shot-urile mele sunt foarte bune la gust(din punctil meu de veder) si mereu masoara bine.In momentul in care fortez extractia pierd eficienta, extractiile devin excesiv de lungi,folosesc multa apa,gustul sufera si nici nu masoara mult mai bine(rar obtin fortand extractia 0,5% in plus de EY fata de profilul castigator).
Prefer ca extractiile mele sa aiba o tarie(TDS) intre 9 si 11%(nu imi plac shot-urile excesiv de tari si de asta nu agreez ristretto). La ratie de 1:2 un TDS de 9% reprezinta 18%EY si asta reprezinta limita unde se opreste subextractia(cel putin asa cum e ea stabilita de SCA).
 
Reply
#47
Mirea,extractia unor cafele lent solubile,cu densitate mare in espresso este o manevra extrema.Asa ca extractiile mele iti pot parea la limita.Dar cum as putea obtine rezultate acceptabile in timp atat de scurt?
Asa ca sunt obligat sa aleg rasnita cu distributie ingusta a particulelor in zona espresso,si sa macin la limita minimului posibil.

Cand fac cup tasting si iau sample la 4 minute,dupa ce rup crusta eu mereu gasesc EY mare,iar la 10 minute toate cafelele se extrag inalt.
In espresso nu am la dispozitie asemenea timp...
 
Reply
#48
Cafeaua de extras: Fikada Bekel,Etiopia,spalata,prajita pe 5/02/2019
Pe cafeaua asta extrageam odata intre 10,5 si 11% TDS pe EK la ratii de 1:2,5 asta da un EY in vecinatatea 26%(toate refractiile mele sunt nefiltrate)
La peste 2 luni de la prajire dintr-o cafea fructata cu note de prune si ciocolata a ramas doar ciocolata si un prag al extractiei de 22% care nu poate fi depasit. Pe EK extractia castigatoatoare masura in vecinatatea lui 22% la ratie de 1:2,5 gustul asemanator unei ciocolate cu 50% cacao.
Decid sa extrag pe Robur.Profilul castigator masoara surprinzator tot 22% dar la ratie de 1:2 cu gust de ciocolata 80% cacao.
Inca odata masuratorile confirma superioritatea neta a EK in cazul cafelelor lent solubile cu densitate mare.
[Image: BDAKrTX.jpg][Image: U27C2vj.jpg][Image: Rckld7Z.jpg][Image: WLeVn7n.jpg][Image: t78Rlex.jpg]
 
Reply
#49
Cam asta fac eu pe setup-ul meu cu Hiku si cafea de filtru, fara filtrele de aeropress:

https://youtu.be/fEXLftYYV8o

Interesant este ca nu da rezultate optime pe orice cafea, de exemplu am o Kenya AA GATHUIRUINI si o Etiopia BOJI, profil filtru, de la April si Kenya iese extrem de dulce, sirop de cirese dulci, in timp ce din Etiopia se accentueaza notele mai amare, gen coaja de lamaie caramelizata.
 
Reply
#50
Ce anume faci, tragi la 2 bari tot shotul?
 
Reply
#51
(12-06-2019, 12:01)dev Wrote: Interesant este ca nu da rezultate optime pe orice cafea, de exemplu am o Kenya AA GATHUIRUINI si o Etiopia BOJI, profil filtru, de la April si Kenya iese extrem de dulce, sirop de cirese dulci, in timp ce din Etiopia se accentueaza notele mai amare, gen coaja de lamaie caramelizata.

Cu ceva vreme in urma am avut Kenya asta de la aceeasi washing station dar recolta 2018 si prajita la da Matteo(prajitoria unde s-a format Patrik Rolf),o cafea spalata cu densitate mare si aciditate ridicata ce cere macinatura fina, si implicit extractie la presiune joasa.
Pentru Etiopia(daca e naturala sau honey) iti recomand ca dupa ce apar picurii pe sita sa presurizezi rapid si sa mentii presiune pana incepi sa sugrumi curgerea din momentul ala aplca o presiune descrescatoare astffel incat sa mentii o curgere cat mai constanta cu putinta.
Incearca si fara filtru jos.Eu gasesc dificil sa distribui cafeua deasupra hartiei ude.

Spor la treaba! si astept feedback..
 
Reply
#52
Nitel off topic, cand am dat comanda credeam ca inca mai prajesc pe Joper dar apoi am vazut ca au trecut pe Loring, first world problems, I know. Eram curios cum e o prajire pe Joper. Daca stii pe cineva care prajeste pe Joper, let me know. 

Kenya e exceptionala, prajita fara cusur, Etiopia e foarte buna dar incep sa inteleg de ce multa lume prefera Kenya.
 
Reply
#53
(12-06-2019, 12:03)Mitica Wrote: Ce anume faci, tragi la 2 bari tot shotul?

Da, la Aeropress nici nu se poate mai mult, inseamna apasare cu 55-60 kg.
Plus ca nu tine capacul perforat la mai mult, al meu s-a curbat vreo 2-3 mm
 
Reply
#54
Aici discutam despre espresso, ce cauta aeropressul in discutie?!

Shoturile produse de ratoiul de Rao, mister marketing, sunt trase la 2 bar pe aparat de espresso, cu macinatura de espresso, nu de aeropress.
 
Reply
#55
(12-06-2019, 15:46)dev Wrote: Nitel off topic, cand am dat comanda credeam ca inca mai prajesc pe Joper dar apoi am vazut ca au trecut pe Loring, first world problems, I know. Eram curios cum e o prajire pe Joper. Daca stii pe cineva care prajeste pe Joper, let me know

Da Matteo prajesc demult pe Loring,din ce stiu eu din 2012.Cert e ca in 2014 cand i-au vizitat Sprudge Loringul era prezent la Magasinsgatan Smile .
https://sprudge.com/da-matteo-56863.html
Profilul asta cu bloom al lui Rao e potrivit pt Keny-ile spalate,mai coace nitel aciditatea de blackcurrant. Big Grin

Nu am avut ocazia sa extrag cafele prajite pe Joper
 
Reply
#56
(12-06-2019, 16:10)Mitica Wrote: Aici discutam despre espresso, ce cauta aeropressul in discutie?!

Shoturile produse de ratoiul de Rao, mister marketing, sunt trase la 2 bar pe aparat de espresso, cu macinatura de espresso, nu de aeropress.

Da, asta fac si eu acasa, destul de des, macinatura de espresso, tampata ca la carte, 20-30 secunde la 56 kgf, adica 2 bari pe aeropress. Doar crema ii lipseste, in rest nu m-as rusina cu ea ...
Deci are multe elemente comune, nu doar filtrele... Wink
 
Reply
#57
[Image: L7ma4iI.jpg][Image: ghQAOey.jpg]
Am tot incercat in ultima vreme diverse metode de ridica EY.
Am testat metoda cu filtrele  deasupra si sub. Filtrul de deasupra ar trebui sa asigure o dispersie omogena a apei catre puc si poate compensa un ecran mesh cu gauri inegale cu sau fara surub pe mijloc.Filtrul de jos ar trebui sa previna infundarea sitei cu fines si sa permita curgere egala pe toata suprafata sitei.Din incercarile mele nu am reusit sa ridic EY fata de ce obtin standard.Posibil ca ecranul meu ce are gauri asemanatoare cu filtrul de aeropress sa nu beneficieze de avantajul filtrului de sus. Cu hartie jos pot sa spun ca am obtinut extractii cu EY mai mic(cu pana la 1 procent mai jos si pe Robur si pe EK).Toate shoturile cu hartie sub le gasesc astringente, posibil datorita faptului ca filtrul de jos imi impiedica distributia,posibil ca hartia sa retina unele lipide care mascheaza astringenta...posibil ca la temperatura mare si presiune mare sa extrag anumite componente din hartie...speculatii...

A doua metoda incercata presupune incalzirea boabelor inainte de a le macina undeva intre 50-60C.Teoretic boabele calde devin mai elestice si in momentul zdrobirii produc mai putine fines,asta permite o macinatura mai fina si mai omogena.Am testat doar pe EK si am constat ca boabele incalzite au trebuit macinate cu o subdiviziune jumate fata de boabele la temperatura camerei(pentru maximul de EY pe care l-am putut atinge).Am reusit sa obtin incalzind boabele o macinatura mai pufoasa si mai ordonata,mai putin electrizata,mai usor de distribuit,prin urmare odata gasit profilul castigator shot-urile provenite din boabe calde masurau aprope identic, dar nu mai mult fata de cele din boabe la temperatura camerei. Gustul obtinut mult peste cel cu filtre. Efortul suplimentar insa nu il gasesc justificabil,pentru ca nu am imbunatatit nici EY nici calitatea lichidului din ceasca...tot ce pot spune este ca astringenta pe care o obtin constant cu filtre nu se regaseste la incalzitul boabelor.
 
Reply
#58
Poate o incercare cu kruve si filtre combinate sus/jos. De asemenea incalzite sau nu. In porice caz rezultatul este interesant.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#59
(13-06-2019, 11:27)CatalinH Wrote: A doua metoda incercata presupune incalzirea boabelor inainte de a le macina undeva intre 50-60C.Teoretic boabele calde devin mai elestice si in momentul zdrobirii produc mai putine fines,asta permite o macinatura mai fina si mai omogena.Am testat doar pe EK si am constat ca boabele incalzite au trebuit macinate cu o subdiviziune jumate fata de boabele la temperatura camerei(pentru maximul de EY pe care l-am putut atinge).Am reusit sa obtin incalzind boabele o macinatura mai pufoasa si mai ordonata,mai putin electrizata,mai usor de distribuit,prin urmare odata gasit profilul castigator shot-urile provenite din boabe calde masurau aprope identic, dar nu mai mult fata de cele din boabe la temperatura camerei. Gustul obtinut mult peste cel cu filtre. Efortul suplimentar insa nu il gasesc justificabil,pentru ca nu am imbunatatit nici EY nici calitatea lichidului din ceasca...tot ce pot spune este ca astringenta pe care o obtin constant cu filtre nu se regaseste la incalzitul boabelor.

E interesant testul, mai ales ca Mahlkoenig a testat boabe inghetate si a ajuns la concluzia ca obtine mai  putine fines uri cu ele reci, nu calde, oarecum spunand ca incalzirea produce mai multe fines uri, doar ca nu mai stiu pe ce rasnita au testat. Poate ai timp sa incerci si cu boabe pastrate in congelator, evident vidate in prealabil. Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#60
Nu am Kruve la indemana,dar in iarna am avut ocazia sa sitez. Din 18g de macinatura 17,9g au ramas intre sitele de 300 si 400microni. Nu am reusit sa adudam 0,1g de fines ca sa le masoare Lunar-ul. 
O fi rasnita mea low fines dar chiar asa nu cred..foarte posibil ca fines-urile sa ramana lipite prin electrizare de particulele mari...asa ca nu prea cred in utilitatea metodei in espresso.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)