15-04-2019, 17:53
(15-04-2019, 10:24)dev Wrote: Nu înțeleg ce caută discuțiile despre râșnițe pe topicul asta din moment ce orice râșniță care macină suficient de fin poate "profila" o extracție.
Discuția ar trebui sa graviteze în jurul cafelei light si dificultățile de extracție în espresso a acestora, din moment ce în cazul acesta profilarea are sens. O cafea prăjită mai bine se poate extrage tradițional fără complicații.
Iar la modul și mai concret am putea discuta despre rețete de extracție folosite in cazul unor cafele accesibile relativ ușor forumului.
O sa iti povestesc situatia in care ma gasesc eu in cercul meu de prieteni cafegii .
Toti avem masini cu posibilitati de profilare(libertate de extractie cum imi place mie sa le spun) dar rasnite cu distributie a macinaturii diferite.Cu prietenii care au rasnite cu distributie ingusta a particulelor este usor sa comunicam retele de extractie,cu mici ajustari in functie de cafeaua fiecaruia pot face recomandari in alegerea strategiei de extractie si rezultate multumitoare pot fi obtinute.La polul opus sunt in situatia in care rasnitele noastre difera radical si eu nu am experienta cu rasnita respectiva-recomandarile mele cad ca nuca in perete.
Eu gasesc ca pentru fiecare combinatie cafea-rasnita exista un prag al EY peste care e foarte greu sa treci indiferent de strategia de extractie aleasa.
Dau exemplul concret al Etiopia Biloya-for filter de la da Matteo.Pe EK profilul castigator avea un EY de 24%(nefiltrat) ratia 1:2.5, extractia durand in intervalul 57-60s.(o PI soft de aproximativ 25s, presurizare rapida in 6 bari si urcare in 8.5bari in 7s, full pressure pana la primele semne de sugrumare a curgerii,drop lent pana in 4bari) In incercarea mea de a cauta mai multa extractie am obtinut maxim un 24,4% dar cu asta nenumarate neajunsuri.Cand am coborat cu EY la 23% puteam gusta subextras.
Este mai util din punctul meu de vedere sa inveti cum sa impingi extractia si cat si cum sa dai un pas inapoi in gasirea echilibrului.
Un shot high EY este balansat,dulce,este bun la gust si atunci cand cafeaua se raceste.
Cand fortezi extractia te vei lovi de amar si astringent.
Este enorm de greu sa supraextragi in espresso.Eu gasesc eventualitatea asta un mit.
In incercarea de a alerga dupa extractie cea mai des intalnita capcana este macinatul prea fin.De cele mai multe ori indiferent de lungimea PI rezultatul este sugrumarea curgerii,cu arii largi mute pe naked iar shot-ul masoara la final sever subextras.Am extras in maniera asta si 13% in 80s.Nu are sens sa mai povestesc de gust aici...amar si sarat.
Din punctul de vedere al gustului gasesc saratul patognomonic pentru subextractie.Un shot subextras este de cele mai multe ori sarat,amar si acru.Acrul poate lipsii(nu o sa gasesti miscelle acre decat daca le subextragi barbar),din nou amarul poate lipsii(din cafele prajite pentru filtru de la nordici rar ai amar cand macini pe EK) dar eu mereu gasesc saratul constant,mi ales pe masura ce cafeaua se raceste.
Gustul dulce eu il asociez cel mai des cu high EY, si daca nu ai astringent si amar ai lovit jackpot