(19-12-2021, 19:12)victor_go Wrote: Buna. Abia am achizionat un Lelit PL41 TEM si incerc spumarea laptelui undeva la 130-135 de grade, insa nu reusesc sa creez cremă. Laptele se incalzeste, insa ramane lichid, nu reușesc sa il spumez deloc. Am incercat cu lapte de 1.5% si cu 3.5%, insa cu niciunul nu am reusit spumarea laptelui. Ma puteți ajuta cu niste sfaturi?
Laptele mai gras e ceva mai bun decât cel degresat pentru spumare. La rece, peretele bulei este mai rezistent decât la cald, deci spumarea va fi mai ușor de obținut, deși spuma de calitate (microspuma) parcă iese mai bine dacă laptele e oleacă mai cald.
Bref, la început trebuie introdus doar vârful (2-3mm) duzei de spumare în lapte, apoi imediat deschis progresiv robinetul de abur. Trebuie găsit punctul optim în care se aude că aerul este antrenat de abur și introdus în lapte, dar spârcâiala trebuie să sune fin, nu grosier, că ies bule mari. Pe măsură ce se formează, spuma se umflă. Volumul total este cu 20-30% mai mare decât celal laptelui pus în latieră. Se reglează progresiv volumul de abur din robinet și înălțimea la care se susține latiera (adică cât intră duza în lapte).
După ce s-a atins volumul de spumă dorit, se înfige duza mai adânc în lapte, ceea ce nu mai produce spumă, ci încălzește conținutul. Se continuă până se ating 55-60°C (dacă se lucrează cu termometru de cafea) sau până arde latiera în mână și nu mai poate fi ținută.
Se închide aburul, se retrage latiera, se șterge duza cu cârpa udă, se curăță interiorul duzei cu alt jet de abur în cana auxiliară. Nu pot rămâne resturi de lapte pe duză sau în ea, risc sanitar.
Dacă mai sunt bule mari în spumă, se poate drege oarecum ciocnind de câteva ori latiera de blat. Apoi se poate purcede la mixarea cu cafea, trecând prin latte art sau nu.
Eu așa procedez. Nu mi-a ieșit niciodată latte art, nici măcar o inimioară. Și asta și spumarea înseamnă formarea mâinii și practică repetată. Succes!
Mazzer SJ | Zwänger Favorite Typ0 | Isomac Giada | Promac Lollo | Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose