Welcome Back Log In Create Account

Profilare presiune (ITO) pe BDB

[Image: woDoOOtl.jpeg][Image: DGd4ReAl.jpeg][Image: uiYQJmkl.jpeg][Image: pLJCabZl.jpeg][Image: 7Ae7eRcl.jpeg]

In imagine de jos e un digital paddle cu o rezolutie de 0,1 bari x 20 pozitii la o rotatie completa, din care se poate ajusta manual fluxul de curgere al cafelei, daca se doreste o corectie. Modificarea se aplica proportional intregului profil de extractie.
Poti incerca extractii la presiuni diferite, fara sa mai modifici profilul de extractie, doar ajustand din paddle.

Reply
Se poate ajusta si in timpul extractiei, sau ingheata valoarea/pozitia de start si merge cu ea toata extractia ?
Daca i-ar mai pune si un feedback vizual, sa stii pe unde esti... tot mai bun e levieru meu Tongue

Reply
Se poate ajusta oricand iar reactia e imediata si vezi modificarea pe manometru.
Iar daca urmaresti pe tableta, vezi modificarea in graficul de extractie. 
Totul e fluid iar graficele sunt precise, as spune matematice, mai exacte decat graficele de la Decent.

Reply
Ori exacte, ori matematice... realitatea are oscilatii, asperitati, e mai colturoasa, nu cu rotunjimi sexy de curbe bezier... Smile

Reply
Exact la asta ma refer, graficele care le obtin sunt reale, fara acele rotunjiri din soft.

Sa amintim de avantajele unei pompe care functioneaza prin vibratii fata de o pompa rotativa, sunt doua de fapt:
Inertia mult mai mica comparativ cu pompe rotative, deci corectiile sunt imediate.
Pretul de cost. Unele pompe rotative mai ieftine nu au o durata de viata foarte mare, iar inlocuirea lor e costisitoare.

Nu credeati ca e posibil asa ceva, nu-i asa ?

Reply
Eu nu le am cu credinta, doar ma intreb permanent, si nu de ieri... in ce mileniu traieste piata asta, de se prezinta asemenea automatisme drept miracole... Huh Confused
De fapt nu e de mirare, daca se judeca masinile dupa review-uri de nivel softpedia de pe amazon, si calitatea polish-ului...

Reply
Senzorii de presiune au o precizie ridicata iar valorile masurate sunt cele afisate. (eroare sub 0.1 bari)
Folosesc un senzor de presiune Honeywell MIPAN2XX250PSAAX cu o precizie de 0.15 % din valoarea masurata.

Debitul in schimb e calculat, dupa numarul de impulsuri primite de la debitmetre precum DIGMESA NANO sau durata dintre impulsuri pentru modele precum DIGMESA FHKSC. 
DIGMESA NANO are o precizie de 2% dar are un prag minim de detectie si o caracteristica neliniara la debite foarte mici. 
Chiar daca e calculat, debitul afisat reflecata in mare parte debitul real de apa, cel putin in plaja normala de curgere a cafelei. 
In faza de extractie efectiva a cafelei, se poate utiliza dozarea gravimetrica, care e mai precisa.

Acuratetea masuratorilor e utila in special pentru a cunoaste situatia reala si a-ti permite sa faci corectii in soft, pentru a reduce acele oscilatii si asperitati de care aminteste Renatoa.

Reply
[Image: DiWxlQol.jpeg]

In graficul de extractie, se observa acele mici neregularitati de care vorbeam mai sus. (linia albastra subtire reprezinta presiunea)
Linia orizontala unde e pozitionata sageata, e zona in care controlerul nu a mai primit impulsuri de la debitmetrul Digmesa Nano. Precizia ramane totusi ridicata, mai ales in zona de curgere efectiva a cafelei. (linia verde de jos reprezinta debitul)

Controlerul delimiteaza faza de infuzie propriu zisa de fazele anterioare, dupa expirarea timplului de preinfuzie si presiunea de extractie creste peste 2,5 bari.
Dozarea volumetrica are mici variatii ale cantitatii de cafea din cescuta, dar e acceptabila.
Dozarea gravimetrica e mai exacta si permite obtinerea cantitatii dorite de cafea.

Reply
(28-12-2024, 17:11)odor4fun Wrote: Am testat mai multe pompe iar cea care e montata acum in espressorul meu e silentioasa, are un sunet placut si deloc strident. Se aude mai tace cum curge cafeaua decat sunetul pompei. 

Poți să ne dai detalii despre pompă?
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Olab green dar are debit redus.

Cafeaua are gust mai complex cu debit mai mare în preinfuzie.  2-3 /s e pt boomeri care nu vor aciditate.

Tot ce poate  ito leva e pe site ul lor. Cu video și material. Este topic pe kaffe netz cu toate calibrarile, inclusiv măsurători de temperatura în grup deasupra pucului pe rancilio Silvia. Aparatul e okay dar te plictisești de el după o vreme. La fel ca la decent. Le am avut amândouă. 
La început înoți  în Marea de porțile și posibilități. După câteva luni ramai la 1-2 profile.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
(29-12-2024, 13:59)Darsidius Wrote: Olab green dar are debit redus.

Este piesă originală pe acest Breville sau se montează după? Ați mai folosit-o și pe alte aparate care au Ulka EX5?

Reply
Nu e cazul sa ai dubii, o cautare pe google dupa olab green si o sa vezi ca e folosita in multe espresoare, plus articole de upgrade, fiind prezentata ca alternativa cea mai buna la rotativa, daca ce vrei e in principal zgomot mai mic.

Reply
Ok. Ms. Exact zgomotul mă interesează. Cine o are pe ro?

Reply
La noi nu au modelul silent seria K09541L, ci doar seria 22000, pentru masini unde probabil zgomotul nu conteaza... de intrebat totusi.
https://lumeacafelei.com/produs/pompa-apa-olab-22001/ ... asta e NON silent

Diferenta de pret m-ar cam pune pe ganduri totusi... 47 lei fata de 100 euro cea silent.
Atata a costat leverul meu vintage, si mai silent de atat nu exista...

Reply
o-lab green cauta, poate are distribuitorul lelit romania (pompa e pe lelit mara daca bine imi amintesc) daca nu gasesti afara cu transport in Ro.

Daca vrei si mai silent mai adaugi un pulsor.

https://www.bluestarcoffee.eu/en/Quickmi...-5721.aspx
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Aveam doua pompe Ulka EP5 primite ca piese de schimb pentru un alt espressor, dintr-un lot foarte reusit cred.
Sunt mai silentioase decat alte pompe testate iar debitul nu e deloc mic, cam 7mL /s.
Conteaza mult amortizarea vibratiilor, pulsorul, eu am doua debitmetre inseriate iar controlerul ITO comanda pompa cu o putere mai mica.

Reply
(29-12-2024, 14:59)renatoa Wrote: La noi nu au modelul silent seria K09541L, ci doar seria 22000, pentru masini unde probabil zgomotul nu conteaza... de intrebat totusi.
https://lumeacafelei.com/produs/pompa-apa-olab-22001/ ... asta e NON silent

Diferenta de pret m-ar cam pune pe ganduri totusi... 47 lei fata de 100 euro cea silent.
Atata a costat leverul meu vintage, si mai silent de atat nu exista...

A testat cineva ambele variante? (pare că diferă doar puterea)

[Image: QpoQUAk.jpeg]

Reply
Cea de 35w cu siguranta are cel mai mic zgomot iar debitul e suficient pentru extractia obisnuita a cafelei, dar insuficient pentru turbo shot.
Intre 1-2 bari are 6,25 - 5,6mL /s, debit suficient pentru preinfuzie iar la 8-9 bari are un debit intre 3,6-3mL /s.

Cea de 48w nu se justifica sa o cumperi, fiindca gasesti Ulka EX5 de 48w.
Acum observ ca pretul e mic, poti sa o comanzi la pretul de 47 lei

[Image: LKKOHYKl.jpeg]

Reply
(29-12-2024, 10:29)renatoa Wrote: Eu nu le am cu credinta, doar ma intreb permanent, si nu de ieri... in ce mileniu traieste piata asta, de se prezinta asemenea automatisme drept miracole... Huh Confused
De fapt nu e de mirare, daca se judeca masinile dupa review-uri de nivel softpedia de pe amazon, si calitatea polish-ului...

As spune ca si ,,review-erii'' de pe youtube au o mare vina pentru aceste trenduri. Aproape toti sunt platiti, sub o forma sau alta, de cei care fabrica sau vand acele produse.

In felul acesta majoritatea nu mai fac review-uri ci plasare de produse.

Reply
[Image: LD0JuK3l.jpeg]
[Image: EJIYlQ7l.jpeg][Image: rfou3oel.jpeg][Image: PscorW2l.jpeg]

Tavitele cu accesorii sunt de la Breville, le tin in zona din spate a suportului de pahare.
E o modalitate ergonomica de a le depozita si mentin accesoriile uscate.

In urmatoarea poza e sistemul de mobilitate al espressorului, el e pozitionat fix, dar prin rotirea acelei parghii se pozitioneaza pe roti si poate fi mutat cu usurinta. Cablul de alimentare e retractabil, se lasa doar lungimea de care e nevoie, fara sa atarne inestetic pe blat.

Tavita pentru accesorii din interior e nepretuita, nu pierzi parti marunte, suruburi sau chei pe care e bine sa le ai la indemana. E locul de depozitare si pentru accesoriile rasnitei.

Si o poza cu izolatia boilerelor.

Reply
(29-12-2024, 13:59)Darsidius Wrote: " După câteva luni ramai la 1-2 profile. "

Odata definite profilele, asteapta frumos sa le folosesti cand ai nevoie de ele.

BDB-ul meu e personalizat, functioneaza ca un BDB, dar profilul de extractie e asigurat de catre ITO.
Am setat dozarea volumetrica, apas dimineata unul din butoanele de preparare ale espressorului si se prepara cafeaua.
Fara sa deschid tableta sau sa urmaresc presiunea pe manometru.
Mai simplu nu se poate, iar cafeaua e mereu aceeasi, la fel de buna.

Daca vreau sa vizualizez datele extractiei folosesc tableta, iar schimbarea profilului de extractie dureaza cateva secunde.

Reply
Asa, asa, adu-ne toti automaticii pe cap Tongue

Reply
Prima cafea as vrea sa fie fara contributia mea, dar ma trage inapoi rasnita, ca e proasta si nu stie sa se regleze si sa-si ia singura boabele.  Smile
Cateodata imi lipseste automatul, dar uit repede de ideea asta.

Reply
Tongue 
(12-01-2025, 22:49)odor4fun Wrote: Cateodata imi lipseste automatul, dar uit repede de ideea asta.

Nu ai cum sa-l uiti din moment ce il folosesti  Sick
Kafatek Monolith Flat Max 2, Kopi Deva-SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.

Reply
Acest topic contine o parte din mesajele postate in alt topice, despre implementarea profilarii digitale a presiunii, folosind modulul ITO si firmware-ul Leva, intr-un espressor Breville Dual Boiler (BDB).

Am conceput o schema simpla de interconectare a modulului ITO, a fost instalata pe BDB dar poate fi integrata in orice espressor care foloseste in circuitul grupului de preparare o electrovalva. (un solenoid cu 3 cai)
Folosim tensiunea de alimentare a electrovalvei pentru a comanda modulul ITO.
Butoanele de preparare (MAN, 1CUP, 2CUPS) din espressoarele BDB sunt multifunctionale, separam astfel fuctiile de setare a diversilor parametri de sesiunile de preparare.
Am incercat sa pastrez originalitatea echipamentului pe care s-a instalat, exista un comutator ITO-OFF care deconecteaza modulul ITO (nu va mai primi comenzi de la butoanele de preparare), iar BDB poate fi folosit in modul lui nativ.

[Image: ehiKlcul.jpeg]

L-ORIG PUMP - fostul terminalul de comanda al pompei de catre controlerul original al espresorului, se deconecteaza de la pompa.
L-PUMP - noul terminal de comanda al pompei.

L-ORIG 3WS - fostul terminalul de comanda al solenoidului cu 3 cai, de catre controlerul original al espresorului, se deconecteaza de la solenoid.
L-3WS - noul terminal de comanda al solenoidului

Deconectarea pompei din circuitul original al espressorului BDB se face doar pe durata sesiunii de preparare, fapt care permite BDB (controlerul original al espressorului) sa comande pompa, cand sesizeaza deschiderea robinetului de apa calda.

Reply
ITO/Leva! Controller - Q&A + Experience - Page 30

Pe HB e o lista cu piesele necesare instalarii.

Reply
In BDB coexista doua controlere, ambele capabile sa controleze expressorul.
Voi folosi in continuare acronimul BDB sau ITO pentru a specifica la care controler fac referire.
Va permite BDB - se refera la controlerul original al espressorului.
Va permite ITO - se refera la controlerul ITO.

In schema initiala de interconectare a modulului ITO cu espressorul BDB, butoanele de preparare erau gandite sa poata selecta direct profile de utilizator.
Am trimis echipei care a dezvoltat softul Leva solutia de implementare, prin nivele de tensiune, folosing o singura intrare ADC.
Resursele hardware sunt limitate, contine deja foarte multe functii implementate, dar la nivelul utilizatorului e ceea ce lipseste ecosistemului ITO, integrarea butoanelor de preparare.
A aparut astfel o solutie simplificata de integrare a butoanelor de preparare, expusa mai sus. BDB foloseste propriul sistem de dozare volumetrica, iar profilul de presiune e furnizat de catre ITO.

O alta modalitate de control e aplicatia status monitor, folosind tableta, cu acces la toate resursele modulului ITO.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)