Hello There, Guest! Login Register


Probleme spumare lapte

#1
Buna. Abia am achizionat un Lelit PL41 TEM si incerc spumarea laptelui undeva la 130-135 de grade, insa nu reusesc sa creez cremă. Laptele se incalzeste, insa ramane lichid, nu reușesc sa il spumez deloc. Am incercat cu lapte de 1.5% si cu 3.5%, insa cu niciunul nu am reusit spumarea laptelui. Ma puteți ajuta cu niste sfaturi?
 
Reply
#2
Pare ca nu injectezi suficient aer . La finalul spumarii ar trebui sa observi în latiera un volum un pic mai mare de lapte decât înainte de spumare. Cred ca ar fi mai ușor dacă ai încarca un video cu tot procesul
Actual - Vibiemme Domobar 2b + Honne slim
In trecut - Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
                  - Gaggia Classic + Mazzer Mini
                 - Mazzer Major
             
 
Reply
#3
(19-12-2021, 19:12)victor_go Wrote: Buna. Abia am achizionat un Lelit PL41 TEM si incerc spumarea laptelui undeva la 130-135 de grade, insa nu reusesc sa creez cremă. Laptele se incalzeste, insa ramane lichid, nu reușesc sa il spumez deloc. Am incercat cu lapte de 1.5% si cu 3.5%, insa cu niciunul nu am reusit spumarea laptelui. Ma puteți ajuta cu niste sfaturi?
Laptele mai gras e ceva mai bun decât cel degresat pentru spumare. La rece, peretele bulei este mai rezistent decât la cald, deci spumarea va fi mai ușor de obținut, deși spuma de calitate (microspuma) parcă iese mai bine dacă laptele e oleacă mai cald.
Bref, la început trebuie introdus doar vârful (2-3mm) duzei de spumare în lapte, apoi imediat deschis progresiv robinetul de abur. Trebuie găsit punctul optim în care se aude că aerul este antrenat de abur și introdus în lapte, dar spârcâiala trebuie să sune fin, nu grosier, că ies bule mari. Pe măsură ce se formează, spuma se umflă. Volumul total este cu 20-30% mai mare decât celal laptelui pus în latieră. Se reglează progresiv volumul de abur din robinet și înălțimea la care se susține latiera (adică cât intră duza în lapte).
După ce s-a atins volumul de spumă dorit, se înfige duza mai adânc în lapte, ceea ce nu mai produce spumă, ci încălzește conținutul. Se continuă până se ating 55-60°C (dacă se lucrează cu termometru de cafea) sau până arde latiera în mână și nu mai poate fi ținută.
Se închide aburul, se retrage latiera, se șterge duza cu cârpa udă, se curăță interiorul duzei cu alt jet de abur în cana auxiliară. Nu pot rămâne resturi de lapte pe duză sau în ea, risc sanitar.
Dacă mai sunt bule mari în spumă, se poate drege oarecum ciocnind de câteva ori latiera de blat. Apoi se poate purcede la mixarea cu cafea, trecând prin latte art sau nu.
Eu așa procedez. Nu mi-a ieșit niciodată latte art, nici măcar o inimioară. Și asta și spumarea înseamnă formarea mâinii și practică repetată. Succes!
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#4
https://www.youtube.com/watch?v=wJnMXLG_qR4&list=WL&index=10

Las asta aici pentru ajutor, pe langa explicatia colegului de mai sus.
 
Reply
#5
Pe asta am mers si eu.
Insa chiar daca am retinut corect, dupa o vreme am revazut secventa asta si am realizat ca de fapt nu tineam si cana inclinata pe o parte (stanga sau dreapta). Asta ajuta la formarea vortexului.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#6
Mulțumesc tuturor pentru raspunsuri. Am urmarit filmuletul trimis, a iesit laptele un pic texturat, insa tot majoritatea laptelui este lichida. Atasez si o filmare cu o incercare de texturarea laptelui, tot așa, rezultatul fiind preponderent lichid.
https://youtu.be/nuZF4zgEgyI
 
Reply
#7
pt a avea un timp cat mai indelungat de frotare, mai ales la incepatori, iti recomand sa tii latiera in congelator, sa fie rece cand frotezi cu ea. O sa iti mai castige cateva secunde.
 
Reply
#8
Nu inclini vasul deloc… Teava trebuie sa intre pe la 45 grade iar vasul inclinat fata de verticala.
Practic, aburul care vine pe teava nu se duce cativa cm in jos, ci atinge lateralul canii si ii imprima laptelui o miscare de rotatie.
Mai vezi video-ul de cateva ori, el insista pe treaba asta cu inclinarea si are dreptate.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
Scurt si la obiect - https://youtu.be/wJnMXLG_qR4
Lelit Elizabeth PL92T V2 | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Bravo tools 
 
Reply
#10

[Image: mh7wDLl.jpg][Image: jKmYiuK.jpg]

Salut Victor ți am lăsat mai sus 2 poze cu latte art urile mele ca sa se vadă ca stiu despre ce vorbesc, dacă laptele se încălzește dar tot rămâne lichid înseamnă ca nu adaugi destul aer in lapte.
Capul baghetei de la steamer trebuie sa “sărute” laptele trebuie sa fie nici prea scunfundat înăuntru dar nici prea la suprafața aici trebuie sa aflii tu iar mai departe ținta ta este sa adaugi aer in rații mici dar suficient de repede înainte ca laptele sa se încălzească, ținta de temeperatura a laptelui este de 45 - 60 grade
 
Reply
#11
Salut , eu unul sunt mai greu de cap , daca nu se masoara cu subleru sau ceva imi da cu virgula. Asa ca m-a ajutat clipul asta in care o fatuca arata 'pentru tonti' ce si cum. La mine a mers o data ce am inteles cum e cu unghiul de pentiflactie 
https://www.youtube.com/watch?v=bFBxHYlnXLw&list=PLjzfExQi9GKFoqMQu4RHOTJkMWp2pdDCQ&index=32
Gaggia Classic Pro - OPV Mod / Sage Dose Control Pro
 
Reply
#12
(19-12-2021, 19:12)victor_go Wrote: Buna. Abia am achizionat un Lelit PL41 TEM si incerc spumarea laptelui undeva la 130-135 de grade, insa nu reusesc sa creez cremă. Laptele se incalzeste, insa ramane lichid, nu reușesc sa il spumez deloc. Am incercat cu lapte de 1.5% si cu 3.5%, insa cu niciunul nu am reusit spumarea laptelui. Ma puteți ajuta cu niste sfaturi?

Si eu am aceeasi problema, cred ca trebuie cumva scazuta temperatura ca e prea mare. Sper sa rezolvam!
 
Reply
#13
Cred ca e mult 130grade. Eu frontez la 105 grade in lariera mică si la 115 grade in cea mare si obțin o cremă foarte buna, de multe ori imi iese un flat white mai bun decât la cafenelele de speciality din oraș. Dacă fac in cea mică la 115grade se înfierbântă prea repede.

Referitor la lapte, cu cel de la lăptăria cu caimac am obținut cele mai bune rezultate in ultimul timp
Bezzera Unica PID | CS Flow controller | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)